"Staten Russland" inngår i emnet

Personer relatert til "Staten Russland"

Vis klipp17:14

Krimhalvøya: stormaktenes kasteball

Omhandler dato: 1853-1856

Krim, halvøy i Svartehavet, har vært offer for storpolitisk tautrekking i århundrer. Krim ble krigsskueplass midt på 1800-tallet, da europeiske stormakter sloss om størst mulig kontroll i Europa. Her er fortellingen om den legendariske Krimkrigen, som foregikk 1853-1856, med det russiske imperiet på den ene sida, og det britiske imperiet, Frankrike og Sardinia på den andre.

Russiske bevæpnet milits har igjen invadert Krim i februar/mars 2014, etter flere uker med samfunnsprotest i hovedstaden Kiev. Demonstrasjonene resulterte i at regimet i Ukraina brøt sammen i februar 2014, da den russisk-vennlige presidenten, Viktor Janukovitsj, flyktet fra Ukraina.

Vis klipp5.12

Før Russlands OL i Sotsji

Omhandler dato: 2014

For første gang arrangerer Russland olympiske vinterleker, i februar 2014. NRKs korrespondent har besøkt OL-byen Sotsji og snakket med russiske borgere. Vi møter også president Putin som forsvarer seg mot korrupsjonsbeskyldinger. Før lekene åpner 7. februar er russiske myndigheter nemlig under kritisk søkelys fra omverdenen. Det er som vanlig før olympiske leker brukt kolossale summer på oppbygging av nye OL-anlegg, hoteller, veger og annen infrastruktur.

Vis klipp54.58

Sotsji - en olympisk drøm

Omhandler dato: 2014

Den russiske byen Sotsji, som holder vinter-OL 2014, har gjennomgått enorme forandringer de siste to åra, slik nye OL-byer gjør. Fra et ærverdig gammelt kur- og rekreasjonssted under sovjet-perioden, er Sotsji nå blitt et internasjonalt sports-og turist-eldorado som skal ta imot tusenvis av besøkende fra hele verden. Men på hvilke betingelser er den kolossale forvandlingen skjedd?

Denne nederlandske dokumentaren er tilgjengelig til januar 2017.

Vis klipp5.34

Dagestan før OL i Sotsji

Omhandler dato: 2014

Russiske myndigheter hevder at ekstremister fra den tidligere russiske delstaten Dagestan utgjør den største trusselen mot sikkerheten under vinter-OL, som begynner 7. februar 2014.

Opprøret mot russiske myndigheter har pågått i over ti år, og har bakgrunn i stor misnøye med samfunnsforholdene i republikken Dagestan, som har høy arbeidsløshet og mye korrupsjon. De siste ukene før OL ble mennesker drept i to terroraksjoner i Russland og i bevæpnede motaksjoner fra russisk politi i Dagestan. Her hører du mer om konflikten, og den lille muslimske republikken.

OBS! På grunn av innholdet passer serien best for elever i ungdomsskolen og videregående.

Vis klipp5.58

Terrorangrep før OL i Sotsji

Omhandler dato: 2013

Seks uker før vinter-OL 2014 åpner i Sotsji opplever vertslandet Russland to alvorlige terrorangrep i byen Volgograd, der minst 14 mennesker omkommer og mange blir skadd. Sotsji ligger 70 mil sør for Volgograd.

Mange Russland-eksperter mener det er grunn til å tro at voldelige muslimske fundamentalistmiljøer står bak attentatene. Det er særlig i republikker i Nord-Kaukasus, som Tsjetsjenia og Dagestan, at det finnes ekstreme politiske og religiøse grupper som ønsker å protestere mot Russlands politikk i området.

Vis klipp1:45

Pussy Riot

Omhandler dato: 2012-10-10

Pussy Riot er et russisk jentepunkband, kjent for sine ulovlige stuntopptredener i Moskva. De arrangerte et stunt i en kirke, og uttalte seg negativt om presidenten i Russland. Dette likte myndighetene dårlig, og flere av jentene ble arrestert og dømt til to års fengsel.

Veldig mange involverte seg i saken og mente at jentene måtte frikjennes, og etter hvert fikk de saken opp i en ankedomstol.

Vis klipp6.48

En meteoritt i studio

Omhandler dato: 2013

Meteorittnedfall får det til å bruse i blodet til meteorittentusiaster. I februar 2013 eksploderte en meteoritt over den russiske byen Tsjeliabinsk. Sjelden har et meteorittnedslag blitt så godt dokumentert, og for forskerne er alle videoopptak av nedslaget viktig for videre forskning.

To måneder etter nedslaget landet en bit av meteoritten i Oslo. Her får vi se steinen på nært hold, og høre historien om hvordan den kom til Jorda, og hva forskerne gjorde rett etter metorittnedslaget i Russland.

Vis klipp3:23

Det kommunistiske parti i Sovjet

Omhandler dato: 1922-1991

Sovjetunionen var en sosialistisk forbundsstat i Øst-Europa og Nord-Asia som ble dominert av dagens Russland, og som varte fra 1922 til 1991. Unionen ble styrt etter kommunistisk ideologi, og var et diktatur.

Karl Marx var teoretikeren som har gitt navn til marxismen, det ideologiske grunnlaget for det sovjetiske kommunistpartiet. Vladimir Lenin var den første regjeringssjef og kommunistiske partileder etter
Den russiske revolusjonen (1917).

På bildet ser du en plakat med Vladimir Iljitsj Lenin.

Sovjetunionen var en supermakt som spilte en stor politisk rolle i verden gjennom hele epoken fra revolusjonen i 1917 til kommunistpartiet ble nedlagt i 1991.

Vis klipp1:13

En av Stalins massakrer

Omhandler dato: 1940

Sovjetunionen var en sosialistisk stat i Øst-Europa og nord-Asia som ble dominert av dagens Russland, og som varte fra 1922 til 1991. Unionen ble styrt etter kommunistisk ideologi, og var et diktatur.

Josef Stalin (1878-1953) var maktsyk og hensynsløs enehersker fra 1924. Han er ansvarlig for millioner av menneskers lidelser og død gjennom 1930-tallet, under 2. verdenskrig og i årene etter krigen.

Her hører du om en av mange massakrer Josef Stalin var ansvarlig for. På bildet ser du statsminister Vladimir Putin i Russland hedre minnet om 22.000 polske krigsfanger som ble myrdet av Stalins hemmelige politi i Katynskogen i 1940.

Vis klipp4:27

Sovjetkunst i tilbakeblikk

Under kommunismen i det tidligere Sovjetunionen (Russland) var det streng kontroll med kunsten. Offentlige monumenter og annen utsmykning skulle prise makthaverne, og fungere som politisk propaganda.

I dette innslaget møter du dagens unge russiske kunststudenter. De sammenligner kommunist-tidas kunst med nazismens kunst. Begge ideologier undertrykker enkeltmenneskets frie uttrykk.

Vis klipp4:35

Gråsoneavtalen

Omhandler dato: 1978-01-11

I Barentshavet ligger et havområde som lenge har skapt diskusjon mellom Norge og Russland. Området kalles Gråsonen og har store fiskeri- og oljeressurser.
I 1977 forhandler havrettsminister Jens Evensen og hans statssekretær Arne Treholt med daværende Sovjetunionen, og 11. januar 1978 ender forhandlingene med en avtale der fisket i Gråsonen blir regulert. Denne avtalen kalles ''Gråsoneavtalen''.

Vis klipp1:39

Jeltsins krig mot korrupsjon

Omhandler dato: 1993

Russlands president, Boris Jeltsin, mener landet har blitt en stormakt i mafiasammenheng og går til kamp mot korrupsjon, kriminalitet og bestikkelser i landet. Mange mener bestikkelser og korrupsjon går helt inn i regjeringen.

Russisk mafia oppstod under den kalde krigen og styresmaktene ble sent klar over utbredelsen av mafiaen. (Denne saken er laget i 1993)

Vis klipp28:56

Russisk mafia

Omhandler dato: 1997

Russisk mafia oppstod under den kalde krigen (1945-1991) og bredte seg ut over i Sovjetunionen i årene som kom. Styresmaktene oppdaget sent hvilke konsekvenser dette fikk for landet. President Boris Jeltsin gikk på 90-tallet til kamp mot korrupsjon og bestikkelser.

Jan Espen Kruse har fulgt politipatrulje 005 i Murmansk og møter her flere bevæpnede kriminelle underveis. Politiet forteller hvordan den organiserte kriminaliteten utvikler seg. På norsk side i Kirkenes merkes også de russiske mafia metodene.

Vis klipp1:30

Norge og Russland enige om grense

Omhandler dato: 1970

I 40 år har det vært uenighet om hvor grensen skulle gå i Barentshavet mellom Norge og Russland.
Som du ser her, ble det gjort en avtale om dette i 2010.

Internasjonalt er det FN som regulerer hvordan de store verdenshavene skal brukes. Den avtalen heter Havrettskonvensjonen.

Vis klipp3:47

Den verste hetebølgen i Russlands historie

Omhandler dato: 2010-08-10

Russisk brannmannskap får ikke kontroll over alle skogbrannene sensommeren 2010. Myndighetene frykter at brannen skal nå landets atomkraftverk, og at radioaktiviteten skal bli spredd med røyken.

På grunn av uvanlig høy temperatur og tørke stanses også all eskport av korn- og kornprodukter fra Russland, og det får kosekvenser for prisene utenlands.

Vis klipp2:22

Nansen og hungersnøden i Ukraina

Omhandler dato: 1922

Fridtjof Nansen (1861 - 1930) var norsk vitenskapsmann og oppdagelsesreisende, men han er også, den dag i dag, kjent både i Norge og Russland for de store hjelpeaksjonene han organiserte mot hungersnød og massedød i Russland etter Den første verdenskrig.

Nansen fikk Nobels fredspris for denne innsatsen i 1922.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen