"Pressefrihet" inngår i emnet

"Pressefrihet" er relatert til

Artikler om "Pressefrihet"

Vis klipp3:21

Frihet etter 1945

Omhandler dato: 1945

Betydde friheten etter andre verdenskrig at vi var absolutt frie? Historieleterne fra NRK Skole snakker med filosof Joakim Hammerlin om hva frihet egentlig er.

Serien er en del av NRK Skoles grunnlovssatsing 2014.

Vis klipp3:06

Politisk overvåking

Omhandler dato: 1970

Historieleterne fra NRK Skole drar tilbake til 70-tallet for å snakke med jusprofessor Dag Wiese Schartum om politisk overvåking.

Serien er en del av NRK Skoles grunnlovssatsing 2014.

Vis klipp5.04

Pressesensur i Tyrkia

Omhandler dato: 2013

Her møter du kritiske journalister i Istanbul. Både de og mange andre tyrkere i denne storbyen advarer om myndighetenes manglende respekt for det frie ord.

Tyrkia er et moderne land som likevel er beryktet for å forfølge sine journalister, sensurere aviser og andre medier, og legge bånd på ytringsfriheten, som er uunnværlig i et reelt demokrati.

Vis klipp23:44

Journaliststudentene

Omhandler dato: 2010-09-25

I april i 2010 fikk 72 journaliststudenter på Høgskolen i Oslo i oppgave å finne ut hvordan det står til med pressefriheten i 23 land.

Vi følger to av studentene som var med i dette prosjektarbeidet. Den ene jobber med forholdene i Italia og den andre med Russland.

Vis klipp9:17

NRK får kritikk for å intervjue nynazist

Omhandler dato: 2001-02-08

Etter drapet på 15 år gamle Benjamin Hermansen, på Holmlia utenfor Oslo, ble nynazisme et hett tema i norske medier.

Dagsrevyen sendte et lengre intervju med nyanzisten Tore Wilhelm Tvedt, som var leder for den norske organisasjonen Vigrid. Deres ideologi gikk blant annet ut på at den hvite rasen er overlegen andre.

Intervjuet skapte mange reaksjoner, og direktøren for Nobelinstituttet mente at NRK reklamerte for nynazisme i beste sendtid.

Vis klipp1:39

Dagbladet og nazistene

Omhandler dato: 1940-1945

Her kan du høre om at Dagbladet trykker en avis for den tyske okkupasjonsmakten under krigen i 1940-1945. Andre store aviser kommer ut under hele krigen, med nazi-ledelse eller under tysk kontroll.

Det er altså en omfattende sensur i norsk presse i denne tida.

Mange norske aviser blir stoppet av de tyske myndighetene, mens andre legger ned virksomheten selv. Flere hundre nye, illegale aviser oppstår som en del av motstandskampen.

Dagbladet fyller 125 år i 1994, og utgir da historiker Guri Hjeltnes' artikkel om Dagbladets nazi-samarbeid i en ny bok om Dagbladets historie.

Vis klipp2:54

Kritisk journalistikk

Omhandler dato: 1999

En som driver kritisk journalistikk er en som sjekker en opplysning med flere kilder, og er kritisk til kildene når hun eller han arbeider med en sak.

Journalisten du får møte i dette klippet påstår at han er en slik journalist. Han leder nyhetsprogrammet Aktuell rapport, der han tar opp saker en uke etter at alle andre har tatt dem opp. Dette gjør han nettopp fordi han vil bruke god tid på kildene sine og gå dypere inn i materien. - Det viktigste for meg er uavhengighet og journalistisk integritet, sier han.

Vis klipp4:45

Ytringsfrihet og Muhammed-karikatur

Omhandler dato: 2006

Trusler om drap og terror hagler over både dansker og nordmenn i den islamske verden. Årsaken til truslene er karikaturtegningene av profeten Muhammed som først ble publisert i den danske avisen Jyllands-Posten.

En av dem som er blitt truet på livet er generalsekretæren i Presseforbundet, Per Edgar Kokkvold. Han har forsvart avisens rett til å uttrykke seg.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen