"Pressefrihet" inngår i emnet

"Pressefrihet" er relatert til

Vis klipp44:21

Overeksponert - Gerd-Liv Valla

Omhandler dato: 2007

Beleiret av mediene: Våren 2007 gikk Gerd-Liv Valla av som leder i LO etter et kolossalt medietrykk som startet med en anklage om at hun hadde mobbet en av sine ansatte. Valla, som bare noen måneder tidligere var kåret til Norges mektigste, valgte å gå av etter seks år i stillingen. Titusener av avisartikler og omtaler i andre medier i løpet av to måneder inneholdt i stor grad en ensidig kritikk av Vallas egenskaper som leder, noe hun knapt klarte å komme seg igjennom. Her forteller hun sin egen historie.

Medias viktigste oppgave er å avsløre diskriminering og maktmisbruk i samfunnet. Det var mange pressefolk som forsvarte sin dekning av Vallas sak med nettopp dette. Men enhver journalist skal ta presseetiske hensyn, være selvkritisk og uavhengig. Det betyr at en sak skal være meget grundig undersøkt før man gjør enkeltmennesker til forsidestoff med alvorlige anklager og beskyldninger.

Dokumentarserien ''Overeksponert'' (2011) gir deg et nært møte med fire mennesker som har måttet gå fra jobben sin etter å bli utsatt for et massivt medietrykk. (1:4)

Vis klipp44:51

Overeksponert - Erik Schjenken

Omhandler dato: 2008

Sju minutter i parken: Ambulansearbeider Erik Schjenken kjørte fra Sofienberg parken i 2008 uten å ta med seg en skadd mann, og ble deretter anklaget for rasisme, før saken ble etterforsket. Fra én dag til den neste fikk han livet snudd på hodet fordi han plutselig kom i medias søkelys. Han følte at han urettmessig ble overkjørt og stemplet av mediene, noe han senere fikk medhold for i retten (2014). Her forteller han sin egen historie.

Medias viktigste oppgave er å avsløre diskriminering og maktmisbruk i samfunnet. Det var mange pressefolk som forsvarte sin dekning av Schjenken-saken med nettopp dette. Men enhver journalist skal ta presseetiske hensyn, være selvkritisk og uavhengig. Det betyr at en sak skal være meget grundig undersøkt før man gjør enkeltmennesker til forsidestoff med alvorlige anklager og beskyldninger.

Dokumentarserien ''Overeksponert'' (2011) gir deg et nært møte med fire mennesker som har måttet gå fra jobben sin etter å bli utsatt for et massivt medietrykk. (2:4)

Vis klipp44:30

Overeksponert - Manuela Ramin-Osmundsen

Omhandler dato: 2008

Sju dager i mitt liv: Norges første fargede statsråd hadde sittet i regjeringen bare fire måneder da hun måtte gå av etter et voldsomt medietrykk. Hun opplevde de fire første månedene i jobben som vellykket, inntil hun i februar 2008 utnevnte et nytt barneombud. Beskyldingen om å ha valgt en person fra eget kvinnenettverk førte til en massiv kritikk fra mediene som hun selv sier hun taklet klønete. ''Og når man blir jaget, gjør man ofte feil - så får andre bedømme hvor stor den feilen var,'' sier hun. Etter en uke med ekstremt mediepress, fratrådte hun statsrådsposten. Her forteller hun sin egen historie.

Medias viktigste oppgave er å avsløre diskriminering og maktmisbruk i samfunnet. Det var mange pressefolk som forsvarte sin dekning av Ramin-Osmundsen-saken med nettopp dette. Men enhver journalist skal ta presseetiske hensyn, være selvkritisk og uavhengig. Det betyr at en sak skal være meget grundig undersøkt før man gjør enkeltmennesker til forsidestoff med alvorlige anklager og beskyldninger.

Dokumentarserien ''Overeksponert'' (2011) gir deg et nært møte med fire mennesker som har måttet gå fra jobben sin etter å bli utsatt for et massivt medietrykk. (3:4)

Vis klipp44:24

Overeksponert - Anne Alvik

Omhandler dato: 2000

Mediene ropte på blod: En lege ble anklaget for å ha utført aktiv dødshjelp på Bærum sykehus sommeren 1998. Saken ble behandlet av Helsetilsynet, som våren 1999 konkluderte med at det ikke var begått aktiv dødshjelp. I mediene ble det stilt spørsmål ved Helsetilsynets konklusjon, og det ble hevdet at helsedirektør Anne Alvik hadde brukt inhabile granskere av saken. Til slutt ble medietrykket mot Alvik så stort at hun valgte å trekke seg fra stillingen sommeren 2000. Her forteller hun sin egen historie.

Medias viktigste oppgave er å avsløre diskriminering og maktmisbruk i samfunnet. Det var mange pressefolk som forsvarte sin dekning av Alviks sak med nettopp dette. Men enhver journalist skal ta presseetiske hensyn, være selvkritisk og uavhengig. Det betyr at en sak skal være meget grundig undersøkt før man gjør enkeltmennesker til forsidestoff med alvorlige anklager og beskyldninger.

Dokumentarserien ''Overeksponert'' (2011) gir deg et nært møte med fire mennesker som har måttet gå fra jobben sin etter å bli utsatt for et massivt medietrykk. (4:4)

Vis klipp3:21

Frihet etter 1945

Omhandler dato: 1945

Betydde friheten etter andre verdenskrig at vi var absolutt frie? Historieleterne fra NRK Skole snakker med filosof Joakim Hammerlin om hva frihet egentlig er.

Serien er en del av NRK Skoles grunnlovssatsing 2014.

Vis klipp3:06

Politisk overvåking

Omhandler dato: 1970

Historieleterne fra NRK Skole drar tilbake til 70-tallet for å snakke med jusprofessor Dag Wiese Schartum om politisk overvåking.

Serien er en del av NRK Skoles grunnlovssatsing 2014.

Vis klipp5.04

Pressesensur i Tyrkia

Omhandler dato: 2013

Her møter du kritiske journalister i Istanbul. Både de og mange andre tyrkere i denne storbyen advarer om myndighetenes manglende respekt for det frie ord.

Tyrkia er et moderne land som likevel er beryktet for å forfølge sine journalister, sensurere aviser og andre medier, og legge bånd på ytringsfriheten, som er uunnværlig i et reelt demokrati.

Vis klipp23:44

Journaliststudentene

Omhandler dato: 2010-09-25

I april i 2010 fikk 72 journaliststudenter på Høgskolen i Oslo i oppgave å finne ut hvordan det står til med pressefriheten i 23 land.

Vi følger to av studentene som var med i dette prosjektarbeidet. Den ene jobber med forholdene i Italia og den andre med Russland.

Vis klipp9:17

NRK får kritikk for å intervjue nynazist

Omhandler dato: 2001-02-08

Etter drapet på 15 år gamle Benjamin Hermansen, på Holmlia utenfor Oslo, ble nynazisme et hett tema i norske medier.

Dagsrevyen sendte et lengre intervju med nyanzisten Tore Wilhelm Tvedt, som var leder for den norske organisasjonen Vigrid. Deres ideologi gikk blant annet ut på at den hvite rasen er overlegen andre.

Intervjuet skapte mange reaksjoner, og direktøren for Nobelinstituttet mente at NRK reklamerte for nynazisme i beste sendtid.

Vis klipp1:39

Dagbladet og nazistene

Omhandler dato: 1940-1945

Her kan du høre om at Dagbladet trykker en avis for den tyske okkupasjonsmakten under krigen i 1940-1945. Andre store aviser kommer ut under hele krigen, med nazi-ledelse eller under tysk kontroll.

Det er altså en omfattende sensur i norsk presse i denne tida.

Mange norske aviser blir stoppet av de tyske myndighetene, mens andre legger ned virksomheten selv. Flere hundre nye, illegale aviser oppstår som en del av motstandskampen.

Dagbladet fyller 125 år i 1994, og utgir da historiker Guri Hjeltnes' artikkel om Dagbladets nazi-samarbeid i en ny bok om Dagbladets historie.

Vis klipp2:54

Kritisk journalistikk

Omhandler dato: 1999

En som driver kritisk journalistikk er en som sjekker en opplysning med flere kilder, og er kritisk til kildene når hun eller han arbeider med en sak.

Journalisten du får møte i dette klippet påstår at han er en slik journalist. Han leder nyhetsprogrammet Aktuell rapport, der han tar opp saker en uke etter at alle andre har tatt dem opp. Dette gjør han nettopp fordi han vil bruke god tid på kildene sine og gå dypere inn i materien. - Det viktigste for meg er uavhengighet og journalistisk integritet, sier han.

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen