"Straff" inngår i emnet

"Straff" er relatert til

Artikler om "Straff"

Vis klipp5:27

På vakt

Omhandler dato: 2014

Da Johan (18) ble ranet på vei hjem, mistet han noe mye viktigere enn mobilen og lommeboka.

Johans historie er den andre av fem dokumentarer i NRK Skoles grunnlovssatsing, ''Ung i 2014'', om hvordan det er å være ung i Norge 200 år etter Grunnloven. (2:5)

DU KAN LESE MER om JOHAN og TRYGGHET på nrk.no VIA LENKEN TIL HØYRE FOR KLIPPET.

Vis klipp3:36

Forbrytelse og straff

Omhandler dato: 2014

Fyll og vold var noe av det de fattige kunne bli straffet for på midten av 1700-tallet. Historieleterne fra NRK Skole snakker med kriminolog Roger Stubberud om hvordan den eneveldige danske kongen straffet sine undersåtter.

Serien er en del av NRK Skoles grunnlovssatsing 2014.

Vis klipp49.28

Jakten på Norge: Forbryteren

Omhandler dato: 1814-2014

Norsk strafferettspraksis gjennom 200 år går fra tukthus og halshugging, til rosetog og åpen soning. Vi får høre om ulike typer forbrytelser og lærer om behandlingen av fanger før. Hvordan har ideen om straff endret seg i Norge gjennom 200 år?

Dette er det fjerde programmet i serien ''Jakten på Norge 1814-2014''. (4:10)

NB: Filmen har en sekvens der en halshuggings-situasjon rekonstrueres. Scenen kan virke ubehagelig på enkelte. ''Jakten på Norge 1814-2014'' er en serie som passer best for barn over 12 år.

Vis klipp13:32

Psykiatrien og rettsvesenet

Omhandler dato: 2011-07-22

Mange som følger med i mediedekningen om Anders Behring Breivik, stusser over at to lag med psykiatere konkluderer vidt forskjellig om den terrortiltaltes mentale helse.

Han har innrømmet de to terroraksjonene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept. Dersom strafferetten finner ham sinnssyk (psykotisk)da han utførte terroren, kan han etter norsk lov ikke dømmes til fengsel.

Før rettssaken begynner 16. april 2012, foreligger to psykiatriske rapporter. Den ene hevder at den terrortiltalte er psykotisk, mens den andre sier at han ikke er det.

I dette innslaget diskuterer ulike eksperter hvordan dette spriket kan påvirke rettssaken mot Breivik, og om denne saken kommer til å endre rettspsykiatriens rolle i det norske rettssystemet.

Vis klipp27:08

Bak murene i Halden fengsel

Omhandler dato: 2012-04-12

I Halden fengsel møter vi Reyo, som er dømt til lang fengselsstraff i Norges nyeste og fineste fengsel. Her skal alle settes i stand til å takle livet utenfor murene. Men virker det?

Vis klipp4:45

Alt om straff på 5 minutter

Omhandler dato: 2012-04-13

Straff er et onde som staten påfører en lovovertreder på grunn av lovovertredelsen, med den hensikt at det skal føles som et onde. Dette er den grunnfestede definisjonen på straff, sett fra rettsvesenets side. Men hva er straff? Hvor vondt skal straff gjøre? Og hjelper det å straffe? Petter Schjerven gir deg alt om straff på 5 minutter.

Vis klipp21:49

Hva er straff? - intervju med Nils Christie

Omhandler dato: 2012-04-13

Hvilke former for straff har vi i Norge? Hvorfor gir vi lovbryterne straff? Og hva slags straff er det egentlig som virker?

Her får du svar på disse spørsmålene og mange andre. Nils Christie, professor i kriminologi, har sterke meninger om straff, og mange av disse kommer fram i dette intervjuet med Petter Schjerven.

Vis klipp8:22

Fengsel ikke bare stengsel

Omhandler dato: 1982-04-12

Formålet med fengselsstraff er å beskytte samfunnet mot lovbryteren, i tillegg til at den innsatte skal vende tilbake til samfunnet som lovlydig borger når soningen er gjennomført. Over 60 prosent av dem som slipper ut etter endt soning, er tilbake i fengsel igjen før fem år er gått.

I denne reportasjen får vi et innblikk i litt forskjellige soningsformer, der fangene har litt mer styring over livene sine enn i vanlige fengsler.

Vis klipp3:24

Grove overtramp mot norske fanger

Omhandler dato: 2008

Syke fanger bindes i lærreimer og settes isolert fra de andre fangene.

- Det er en umenneskelig behandling av syke mennesker, det er i strid med de europeiske menneskerettighetene. Det sier fengselsledelsen ved Ila landsfengsel i april 2008, om behandlingen av noen alvorlig sinnslidende fanger som skulle hatt et psykiatrisk behandlingstilbud.

Derfor vil altså fengselsledelsen melde Norge inn for den europeiske torturovervåkingskomiteen, i Strasbourg.

Noen av fangene er så syke at de prøver å påføre seg alvorlige skader, eller de gjør forsøk på selvmord.

Se hvordan ledelsen er bekymret og hvordan de ansvarlige i helsemyndighetene svarer på det.

Les mer på http://www.nrk.no/nyheter/1.5488288

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen