"Kriminalitet" inngår i emnet

"Kriminalitet" inneholder flere emner

"Kriminalitet" er relatert til

Artikler om "Kriminalitet"

Vis klipp5.22

Politiaksjon mot Lime Minipris

Omhandler dato: 2014

9. september 2014 slo store mannskaper fra politi- og skattemyndighetene til mot 29 butikker i matvarekjeden Lime Minipris. Den hadde 30 butikker på Østlandet. Atten personer ble pågrepet, og mange av dem er med i ledelsen matvarekjeden. Ti av de pågrepne ble siktet for grov menneskehandel. Ifølge politiet har hovedmotivasjonen til de siktede vært økonomisk profitt. Skattemyndighetene har begynt jakten på bevis.

Lime-kjeden ble startet av flere norskpakistanske kjøpmenn som etter omfattende konflikter brøt ut av Norgesgruppens kjeder Joker og Spar i 2012.

Vis klipp52.46

Mafiaen - en økonomisk stormakt

Omhandler dato: 2013

Narkotika, sigaretter og våpen beslagelegges hvert år i italienske havner, mye fordi Mafiaen har fått innpass i verdensøkonomien. Italienske familiebedrifter innfiltrerer sin virksomhet gjennom egne nettverk i demokratiske lands økonomi.

Skatteparadis og internasjonale banker blir en del av hvitvaskingen av mafiapenger. Mafiaen er blitt en verdensomspennende virksomhet og de får stadig mer makt og innflytelse.

(Fr. dokumentar: L'argent sale, le poison de la finance)

NB! Aldersbegrensning 11 år. Dokumentaren inneholder scener som kan virke skremmende.

Vis klipp5:43

Organisert kriminalitet i norsk arbeidsliv

Omhandler dato: 2013

På 2000-tallet har arbeidsinnvandringen økt kraftig. Det får en del negative utslag, som sosial dumping, svart arbeid og skattesvik. Dette stiller krav til politi og skattemyndigheter i Norge, som må bruke mer kapasitet på å avsløre økonomisk kriminalitet.

Noen årsaker til forandringene i norsk arbeidsliv er at EU ønsker fri flyt av arbeidskraft, og at Norge trekker til seg arbeidssøkere fra land i Europa som er rammet av økonomisk krise, velferdskutt og lav økonomisk vekst.

Vis klipp5:27

På vakt

Omhandler dato: 2014

Da Johan (18) ble ranet på vei hjem, mistet han noe mye viktigere enn mobilen og lommeboka.

Johans historie er den andre av fem dokumentarer i NRK Skoles grunnlovssatsing, ''Ung i 2014'', om hvordan det er å være ung i Norge 200 år etter Grunnloven. (2:5)

DU KAN LESE MER om JOHAN og TRYGGHET på nrk.no VIA LENKEN TIL HØYRE FOR KLIPPET.

Vis klipp3:36

Forbrytelse og straff

Omhandler dato: 2014

Fyll og vold var noe av det de fattige kunne bli straffet for på midten av 1700-tallet. Historieleterne fra NRK Skole snakker med kriminolog Roger Stubberud om hvordan den eneveldige danske kongen straffet sine undersåtter.

Serien er en del av NRK Skoles grunnlovssatsing 2014.

Vis klipp3.07

Korrupsjonsanklage mot Yara

Omhandler dato: 2014

Midt i januar 2014 ble fire tidligere toppledere i det norske konsernet Yara satt under tiltale av Økokrim for bestikkelser. Yara er verdens største produsent av kunstgjødsel, og er etterkommer av den tradisjonsrike norske hjørnesteinsbedriften Norsk Hydro. Alle fire tiltalte nekter straffskyld. Økokrim har også, rett før tiltalene mot de fire tidligere direktørene, gitt Yara en bot på 295 millioner kroner for tre tilfeller av grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Konsernet har vedtatt boten.

Vis klipp43:10

Skyggen med utstående ører

På 90-tallet var Skrik-tyven Pål Enger gallerienes skrekk. I dag forsøker han selv å overleve som kunstmaler, men med tolv år tilbrakt i fengsel og 30 millioner i uoppgjort gjeld sitter han i klisteret.

I fjor debuterte Enger med sin første utstilling på Frogner i Oslo, og nå planlegger han en ny, denne gangen i Stockholm. Men først må han altså skaffe noen penger.

Vis klipp27:53

Dømt til forvaring

Omhandler dato: 2012-04-19

Pål er dømt til ''Norges strengeste straff'', forvaring på Ila fengsel og forvaringsanstalt. Han slipper ikke ut før han har vist at han har forandret seg. Men hvor mye kan et menneske endre seg?

Vis klipp27:08

Bak murene i Halden fengsel

Omhandler dato: 2012-04-12

I Halden fengsel møter vi Reyo, som er dømt til lang fengselsstraff i Norges nyeste og fineste fengsel. Her skal alle settes i stand til å takle livet utenfor murene. Men virker det?

Vis klipp4:45

Alt om straff på 5 minutter

Omhandler dato: 2012-04-13

Straff er et onde som staten påfører en lovovertreder på grunn av lovovertredelsen, med den hensikt at det skal føles som et onde. Dette er den grunnfestede definisjonen på straff, sett fra rettsvesenets side. Men hva er straff? Hvor vondt skal straff gjøre? Og hjelper det å straffe? Petter Schjerven gir deg alt om straff på 5 minutter.

Vis klipp21:49

Hva er straff? - intervju med Nils Christie

Omhandler dato: 2012-04-13

Hvilke former for straff har vi i Norge? Hvorfor gir vi lovbryterne straff? Og hva slags straff er det egentlig som virker?

Her får du svar på disse spørsmålene og mange andre. Nils Christie, professor i kriminologi, har sterke meninger om straff, og mange av disse kommer fram i dette intervjuet med Petter Schjerven.

Vis klipp8:22

Fengsel ikke bare stengsel

Omhandler dato: 1982-04-12

Formålet med fengselsstraff er å beskytte samfunnet mot lovbryteren, i tillegg til at den innsatte skal vende tilbake til samfunnet som lovlydig borger når soningen er gjennomført. Over 60 prosent av dem som slipper ut etter endt soning, er tilbake i fengsel igjen før fem år er gått.

I denne reportasjen får vi et innblikk i litt forskjellige soningsformer, der fangene har litt mer styring over livene sine enn i vanlige fengsler.

Vis klipp4:25

Hardere kriminelle miljøer?

Omhandler dato: 2004-11-16

Etter NOKAS-ranet i 2004 skjedde det noe med det kriminelle miljøet i Norge. Organisert kriminalitet har fått et fotfeste, og miljøet er blitt råere. De organiserte gjengene er blitt tøffere, og rekrutteringen til de harde miljøene har økt i de norske fengslene.

Vis klipp6:35

Økonomisk kriminalitet i Norge

Omhandler dato: 2006-06-28

Norge er et foregangsland i bekjempelsen av korrupsjon, og vi liker å se på oss selv som flinkere enn de fleste andre land. Hvor utbredt er egentlig korrupsjon og økonomisk kriminalitet i Norge?

Juristen og korrupsjonsjegeren Eva Joly vet litt mer om dette.

Vis klipp1:39

Jeltsins krig mot korrupsjon

Omhandler dato: 1993

Russlands president, Boris Jeltsin, mener landet har blitt en stormakt i mafiasammenheng og går til kamp mot korrupsjon, kriminalitet og bestikkelser i landet. Mange mener bestikkelser og korrupsjon går helt inn i regjeringen.

Russisk mafia oppstod under den kalde krigen og styresmaktene ble sent klar over utbredelsen av mafiaen. (Denne saken er laget i 1993)

Vis klipp28:56

Russisk mafia

Omhandler dato: 1997

Russisk mafia oppstod under den kalde krigen (1945-1991) og bredte seg ut over i Sovjetunionen i årene som kom. Styresmaktene oppdaget sent hvilke konsekvenser dette fikk for landet. President Boris Jeltsin gikk på 90-tallet til kamp mot korrupsjon og bestikkelser.

Jan Espen Kruse har fulgt politipatrulje 005 i Murmansk og møter her flere bevæpnede kriminelle underveis. Politiet forteller hvordan den organiserte kriminaliteten utvikler seg. På norsk side i Kirkenes merkes også de russiske mafia metodene.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen