"Rasisme" inngår i emnet

"Rasisme" er relatert til

Artikler om "Rasisme"

Vis klipp5.24

Amal Aden - forfatter og samfunnsdebattant

Omhandler dato: 2013

Norsk-somaliske Amal Aden reiser landet rundt i kampen for likestilling og god integrering av innvandrere. Hun kjemper for at muslimske kvinner og unge skal få kle seg som de vil og elske hvem de vil. Selv var hun gift og fikk barn med en mann, men valgte så å stå fram som lesbisk. Det har sin pris.

Amal Aden mottok Zola-prisen i 2010, og Amnestyprisen i 2013, for sitt arbeid med norsk innvandrings- og integreringspolitikk og sin aktive bruk av ytringsfriheten. Hun er også med i juryen for Fritt Ords essay-konkurranse for elever i videregående skole.

Vis klipp19.24

Norsk antisemittisme i 2012

Omhandler dato: 2012

Antisemittisme, eller jødehat, er et gammelt problem over store deler av verden. Holocaust, Hitlers forsøk på å utrydde jødene under 2.verdenskrig, er et av mange eksempler.

De siste årene har undersøkelser, og annen dokumentasjon, vist at jødehets også foregår i dagens Norge, for eksempel blant skolebarn.

I dette foredraget, fra Litteraturhuset i Oslo i 2012, forteller engasjerte samfunnsaktører om hva antisemittisme er, og forsøker å forklare hvorfor alvorlig diskriminering fortsetter i vår tid, i et fredelig samfunn som Norge.

Vis klipp1:49

Rasistisk tagging på russebil

Denne reportasjen handler om et av mange eksempler på rasistiske ytringer i det norske samfunnet. Rasisme rammer som oftest kulturelle og religiøse minoriteter.

Her er det sju jenter som har fått russebilen sin ødelagt og nedtagget med rasistiske uttrykk.

Vis klipp1:57

Rasister og syndebukker

Omhandler dato: 2011-07-22

Tore Bjørgo er professor og lærer ved Politihøgskolen. Han har blant annet forsket på hva som kan få personer til å utvikle rasistiske holdninger.

Å diskriminere mennesker med en annen hudfarge, religion eller kultur, strider mot menneskerettighetene og norsk lov.

22.juli 2011 gjennomførte Anders Behring Breivik to terrorangrep som drepte 77 mennesker i Norge. Selv om angrepene var rettet mot etniske nordmenn, tilsto Breivik at motivet for ugjerningen var hat og frykt mot innvandrerminoritetene i Europa.

Breivik mente de var en trusel mot kristendommen og vestlig kultur.

Vis klipp3:53

Brumunddal mot rasisme

Bayram Baran, restauranteier og innvandrer, ble rammet av rasistisk motivert terror i Norge. To ganger på tre år ble restauranten hans satt i brann av innvandringsmotstandere, og han mistet både eiendommen og levebrødet sitt.

Når Baran starter opp et nytt spisested for tredje gang, har han støtte fra Brumunddals befolkning og en egen aksjonskomité.

Vis klipp2.34

Vålerenga mot rasisme

Omhandler dato: 2011-07-22

Vålerenga Fotball (VIF) er en klubb i Oslo, som har ført en langvarig kampanje mot rasisme blant fotballtilhengere og publikum. ''Vålerenga mot rasisme'' startet i 1996.

Her møter du blant andre Freddy dos Santos, fotballspiller i VIF, som besøker en skoleklasse i Oslo for å drive antirasistisk arbeid blant barn og unge.

Vis klipp1:01

Tagget ned flyktningmottak

Omhandler dato: 19.05.2011

Flyktningmottak på Eina i Oppland ble tagget ned med rasistiske tegn og utsagn 16. mai 2011. Dette er et av mange eksempler på rasistiske ytringer i det norske samfunnet.

Ifølge SOS Rasisme opplever stadig flere, både i Norge og resten av Europa, å bli utsatt for rasistisk tagging og hærverk.

På Eina samlet bygda seg til dugnad, og fjernet taggingen.

Vis klipp1:51

Kampanje mot rasisme i politiet

Omhandler dato: 2011-07-22

Politiet har i en årrekke arbeidet for å øke sin kunnskap og kompetanse om minoritetsgrupper i Norge. Det er også et viktig mål å utdanne flere politimenn og politikvinner med bakgrunn fra andre kulturer.

Dette klippet tar utgangspunkt i en konkret sak, som førte til at politiet ble beskyldt for rasisme. En mann fra Nigeria døde av mishandling under en brutal arrestasjon i Trondheim.

Vis klipp3:30

Den anonyme rasismen på internett

Omhandler dato: 2011-07-22

Internett og avisenes debattsider er populære oppsamlingsplasser for rasistiske holdninger og meninger. Mange skriver sterkt negativt om innvandrere og flyktninger, uten å føre argumenter eller dokumentere sine påstander.

Disse personene lar gjerne være å signere det de skriver (undertegne med navn). Anonymitet beskytter dem mot gjenkjennelse og kritikk, og skribentene slipper dermed å stå til rette for usanne eller usaklige påstander.

I et demokrati er det viktig at alle har adgang til å ytre seg i offentlige rom som aviser og internett. Men utgivere og redaktører er ansvarlige for at innholdet på slike plattformer er i tråd med norsk lov.

Rasisme er straffbart etter norsk lov.

Vis klipp1:21

Innvandringsmotstandere brukte vold

Omhandler dato: 2011-07-22

Arne Myrdal var en omstridt politisk aktivist og nasjonalist på 1990-tallet i Norge. I 1987 var han med på å starte den såkalte Folkebevegelsen mot innvandring (FMI).

Myrdal og hans meningsfeller arrangerte en rekke møter og demonstrasjoner mot innvandring til Norge. Ofte møtte antirasistiske grupper også opp for å hindre Myrdal og hans likesinnede i å komme til orde.

Resultatet ble fysiske sammenstøt og slåsskamper der folk kom til skade. Dette klippet handler om rettssaken mot Arne Myrdal etter en slik hendelse i Fevik i 1990. Han ble til slutt dømt til 4 måneders fengsel for å ha angrepet 5 demonstranter.

I 1987 var Arne Myrdal med på å starte den såkalte Folkebevegelsen mot innvandring (FMI). Senere meldte han seg ut, og i 1991 dannet han en lignende forening, kalt Norge mot innvandring (NMI).

Vis klipp4:39

Historiens jødehat og dagens islamfrykt

Omhandler dato: 2011-07-22

Den 22. juli 2011 ble Norge rammet av to terrorkatastrofer. 77 mennesker i Oslo og på Utøya ble drept da Anders Behring Breivik sprengte en bombe i regjeringskvartalet, og senere skjøt mot ungdom på AUFs sommerleir.

Gjerningsmannen ble pågrepet og sitter i fengsel. Han kaller seg anti-muslim, og beskylder Arbeiderpartiet for å ødelegge norsk kultur med en innvandringspolitikk som er for mangfold og integrering.

Etter terroraksjonene hevdet Høyres leder Erna Solberg, i avisintervjuer, at hetsen mot muslimer i dagens Europa lignet på fiendtligheten mot jødene i åra før 2. verdenskrig.

Vis klipp9.14

Nynazist blir antirasist

Omhandler dato: 2008-01-23

Lars Storrøsæter lot seg verve inn i den nynazistiske organisasjonen Vigrid. To år senere snudde livet. Han gikk fra å være leder blant nynazistene til å bli fylkesleder i SOS Rasisme, og begynte å jobbe aktivt for dem han tidligere var imot.

Her forteller han hvordan han gikk fra å være nynazist til å bli antirasist.

Vis klipp2.03

Fakkeltog til ære for Benjamin Hermansen

Omhandler dato: 2001-02-01

Voksne og barn møter opp i tusentall for å markere sin avsky mot drapet på Benjamin Hermansen som ble knivstukket på Holmlia i Oslo 26. januar 2001.

Drapet var rasistisk motivert, og ble utført av ungdommer fra den nynazistiske gruppen ''BootBoys''. Hele Norge ble rystet av hendelsen, som senere ble kjent som ''Holmilia-drapet''. I flere store norske byer ble det arrangert fakkeltog mot rasisme. I Oslo deltok over 40 000 i markeringen.

Drapet vakte oppsikt også internasjonalt, og pop-stjernen Michael Jackson hedret Benjamin ved å dedikere albumet ''Invincible'' til Benjamin. Benjamin, som hadde norsk mor og afrikansk far, ble 15 år gammel.

Vis klipp9:17

NRK får kritikk for å intervjue nynazist

Omhandler dato: 2001-02-08

Etter drapet på 15 år gamle Benjamin Hermansen, på Holmlia utenfor Oslo, ble nynazisme et hett tema i norske medier.

Dagsrevyen sendte et lengre intervju med nyanzisten Tore Wilhelm Tvedt, som var leder for den norske organisasjonen Vigrid. Deres ideologi gikk blant annet ut på at den hvite rasen er overlegen andre.

Intervjuet skapte mange reaksjoner, og direktøren for Nobelinstituttet mente at NRK reklamerte for nynazisme i beste sendtid.

Vis klipp2:17

Regjeringen om drapet på Benjamin Hermansen

Omhandler dato: 2001-01-29

Regjeringen holder pressekonferanse tre dager etter drapet på 15 år gamle Benjamin Hermansen.

På dette tidspunktet er det ennå ikke klart om drapet var rasistisk motivert, men kort tid etter ble det klart at to menn og en kvinne fra det nynazististiske miljøet stod bak. De ble senere dømt til henholdsvis 18, 17 og 3 års fengsel.

Regjeringen vil iverksette tiltak og vedta nye lover for å forebygge rasisme og mobbing. Samtidig oppfordrer kommunalministeren enkeltmennesker til jobbe mot hverdagsrasisme.

Vis klipp27.37

Joe Erling Jahr og drapet på Benjamin

Omhandler dato: 2002-11-05

Benjamin Hermansen var en norsk-afrikansk gutt som ble drept av en gruppe nynazister 26. januar 2001 på Holmlia i Oslo. Joe Erling Jahr, Ole Nicolai Kvisler og Veronica Andreassen ble dømt til henholdsvis 18, 17 og 3 års fengsel for drapet.

Joe Erling Jahr forteller i denne dokumentaren om sin oppvekst, hvorfor han ble nynazist, og hvordan drapet og fengselsoppholdet påvirket ham.

Drapet på Benjamin Hermansen fikk 40 000 mennesker til å gå i fakkeltog i Oslo for å vise sin avsky. Statsministeren og kronprinsparet deltok også.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen