"Journalistikk" inngår i emnet

"Journalistikk" inneholder flere emner

"Journalistikk" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Journalistikk"

Personer relatert til "Journalistikk"

Vis klipp8.03

Hvordan er det å jobbe som journalist?

Omhandler dato: 2013-05-03

Nyheter på nett får stadig større plass i vår mediehverdag, og vi leser ikke like mye nyheter på papir som vi gjorde tidligere. Det kan være stor forskjell på å jobbe som nettjournalist sammenlignet med å være journalist i papiravis, og dette forteller Martin Zondag om i denne reportasjen.

Hedvig Okstad var praksiselev i NRK Skole vinteren 2013, og hadde som oppdrag å teste ut NRK Skoles egen journalisthåndbok for skoleelever. Denne reportasjen har hun laget kun ved bruk av sin mobiltelefon og et enkelt redigeringsverktøy.

Vis klipp2.52

Hedvig tester ut journalisthåndboka

Omhandler dato: 2013-05-03

Hedvig Okstad var praksiselev i NRK Skole vinteren 2013, og hadde som oppdrag å teste ut NRK Skoles egen journalisthåndbok for skoleelever. Hun ville finne ut hvordan det er å jobbe som nettjournalist, og lagde en reportasje der hun intervjuet Martin Zondag som jobber på nettdesken til NRK.

Hedvig ville vise at man ikke nødvendigvis trenger proft utstyr for å lage en TV-reportasje, og brukte kun mobiltelefonen sin under intervjuet. Her får du se reportasjen om hvordan reportasjen hennes ble laget!

Vis klipp2:02

Høye boligpriser

Omhandler dato: 2004-04-01

Høye boligpriser har lenge vært et hett tema, ikke minst i de største byene. Våren 2004 er mange boliger til salgs, men det er færre som vil kjøpe. Ekspertene regner derfor med at prisene vil falle.

Vis klipp2.34

Intervjuteknikk: De gode spørsmålene

Omhandler dato: 2013-02-01

Hvordan man stiller spørsmålene under et intervju, har mye å si for hvilke svar man får. Det er viktig å unngå såkalte lukkede spørsmål - spørsmål som kjennetegnes av at intervjuobjektet kan nøye seg med å svare bare ''ja'' eller ''nei''. Åpne spørsmål gir ofte bedre og mer utfyllende svar.

Sofie (14) er journalist for en dag, og tester ut virkningen både lukkede og åpne spørsmål gir.

Det er viktig å ivareta personvernet når man er journalist. Her kan du lese mer om hvordan du ivaretar dette. Kopier lenken, og les pressens Vær Varsom-Plakat:

http://presse.no/Etisk-regelverk/Vaer-Varsom-plakaten

Vis klipp21:58

Last opp videoer og videoredigering

Omhandler dato: 2012

Her får du lære hvordan du og dine elever kan laste opp egenproduserte videoer til NRK Skole. Du får også en rask innføring i hvordan redigeringsverktøyet som du finner på NRK Skoles sider fungerer.

Vis klipp23:44

Journaliststudentene

Omhandler dato: 2010-09-25

I april i 2010 fikk 72 journaliststudenter på Høgskolen i Oslo i oppgave å finne ut hvordan det står til med pressefriheten i 23 land.

Vi følger to av studentene som var med i dette prosjektarbeidet. Den ene jobber med forholdene i Italia og den andre med Russland.

Vis klipp6:32

Hvordan lager Supernytt sakene sine?

Omhandler dato: 2011

Her får du se hvordan Supernytt lager sine saker. Megafon er med journalist Sandra en travel dag på jobb. Klarer hun å lage ferdig saken før kveldens sending starter?

Vis klipp4:26

Fransk presse om Sarkozys håndtering av Libya

Omhandler dato: 2011-03-21

Flertallet av franske medier støtter Frankrikes deltagelse i NATOs militæraksjon mot Libya i mars 2011.
Noen aviser kritiserer likevel landets president, Nicolas Sarkozy, for hans håndtering av krisen.

Kritikerne mener Sarkozy driver valgkamp, når han kjemper så hardt for å få fjernet den libyske presidenten Muammar al-Gaddafi. Sarkozy var verken engasjert i Egypt- eller Tunisia-opprøret, og derfor mener noen aviser at det er unaturlig at han involverer seg så sterkt i konflikten i Libya.

Vis klipp2:56

Norske medier og militæraksjonen mot Gaddafi

Omhandler dato: 2011-03-23

Det er ikke bra at alle de største norske avisene støtter FNs militæraksjon mot Muammar al-Gaddafi i Libya, mener professor i journalistikk, Rune Ottesen.

Kort tid etter FNs avgjørelse om å tillate flyangrep mot Gaddafis styrker, gikk både VG, Aftenposten, Dagbladet og Dagsavisen ut med støtte både til resolusjonen, og til at norske soldater deltar i angrepene.

Professor Ottesen er kritisk til at norske aviser er kategoriske i sine meninger, når mye av informasjonen kommer fra andrehåndskilder.

Redaktør i Dagsavisen, Arne Strand, er ikke enig, og mener den norske dekning er bred, til tross for at mye av informasjonen kommer fra utenlandske medier.

Vis klipp3:10

Nyheter fra et Egypt i forandring

Omhandler dato: 2011-02-06

Frihet! Frihet! Unge som gamle, kvinner som menn roper disse ordene i Kairos gater tidlig på våren 2011. Det er blant annet disse opptøyene som får President Hosni Mubarak til å gi fra seg makten.

I denne reportasjen møter vi Mahmoud Gaffar som har sørget for å kringkaste opptøyene fra Kairo til hele verden. NRKs korrespondent, Sidsel Wold, tar oss med inn bakveien til studioet som er blokkert av hæren.

Vis klipp18:12

Stereotypier av innvandrere i medier

Omhandler dato: 2003

Hvordan blir myter i medier skapt? Blir innvandrere fremstilt som kriminelle? Hvor ofte snakker en innvandrer i media om hverdagslige temaer som renta og høye strømpriser?

Dette er noen av spørsmålene som blir tatt opp og diskutert i dette programmet.

Vis klipp8:26

Kyllingstuntet til Bård Tufte Johansen

Omhandler dato: 2002

Det humoristiske talkshowet ''Åpen post'', med Harald Eia og Bård Tufte Johansen, klarte å skape debatt flere ganger mens det gikk på TV i tidsrommet 1998-2002.

En av de tingene som skapte stor oppmerksomhet i media, var det såkalte ''kyllingstuntet'', der Tufte Johansen, utkledd som kylling, forstyrret TV2s direktesending foran Rikshospitalet, hvor Torbjørn Jagland var innlagt.

Se stuntet som ble gjennomført 15. januar 2002, og få med deg debatten i etterkant.

Vis klipp2:19

Alex for første gang

Omhandler dato: 1991

Alex Rosén har sin første dag på jobb som stuntreporter i NRKs ungdomsprogram ''U - rett og slett''. Han prater med Yngvar Numme, Tom Berntzen, Arne Scheie og Terje Dalby.

Vis klipp8:29

Virkemidler i dokumentarsjangeren

Omhandler dato: 2004-04-28

''Show, don't tell'' er det noe som heter på journalistspråk. I dette programmet drøftes dokumentarsjangeren, og noen kritikere ønsker mer ''edruelige'' historier der det er brukt lite virkemidler.

Vis klipp3:15

MMS og pressefoto

Omhandler dato: 2004-02-11

MMS og mobil med bildefunksjonalitet er fortsatt ganske nytt i 2004. Flere og flere aviser begynner på den tiden å ta imot MMS med bilder, lyd og video til redaksjonell bruk.

I dette klippet møter du en avisredaktør som ser stort potensial i MMS, mens en pressefotograf synes dette bare er ren søppel.

Vis klipp6:18

Bygdetradisjon i 80-talls TV

Omhandler dato: 1984

TV-serien ''Flimra'' gikk i NRK frå 1970 til 1984. Navnet var en samletittel på ulike ungdomsprogrammer, som f.eks aktuelle debatter for barn og ungdom, dokumentarer, konserter og dramaproduksjoner.
Her kan du se en reportasje fra et av Noregs Ungdomslags landsstevner.

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Sindre Østgård | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen