"Journalistikk" inngår i emnet

"Journalistikk" inneholder flere emner

"Journalistikk" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Journalistikk"

Personer relatert til "Journalistikk"

Vis klipp41:43

Per Edgar Kokkvold om ytringsfrihet

Omhandler dato: 2014

Ifølge George Orwell er ytringsfrihet retten til å si det andre ikke liker å høre. Per Edgar Kokkvold trekker fram dette sitatet, og mener at ytringsfriheten er den viktigste av menneskerettighetene, fordi den er selve grunnlaget for alle de andre. Her oppsummerer han noen av de sentrale hendelsene i Norge og Europa de senere år, der ytringsfriheten har stått på spill.

Foredraget er hentet fra en serie i forbindelse med Fritt Ord-konkurransen ''Ytringsfrihetens helter og antihelter''.

Vis klipp17:46

Kan journalister være nøytrale?

Omhandler dato: 2014

Det er viktig at journalistens egne meninger ikke ødelegger troverdigheten i en reportasje. Journalister skal informere, opplyse, avdekke og avsløre. Men er det mulig å være journalist uten å engasjere seg og ta stilling til alle sakene de møter?

Her hører du Sven Egil Omdal, kommentator og journalist i Stavanger Aftenblad og Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, diskutere om man bør tilstrebe nøytralitet i alle sammenhenger - og om det er mulig å være nøytral.

Vis klipp1.57

Jobb i NRK: Videojournalist

Omhandler dato: 2013

Videojournalister kan gjøre en hel TV-produksjon alene. Når Tove Austad skal lage en dokumentarfilm til Brennpunkt har hun gjort både research, hatt regi, filmet, intervjuet og redigert filmen selv.

Vis klipp2.22

Jobb i NRK: Vaktsjef

Omhandler dato: 2013

Når du er vaktsjef i nyhetene er det du som bestemmer hvilke nyheter som skal på sending, og i hvilken rekkefølge de skal presenteres.

Maria Nakken er vaktsjef i Østlandssendinga og er god på planlegging. Vaktsjefsoppgaven er også å motivere og veilede journalistene, og gi ros, ris og trøst nå de trenger det.

Vis klipp1.29

Jobb i NRK: Programleder i P3

Omhandler dato: 2013

Aishath Afeef er programleder i Popsalongen på P3. Under sendingen har hun ansvar for det tekniske, men før hun kommer så langt er det redaksjonsmøte, manusarbeid og redigering av lydfiler.

I Popsalongen har de ofte besøk av norske og internasjonale musikere, det gjør at hun må holde seg oppdatert både på musikk og populærkultur.

Vis klipp44:21

Overeksponert - Gerd-Liv Valla

Omhandler dato: 2007

Beleiret av mediene: Våren 2007 gikk Gerd-Liv Valla av som leder i LO etter et kolossalt medietrykk som startet med en anklage om at hun hadde mobbet en av sine ansatte. Valla, som bare noen måneder tidligere var kåret til Norges mektigste, valgte å gå av etter seks år i stillingen. Titusener av avisartikler og omtaler i andre medier i løpet av to måneder inneholdt i stor grad en ensidig kritikk av Vallas egenskaper som leder, noe hun knapt klarte å komme seg igjennom. Her forteller hun sin egen historie.

Medias viktigste oppgave er å avsløre diskriminering og maktmisbruk i samfunnet. Det var mange pressefolk som forsvarte sin dekning av Vallas sak med nettopp dette. Men enhver journalist skal ta presseetiske hensyn, være selvkritisk og uavhengig. Det betyr at en sak skal være meget grundig undersøkt før man gjør enkeltmennesker til forsidestoff med alvorlige anklager og beskyldninger.

Dokumentarserien ''Overeksponert'' (2011) gir deg et nært møte med fire mennesker som har måttet gå fra jobben sin etter å bli utsatt for et massivt medietrykk. (1:4)

Vis klipp44:51

Overeksponert - Erik Schjenken

Omhandler dato: 2008

Sju minutter i parken: Ambulansearbeider Erik Schjenken kjørte fra Sofienberg parken i 2008 uten å ta med seg en skadd mann, og ble deretter anklaget for rasisme, før saken ble etterforsket. Fra én dag til den neste fikk han livet snudd på hodet fordi han plutselig kom i medias søkelys. Han følte at han urettmessig ble overkjørt og stemplet av mediene, noe han senere fikk medhold for i retten (2014). Her forteller han sin egen historie.

Medias viktigste oppgave er å avsløre diskriminering og maktmisbruk i samfunnet. Det var mange pressefolk som forsvarte sin dekning av Schjenken-saken med nettopp dette. Men enhver journalist skal ta presseetiske hensyn, være selvkritisk og uavhengig. Det betyr at en sak skal være meget grundig undersøkt før man gjør enkeltmennesker til forsidestoff med alvorlige anklager og beskyldninger.

Dokumentarserien ''Overeksponert'' (2011) gir deg et nært møte med fire mennesker som har måttet gå fra jobben sin etter å bli utsatt for et massivt medietrykk. (2:4)

Vis klipp44:30

Overeksponert - Manuela Ramin-Osmundsen

Omhandler dato: 2008

Sju dager i mitt liv: Norges første fargede statsråd hadde sittet i regjeringen bare fire måneder da hun måtte gå av etter et voldsomt medietrykk. Hun opplevde de fire første månedene i jobben som vellykket, inntil hun i februar 2008 utnevnte et nytt barneombud. Beskyldingen om å ha valgt en person fra eget kvinnenettverk førte til en massiv kritikk fra mediene som hun selv sier hun taklet klønete. ''Og når man blir jaget, gjør man ofte feil - så får andre bedømme hvor stor den feilen var,'' sier hun. Etter en uke med ekstremt mediepress, fratrådte hun statsrådsposten. Her forteller hun sin egen historie.

Medias viktigste oppgave er å avsløre diskriminering og maktmisbruk i samfunnet. Det var mange pressefolk som forsvarte sin dekning av Ramin-Osmundsen-saken med nettopp dette. Men enhver journalist skal ta presseetiske hensyn, være selvkritisk og uavhengig. Det betyr at en sak skal være meget grundig undersøkt før man gjør enkeltmennesker til forsidestoff med alvorlige anklager og beskyldninger.

Dokumentarserien ''Overeksponert'' (2011) gir deg et nært møte med fire mennesker som har måttet gå fra jobben sin etter å bli utsatt for et massivt medietrykk. (3:4)

Vis klipp44:24

Overeksponert - Anne Alvik

Omhandler dato: 2000

Mediene ropte på blod: En lege ble anklaget for å ha utført aktiv dødshjelp på Bærum sykehus sommeren 1998. Saken ble behandlet av Helsetilsynet, som våren 1999 konkluderte med at det ikke var begått aktiv dødshjelp. I mediene ble det stilt spørsmål ved Helsetilsynets konklusjon, og det ble hevdet at helsedirektør Anne Alvik hadde brukt inhabile granskere av saken. Til slutt ble medietrykket mot Alvik så stort at hun valgte å trekke seg fra stillingen sommeren 2000. Her forteller hun sin egen historie.

Medias viktigste oppgave er å avsløre diskriminering og maktmisbruk i samfunnet. Det var mange pressefolk som forsvarte sin dekning av Alviks sak med nettopp dette. Men enhver journalist skal ta presseetiske hensyn, være selvkritisk og uavhengig. Det betyr at en sak skal være meget grundig undersøkt før man gjør enkeltmennesker til forsidestoff med alvorlige anklager og beskyldninger.

Dokumentarserien ''Overeksponert'' (2011) gir deg et nært møte med fire mennesker som har måttet gå fra jobben sin etter å bli utsatt for et massivt medietrykk. (4:4)

Vis klipp8.03

Hvordan er det å jobbe som journalist?

Omhandler dato: 2013-05-03

Nyheter på nett får stadig større plass i vår mediehverdag, og vi leser ikke like mye nyheter på papir som vi gjorde tidligere. Det kan være stor forskjell på å jobbe som nettjournalist sammenlignet med å være journalist i papiravis, og dette forteller Martin Zondag om i denne reportasjen.

Hedvig Okstad var praksiselev i NRK Skole vinteren 2013, og hadde som oppdrag å teste ut NRK Skoles egen journalisthåndbok for skoleelever. Denne reportasjen har hun laget kun ved bruk av sin mobiltelefon og et enkelt redigeringsverktøy.

Vis klipp2.52

Hedvig tester ut journalisthåndboka

Omhandler dato: 2013-05-03

Hedvig Okstad var praksiselev i NRK Skole vinteren 2013, og hadde som oppdrag å teste ut NRK Skoles egen journalisthåndbok for skoleelever. Hun ville finne ut hvordan det er å jobbe som nettjournalist, og lagde en reportasje der hun intervjuet Martin Zondag som jobber på nettdesken til NRK.

Hedvig ville vise at man ikke nødvendigvis trenger proft utstyr for å lage en TV-reportasje, og brukte kun mobiltelefonen sin under intervjuet. Her får du se reportasjen om hvordan reportasjen hennes ble laget!

Vis klipp2:02

Høye boligpriser

Omhandler dato: 2004-04-01

Høye boligpriser har lenge vært et hett tema, ikke minst i de største byene. Våren 2004 er mange boliger til salgs, men det er færre som vil kjøpe. Ekspertene regner derfor med at prisene vil falle.

Vis klipp2.34

Intervjuteknikk: De gode spørsmålene

Omhandler dato: 2013-02-01

Hvordan man stiller spørsmålene under et intervju, har mye å si for hvilke svar man får. Det er viktig å unngå såkalte lukkede spørsmål - spørsmål som kjennetegnes av at intervjuobjektet kan nøye seg med å svare bare ''ja'' eller ''nei''. Åpne spørsmål gir ofte bedre og mer utfyllende svar.

Sofie (14) er journalist for en dag, og tester ut virkningen både lukkede og åpne spørsmål gir.

Det er viktig å ivareta personvernet når man er journalist. Her kan du lese mer om hvordan du ivaretar dette. Kopier lenken, og les pressens Vær Varsom-Plakat:

http://presse.no/Etisk-regelverk/Vaer-Varsom-plakaten

Vis klipp21:58

Last opp videoer og videoredigering

Omhandler dato: 2012

Her får du lære hvordan du og dine elever kan laste opp egenproduserte videoer til NRK Skole. Du får også en rask innføring i hvordan redigeringsverktøyet som du finner på NRK Skoles sider fungerer.

Vis klipp23:44

Journaliststudentene

Omhandler dato: 2010-09-25

I april i 2010 fikk 72 journaliststudenter på Høgskolen i Oslo i oppgave å finne ut hvordan det står til med pressefriheten i 23 land.

Vi følger to av studentene som var med i dette prosjektarbeidet. Den ene jobber med forholdene i Italia og den andre med Russland.

Vis klipp6:32

Hvordan lager Supernytt sakene sine?

Omhandler dato: 2011

Her får du se hvordan Supernytt lager sine saker. Megafon er med journalist Sandra en travel dag på jobb. Klarer hun å lage ferdig saken før kveldens sending starter?

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen