Vis klipp6:10

Grafitt fra Senja kan redde Fukushima

Omhandler dato: 2015

Over tre år etter at kjernekraftverket i Fukushima ble ødelagt av det store jordskjelvet i Japan, er vannet rundt anlegget fortsatt fylt med radioaktivt avfall, og er til stor fare for lokalbefolkningen.

Grafitt fra Senja kan være med på å redde området rundt Fukushima.

Vis klipp1:08

Øyeblikket: Vinglasset

Omhandler dato: 2015

Når du drar en fuktig finger rundt kanten av et glass, blir det lyd. Her får du se hva som skjer. (4 av 35)

Vis klipp8:04

Det aller minste som finnes!

Omhandler dato: 2015

Når du ser på en gjenstand i et mikroskop, vil du se at den består av mange mindre deler enn det som er synlig med det blotte øyet. Jo bedre mikroskop du bruker, jo mer detaljerte og mindre bestanddeler ser du. Til slutt blir bestanddelene så små at de er umulige å se, men vi vet at de er der for det.

Fysiker Bjørn H. Samset viser oss hva som er de minste bestanddelene som finnes, og presenterer for oss begreper som oppkvark, nedkvark og nøytrinoer.

Vis klipp3.04

Planeter i verdensrommet

Omhandler dato: 2014

Avstandene i verdensrommet er enorme, og det er vanskelig å oppdage om andre stjerner har planeter eller ikke. Likevel klarer astronomene å finne planeter i solsystemer hundrevis av lysår unna. Hvordan klarer de egentlig det?

Vis klipp3.48

Liv i verdensrommet?

Omhandler dato: 2015

Er vi alene i universet? Det har vi lurt på fra vi begynte å titte opp på stjernehimmelen. Antallet planeter, bare i vår egen galakse, er så høyt at det er stor sannsynlighet for at det finnes liv der ute et sted.
Men hvorfor har vi ennå ikke oppdaget noe?

Vis klipp4:31

Det enorme universet

Omhandler dato: 2005

I vår galakse finnes det flere hundre milliarder stjerner, og utenfor denne galaksen finnes det flere hundre milliarder av andre galakser. Hvis vi skulle reise med romferge til den stjernen i vår galakse som er nærmest oss, ville vi bruke 150 000 år på å komme fram.

Universet utfordrer våre forestillinger om avstander, tid, rom og masse.

Vis klipp3.07

Uendelig univers

Omhandler dato: 2014

Den nærmeste stjernen i galaksen vår heter Proxima Centauri og er fire lysår unna vårt solsystem. Dette er en enorm avstand for oss, men en bitteliten avstand når man ser på hele universet.

Er det egentlig mulig å fatte hvor stort universet er? Hallvard gjør i hvert fall et forsøk.

Vis klipp3:23

Hva er romvær?

Omhandler dato: 2005

Romvær er en betegnelse på kortvarige forandringer av forhold ute i verdensrommet. I vårt nærområde styres dette i størst grad av solen og solvinden. Alle planetene i solsystemet blir påvirket.

Kan den globale oppvarmingen av jorda være påvirket av romværet? Dette er et av mange fenomener som forskes på i forbindelse med romvær. Her får du vite mer.

Vis klipp2.54

Sorte hull

Omhandler dato: 2014

Hva er egentlig sorte hull? Kan sorte hull vokse og sluke hele universet? Hallvard i Newton tar seg en tur ut i verdensrommet og viser oss hva sorte hull er for noe.

Animasjonene er laget av Kindergarten Media.

Vis klipp3.11

Historisk kometlanding

Omhandler dato: 2014

I 2004 sendte den europeiske romfartsorganisasjonen ESA opp romsonden Rosetta. I 2014 har den endelig nådd fram til kometen Churyumov-Gerasimenko, én milliard kilometer unna Jorden, og i november forsøker ESA å lande et landingsfartøy på kometen.

Hvilke utfordringer møter forskerne i selve landingsøyeblikket, og hvilke hemmeligheter håper forskerne at ekspedisjonen vil avsløre? Her oppsummerer romfartsekspert Erik Tandberg Rosettas ferd så langt.

Vis klipp5:07

Rosettasonden

Omhandler dato: 2014

I mars 2004 ble romsonden Rosetta skutt opp fra Fransk Guyana i Sør-Amerika. Dette er et prosjekt satt i gang av den europeiske romfartsorganisasjonen ESA. I november 2014 vil romsonden landsette et fartøy på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Hvordan klarer Rosetta å komme fram til kometen til riktig tid, og hva håper forskerne å finne ut når landingsfartøyet står på kometens overflate?

Vis klipp2:10

Guide til stjernebildene

Omhandler dato: 2008

Mange kjente stjernebilder på himmelen henger sammen med flere, i store mønstre som vi kan observere på mørke kvelder. Ett av dem er Karlsvogna, som viser vei til mange andre stjernebilder.

Astronomien, vitenskapen om stjernene og planetene, er en av de eldste vitenskapene. Astrologi er nok enda eldre, men er mer preget av mytologi og gudesagn, som har vært en del av menneskenes tolkning av stjernehimmelen i flere tusen år. Navn på stjernebilder har rot i myter og sagn fra oldtida.

Vis klipp4:05

I stjernekikkerten

Omhandler dato: 2003

Her får du bli med og titte på stjernene med en stjernekikkert! Karlsvognen er et av de mest berømte stjernebildene og består av sju stjerner. Når det er veldig mørkt ute om kvelden, går det fint an å få øye på stjernebilder uten kikkert også.

Vis klipp0:59

Er månen i ny eller ne?

Omhandler dato: 2009

Klarer du å sjå om månen er i ny eller ne? Her kan du lære deg ein enkel hugseregel for å vite når månen er veksande og når den minkar.

Vis klipp0:35

Lær deg å navigere etter stjernene

Omhandler dato: 2009

Knut Jørgen Røed Ødegaard viser deg korleis du kan navigere etter stjernene.

Vis klipp18.32

Kosmos

Omhandler dato: 2013

Er universet uendelig stort? Finnes det mer enn ett univers, og fantes det noe før vårt univers og før kosmos dukket opp av ingenting for 14 milliarder år siden? Og hva er Big Bang - selve skapelsesøyeblikket for kosmos? Professor i astrofysikk Øystein Elgarøy forklarer kosmos på 20 minutter!

Programmet er en del av NRK Skoles foredragsserie ''Tankesprederen'', og er et samarbeid mellom NRK Skole og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Opphavsrett NRK © 2009–2015 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen