Vis klipp51:45

En hyllest til Fysikk på roterommet

Omhandler dato: 1970

Otto Øgrim og Helmut Ormestad var radio- og tv-pionerene som gjorde fysikk interessant og morsomt for folk flest. I programmet ''Fysikk på roterommet'' boltret de to seg i overraskende eksperimenter, med en glød som fanget de fleste. Programmet ble veldig populært, og gikk som en serie på NRK radio og tv på 60- og 70-tallet.

Nå er det 100 år siden Ormestad og Øgrim ble født, og ''Fysikk på roterommet'' har gjenoppstått som utstilling i Realfagsbiblioteket på Blindern i Oslo. P2-programmet ''Abels tårn'' besøkte utstillingen, og hentet inspirasjon til en spesialsending.

Her er en filmet versjon av Abels tårns sending om de to pionerene, og gjestene, Svein Sjøberg, Hanne Winther-Larsen, Jo Røislien og Einar Uggerud, utfører eksperimenter i beste Øgrim og Ormestad-ånd.

Vis klipp2.39

Mitt yrke - lektor i realfag

Omhandler dato: 2014

Lektorjobben på videregående skole er fantastisk spennende, og ingen dag er like, sier lektor Eirik Madsen. Her forklarer han hvorfor han trives så godt som lærer, og hva som kreves av utdanning for å bli det.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 8 av 40.

Vis klipp2.30

Mitt yrke - energimontør

Omhandler dato: 2014

Som energimontør kan du blant annet få jobb innen vannkraft, vindkraft og bioenergi. Her forteller lærling Charlotte Iren Børresen om jobben og utdannelsen.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker, og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 10 av 40.

Vis klipp3.18

Mitt yrke - fra elektriker til ingeniør

Omhandler dato: 2014

Her forteller Bernt Erlend Fridell om hvorfor han ble elektriker og hva som kreves av utdannelse. Han trivdes bra som elektriker, men har senere valgt å videreutdanne seg som elektroingeniør.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 11 av 40.

Vis klipp3:24

Bygg din egen flaskerakett

Omhandler dato: 2007

Ved hjelp av en sykkelpumpe, litt vann og noen plankebiter, prøver Per Olav fra Newton å få en flaske til å fly 50 meter avgårde. Vil han lykkes?

Her lærer du trinn for trinn hvordan du bygger din egen flaskerakett med utskytningsrampe!

Vis klipp2.43

Mitt yrke - ingeniør i automasjon

Omhandler dato: 2014

Katrine går andre året på informatikk og automatisering ved Høyskolen i Telemark. Her forteller hun om studiet og om yrkesmuligheter når hun er ferdig utdannet.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 15 av 40.

Vis klipp3.48

Mitt yrke - fra elektriker til fagingeniør

Omhandler dato: 2014

Som elektroingeniørstudent får du grunnleggende opplæring i digital og analog elektronikk, reguleringsteknikk (automatisering), robotteknikk og system- og prosessforståelse. Møt Ingvar som er fagingeniør i reguleringsteknikk.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 17 av 40.

Vis klipp2.41

Mitt yrke - sivilingeniør

Omhandler dato: 2014

Daniel Skogen (28) er sivilingeniør innen produktutvikling og materialer. Han jobber med undervannsteknologi, og her forteller han om yrket sitt, og om utdannelsen som kreves.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 19 av 40.

Vis klipp5:04

Eksperiment: Lydbølger

Omhandler dato: 2013-10-17

Hva er lyd, og hva er lydfrekvenser? Det kan du lære mer om, når Selda fra Newton gjør et eksperiment med lyd, vann og luft.

Vis klipp39:23

Jakten på nordlyset - del 1

Omhandler dato: 2013

Nordlyset kan være magisk. Den internasjonalt kjente nordlysjegeren, Ole Christian Salomonsen, tar oss med i jakten på det ultimate nordlysbildet. Her får du oppleve helt unike nordlysbilder som aldri før har vært fanget på film.

Går det an å leve av nordlyset? Turistene strømmer til Trine Risviks nystartede lille bedrift, men foreløpig har hun ikke turt å si opp sin jobb som hjelpepleier. Med en god nordlyssesong kan kanskje drømmen hennes gå i oppfyllelse - nemlig å leve av nordlyset?

Vis klipp39:01

Jakten på nordlyset - del 2

Omhandler dato: 2013

Stadig flere unge europeere ser på nordlyset som kjærlighetslyset. Engelske Chris har lurt kjæresten Sarah til Tromsø for å fri til henne under nordlyset. Vil han finne det magiske lyset?

Hver vinter har Kjetil Skogli med seg forventningsfulle mennesker som vil fri til sine kjærester under nordlyset. Nå skal han finne nordlyset til Chris, men av og til er værgudene vrange, og snøvær ser ut til å ødelegge planen. Det blir en tøff utfordring.

Vi blir også kjent med nordlysmyter og tradisjonelle fortellinger om nordlyset.

Vis klipp1.43

Higgs-partikkelen

Omhandler dato: 2012

I juli 2012 kunne direktøren ved CERN, den europeiske organisasjonen for kjernefysisk forskning, meddele verden at de hadde bevist eksistensen til den sagnomsuste Higgs-partikkelen. Dette er noe fysikere gjennom mange tiår hadde prøvd å gjøre. Higgs-partikkelen kan forklare hvorfor elementærpartikler har en masse, og hvordan universet er blitt som det er blitt.

Peter Higgs og Francois Englert ble tildelt Nobelprisen i fysikk 2013 for den teoretiske oppdagelsen av Higgs-partikkelen i 1964.

Vis klipp7.49

Kraften i et spinnende hjul

Omhandler dato: 2013-10-03

Se for deg en snurrebass som bare snurrer og snurrer. Hvordan klarer den å holde på slik så lenge? Du kan prøve å dytte på den for å se hva som skjer. Den bikker ikke, for snurrebassen vil opprettholde mest mulig rotasjon.

Her er det to krefter som vil ulike ting: Tyngdekraften vil at den skal bikke, mens snurrekraften ønsker ingen endring. Et gyroskop er et svinghjul som roterer rundt symmetriaksen med stor hastighet. Det får du lære mer om her.

Vis klipp2:36

Konkurranse: Spreng en melon

Omhandler dato: 2013-10-17

Velkommen til melonrulett! Denne konkurransen går ut på å sprenge en melon ved hjelp av gummistrikk. Spenningen øker med hvert strikk som tres på melonen!

Du trenger:

Melon
Gummistrikk (du trenger ganske mange)
Vernebriller

Tre på en og en strikk, og hold god avstand når dere merker at melonen begynner å gi etter for presset!

Vis klipp1:38

Eksperiment: Brusfontene

Omhandler dato: 2013-03-17

Lag en brusfontene! Du trenger bare en flaske brus og en pakke mentos. Hvis du putter en mentos oppi brusen får du en liten fontene, hvis du putter oppi flere blir fontenen kjempehøy!

Dette eksperimentet handler om CO2 og kullsyren i brusen. Brusfabrikantene tilfører kullsyre i brusen for at den skal bli frisk og god å drikke. Men rister du brusflaska bruser det fort over, fordi kullsyren vil ut av flaska.

Mentos er spesielt egnet i dette eksperimentet, fordi disse dropsene har en ru og ujevn overflate som CO2en kan feste seg på. Dessuten er de så små at du fint klarer å putte dem i hullet på flaska. Hvis du står et sted hvor du har lov til å søle, for eksempel utendørs, kan du lage den samme fontenen som Selda. Det er helt ufarlig, men veldig sølete!

Vis klipp22:04

Kjernefysikk og forskning og sånn

Omhandler dato: 2013

Sunniva Rose er rosablogger og opptatt av lipgloss, mote og interiør. Hun er også doktorgradstipendiat i kjernefysikk på Universitetet i Oslo, og forsker blant annet på bruk av thorium i kjernekraftverk.

Dette foredraget er en kjærlighetserklæring til faget kjernefysikk!

Programmet er et samarbeid mellom NRK Skole og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Sindre Østgård | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen