Vis klipp3.07

Uendelig univers

Omhandler dato: 2014

Den nærmeste stjernen i galaksen vår heter Proxima Centauri og er fire lysår unna vårt solsystem. Dette er en enorm avstand for oss, men en bitteliten avstand når man ser på hele universet.

Er det egentlig mulig å fatte hvor stort universet er? Hallvard gjør i hvert fall et forsøk.

Vis klipp2.54

Sorte hull

Omhandler dato: 2014

Hva er egentlig sorte hull? Kan sorte hull vokse og sluke hele universet? Hallvard i Newton tar seg en tur ut i verdensrommet og viser oss hva sorte hull er for noe.

Animasjonene er laget av Kindergarten Media.

Vis klipp3.11

Historisk kometlanding

Omhandler dato: 2014

I 2004 sendte den europeiske romfartsorganisasjonen ESA opp romsonden Rosetta. I 2014 har den endelig nådd fram til kometen Churyumov-Gerasimenko, én milliard kilometer unna Jorden, og i november forsøker ESA å lande et landingsfartøy på kometen.

Hvilke utfordringer møter forskerne i selve landingsøyeblikket, og hvilke hemmeligheter håper forskerne at ekspedisjonen vil avsløre? Her oppsummerer romfartsekspert Erik Tandberg Rosettas ferd så langt.

Vis klipp5:07

Rosettasonden

Omhandler dato: 2014

I mars 2004 ble romsonden Rosetta skutt opp fra Fransk Guyana i Sør-Amerika. Dette er et prosjekt satt i gang av den europeiske romfartsorganisasjonen ESA. I november 2014 vil romsonden landsette et fartøy på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Hvordan klarer Rosetta å komme fram til kometen til riktig tid, og hva håper forskerne å finne ut når landingsfartøyet står på kometens overflate?

Vis klipp4:05

I stjernekikkerten

Omhandler dato: 2003

Her får du bli med og titte på stjernene med en stjernekikkert! Karlsvognen er et av de mest berømte stjernebildene og består av sju stjerner. Når det er veldig mørkt ute om kvelden, går det fint an å få øye på stjernebilder uten kikkert også.

Vis klipp2:10

Guide til stjernebildene

Omhandler dato: 2008

Mange kjente stjernebilder på himmelen henger sammen med flere, i store mønstre som vi kan observere på mørke kvelder. Ett av dem er Karlsvogna, som viser vei til mange andre stjernebilder.

Astronomien, vitenskapen om stjernene og planetene, er en av de eldste vitenskapene. Astrologi er nok enda eldre, men er mer preget av mytologi og gudesagn, som har vært en del av menneskenes tolkning av stjernehimmelen i flere tusen år. Navn på stjernebilder har rot i myter og sagn fra oldtida.

Vis klipp0:59

Er månen i ny eller ne?

Omhandler dato: 2009

Klarer du å sjå om månen er i ny eller ne? Her kan du lære deg ein enkel hugseregel for å vite når månen er veksande og når den minkar.

Vis klipp0:35

Lær deg å navigere etter stjernene

Omhandler dato: 2009

Knut Jørgen Røed Ødegaard viser deg korleis du kan navigere etter stjernene.

Vis klipp18.32

Kosmos

Omhandler dato: 2013

Er universet uendelig stort? Finnes det mer enn ett univers, og fantes det noe før vårt univers og før kosmos dukket opp av ingenting for 14 milliarder år siden? Og hva er Big Bang - selve skapelsesøyeblikket for kosmos? Professor i astrofysikk Øystein Elgarøy forklarer kosmos på 20 minutter!

Programmet er en del av NRK Skoles foredragsserie ''Tankesprederen'', og er et samarbeid mellom NRK Skole og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Vis klipp27:19

De hemmelige partiklene

Omhandler dato: 2013

Elementærpartikler er byggeklossene naturen er satt sammen av. Kvantefysikk er naturlovene som elementærpartiklene følger. Så enkelt kan begrepet kvantefysikk forklares, sier fysiker Bjørn H. Samset.
Hvor enkelt det er, og hvor relevant kvantefysikken egentlig er for oss, får du vite i dette foredraget.

Programmet er en del av NRK Skoles foredragsserie ''Tankesprederen'', og er et samarbeid mellom NRK Skole og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Vis klipp3:36

Forskerfabrikken: Sterke egg

Omhandler dato: 2012

Egg knuser lett når vi mister de på gulvet, men visste du at egg egentlig er veldig sterke? Forskerfabrikken viser oss hvor sterke egg kan være, og forklarer hvorfor.

Vis klipp9:04

Magisk dråpe av glass

Omhandler dato: 2013

''Prins Ruperts dråpe'' er en dråpe uknuselig glass. Den er laget ved å helle smeltet glass i en bøtte med kaldt vann. Da stivner overflaten på et øyeblikk, mens innsiden tar litt lenger tid. Dråpen er superhard, og lar seg ikke knuse med en hammer engang. Men Line i Newton vet at den har et svakt punkt, og her kan du se hvordan hun får dråpen til å eksplodere i tusen biter.

Vis klipp51:45

En hyllest til Fysikk på roterommet

Omhandler dato: 1970

Otto Øgrim og Helmut Ormestad var radio- og tv-pionerene som gjorde fysikk interessant og morsomt for folk flest. I programmet ''Fysikk på roterommet'' boltret de to seg i overraskende eksperimenter, med en glød som fanget de fleste. Programmet ble veldig populært, og gikk som en serie på NRK radio og tv på 60- og 70-tallet.

Nå er det 100 år siden Ormestad og Øgrim ble født, og ''Fysikk på roterommet'' har gjenoppstått som utstilling i Realfagsbiblioteket på Blindern i Oslo. P2-programmet ''Abels tårn'' besøkte utstillingen, og hentet inspirasjon til en spesialsending.

Her er en filmet versjon av Abels tårns sending om de to pionerene, og gjestene, Svein Sjøberg, Hanne Winther-Larsen, Jo Røislien og Einar Uggerud, utfører eksperimenter i beste Øgrim og Ormestad-ånd.

Vis klipp2.39

Mitt yrke - lektor i realfag

Omhandler dato: 2014

Lektorjobben på videregående skole er fantastisk spennende, og ingen dag er like, sier lektor Eirik Madsen. Her forklarer han hvorfor han trives så godt som lærer, og hva som kreves av utdanning for å bli det.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 8 av 40.

Vis klipp2.30

Mitt yrke - energimontør

Omhandler dato: 2014

Som energimontør kan du blant annet få jobb innen vannkraft, vindkraft og bioenergi. Her forteller lærling Charlotte Iren Børresen om jobben og utdannelsen.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker, og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 10 av 40.

Vis klipp3.18

Mitt yrke - fra elektriker til ingeniør

Omhandler dato: 2014

Her forteller Bernt Erlend Fridell om hvorfor han ble elektriker og hva som kreves av utdannelse. Han trivdes bra som elektriker, men har senere valgt å videreutdanne seg som elektroingeniør.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 11 av 40.

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen