Vis klipp2.24

Huset til Hallvard: Dusjen

Omhandler dato: 2013-03-17

Når man tar seg en dusj, kommer det masse deilig, varmt vann hele tiden mens man dusjer. Hvordan fungerer dette egentlig?

Hallvard er på badet og her finner han en genial dings, nemlig blandebatteriet. Det sørger for at kaldt og varmt vann blandes og styres til den temperaturen du ønsker.

Vis klipp2.54

Sorte hull

Omhandler dato: 2014

Hva er egentlig sorte hull? Kan sorte hull vokse og sluke hele universet? Hallvard i Newton tar seg en tur ut i verdensrommet og viser oss hva sorte hull er for noe.

Animasjonene er laget av Kindergarten Media.

Vis klipp5:06

Forstå vann

Omhandler dato: 2011

Sol og vann er forutsetninger for alt liv på Jorden. Mengden vann på kloden er konstant, og vannet finnes i tre former: fast, flytende og som damp. Her forteller meteorolog Åsa om vannets kretsløp.

Filmen er hentet fra UR, undervisningsavdelingen i Sveriges radio og TV, og er en del av dokumentarserien og nettspillet ''Fatta katastrofen'' på UR.se.

Vis klipp5.24

Forstå vindens kraft

Omhandler dato: 2011

Tropiske orkaner er noe av klodens mest kraftfulle og ødeleggende uvær. Når de drar inn over land, er ofte evakuering den eneste måten vi kan redde oss unna. Men orkaner er ikke bare ødeleggende, de er også en viktige for Jordens klima og temperaturbalanse.

Orkan, tyfon og syklon er tre begreper for samme fenomen, avhengig av hvor på jordkloden det oppstår. Meteorolog Linnea forklarer hvordan fenomenet oppstår, og hvorfor det blåser på den måten det gjør.

Filmen er hentet fra UR, undervisningsavdelingen i Sveriges radio og TV, og er en del av dokumentarserien og nettspillet ''Fatta katastrofen'' på UR.se.

Vis klipp5:44

Forstå elektrisitet

Omhandler dato: 2011

Vi mennesker har lært oss hvordan vi skal generere store mengder elektrisk energi. I vår verden har vi gjort oss helt avhengig av elektrisitet, og vi kan knapt tenke oss et liv uten.

Hva er elektrisitet og hvordan fungerer det? Rikard, ekspert på temaet, forteller om hvordan elektrisitet fungerer og hvordan strømnettet er bygget opp, fra kraftverket til lyspæren hjemme i stuen din.

Filmen er hentet fra UR, undervisningsavdelingen i Sveriges radio og TV, og er en del av dokumentarserien og nettspillet ''Fatta katastrofen'' på UR.se.

Vis klipp5.46

Forstå konstruksjoners holdbarhet

Omhandler dato: 2011

Mennesket kan knapt løfte sin egen vekt, men klarer å bygge konstruksjoner som er store og sterke nok til å tåle veldige krefter og tyngder. Sivilingeniør Catrina forteller om kunnskapene som kreves for å bygge slike konstruksjoner.

Filmen er hentet fra UR, undervisningsavdelingen i Sveriges radio og TV, og er en del av dokumentarserien og nettspillet ''Fatta katastrofen'' på UR.se.

Vis klipp29.32

Folkeopplysningen 8 - stråling

Omhandler dato: 2014

Kan stråling fra mobiltelefoner være farlig? Andreas Wahl inviterer el-overfølsomme til blindtest, møter en stortingsrepresentant som foretrekker passiv røyking framfor passiv mobilstråling, og undersøker nocebo-effekten sammen med psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg.

Alt dette og mer får du se i denne episoden fra andre sesong av ''Folkeopplysningen''. Episode 8.

Vis klipp30:07

Supre symmetrier og mørke mysterier

Omhandler dato: 2015

Symmetrier finnes overalt i naturen - ikke minst i selve naturlovene. Å avdekke disse symmetriene, har kanskje vært partikkelfysikkens viktigste prosjekt. Har vi nå kommet til veis ende, eller finnes det enda dypere symmetrier som venter på å bli oppdaget, der ute? Og hva har dette med mørk materie å gjøre? Dette er sentrale spørsmål som Anders Kvellestad belyser i dette foredraget fra Universitetet i Oslo.

Kvellestad er stipendiat i teoretisk fysikk, og forelesningen er spesielt tilrettelagt for elever i den videregående skole.

Vis klipp2:45

Mørk materie

Omhandler dato: 2014

Universet er enormt stort, og vi kan observere lyset fra milliarder av stjerner og galakser fra planeten vår. Men universet består av veldig mye mer som vi ikke kan observere. Dette kalles mørk materie.

Hvordan kan vi vite at mørk materie finnes, og hva vet vi egentlig om mørk materie i dag?

Vis klipp58.36

Elektrisitetens historie - Livskraften

Omhandler dato: 1700

Tenk deg en verden uten elektrisitet. Den ville være mørk, kald og stille, slik den var på begynnelsen av 1700-tallet. Det er dit programleder Jim Al-Khalili tar oss med. Vi blir kjent med mange av datidens vitenskapsmenn, deriblant Benjamin Franklin, Stephen Gray, Alessandro Volta og Luigi Galvani.

I første episode av ''Elektrisitetens historie'' får vi historien om hva som skjedde da den første felles innsats ble gjort for å forstå elektrisitet. Hvordan lærte vi å lage elektrisitet, og hvordan skulle vi klare å lagre den? (1:3)

(Serien er tilgjengelig på nett til 30.09.2017)

Vis klipp58:36

Elektrisitetens historie - Oppfinnelser

Omhandler dato: 1800

Elektrisitet er en av naturens store krefter. Siden de spede forsøkene på begynnelsen av 1700-tallet, hadde kjennskapen til elektrisitet og dens bruksområder økt kraftig de neste 200 årene. Bli kjent med vitenskapsmenn som Michael Faraday, Thomas Alva Edison og Nikolas Tesla.

I andre episode av ''Elektrisitetens historie'' starter vi i New York på midten av 1900-tallet. Elektrisiteten lyste opp og drev den moderne verden. Men det hadde vært en lang vei å gå for å komme dit. (2:3)

((Serien er tilgjengelig på nett til 30.09.2017)

Vis klipp58.34

Elektrisitetens historie - Lys og energi

Omhandler dato: 1900

Under et møte ved universitetet i Oxford i 1894, ble elektromagnetisme presentert for flere av datidens store vitenskapsmenn. Dette møtet ble viktig for den moderne elektriske verden. Bli kjent med arbeidet til menn som Oliver Lodge, Heinrich Hertz, Guglielmo Marconi og Jagadish Chandra Bose.

I siste episode av ''Elektrisitetens historie'' ser vi hvordan elektrisitet klarte å binde sammen verden med kringkasting og datanettverk, og hvordan vi lærte å forstå og utnytte elektrisitet på atomnivå. (3:3)

(Serien er tilgjengelig på nett til 30.09.2017)

Vis klipp6:10

Grafitt fra Senja kan redde Fukushima

Omhandler dato: 2015

Over tre år etter at kjernekraftverket i Fukushima ble ødelagt av det store jordskjelvet i Japan, er vannet rundt anlegget fortsatt fylt med radioaktivt avfall, og er til stor fare for lokalbefolkningen.

Grafitt fra Senja kan være med på å redde området rundt Fukushima.

Vis klipp1:08

Øyeblikket: Vinglasset

Omhandler dato: 2015

Når du drar en fuktig finger rundt kanten av et glass, blir det lyd. Her får du se hva som skjer. (4 av 35)

Vis klipp8:04

Det aller minste som finnes!

Omhandler dato: 2015

Når du ser på en gjenstand i et mikroskop, vil du se at den består av mange mindre deler enn det som er synlig med det blotte øyet. Jo bedre mikroskop du bruker, jo mer detaljerte og mindre bestanddeler ser du. Til slutt blir bestanddelene så små at de er umulige å se, men vi vet at de er der for det.

Fysiker Bjørn H. Samset viser oss hva som er de minste bestanddelene som finnes, og presenterer for oss begreper som oppkvark, nedkvark og nøytrinoer.

Vis klipp3.04

Planeter i verdensrommet

Omhandler dato: 2014

Avstandene i verdensrommet er enorme, og det er vanskelig å oppdage om andre stjerner har planeter eller ikke. Likevel klarer astronomene å finne planeter i solsystemer hundrevis av lysår unna. Hvordan klarer de egentlig det?

Opphavsrett NRK © 2009–2015 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen