Vis klipp0:59

Er månen i ny eller ne?

Omhandler dato: 2009

Klarer du å sjå om månen er i ny eller ne? Her kan du lære deg ein enkel hugseregel for å vite når månen er veksande og når den minkar.

Vis klipp0:35

Lær deg å navigere etter stjernene

Omhandler dato: 2009

Knut Jørgen Røed Ødegaard viser deg korleis du kan navigere etter stjernene.

Vis klipp18.32

Kosmos

Omhandler dato: 2013

Er universet uendelig stort? Finnes det mer enn ett univers, og fantes det noe før vårt univers og før kosmos dukket opp av ingenting for 14 milliarder år siden? Og hva er Big Bang - selve skapelsesøyeblikket for kosmos? Professor i astrofysikk Øystein Elgarøy forklarer kosmos på 20 minutter!

Programmet er en del av NRK Skoles foredragsserie ''Tankesprederen'', og er et samarbeid mellom NRK Skole og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Vis klipp27:19

De hemmelige partiklene

Omhandler dato: 2013

Elementærpartikler er byggeklossene naturen er satt sammen av. Kvantefysikk er naturlovene som elementærpartiklene følger. Så enkelt kan begrepet kvantefysikk forklares, sier fysiker Bjørn H. Samset.
Hvor enkelt det er, og hvor relevant kvantefysikken egentlig er for oss, får du vite i dette foredraget.

Programmet er en del av NRK Skoles foredragsserie ''Tankesprederen'', og er et samarbeid mellom NRK Skole og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Vis klipp3:36

Forskerfabrikken: Sterke egg

Omhandler dato: 2012

Egg knuser lett når vi mister de på gulvet, men visste du at egg egentlig er veldig sterke? Forskerfabrikken viser oss hvor sterke egg kan være, og forklarer hvorfor.

Vis klipp9:04

Magisk dråpe av glass

Omhandler dato: 2013

''Prins Ruperts dråpe'' er en dråpe uknuselig glass. Den er laget ved å helle smeltet glass i en bøtte med kaldt vann. Da stivner overflaten på et øyeblikk, mens innsiden tar litt lenger tid. Dråpen er superhard, og lar seg ikke knuse med en hammer engang. Men Line i Newton vet at den har et svakt punkt, og her kan du se hvordan hun får dråpen til å eksplodere i tusen biter.

Vis klipp51:45

En hyllest til Fysikk på roterommet

Omhandler dato: 1970

Otto Øgrim og Helmut Ormestad var radio- og tv-pionerene som gjorde fysikk interessant og morsomt for folk flest. I programmet ''Fysikk på roterommet'' boltret de to seg i overraskende eksperimenter, med en glød som fanget de fleste. Programmet ble veldig populært, og gikk som en serie på NRK radio og tv på 60- og 70-tallet.

Nå er det 100 år siden Ormestad og Øgrim ble født, og ''Fysikk på roterommet'' har gjenoppstått som utstilling i Realfagsbiblioteket på Blindern i Oslo. P2-programmet ''Abels tårn'' besøkte utstillingen, og hentet inspirasjon til en spesialsending.

Her er en filmet versjon av Abels tårns sending om de to pionerene, og gjestene, Svein Sjøberg, Hanne Winther-Larsen, Jo Røislien og Einar Uggerud, utfører eksperimenter i beste Øgrim og Ormestad-ånd.

Vis klipp2.39

Mitt yrke - lektor i realfag

Omhandler dato: 2014

Lektorjobben på videregående skole er fantastisk spennende, og ingen dag er like, sier lektor Eirik Madsen. Her forklarer han hvorfor han trives så godt som lærer, og hva som kreves av utdanning for å bli det.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 8 av 40.

Vis klipp2.30

Mitt yrke - energimontør

Omhandler dato: 2014

Som energimontør kan du blant annet få jobb innen vannkraft, vindkraft og bioenergi. Her forteller lærling Charlotte Iren Børresen om jobben og utdannelsen.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker, og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 10 av 40.

Vis klipp3.18

Mitt yrke - fra elektriker til ingeniør

Omhandler dato: 2014

Her forteller Bernt Erlend Fridell om hvorfor han ble elektriker og hva som kreves av utdannelse. Han trivdes bra som elektriker, men har senere valgt å videreutdanne seg som elektroingeniør.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 11 av 40.

Vis klipp3:24

Bygg din egen flaskerakett

Omhandler dato: 2007

Ved hjelp av en sykkelpumpe, litt vann og noen plankebiter, prøver Per Olav fra Newton å få en flaske til å fly 50 meter avgårde. Vil han lykkes?

Her lærer du trinn for trinn hvordan du bygger din egen flaskerakett med utskytningsrampe!

Vis klipp2.43

Mitt yrke - ingeniør i automasjon

Omhandler dato: 2014

Katrine går andre året på informatikk og automatisering ved Høyskolen i Telemark. Her forteller hun om studiet og om yrkesmuligheter når hun er ferdig utdannet.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 15 av 40.

Vis klipp3.48

Mitt yrke - fra elektriker til fagingeniør

Omhandler dato: 2014

Som elektroingeniørstudent får du grunnleggende opplæring i digital og analog elektronikk, reguleringsteknikk (automatisering), robotteknikk og system- og prosessforståelse. Møt Ingvar som er fagingeniør i reguleringsteknikk.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 17 av 40.

Vis klipp2.41

Mitt yrke - sivilingeniør

Omhandler dato: 2014

Daniel Skogen (28) er sivilingeniør innen produktutvikling og materialer. Han jobber med undervannsteknologi, og her forteller han om yrket sitt, og om utdannelsen som kreves.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 19 av 40.

Vis klipp5:04

Eksperiment: Lydbølger

Omhandler dato: 2013-10-17

Hva er lyd, og hva er lydfrekvenser? Det kan du lære mer om, når Selda fra Newton gjør et eksperiment med lyd, vann og luft.

Vis klipp39:23

Jakten på nordlyset - del 1

Omhandler dato: 2013

Nordlyset kan være magisk. Den internasjonalt kjente nordlysjegeren, Ole Christian Salomonsen, tar oss med i jakten på det ultimate nordlysbildet. Her får du oppleve helt unike nordlysbilder som aldri før har vært fanget på film.

Går det an å leve av nordlyset? Turistene strømmer til Trine Risviks nystartede lille bedrift, men foreløpig har hun ikke turt å si opp sin jobb som hjelpepleier. Med en god nordlyssesong kan kanskje drømmen hennes gå i oppfyllelse - nemlig å leve av nordlyset?

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Sindre Østgård | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen