Vis klipp5.32

Forstå næring

Omhandler dato: 2011

Mennesket er en nysgjerrig skapning som gjerne oppsøker plasser som ikke alltid passer for menneskelig liv. For eksempel kan tilgangen på føde være ekstremt begrenset. Hva slags næring trenger vi for å overleve?

Vi følger Johan under forberedelsene til en krevende forskningsekspedisjon. Hva slags mat må han spise for å overleve, og hva trenger han av karbohydrater, proteiner og fett for å orke påkjenningene og holde humøret oppe?

Filmen er hentet fra UR, undervisningsavdelingen i Sveriges radio og TV, og er en del av dokumentarserien og nettspillet ''Fatta katastrofen'' på UR.se.

Vis klipp6.25

Dybdesyn og perspektiv

Omhandler dato: 2015

Øynene våre sender hvert sitt bilde til hjernen, og når hjernen kombinerer disse bildene, gir det oss dybdesyn. Man kan lage morsomme synsbedrag ved å holde for det ene øyet, sammen med kreativ bruk av perspektiver. Newton har testet dette sammen med Kine Angelo fra NTNU.

Selv om du vet at denne videoen inneholder synsbedrag, kommer du antagelig til å bli lurt...

Vis klipp3:25

Hukommelsestest anno 1764

Omhandler dato: 1700

Selda har fått tak i Ola Kåre Risa som husker utrolig godt. Han bruker en eldgammel teknikk som kalles reiseruteteknikken. Hvordan brukes denne teknikken til å memorere ting, og klarer tilfeldige folk på gata å huske bedre enn Ola, som her representerer 1700-tallet?

Vis klipp1:06

Øyeblikket: Kvise

Omhandler dato: 2015

Hva skjer når en kvise skvises, og hvordan ser det ut i sakte film? Se og nyt! (6 av 35)

Vis klipp4.36

Under huden: Line ser på hjernen

Omhandler dato: 2014

Hjernen er kroppens viktigste organ. Den styrer veldig mange funksjoner, og er hovedsentral for nervesystemet vårt. Programleder Line Jansrud i Newton ser nærmere på det fantastiske organet som lang fra er ferdig utforsket. Og nå er det en ekte menneskehjerne hun viser frem.

Vis klipp2.16

Norges første Nobelpris i medisin

Her ser du en lykkelig vinner av Nobelprisen i medisin 2014, May-Britt Moser. Hun fikk prisen sammen med sin forskerkollega og ektemann Edvard Moser, for å ha identifisert celler som utgjør et posisjonseringssystem i hjernen. Forskerparet leder Kavli-instituttet /Senter for hukommelsesbiologi ved Universitetet i Trondheim (NTNU).

Nobelprisen i medisin 2014 var delt i to. Den andre vinneren er John O'Keefe, også forsker i nevrovitenskap, og nær kollega av de norske Nobelprisvinnerne.

Vis klipp3:50

Under huden: Line ser på urinveiene

Omhandler dato: 2014

Nyrene våre renser blodet og utskiller urin. Visste du at urin egentlig bare er en blanding av blod og vann? Hvordan blandingen er, kommer an på hvor mye vann eller annen væske du har drukket. Newton-Line viser deg hvordan urinveiene ser ut, hvor de sitter i kroppen og hvordan de fungerer.

Vis klipp4:22

Under huden: Line ser på musklene

Omhandler dato: 2014

Vi spiser kjøtt, men tenker gjerne ikke over at det vi spiser, faktisk er muskler. Muskler er næringsrik mat. Her lærer du mer om forskjellige musklers oppbygning og funksjon.

Vis klipp3.35

Under huden: Line ser på okseballer

Omhandler dato: 2014

Hvordan fungerer kjønnsorganene til oksen? For å finne ut det skjærer Line i Newton i okseballer.

Organene du ser i denne serien er enten fra gris eller ku, fordi disse ligner på menneskets indre organer.

Vis klipp3:15

Under huden: Line ser på morkake

Omhandler dato: 2013

Morkaken er til for at barnet skal få næring og oksygen mens det vokser inne i moren. Men hvordan fungerer den? Line i Newton lærer deg mer om hvordan kroppsdelene dine fungerer.

Organene du ser i denne serien er enten fra gris eller ku, fordi disse ligner på menneskets indre organer.

Vis klipp2.55

Under huden: Line ser på binyrene

Omhandler dato: 2014

Binyrene ligger som to små klumper øverst på selve nyrene. De er hormonkjertler, men hvordan fungerer de?

Bli med Line i Newton på en spennende reise inn i kroppen, og lær mer om hvordan kroppsdelene dine fungerer. Organene som du ser i denne serien er enten fra gris eller ku, fordi disse ligner på menneskets indre organer.

Vis klipp8:38

Hvor mye smerte tåler vi?

Omhandler dato: 2014

Smerte er kroppens måte å fortelle oss at noe er farlig for oss, og gir oss muligheten til å komme oss ut av den farlige situasjonen.

Her ser du Line i Newton eksperimentere med hvor mye smerte hun tåler. Noe av det du ser her kan kanskje virke skummelt, men husk at de som gjør dette, har trent på det og har kontroll over det de gjør.

Vis klipp5:41

Å trene opp hukommelsen

Omhandler dato: 2013-12-08

Går det an å lære seg 20 årstall på bare noen få minutter? Vi tar utfordringen, og får hjelp av Norgesmesteren i hukommelse, Oddbjørn By.

Vis klipp3.49

Mitt yrke - frisør

Omhandler dato: 2014

En frisør klipper og ''styler'' hår både til hverdag og fest. Frisøren gir råd og veiledning til kundene ut fra kundens ønsker og behov. Ann-Karin Liverød er frisør, og her forteller hun om yrket sitt, og om utdanning som kreves.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 18 av 40.

Vis klipp7.58

Slik lages en tatovering

Omhandler dato: 2014-01-12

Juksetatoveringer legger seg på overhuden og forsvinner etter en stund. Det gjør ikke en ekte tatovering, den varer hele livet. Hvordan er det mulig? Bli med Line fra Newton når hun oppsøker en tatovør.

Vis klipp13:25

Hva er intuisjon?

Omhandler dato: 2013

Hva er egentlig intuisjon? Finnes det virkelig folk som har overnaturlige, intuitive evner? Historisk har intuisjon blitt sett på som en kilde til visdom som bare noen få utvalgte hadde tilgang til. Fortsatt forbindes intuisjon ofte med noe mystisk og overnaturlig.

Her går professor i psykologi, Geir Kirkebøen, inn på flere aspekter rundt intuisjon, sett fra et vitenskapelig ståsted.

Programmet er en del av NRK Skoles foredragsserie ''Tankesprederen'', og er et samarbeid mellom NRK Skole og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Opphavsrett NRK © 2009–2015 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen