Vis klipp3:50

Under huden: Line ser på urinveiene

Omhandler dato: 2014

Nyrene våre renser blodet og utskiller urin. Visste du at urin egentlig bare er en blanding av blod og vann? Hvordan blandingen er, kommer an på hvor mye vann eller annen væske du har drukket. Newton-Line viser deg hvordan urinveiene ser ut, hvor de sitter i kroppen og hvordan de fungerer.

Vis klipp4:22

Under huden: Line ser på musklene

Omhandler dato: 2014

Vi spiser kjøtt, men tenker gjerne ikke over at det vi spiser, faktisk er muskler. Muskler er næringsrik mat. Her lærer du mer om forskjellige musklers oppbygning og funksjon.

Vis klipp3.35

Under huden: Line ser på okseballer

Omhandler dato: 2014

Hvordan fungerer kjønnsorganene til oksen? For å finne ut det skjærer Line i Newton i okseballer.

Organene du ser i denne serien er enten fra gris eller ku, fordi disse ligner på menneskets indre organer.

Vis klipp3:15

Under huden: Line ser på morkake

Omhandler dato: 2013

Morkaken er til for at barnet skal få næring og oksygen mens det vokser inne i moren. Men hvordan fungerer den? Line i Newton lærer deg mer om hvordan kroppsdelene dine fungerer.

Organene du ser i denne serien er enten fra gris eller ku, fordi disse ligner på menneskets indre organer.

Vis klipp2.55

Under huden: Line ser på binyrene

Omhandler dato: 2014

Binyrene ligger som to små klumper øverst på selve nyrene. De er hormonkjertler, men hvordan fungerer de?

Bli med Line i Newton på en spennende reise inn i kroppen, og lær mer om hvordan kroppsdelene dine fungerer. Organene som du ser i denne serien er enten fra gris eller ku, fordi disse ligner på menneskets indre organer.

Vis klipp8:38

Hvor mye smerte tåler vi?

Omhandler dato: 2014

Smerte er kroppens måte å fortelle oss at noe er farlig for oss, og gir oss muligheten til å komme oss ut av den farlige situasjonen. Her ser du Line i Newton eksperimentere med hvor mye smerte hun tåler. Noe av det du ser her kan kanskje virke skummelt, men husk at de som gjør dette, har trent på det og har kontroll over det de gjør.

Vis klipp5:41

Å trene opp hukommelsen

Omhandler dato: 2013-12-08

Går det an å lære seg 20 årstall på bare noen få minutter? Vi tar utfordringen, og får hjelp av Norgesmesteren i hukommelse, Oddbjørn By.

Vis klipp3.49

Mitt yrke - frisør

Omhandler dato: 2014

En frisør klipper og ''styler'' hår både til hverdag og fest. Frisøren gir råd og veiledning til kundene ut fra kundens ønsker og behov. Ann-Karin Liverød er frisør, og her forteller hun om yrket sitt, og om utdanning som kreves.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 18 av 40.

Vis klipp7.58

Slik lages en tatovering

Omhandler dato: 2014-01-12

Juksetatoveringer legger seg på overhuden og forsvinner etter en stund. Det gjør ikke en ekte tatovering, den varer hele livet. Hvordan er det mulig? Bli med Line fra Newton når hun oppsøker en tatovør.

Vis klipp13:25

Hva er intuisjon?

Omhandler dato: 2013

Hva er egentlig intuisjon? Finnes det virkelig folk som har overnaturlige, intuitive evner? Historisk har intuisjon blitt sett på som en kilde til visdom som bare noen få utvalgte hadde tilgang til. Fortsatt forbindes intuisjon ofte med noe mystisk og overnaturlig.

Her går professor i psykologi, Geir Kirkebøen, inn på flere aspekter rundt intuisjon, sett fra et vitenskapelig ståsted.

Programmet er en del av NRK Skoles foredragsserie ''Tankesprederen'', og er et samarbeid mellom NRK Skole og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Vis klipp6:33

Hvordan virker hypnose?

Omhandler dato: 2013-03-03

Hypnose er en tilstand der man for en kort periode er mindre kritisk enn man ellers er. En person i hypnose ser ut som han eller hun sover, men personen er likevel bevisst og hører hva som sies.

Mange er skeptiske til hypnose, og mener det er bare tull og tøys. Selda er også litt skeptisk, men samtidig synes hun det er spennende å teste ut nye ting. Derfor lar hun seg hypnotisere. Tror du hypnotisøren klarer å få Selda til å glemme navnet sitt? Svaret får du her.

Vis klipp1:42

Bestefar er dement

Omhandler dato: 2013

Ken Sander er 13 år og har en bestefar som er dement. De som har sykdommen demens mister ofte språket og hukommelsen, og vil etter hvert ikke være seg selv lenger.

Vis klipp1:42

Bestemor har demens

Omhandler dato: 2010

Mange av oss har besteforeldre som glemmer ting, og spør om det samme flere ganger. Noen av dem kan ha en sykdom som kalles demens. Demente personer lider ofte av hukommelsessvikt, har språkproblemer og endret atferd.

Her får du møte ni år gamle David som har en bestemor med demens.

Vis klipp5:19

Ikke bare eldre får alzheimer

Omhandler dato: 2012-02-04

Å miste tankens kraft og bli dement regnes som noe som bare rammer eldre mennesker, men nå får flere unge denne hjernesykdommen enn for bare få år siden. Forskere ønsker å satse mer på å løse gåten rundt demens - en sykdom man kan rammes av allerede i 40-årsalderen.

Her får du møte Oddny-Kristin Finnøy og hennes søster Liv Tone. Liv Tone fikk diagnosen demens allerede da hun var 43 år gammel.

Vis klipp1:37

Hvorfor og hvordan produserer vi spytt?

Omhandler dato: 2010-01-31

Spytt blir ofte forbundet med noe som er ekkelt, men spyttet har en viktig funksjon. Her forklarer lege Morten Munkvik hvordan spytt lages, og hvordan det virker for å lette fordøyelsen.

Vis klipp5.48

Blindtarmen - et mysterium

Omhandler dato: 2013

Egentlig er blindtarmen en medisinsk gåte, for man vet ikke helt hvilken rolle den har i kroppen. Det kan virke som om blindtarmen samler på steiner. Men hvor kommer de fra?

Liker du å være flue på veggen under operasjoner, har du sjansen nå! Pasienter med blindtarmbetennelse ender ofte på operasjonsbordet. I denne reportasjen kan du være med når programleder Selda Ekiz studerer en vekk-operert blindtarm på nært hold.

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen