Vis klipp18.06

Hvordan fungerer retningssansen?

Omhandler dato: 2015-11-29

Med bind for øynene og hørselvern er det vanskelig å gå i rett linje. Stian har med seg Emilie som er hjerneforsker, og sammen med mange nysgjerrige skoleelever tester de hvordan retningssansen fungerer.

Forskning viser at vår evne til å navigere oss frem er en sammensatt prosess som er avhengig av mange forskjellige nerveceller i hjernen.

Vis klipp1:52

Hvorfor trenger kroppen vann?

Omhandler dato: 2015-11-22

Vann er livsviktig, og vi mennesker hadde ikke klart oss uten. Hva er det som gjør at vann er så viktig for eksistensen til alt liv?

Vis klipp28.49

72 timer uten søvn

Omhandler dato: 2015-04-02

Line skal prøve å holde seg våken i tre døgn. Hva skjer med kroppen og psyken hennes når hun går så lenge uten søvn? Lær om de fire typene søvnstadier vi har, og hvor viktige de er.

Vis klipp13:52

Tenketoget (7:9) - Kan vi regne ut hvordan vi tenker?

Omhandler dato: 2015

Hvordan kan en puddingaktig masse på en drøy kilo, gi opphav til tanker og følelser, og til og med være bevisst sin egen eksistens? Og hva har Jennifer Aniston med dette å gjøre? Her er Gaute Einevoll, professor i fysikk ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås, og han snakker om hjernen vår.

Ni gode vitenskapsformidlere tar toget mellom Oslo og Trondheim, og i løpet av togturen følger vi utviklingen fra menneskets opprinnelse for 200 000 år siden og fram til i dag. Tenketoget er godt over halvveis på turen når Gaute Einevoll entrer scenen.

Tenketoget er et samarbeid mellom Bernt Sørby (Tenke), Elvebakken vgs, NSB og NRK Skole.

Vis klipp18.16

Veien til Nobelprisen - May-Britt Moser

Omhandler dato: 2014

May-Britt og Edward Moser fikk Nobelprisen i medisin 2014. Gjennom forskning på mus har paret Moser klart å vise hvilke deler av hjernen som samarbeider og styrer hvordan vi orienterer oss i et rom. Forskningen har stor betydning for blant annet kampen mot Alzheimers sykdom.

Her er historien om May-Britt Moser, og hvordan forskningen ga henne en nobelpris.

Vis klipp5.32

Forstå næring

Omhandler dato: 2011

Mennesket er en nysgjerrig skapning som gjerne oppsøker plasser som ikke alltid passer for menneskelig liv. For eksempel kan tilgangen på føde være ekstremt begrenset. Hva slags næring trenger vi for å overleve?

Vi følger Johan under forberedelsene til en krevende forskningsekspedisjon. Hva slags mat må han spise for å overleve, og hva trenger han av karbohydrater, proteiner og fett for å orke påkjenningene og holde humøret oppe?

Filmen er hentet fra UR, undervisningsavdelingen i Sveriges radio og TV, og er en del av dokumentarserien og nettspillet ''Fatta katastrofen'' på UR.se.

Vis klipp6.25

Dybdesyn og perspektiv

Omhandler dato: 2015

Øynene våre sender hvert sitt bilde til hjernen, og når hjernen kombinerer disse bildene, gir det oss dybdesyn. Man kan lage morsomme synsbedrag ved å holde for det ene øyet, sammen med kreativ bruk av perspektiver. Newton har testet dette sammen med Kine Angelo fra NTNU.

Selv om du vet at denne videoen inneholder synsbedrag, kommer du antagelig til å bli lurt...

Vis klipp3:25

Hukommelsestest anno 1764

Omhandler dato: 1700

Selda har fått tak i Ola Kåre Risa som husker utrolig godt. Han bruker en eldgammel teknikk som kalles reiseruteteknikken. Hvordan brukes denne teknikken til å memorere ting, og klarer tilfeldige folk på gata å huske bedre enn Ola, som her representerer 1700-tallet?

Vis klipp1:06

Øyeblikket: Kvise

Omhandler dato: 2015

Hva skjer når en kvise skvises, og hvordan ser det ut i sakte film? Se og nyt! (6 av 35)

Vis klipp4.36

Under huden: Line ser på hjernen

Omhandler dato: 2014

Hjernen er kroppens viktigste organ. Den styrer veldig mange funksjoner, og er hovedsentral for nervesystemet vårt. Programleder Line Jansrud i Newton ser nærmere på det fantastiske organet som lang fra er ferdig utforsket. Og nå er det en ekte menneskehjerne hun viser frem.

Vis klipp2.16

Norges første Nobelpris i medisin

Her ser du en lykkelig vinner av Nobelprisen i medisin 2014, May-Britt Moser. Hun fikk prisen sammen med sin forskerkollega og ektemann Edvard Moser, for å ha identifisert celler som utgjør et posisjonseringssystem i hjernen. Forskerparet leder Kavli-instituttet /Senter for hukommelsesbiologi ved Universitetet i Trondheim (NTNU).

Nobelprisen i medisin 2014 var delt i to. Den andre vinneren er John O'Keefe, også forsker i nevrovitenskap, og nær kollega av de norske Nobelprisvinnerne.

Vis klipp3:50

Under huden: Line ser på urinveiene

Omhandler dato: 2014

Nyrene våre renser blodet og utskiller urin. Visste du at urin egentlig bare er en blanding av blod og vann? Hvordan blandingen er, kommer an på hvor mye vann eller annen væske du har drukket. Newton-Line viser deg hvordan urinveiene ser ut, hvor de sitter i kroppen og hvordan de fungerer.

Vis klipp4:22

Under huden: Line ser på musklene

Omhandler dato: 2014

Vi spiser kjøtt, men tenker gjerne ikke over at det vi spiser, faktisk er muskler. Muskler er næringsrik mat. Her lærer du mer om forskjellige musklers oppbygning og funksjon.

Vis klipp3.35

Under huden: Line ser på okseballer

Omhandler dato: 2014

Hvordan fungerer kjønnsorganene til oksen? For å finne ut det skjærer Line i Newton i okseballer.

Organene du ser i denne serien er enten fra gris eller ku, fordi disse ligner på menneskets indre organer.

Vis klipp3:15

Under huden: Line ser på morkake

Omhandler dato: 2013

Morkaken er til for at barnet skal få næring og oksygen mens det vokser inne i moren. Men hvordan fungerer den? Line i Newton lærer deg mer om hvordan kroppsdelene dine fungerer.

Organene du ser i denne serien er enten fra gris eller ku, fordi disse ligner på menneskets indre organer.

Vis klipp2.55

Under huden: Line ser på binyrene

Omhandler dato: 2014

Binyrene ligger som to små klumper øverst på selve nyrene. De er hormonkjertler, men hvordan fungerer de?

Bli med Line i Newton på en spennende reise inn i kroppen, og lær mer om hvordan kroppsdelene dine fungerer. Organene som du ser i denne serien er enten fra gris eller ku, fordi disse ligner på menneskets indre organer.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen