"Planter" inngår i emnet

"Planter" inneholder flere emner

"Planter" er relatert til

Artikler om "Planter"

Vis klipp2.11

Hvorfor er bladene grønne?

Omhandler dato: 2006-10-04

Hva er det som gjør at bladene på trærne er grønne? Og hvorfor skifter de farge og faller av når høsten kommer?

Astrid fra ''Ugler i mosen'' forteller om hva det grønne i bladene gjør, og hvordan karbondioksid blir omdannet til sukker og oksygen.

Vis klipp5:06

Victoria Regia

Omhandler dato: 2014

Du må ikke til Amazonas for å få sett den tropiske vannliljeplanten Victoria, som har blader med diameter opp til to meter. Victoria cruziana finnes også i drivhus i Botanisk hage på Tøyen i Oslo.

Blomsten er veldig vakker og smart: den stenger nemlig biller og insekter inne og drysser pollen på dem, så de kan bestøve andre liljer når de slippes ut igjen. Den arten som tidligere het Victoria Regia, (oppkalt etter den britiske dronningen Victoria), er nå omdøpt til Victoria amazonica.

Vis klipp2.04

Mitt yrke - anleggsgartner

Omhandler dato: 2014

Aron er 20 år og anleggsgartner. Han synes han har et variert yrke, der trivselen og miljøet blant arbeidskollegaene er veldig bra. Man må på jobb uansett vær, og bør være glad i å være ute. Aron forteller om hva som trenges av interesser og utdannelse.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 16 av 40.

Vis klipp1.40

Hvordan lages et frø?

Omhandler dato: 2013-09-29

Hvordan blir et frø laget? De aller fleste planter har frø, og frøene blir laget for at planten skal kunne formere seg. På en måte kan man si at frøene er barna til planten.

Et typisk frø inneholder tre grunnleggende deler: Et embryo, næring til embryoet og en kapsel. Alle frø trenger vann, varme og lys for å spire.

Vis klipp22.48

Rabarbraens historie

Rabarbra er en gammel plante. Den kom fra Kina på 1700-tallet, og blir kalt for 1700-tallets Ginseng. I Russland ble det oppnevnt en egen rabarbrakommisjon som overvåket trafikken med rabarbra fra Kina; det var faktisk dødsstraff for å smugle rabarbra. Her kan du lære mer om plantens plass i kulturhistorien.

Vis klipp1.20

Sukkertaren forsvant i sør

Omhandler dato: 2004

Tang- og tareskoger i havet er viktige for næringsbalansen og næringskjeden, fra de minste småplanter og plankton via fisk til store pattedyr. Men sjøplante-mangfoldet, akkurat som livet på land, kan bli truet av menneskeskapt forurensing.

Vis klipp34:35

Ballastplantene langs sørlandskysten

Omhandler dato: 1995-10-05

Den store trafikken med seilskuter under siste halvdel av 1800-tallet, bragte mange fremmede planter til landet. De fulgte med som frø i ballasten om bord. Mange av disse plantene finnes stadig vekk i vår flora, men kjenner vi deres opprinnelse?

Her får du høre mer om ballastplantene i sørlandsbyene Mandal, Arendal, Risør og Grimstad.

Vis klipp9.00

Celleånding og fotosyntese

Omhandler dato: 1993

Celleånding og fotosyntese er to prosesser som henger tett sammen. De fleste organismer er avhengig av fotosyntese som kilde til næring og energi. Celleånding er en prosess der det dannes energi til cellene, med glukose som energikilde.

Her får du forklart celleånding og fotosyntese, og sammenhengen mellom disse.

Vis klipp3.59

Livet i tretoppen

Omhandler dato: 2012

Selv om et tre står på samme sted hele livet, foregår det masse i treet og omgivelsene. Et tre er en levende organisme, en kropp som har mer til felles med din og min kropp enn vi skulle tro.

Trær er også oppholdssted for massevis av organismer, planter, sopp, dyr og insekter. I den forstand er hvert eneste tre i skogen et eget økosystem. Hvis du klatrer i trær, lærer du om dette mangfoldet.

Vis klipp21:53

Rød vannlilje - en sjelden vakker villblomst

Omhandler dato: 2009-12-08

Europas ''vakreste ville vekst'' ble den kalt, da den røde vannliljen ble funnet i Skandinavia for over 150 år siden.

Her følger vi historien om den røde vannliljen. Og vi skal se hvordan bestanden av røde vannliljer i Norge kan reddes.

Vis klipp1:50

Blomster og tradisjoner

Omhandler dato: 1997

Mange urter, blomster og planter ble brukt i folkemedisinen i gamle dager. Her hører du om hvordan overtro ligger under antakelser om at planter kan helbrede syke.

Likevel spiller naturmedisin en viktig rolle, nå som før. Mye av dagens legemidler er utviklet på basis av planter, urter og celler fra dyr. Og mange foretrekker preparater som kjøpes i helsekostbutikkene framfor kjemisk medisin utskrevet av lege.

Vis klipp3:13

Tepperot

Omhandler dato: 1997

Mange foretrekker preparater som kjøpes i helsekostbutikkene framfor kjemisk medisin utskrevet av lege.

Tepperot er en slik gammel legeplante. Her hører du om hvordan den ble brukt før.

Vis klipp1.49

Vårblomster med pels

Omhandler dato: 1997

Gåsunger er en av de mest kjente vårtegnene i naturen. Her får du blant annet vite at de dunete, knopplignende vekstene på seljekvistene egentlig er blomster.

Vis klipp2:38

Ryllik i folkemedisinen

Omhandler dato: 1997

I gamle dager ga planteriket de viktigste hjelpemidlene mot helseplager. Den såkalte folkemedisinen danner over hele verden grunnlaget også for moderne medisinsk behandling.

Samtidig er selvsagt mye av urtemedisinen i førkristen tid basert på overtro. Her hører du om ryllik-planten, som er en av de eldste villblomstene nordmenn tok i bruk mot en lang rekke sykdommer.

Ryllik er ikke populært på eng og beite der husdyr går sommerstid, fordi planten inneholder bitre stoffer som kan sette vond smak på melken.

Vis klipp2:11

Reinfann

Omhandler dato: 1997

Reinfann har gule, knappaktige blomster, og planten kan bli opptil 150 cm høy. Den tåler norsk klima godt, finnes over hele landet, og vokser opp til 1150 meter over havet.

Mange urter, blomster og planter ble brukt i folkemedisinen i gamle dager. Her hører du om hvordan reinfann er blitt brukt medisinsk.

Vis klipp7:05

Hvitveisen

Omhandler dato: 1991

Hvitveis er en av de vanligste vårblomstene, og den vokser over størstedelen av landet. Hvitveis kalles også hvitsymre eller kvitsymre.

Den opptrer ofte over store flater på skogbunnen eller på enger og i veiskråninger om våren.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen