"Krimlitteratur" inngår i emnet

Artikler om "Krimlitteratur"

Personer relatert til "Krimlitteratur"

Vis klipp28.00

Jo Nesbø i Bokprogrammet

Omhandler dato: 2010

Møt Norges wonderboy innen kriminallitteratur, Jo Nesbø. I Bokprogrammet fra 2010 kvitterer han med å fortelle om hvordan ''planer'' for å ta livet av kongefamilien kan fungere godt som søvnterapi.

Hans Olav Brenner og Jo Nesbø tar deg med på en rundtur i Harry Holes Oslo.

Vis klipp29.12

Gunnar Staalesen i Bokprogrammet

Omhandler dato: 2014

Gunnar Staalesen lever av å fortelle historier. I tillegg til kriminalromanene om privatetterforskeren Varg Veum, har Staalesen skrevet og fremført massevis av fortellinger i svært ulike sjangre. Hva slags arbeidsrutiner kreves for å holde en slik tekstproduksjon oppe?

Gunnar Staalesen er primært krimforfatter, og han snakker sjelden om egne følelser. Men hva skjer når vi speiler ham i en forfatter han beundrer - Amalie Skram, Bergens utskjelte datter?

Vis klipp28.35

Karin Fossum i Bokprogrammet

Omhandler dato: 2013

Karin Fossum var Norges første krimdronning, og en av pionerene i bølgen av skandinaviske krimforfattere med suksess i utlandet. Nå har hun trukket seg tilbake fra rampelyset.

Bokprogrammet fikk komme hjem til Fossum for å snakke om kriminalitet, skriveprosessen og hennes dramatiske forhold til livet.

Vis klipp29.08

Unni Lindell i Bokprogrammet

Omhandler dato: 2013

- Jeg har ennå ikke skrevet min beste bok, sier Unni Lindell. Hun er en av Norges mest suksessrike forfattere, med over fire millioner solgte bøker på tjue språk.

I dette Bokprogrammet får du bli med bak glansbildet av den champagnedrikkende krimdronningen.

Vis klipp3:49

Påskekrim

Omhandler dato: 1985-03-31

Med verdens lengste påskeferie kan det være deilig å synke ned i sofaen med en bok. Påsken i Norge er høysesong for krim i bokform, men også på TV og i radio. Hvorfor er det slik? Og hva er det som gjør en krimhistorie spennende?

Vis klipp9:06

Amerikansk krimlitteratur erobrer vesten

Omhandler dato: 1939

Mange som leser kriminalromaner, er kjent med den amerikanske, hardkokte krimgenerasjonen som blomstret i mellomkrigstida.

Her forteller litteraturkjenneren Brigt Jensen spesielt om Raymond Chandler. Hans mest kjente krimroman som er oversatt til norsk, heter ''Den lange søvnen'' (1939).

Andre kjente forfattere fra samme krimtradisjon er Dashiell Hammett og Ross Macdonald (pseudonym for Kenneth Millar). I denne typen kriminallitteratur står privatdetektiven i sentrum av handlingen.

Vis klipp5:13

Møte med Jo Nesbø

Omhandler dato: 2000

Portrett av forfatteren som også har vært frontfigur i bandet Di Derre, fotballspiller og finansanalytiker.

I forbindelse med utgivelsen av sin tredje krimbok om Harry Hole, forteller Jo Nesbø at han alltid har hatt en viss interesse for det makabre.

Vis klipp6:01

Gunnar Staalesens kriminalunivers

Omhandler dato: 1993

Gunnar Staalesen har skapt flere kriminalfigurer i bøkene sine, og vi møter noen av dem i denne reportasjen om Bergens store krimforfatter. Staalesen har fått kritikk fra flere sider rundt sin omtale av politimiljøet i byen.

Staalesen har også skrevet mye for teateret i hjembyen, og han føler seg i litterær gjeld til Amalie Skram etter at han skrev en sceneversjon av Hellemyrsfolket.

Vis klipp5:27

Anne Holt med ny bok

Omhandler dato: 1994-10-01

Anne Holt er klar med sin andre bok om Hanne Wilhelmsen. I dette portrettet forteller hun at gjennom å skrive krim får hun sagt noe om samfunnet hun lever i, og mener mye om.

Forfatteren har tidligere arbeidet både som journalist, politi og advokat. Hun uttaler seg kritisk til norsk innvandringspolitikk, og mener politiet har problemer med rasisme i rekkene.

Fotball er en av Holts store lidenskaper, og hun forklarer til slutt hvorfor.

Vis klipp2:28

Gunnar Staalesen om boka High Noon

Forfatteren Gunnar Staalesen har skrevet andre bind i en trilogi om Bergen i det tjuende århundret. Her forteller han om boka High Noon.

Vis klipp1:44

Jo Nesbø om boka Flaggermusmannen

Omhandler dato: 1998

Flaggermusmannen er Jo Nesbøs første roman, med handling fra Australia. Og den ble meget godt mottatt. For sin debutbok ble Nesbø tildelt både Rivertonprisen for beste norske kriminalroman og Glassnøkkelen for beste skandinaviske kriminalroman.

Jo Nesbø er også kjent som musiker fra popgruppa Di Derre.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen