"Teknikk" inneholder flere emner

Relaterte program

Artikler om "Teknikk"

Personer relatert til "Teknikk"

Vis klipp30:46

Digitale Store Bror ser deg

Omhandler dato: 1949-2014

Google og Facebook kan bli en utfordring for personvernet. Det hevder en av ekspertene i NRKs Ekko, astrofysikeren Eirik Newth. Sikkert er det i hvert fall at enorme mengder data om deg og meg samles i dag og overvåkes av noen i det stadig mer digitaliserte samfunnet vi alle lever i.

Med utgangspunkt i George Orwell og hans roman ''1984'' - som kom ut i 1949 - diskuterer eksperter begrepene overvåkingssamfunn, Store Bror (Big Brother), og autoritære regimer.

Vis klipp1.57

Dataprogrammering i skolen

Omhandler dato: 2014

I Estland lærer elevene dataspill og programmering fra 1.klasse. Det er mange som vil at dataprogrammering også skal inn på læreplanen i norske skoler. Her møter du en skoleklasse som bruker dataspill for å lære seg mer om hvordan data-teknologi fungerer.

Vis klipp5:07

Rosettasonden

Omhandler dato: 2014

I mars 2004 ble romsonden Rosetta skutt opp fra Fransk Guyana i Sør-Amerika. Dette er et prosjekt satt i gang av den europeiske romfartsorganisasjonen ESA. I november 2014 vil romsonden landsette et fartøy på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Hvordan klarer Rosetta å komme fram til kometen til riktig tid, og hva håper forskerne å finne ut når landingsfartøyet står på kometens overflate?

Vis klipp3.11

Historisk kometlanding

Omhandler dato: 2014

I 2004 sendte den europeiske romfartsorganisasjonen ESA opp romsonden Rosetta. I 2014 har den endelig nådd fram til kometen Churyumov-Gerasimenko, én milliard kilometer unna Jorden, og i november forsøker ESA å lande et landingsfartøy på kometen.

Hvilke utfordringer møter forskerne i selve landingsøyeblikket, og hvilke hemmeligheter håper forskerne at ekspedisjonen vil avsløre? Her oppsummerer romfartsekspert Erik Tandberg Rosettas ferd så langt.

Vis klipp1:58

Nettbrett i første klasse

Omhandler dato: 2014

Digitale hjelpemidler i skolen erobrer stadig nytt terreng. Her ser du ivrige førsteklassinger med nettbrett. De holder på å lære bokstavene, men uten papir og blyant ! Ingen av elevene vi møter her, savner å skrive. Det skal de først lære neste år.

Vis klipp3.04

Skoler må låne datamaskiner

Utdaterte datamaskiner skaper frustrasjon blant elever og lærere i grunnskolen i Elverum i 2013. Halve timen kan gå bort bare på å få logget seg på de gamle datamaskinene. I tillegg er mange av datamaskinene så utdaterte at de ikke kan laste ned programmene elevene skal bruke.

Vis klipp13.52

Hvor effektiv er el-bilen?

Omhandler dato: 2014

Kan en el-bil rekke innom de fem største norske byene på 24 timer? Professor Edgar Hertwich og Eldrid Borgan, programleder i NRKs forskningsprogram Schrødingers katt, har lagt ut på langtur for å sjekke hvor effektiv el-bilen er sammenlignet med bensindrevne kjøretøy.

Vis klipp3:24

Bygg din egen flaskerakett

Omhandler dato: 2007

Ved hjelp av en sykkelpumpe, litt vann og noen plankebiter, prøver Per Olav fra Newton å få en flaske til å fly 50 meter avgårde. Vil han lykkes?

Her lærer du trinn for trinn hvordan du bygger din egen flaskerakett med utskytningsrampe!

Vis klipp2.43

Mitt yrke - ingeniør i automasjon

Omhandler dato: 2014

Katrine går andre året på informatikk og automatisering ved Høyskolen i Telemark. Her forteller hun om studiet og om yrkesmuligheter når hun er ferdig utdannet.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 15 av 40.

Vis klipp31:14

Leker seg fram til billigere tv

Omhandler dato: 2013

Hvordan kan datateknologi gjøre det billigere for NRK å lage innhold for tv og radio? Og hvordan kan datateknologi gi deg viktig, og mindre viktig, informasjon i hverdagen? Det er noe av det de som jobber i NRKbeta eksperimenterer seg frem til.

Her viser Eirik Solheim og Jon Ståle Carlsen fra NRKbeta hvordan de kan filme i studio uten fotografer, og gjennomføre intervjuer uten journalister.

NRKbeta er NRKs sandkasse for teknologi og nye medier. De som jobber der liker å leke seg med kreativ bruk av ny teknologi, og har en egen blogg om Internett og teknologiske nyvinninger.

Dette er del to av et foredrag som ble holdt under NRK Skoles fagdag i oktober 2013. Del én finner du under navnet ''LOLcats og andre Internett-fenomener'', lenket til dette klippet.

Vis klipp10:55

LOLcats og andre Internett-fenomener

Omhandler dato: 2013

Vet du hva et Internett-meme er? Har du hørt om LOLcats, Harlem shake og Disaster Girl? Og hva vil det si at Internett lekker?

Redaktør for nettsiden NRKbeta, Eirik Solheim, gir her en gjennomgang av forskjellige fenomener som oppstår på Internett og hvorfor dette skjer. Foredraget er fra NRK Skoles fagdag i oktober 2013.

Del to av dette foredraget heter ''Leker seg fram til billigere tv'', og du finner det lenket til dette klippet.

Vis klipp25:51

Lær kidsa koding

Omhandler dato: 2013

Mange vil ha programmering som fag i skolen. En av de ivrigste pådriverne er Torgeir Waterhouse, direktør for Internett og nye medier i IKT Norge. Han er overbevist om at det er lurt for samfunnet at flere barn lærer seg å programmere.

Dette foredraget ble holdt under NRK Skoles fagdag i oktober 2013.

Vis klipp1.50

Einar kan programmere

Omhandler dato: 2013

Her møter du Einar, som er tolv år, Han har laget seg et eget dataprogram til hjelp med engelskleksene!

Skal man lage app-er og dataspill og sånt, må man kunne programmere. Programmering er å lage kodespråk på datamaskinen. Det er ikke bare voksne som kan det. Jo bedre barn og ungdom kjenner til datakoding, jo lettere kan det være å velge godt innhold på digitale verktøy, som pc og nettbrett.

Vis klipp8:03

Hvordan virker tv-en?

Omhandler dato: 2013-04-07

Hva er det som gjør at du kan lese denne teksten og se videoen over? Lurer du på hvordan tv-en eller pc-en din virker?

Her lærer du hvordan bilder på skjermen dannes, både på gamle tv-er og på nye flatskjermer.

Vis klipp2.44

Planeter og avstander

Omhandler dato: 2002

I dette innslaget kan du danne deg et bilde av de voldsomme avstandene mellom planetene i solsystemet vårt. Unni Eikeseth møter astronomen Knut Jørgen Røed Ødegaard, som med enkle midler forklarer oss avstandene.

Vis klipp4.46

Satellitter

Omhandler dato: 2013-02-17

Mye av teknologien vi benytter i hverdagen, eksisterer på grunn av forskning innen romfart. Et godt eksempel på dette, er satellitter og teknologien rundt disse.

Den første satellitten menneskene sendte i bane rundt jorda, het Sputnik 1, og ble sendt opp av Sovjetunionen i 1957. Siden har det vært stor produksjon av satellitter til forskjellige formål, og de fleste av oss er nå avhengige av satellitteknologi i hverdagen.

Opphavsrett NRK © 2009–2015 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen