"Industrihistorie" inngår i emnet

"Industrihistorie" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Industrihistorie"

Vis klipp24.29

Håkon og Haffner ser skjønnheten i industribygg

Omhandler dato: 2011-02-14

Arkitektene Håkon & Haffner slår et slag for viktigheten av industribyggene vi har i Norge. Også for de byggene som ikke lenger huser aktiv drift.

Det var i disse fabrikkene at grunnlaget for Norges vekst og velferd vokste frem. Store, vakre, heslige og merkelige industribygg står igjen som monumenter over et Norge i vekst. Vi finner dem på steder som Rjukan, Odda og Mo i Rana.

Men selv om mye by-nær industri er lagt ned, går deler av norsk industri fortsatt blomstrende. Og arkitekturen som følger med, er ikke mindre imponerende enn før. Den befinner seg bare et annet sted.

Vis klipp6.40

Skogsarbeid og teknologi

Omhandler dato: 2012

I gamle dager var tømmerhogst tungt kroppsarbeid, men dagens skogsarbeider må kunne håndtere motorisert verktøy i tillegg til øks og håndsag. I denne reportasjen får du demonstrert hvordan moderne teknologi har revolusjonert arbeidsoppgavene i skogbruket, effektivisert produksjonen og økt produktiviteten i en gammel næring.

Skogbruk er en gammel næringsvei i Norge. Vi har mye skog, og tradisjonelt er det tre som har vært byggemateriale i både boliger og større bygninger over hele landet. Trelastindustri, treforedling og papirproduksjon er fremdeles store næringer her i landet. Konsernet Norske Skog er for eksempel verdens nest største produsent av avispapir (2012).

Vis klipp1:55

Porsgrunds Porselænsfabrik

Omhandler dato: 2011

Porselensfabrikken i Porsgrunn ble grunnlagt i 1885, og er fortsatt et kjent merkenavn her i landet, selv om produksjonen er redusert til en brøkdel av den opprinnelige.

Porsgrund Porselænsfabrik var en viktig arbeidsplass i Telemark i over hundre år, og flere serviser og gjenstander er samleobjekter og eksempler på stilhistorie innenfor dekketøy-området.

Porsgrund Porselænsfabrik regnes i dag som Porsgrunns største turistattraksjon. Bygningene fra 1887 er fullrestaurerte, og ligger ved elvebredden (Telemarksvassdraget) vest i byen.

Vis klipp1:00

Møbelindustrien på Sunnmøre

Omhandler dato: 1988

Møbelindustrien har tidlegare vore ein viktig leveveg i Møre og Romsdal fylke, særleg i bygdene Sykkylven og Stranda.

Ein del bedrifter er framleis i gang på Møre (i 2012), men mange mindre møbelfabrikkar har vorte nedlagde, og nokre har flytta produksjonen utanlands for å få ned lønnsutgiftene.

Vis klipp10:36

Spør en ekspert - Akerselva

Omhandler dato: 2012

Akerselva deler Oslo i to, og har alltid vært en viktig elv for hovedstaden. Mye industri har ligget og ligger fortsatt langs elvebredden, og mye litteratur er skrevet om menneskene som bodde langs elva og jobbet på fabrikkene.

Våren 2012 skrev klasse 8B på Ringstadbekk skole i Bærum fagoppgave om industrien langs Akerselva, og tok i den forbindelse kontakt med NRK Skole. Fem av elevene møtte Akerselva-ekspert Morten Jødal, og vi ble med dem på vandring fra Bentsebrua og ned til Vøyenfallene.

Vis klipp3:33

Mynter i Kongsberg

Omhandler dato: 2009-04-17

Kongsberg er alle norske mynters hjemby. Gruvedriften kom i gang i 1624, etter at kongen av Danmark, Christian IV, hadde fått høre at det var funnet sølv i området. Preging av mynt har foregått her helt siden 1686.

Vi besøker Det Norske Myntverket, og får være med inn i det rommet hvor alle norske mynter blir produsert. Vi får også se hvordan en myntdesigner arbeider.

Vis klipp1:37

Rakettproduksjon på Toten

Omhandler dato: 2012

Det har vært våpenindustri på tettstedet Raufoss i Oppland helt siden 1896. I mange år var det først og fremst ammunisjon som ble produsert ved den statseide fabrikken Raufoss Ammunisjonsfabrikk.

Raufoss Ammunisjonsfabrikk er en hjørnesteinsbedrift som har sørget for arbeid til mange tusen mennesker gjennom flere generasjoner på Vestre Toten, Gjøvik, og Østre Toten.

I nyere tid har RA også produsert bildeler, blant annet til Volvo. I dag fortsetter forsvarsproduksjonen på Raufoss i bedriften Nammo AS. Her ser du militære raketter som eksporteres til utlandet.

Vis klipp4:36

Sprengstoffproduksjon på Hurum

Omhandler dato: 1900

Visste du at Norge har et av de mest verneverdige industriminnene i hele Europa? Engene dynamittfabrikk på Hurum i Buskerud produserte sprengstoff i 100 år, til driften ble lagt ned i 1976. Arbeidet på fabrikken var ikke for de lettskremte, og en gang gikk deler av fabrikken rett til himmels. Det er nok ikke sikkert at produksjonsformen hadde bestått dagens krav til sikkerhet og miljø...

Fabrikken er nå fredet, og står der akkurat slik Alfred Nobel og hans kompanjonger bygget den i 1876.

Vis klipp6:00

Ulefos Jernværk - kumlokk

Omhandler dato: 2011

Ulefos Jernværk i Telemark ble etablert i 1657, og regnes blant de 100 bedriftene i verden som fremdeles er i drift. I dag produserer jernverket gategods (kumlokk). Bedriften ligger i Ulefoss i Nome kommune i Telemark.

I 2011 fikk Norge Rundt laget et eget kumlokk med programmets logo på, i forbindelse med sitt 35-årsjubileum. Mosjøen vant konkurransen om å få kumlokket lagt ned i Storgata - strategisk plassert midt i Norge.

Vis klipp2:40

Union Bruk i Skien

Omhandler dato: 2006

Papirfabrikken ''Union Bruk'' ved Klosterfossen i Skien har en lang historie. Fabrikken var ikke bare hjørnesteinsbedriften i Skien, men også garantist for mottak av tømmer fra skogbruksnæringa i Telemark.

I 1999 ble bedriften solgt til Norske Skog-konsernet, men innskrenkninger fulgte, og i 2006 ble fabrikken nedlagt. Dermed forsvant en over hundre år lang industritradisjon i Skien.

Vis klipp9:10

Chilensk gruveulykke vekker minner om norsk gruvehistorie

Omhandler dato: 2010-10-13

5. august 2010 raste en gruve sammen i Chile, og 33 arbeidere ble sperret inne i gruven. 13. oktober startet arbeidet med å redde dem ut. Ti uker senere, etter totalt 70 grufulle dager innestengt i gruven, kunne de igjen se dagens lys.
Da disse arbeiderne ble reddet, vekket det minner hos den norske gruveveteranen William Albrigtsen. Han unnslapp den verste gruveulykken i norsk historie, Kings Bay-ulykken, som skjedde på Svalbard 5. november 1962. Der omkom det 21 arbeidere.

Hør William Albrigtsen og mer om norsk gruvehistorie.

Vis klipp9:41

Fra skipsverft til kaffe latte

Omhandler dato: 2002

Mange store industriarbeidsplasser er blitt borte i Norge de siste 40 åra. Her møter du mennesker og miljø i en bydel i Trondheim, hvor Trondheims mekaniske verksted lå tidligere.

Vis klipp4.09

I dypet av sølvgruva

Omhandler dato: 2001

Kong Christian IV grunnla Kongsberg i 1624. Sølvgruvene var i drift fra starten av og ble ikke lagt ned før i 1957. Her kan du bli med inn i sølvgruva i vår egen tid, og se hvordan det edle metallet vises i fjellet.

Vis klipp2:07

Ikke bare bondekultur på museum

Omhandler dato: 1970

Her ser du tungtvannsfabrikken på Rjukan falle sammen som et korthus, i en voldsom eksplosjon i 1977.
Sprengningen er udramatisk; produksjonen er lagt ned, og bygningen trengs ikke mer.

Men tidligere har tungtvannsfabrikken spilt en stor og dramatisk rolle i nasjonal og internasjonal historie.
I 1943 - midt under andre verdenskrig - sprenges den av motstandsfolk i en hemmelig og farlig aksjon.

Det skjer for å hindre Hitler og nazistene i å bruke tungtvannet til å produsere atomvåpen. Denne sabotasjeaksjonen er det laget filmer og skrevet mange bøker om.

Talsmannen for arbeiderbevegelsen i denne reportasjen er imot at tungtvannsfabrikken rives. Han mener at flere kulturminner fra industrireisingen og arbeiderkulturen bør bevares.

I dag er det mange utstillinger og enkeltmuseer over hele landet som dokumenterer denne tida.

Vis klipp4:36

Industristedet Rjukan

Omhandler dato: 1900

Rjukan er et av Norges mange lokalsamfunn på 1900 - tallet som er skapt og fundert på vannkraft og industriproduksjon. Rjukan ligger i Tinn kommune i Telemark.

I denne reportasjen får du et tydelig bilde av hvordan ulike mennesker bodde og arbeidet i et slikt samfunn.

I dag er mye av denne industrien og de mange arbeiderne borte. Rjukan er blitt et vanlig, lite tettsted med småindustri og turisme, ved siden av servicebedrifter.

Vis klipp3:44

Industri på museum

Omhandler dato: 1900

Norsk Industriarbeidermuseum åpner i 1988 på Vemork, ved Rjukan. I dette klippet får du litt av forhistorien. Senere har mange andre museer fått avdelinger som presenterer arbeiderhverdag og arbeiderkultur.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen