Vis klipp8:38

Hvor mye smerte tåler vi?

Omhandler dato: 2014

Smerte er kroppens måte å fortelle oss at noe er farlig for oss, og gir oss muligheten til å komme oss ut av den farlige situasjonen. Her ser du Line i Newton eksperimentere med hvor mye smerte hun tåler. Noe av det du ser her kan kanskje virke skummelt, men husk at de som gjør dette, har trent på det og har kontroll over det de gjør.

Vis klipp16:15

Hva er egentlig smerte?

Omhandler dato: 2013

Smerte og kjærlighet aktiverer de samme nettverkene i hjernen, og det er helt subjektivt hvordan hver av oss opplever smerte. Hvorfor kjenner man ikke smerte noen ganger man er skadet, mens man andre ganger kjenner intens smerte bare fordi man TROR at man er skadet? Her gir smerte-lege Egil A. Fors deg noen svar.

Norge ligger på Europatoppen når det gjelder kroniske smerter. Finnes det noe forklaring på dette? Over 30 prosent av den norske befolkningen har opplevd en eller annen form for langvarig smerte.

Dette programmet er en del av NRK Skoles foredragsserie ''Tankesprederen'', og er laget i samarbeid med Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Vis klipp13:25

Hva er intuisjon?

Omhandler dato: 2013

Hva er egentlig intuisjon? Finnes det virkelig folk som har overnaturlige, intuitive evner? Historisk har intuisjon blitt sett på som en kilde til visdom som bare noen få utvalgte hadde tilgang til. Fortsatt forbindes intuisjon ofte med noe mystisk og overnaturlig.

Her går professor i psykologi, Geir Kirkebøen, inn på flere aspekter rundt intuisjon, sett fra et vitenskapelig ståsted.

Programmet er en del av NRK Skoles foredragsserie ''Tankesprederen'', og er et samarbeid mellom NRK Skole og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Vis klipp6:33

Hvordan virker hypnose?

Omhandler dato: 2013-03-03

Hypnose er en tilstand der man for en kort periode er mindre kritisk enn man ellers er. En person i hypnose ser ut som han eller hun sover, men personen er likevel bevisst og hører hva som sies.

Mange er skeptiske til hypnose, og mener det er bare tull og tøys. Selda er også litt skeptisk, men samtidig synes hun det er spennende å teste ut nye ting. Derfor lar hun seg hypnotisere. Tror du hypnotisøren klarer å få Selda til å glemme navnet sitt? Svaret får du her.

Vis klipp4:48

Penger og tillit

Omhandler dato: 2013

Økonomi og psykologi henger sammen. Her kan du studere et morsomt eksperiment som viser at vi lar tillit til andre mennesker være med å bestemme hvordan vi bruker penger.

Vis klipp3.18

Tar vi sjansen?

Omhandler dato: 2013

Konkurranseinstinktet er ikke like sterkt hos alle. Viljen til å ta risiko varierer, blant annet er det forskjell på jenter og gutter. Her kan du følge en liten undersøkelse om viljen til å ta risiko hos en gruppe ungdommer.

Vis klipp2.22

Hverdagskonkurransen

Omhandler dato: 2011

Mange synes vi lever i et konkurransesamfunn, der lykke og tilfredshet avhenger av om vi klarer å hevde oss i sammenligning med andre, for eksempel naboer, arbeidskolleger, familie. Suksess måles ut fra jobbkarriere, materiell levestandard, pent utseende, kontakter og status.

I denne samtalen handler det også om forskjeller i kvinner og menns måter å prestere og konkurrere på i hverdagen.

Vis klipp38.06

Lille speil

Omhandler dato: 2013-03-05

Mange kvinner har et dårlig selvbilde, og bruker mye tid og penger på sminke, hår og klær. Noen gjør kirurgiske inngrep og fikser på utseendet.

Kvinnekampen har ført til store forandringer, men kampen om kroppen - er den egentlig tapt?

Det er 100 år siden kvinner fikk stemmerett i Norge. For å markere dette har fire kvinnelige programskapere laget dokumentarserien ''Kvinne 2013''. Her ser du tredje program, ''Lille speil''.

Vis klipp27:56

Hurra for nabokjerringa

Omhandler dato: 2013

Alle er redde for å stikke nesa si i saker de ikke har noe med, men i denne studiosamtalen fra radioens Ekko, får den oppvakte og årvåkne ''nabokjerringa'' ros.

De fleste av oss tenker at vi lever i et rikt og trygt land der barn møter omsorg og beskyttelse. Dessverre er det et faktum at mange barn og unge sliter alene med små og store bekymringer og problemer.

Derfor bør vi alle være nabokjerringer som holder øynene åpne for dem som ser ut til å ikke ha det bra. Ser vi sånt, kan vi prøve å hjelpe.

Vis klipp22:41

Jakten på det kreative

Omhandler dato: 2013

Behovet for nyskapende hoder er ikke reservert kunstnere, forfattere og skuespillere. Også forretningsfolk og industri-gründere jakter på de kreative evnene, som kan gi støtet til nye idéer og virksomheter som slår an i markedet.

Her møter du fagfolk i næringsliv og økonomi, som snakker om hvilke karaktertrekk og egenskaper som ofte kjennetegner skapende personer og miljøer.

Vis klipp5:34

Edderkoppskrekk

Omhandler dato: 2012-10-18

Hvis du har fobi for noe, er det grusomt å skulle gjøre det du har fobi for. Tea har edderkoppskrekk, men venninnen hennes Hanna synes edderkopper er kule, og til og med søte. Derfor vil Hanna ta med Tea til Oslo Reptilpark, for å se om det kan kurere fobien til Tea.

Men vil Tea tørre å holde det hun synes er en svær, hårete, mystisk edderkopp, i hånden?

Vis klipp13:20

Hindrer Kardemomme by likestilling?

Omhandler dato: 2012-09-01

Den svenske teaterregissøren Sofia Jupihter har i en kronikk i Aftenposten (08. januar 2013) kritisert teaterstykket Folk og Røvere i Kardemomme by for å hindre likestilling og mangfold.

Egner-biograf Anders Hegner derimot, mener at teaterstykket står for verdier som fellesskap og toleranse. Han mener hovedbudskapet er at en sterk og omsorgsfull stat kan sosialisere de som faller utenfor. Han argumenterer med at vi også må huske at litteraturklassikere formidler verdier fra tiden de ble skrevet i.

Kulturminister Hadia Tajik og teatersjef Hanne Tømta deltar i debatten.

Vis klipp2.09

Sorggruppe for barn

Omhandler dato: 2010-03-25

Det er veldig trist og vanskelig å miste en nær venn eller et familiemedlem. Heldigvis finnes det steder man kan få hjelp. I en sorggruppe kan man møte andre som har opplevd noe lignenede, og slik kan man bearbeide sorgen.

Her får du vite mer om hvordan det er å være i en sorggruppe for barn.

Vis klipp1:32

Noen å snakke med

Omhandler dato: 2011-03-10

Det er ikke alle som har det like bra hjemme. Derfor finnes en egen nødtelefon for barn. Når man opplever noe vondt og vanskelig, kan man snakke med en voksen på nødnummeret 116 111.

Monica er en av dem som besvarer telefonene, og hun har erfaring i å hjelpe barn og unge med problemer.

Du kan lese mer om andre nødnumre og åpningstider for disse på www.barneombudet.no

Vis klipp13:54

Tap og depresjon

Omhandler dato: 1985

Reaksjoner ved sorg og tap utløser ofte depresjon. Det kan føre til følelse av skyld. Hvorfor er vi så sårbare for tap og adskillelse? I dette foredraget hører du sammenhengen mellom tap og depresjon. Hva sorg innebærer og hvilke faser den har.

Vis klipp9:22

Bente Bratlund: Besatt av demoner

Omhandler dato: 2010-03-02

Bente Bratlund er journalist og forfatter av mer enn 25 barne- og ungdomsbøker. I sin egen ungdom ble hun medlem av en kristen menighet, og ble der utsatt for demonutdrivelse.

I 2010 gir Bratlund ut boken ''Besatt av demoner'', der hun forteller om den vanskelige perioden fra ungdomstiden sin. Hans Olav Brenner intervjuer henne i Bokprogrammet.

Opphavsrett NRK © 2009–2015 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen