Vis klipp24:20

Venn i døden: Når storebror tar selvmord

Omhandler dato: 2015

Broren til Fela tok selvmord. Fela er hip hoper og forteller ofte om Andres når han opptrer, for han vil ikke glemme ham. Da Andres døde var Fela langt nede. Å lage musikk om broren og selvmordet, og snakke med venner som også har mistet noen, hjalp Fela videre i livet.

P3-serien ''Venn i døden'' handler om å være en venn når sorgen rammer. Programleder Martin Melvold har aldri mistet noen, men i møte med åtte unge som sørger, prøver han å finne ut hvordan man kan stille opp som venn. (2:8)

Vis klipp1.51

Viktig å se hverandre når vi snakker sammen

Omhandler dato: 2014

På Sørbø skole i Sandnes øver elever og lærere seg på å tolke andres kroppsspråk og finne ut hva ansiktene uttrykker. Rektor ved ved skolen, Hans Skjæveland, mener at vi blir mindre tålmodige og forståelsesfulle med hverandre hvis vi sitter for mye med nesen i mobilen.

Vis klipp24.42

Venn i døden: Å miste en lillesøster

Omhandler dato: 2015

Hildur mistet lillesøster Andrine på Utøya i 2011. Midt i den nasjonale tragedien måtte hun håndtere sin egen sorg. Sorgen er ikke like tung i dag, men hun må av og til inn på Andrines Facebook-profil og se på bildene og skrive hilsener til lillesøster, som bare ble 16 år. Vennene hjalp Hildur videre i sorgen. Med små ting viste de omsorg, og lokket henne tilbake til livet og hverdagen.

P3-serien ''Venn i døden'' handler om å være en god venn når sorgen rammer. Programleder Martin Melvold har aldri mistet noen, men i møte med åtte unge som sørger, prøver han å finne ut hvordan man er en god venn i døden. (1:8)

Vis klipp8:38

Hvor mye smerte tåler vi?

Omhandler dato: 2014

Smerte er kroppens måte å fortelle oss at noe er farlig for oss, og gir oss muligheten til å komme oss ut av den farlige situasjonen. Her ser du Line i Newton eksperimentere med hvor mye smerte hun tåler. Noe av det du ser her kan kanskje virke skummelt, men husk at de som gjør dette, har trent på det og har kontroll over det de gjør.

Vis klipp16:15

Hva er egentlig smerte?

Omhandler dato: 2013

Smerte og kjærlighet aktiverer de samme nettverkene i hjernen, og det er helt subjektivt hvordan hver av oss opplever smerte. Hvorfor kjenner man ikke smerte noen ganger man er skadet, mens man andre ganger kjenner intens smerte bare fordi man TROR at man er skadet? Her gir smerte-lege Egil A. Fors deg noen svar.

Norge ligger på Europatoppen når det gjelder kroniske smerter. Finnes det noe forklaring på dette? Over 30 prosent av den norske befolkningen har opplevd en eller annen form for langvarig smerte.

Dette programmet er en del av NRK Skoles foredragsserie ''Tankesprederen'', og er laget i samarbeid med Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Vis klipp13:25

Hva er intuisjon?

Omhandler dato: 2013

Hva er egentlig intuisjon? Finnes det virkelig folk som har overnaturlige, intuitive evner? Historisk har intuisjon blitt sett på som en kilde til visdom som bare noen få utvalgte hadde tilgang til. Fortsatt forbindes intuisjon ofte med noe mystisk og overnaturlig.

Her går professor i psykologi, Geir Kirkebøen, inn på flere aspekter rundt intuisjon, sett fra et vitenskapelig ståsted.

Programmet er en del av NRK Skoles foredragsserie ''Tankesprederen'', og er et samarbeid mellom NRK Skole og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Vis klipp6:33

Hvordan virker hypnose?

Omhandler dato: 2013-03-03

Hypnose er en tilstand der man for en kort periode er mindre kritisk enn man ellers er. En person i hypnose ser ut som han eller hun sover, men personen er likevel bevisst og hører hva som sies.

Mange er skeptiske til hypnose, og mener det er bare tull og tøys. Selda er også litt skeptisk, men samtidig synes hun det er spennende å teste ut nye ting. Derfor lar hun seg hypnotisere. Tror du hypnotisøren klarer å få Selda til å glemme navnet sitt? Svaret får du her.

Vis klipp4:48

Penger og tillit

Omhandler dato: 2013

Økonomi og psykologi henger sammen. Her kan du studere et morsomt eksperiment som viser at vi lar tillit til andre mennesker være med å bestemme hvordan vi bruker penger.

Vis klipp3.18

Tar vi sjansen?

Omhandler dato: 2013

Konkurranseinstinktet er ikke like sterkt hos alle. Viljen til å ta risiko varierer, blant annet er det forskjell på jenter og gutter. Her kan du følge en liten undersøkelse om viljen til å ta risiko hos en gruppe ungdommer.

Vis klipp2.22

Hverdagskonkurransen

Omhandler dato: 2011

Mange synes vi lever i et konkurransesamfunn, der lykke og tilfredshet avhenger av om vi klarer å hevde oss i sammenligning med andre, for eksempel naboer, arbeidskolleger, familie. Suksess måles ut fra jobbkarriere, materiell levestandard, pent utseende, kontakter og status.

I denne samtalen handler det også om forskjeller i kvinner og menns måter å prestere og konkurrere på i hverdagen.

Vis klipp38.06

Lille speil

Omhandler dato: 2013-03-05

Mange kvinner har et dårlig selvbilde, og bruker mye tid og penger på sminke, hår og klær. Noen gjør kirurgiske inngrep og fikser på utseendet.

Kvinnekampen har ført til store forandringer, men kampen om kroppen - er den egentlig tapt?

Det er 100 år siden kvinner fikk stemmerett i Norge. For å markere dette har fire kvinnelige programskapere laget dokumentarserien ''Kvinne 2013''. Her ser du tredje program, ''Lille speil''.

Vis klipp27:56

Hurra for nabokjerringa

Omhandler dato: 2013

Alle er redde for å stikke nesa si i saker de ikke har noe med, men i denne studiosamtalen fra radioens Ekko, får den oppvakte og årvåkne ''nabokjerringa'' ros.

De fleste av oss tenker at vi lever i et rikt og trygt land der barn møter omsorg og beskyttelse. Dessverre er det et faktum at mange barn og unge sliter alene med små og store bekymringer og problemer.

Derfor bør vi alle være nabokjerringer som holder øynene åpne for dem som ser ut til å ikke ha det bra. Ser vi sånt, kan vi prøve å hjelpe.

Vis klipp22:41

Jakten på det kreative

Omhandler dato: 2013

Behovet for nyskapende hoder er ikke reservert kunstnere, forfattere og skuespillere. Også forretningsfolk og industri-gründere jakter på de kreative evnene, som kan gi støtet til nye idéer og virksomheter som slår an i markedet.

Her møter du fagfolk i næringsliv og økonomi, som snakker om hvilke karaktertrekk og egenskaper som ofte kjennetegner skapende personer og miljøer.

Vis klipp5:34

Edderkoppskrekk

Omhandler dato: 2012-10-18

Hvis du har fobi for noe, er det grusomt å skulle gjøre det du har fobi for. Tea har edderkoppskrekk, men venninnen hennes Hanna synes edderkopper er kule, og til og med søte. Derfor vil Hanna ta med Tea til Oslo Reptilpark, for å se om det kan kurere fobien til Tea.

Men vil Tea tørre å holde det hun synes er en svær, hårete, mystisk edderkopp, i hånden?

Vis klipp13.20

Hindrer Kardemomme by likestilling?

Omhandler dato: 2013-09-01

Den svenske teaterregissøren Sofia Jupither har i en kronikk i Aftenposten (08. januar 2013) kritisert teaterstykket Folk og Røvere i Kardemomme by for å hindre likestilling og mangfold.

Egner-biograf Anders Hegner derimot, mener at teaterstykket står for verdier som fellesskap og toleranse. Han mener hovedbudskapet er at en sterk og omsorgsfull stat kan sosialisere de som faller utenfor. Han argumenterer med at vi også må huske at litteraturklassikere formidler verdier fra tiden de ble skrevet i.

Kulturminister Hadia Tajik og teatersjef Hanne Tømta deltar i debatten.

Vis klipp2.09

Sorggruppe for barn

Omhandler dato: 2010-03-25

Det er veldig trist og vanskelig å miste en nær venn eller et familiemedlem. Heldigvis finnes det steder man kan få hjelp. I en sorggruppe kan man møte andre som har opplevd noe lignenede, og slik kan man bearbeide sorgen.

Her får du vite mer om hvordan det er å være i en sorggruppe for barn.

Opphavsrett NRK © 2009–2015 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen