Vis klipp2:31

Benektning. Jeg lever som om jeg ikke vet.

Omhandler dato: 2015-11-26

Per Espen Stoknes, klimapsykolog ved BI, viser oss hvilke psykologiske mekanismer som gjør oss til klimasinker, selv om vi vet bedre. Her viser Stoknes hvordan vi klarer å leve som om jeg ikke vet at alvorlige klimaendringer truer oss.

Episode 4 av 10: Benektning. Jeg lever som om jeg ikke vet.

Vis klipp2.38

Dissonans. Det er dumt, men jeg gjør det likevel

Omhandler dato: 2015-11-26

Per Espen Stoknes, klimapsykolog ved BI, viser oss hvilke psykologiske mekanismer som gjør oss til klimasinker, selv om vi vet bedre. Her forteller Stoknes hvorfor vi klarer å se på oss selv som klimabevisste selv om vi lever akkurat som før.

Episode 3 av 10: Dissonans. Det er dumt, men jeg gjør det likevel.

Vis klipp2.58

Dommedag. Hører det, men vil ikke høre det.

Omhandler dato: 2015-11-25

Per Espen Stoknes, klimapsykolog ved BI, viser oss hvilke psykologiske mekanismer som gjør oss til klimasinker, selv om vi vet bedre.

Episode 2 av 10: Dommedag. Hører det, men vil ikke høre.

Vis klipp2:23

Distanse. Det skjer ikke meg

Omhandler dato: 2015-11-23

Per Espen Stoknes, klimapsykolog ved BI, viser oss hvilke psykologiske mekanismer som gjør oss til klimasinker, selv om vi vet bedre.

Episode 1 av 10: Distanse. Det skjer ikke meg.

Vis klipp24.27

Venn i døden: Mamma kom aldri hjem

I 2004 var Ola, moren, faren og broren hans på ferie i Thailand. Bare tre av dem kom hjem til Norge. Moren døde i tsunamien, og Ola taklet sorgen på en annen måte enn resten av familien. Olas venn, Martin, som har laget serien ''Venn i døden'', har hele tiden lurt på om han stilte opp da Ola trengte ham mest. I denne siste episoden reiser de to kameratene til premieren på dokumentarserien som Martin har laget. Her treffer Ola alle de andre som også var med i serien.

P3-serien ''Venn i døden'' handler om å være en venn når sorgen rammer. Programleder Martin Melvold har aldri mistet noen, men i møte med åtte unge som sørger, prøver han å finne ut hvordan man kan stille opp som venn. (8:8)

Vis klipp24.44

Venn i døden: Pappa døde av en overdose

Pappaen til Naja døde av en overdose. Han bodde i Danmark da han døde, men Naja skrev ofte brev til ham og fortalte om livet sitt. Han svarte aldri på brevene, men etter at han var død fant Naja alle brevene sine fint samlet. Faren samlet også på bilder og utklipp som han hadde som collage på en dør. Nå skal Naja hente døren i Skagen, der faren også er begravet.

P3-serien ''Venn i døden'' handler om å være en venn når sorgen rammer. Programleder Martin Melvold har aldri mistet noen, men i møte med åtte unge som sørger, prøver han å finne ut hvordan man kan stille opp som venn. (4:8)

Vis klipp24.30

Venn i døden: Å miste en kjæreste du har kjent hele livet

Omhandler dato: 2015

Katrine mistet kjæresten i en trafikkulykke. De hadde vært venner siden de var små, og kjærester siden ungdomstiden. Når Katrine trenger trøst skriver hun på bloggen hun har opprettet til minne om Marius, eller snakker med familien og vennene hans. Håkon, Katrines nye kjæreste og samboer, har aksepterer at han må dele Katrine med kjæresten i himmelen.

P3-serien ''Venn i døden'' handler om å være en venn når sorgen rammer. Programleder Martin Melvold har aldri mistet noen, men i møte med åtte unge som sørger, prøver han å finne ut hvordan man kan stille opp som venn. (3:8)

Vis klipp23.43

Venn i døden: Da mamma døde av kreft

Å ha en dødssyk mor, og samtidig være tenåring, er vanskelig. Lisa ville både ha det gøy sammen med vennene, men også være sammen med moren som var syk. I dag angrer Lisa på alt hun ikke fikk snakket med moren om; som det å få barn, eller å gifte seg. Etter morens død fant Lisa trøst i troen, som hun deler med venninnen Liv Jorun som også er personlig kristen. Troen hjelper Lisa gjennom sorgen, og gjør at hun har et håp om at hun og moren skal sees igjen.

P3-serien ''Venn i døden'' handler om å være en venn når sorgen rammer. Programleder Martin Melvold har aldri mistet noen, men i møte med åtte unge som sørger, prøver han å finne ut hvordan man kan stille opp som venn. (6:8)

Vis klipp25.02

Venn i døden: Å miste bestevennen i på hjemme-alene-fest

Ali mistet sin beste venn, Jonas, etter en krangel med en annen festdeltaker, på en hjemme-alene-fest. Ali sto like i nærheten da det skjedde, og ble med til sykehuset. Men Jonas døde, og guttegjengen på ti ble én mindre. Etter at Jonas døde, har venngjengen blitt enda tettere og funnet mye trøst i hverandre.

P3-serien ''Venn i døden'' handler om å være en venn når sorgen rammer. Programleder Martin Melvold har aldri mistet noen, men i møte med åtte unge som sørger, prøver han å finne ut hvordan man kan stille opp som venn. (7:8)

Vis klipp24:20

Venn i døden: Når storebror tar selvmord

Omhandler dato: 2015

Broren til Fela tok selvmord. Fela er hip hoper og forteller ofte om Andres når han opptrer, for han vil ikke glemme ham. Da Andres døde var Fela langt nede. Å lage musikk om broren og selvmordet, og snakke med venner som også har mistet noen, hjalp Fela videre i livet.

P3-serien ''Venn i døden'' handler om å være en venn når sorgen rammer. Programleder Martin Melvold har aldri mistet noen, men i møte med åtte unge som sørger, prøver han å finne ut hvordan man kan stille opp som venn. (2:8)

Vis klipp1.51

Viktig å se hverandre når vi snakker sammen

Omhandler dato: 2014

På Sørbø skole i Sandnes øver elever og lærere seg på å tolke andres kroppsspråk og finne ut hva ansiktene uttrykker. Rektor ved ved skolen, Hans Skjæveland, mener at vi blir mindre tålmodige og forståelsesfulle med hverandre hvis vi sitter for mye med nesen i mobilen.

Vis klipp24.42

Venn i døden: Å miste en lillesøster

Omhandler dato: 2015

Hildur mistet lillesøster Andrine på Utøya i 2011. Midt i den nasjonale tragedien måtte hun håndtere sin egen sorg. Sorgen er ikke like tung i dag, men hun må av og til inn på Andrines Facebook-profil og se på bildene og skrive hilsener til lillesøster, som bare ble 16 år. Vennene hjalp Hildur videre i sorgen. Med små ting viste de omsorg, og lokket henne tilbake til livet og hverdagen.

P3-serien ''Venn i døden'' handler om å være en god venn når sorgen rammer. Programleder Martin Melvold har aldri mistet noen, men i møte med åtte unge som sørger, prøver han å finne ut hvordan man er en god venn i døden. (1:8)

Vis klipp8:38

Hvor mye smerte tåler vi?

Omhandler dato: 2014

Smerte er kroppens måte å fortelle oss at noe er farlig for oss, og gir oss muligheten til å komme oss ut av den farlige situasjonen.

Her ser du Line i Newton eksperimentere med hvor mye smerte hun tåler. Noe av det du ser her kan kanskje virke skummelt, men husk at de som gjør dette, har trent på det og har kontroll over det de gjør.

Vis klipp16:15

Hva er egentlig smerte?

Omhandler dato: 2013

Smerte og kjærlighet aktiverer de samme nettverkene i hjernen, og det er helt subjektivt hvordan hver av oss opplever smerte. Hvorfor kjenner man ikke smerte noen ganger man er skadet, mens man andre ganger kjenner intens smerte bare fordi man TROR at man er skadet? Her gir smerte-lege Egil A. Fors deg noen svar.

Norge ligger på Europatoppen når det gjelder kroniske smerter. Finnes det noe forklaring på dette? Over 30 prosent av den norske befolkningen har opplevd en eller annen form for langvarig smerte.

Dette programmet er en del av NRK Skoles foredragsserie ''Tankesprederen'', og er laget i samarbeid med Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Vis klipp13:25

Hva er intuisjon?

Omhandler dato: 2013

Hva er egentlig intuisjon? Finnes det virkelig folk som har overnaturlige, intuitive evner? Historisk har intuisjon blitt sett på som en kilde til visdom som bare noen få utvalgte hadde tilgang til. Fortsatt forbindes intuisjon ofte med noe mystisk og overnaturlig.

Her går professor i psykologi, Geir Kirkebøen, inn på flere aspekter rundt intuisjon, sett fra et vitenskapelig ståsted.

Programmet er en del av NRK Skoles foredragsserie ''Tankesprederen'', og er et samarbeid mellom NRK Skole og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Vis klipp6:33

Hvordan virker hypnose?

Omhandler dato: 2013-03-03

Hypnose er en tilstand der man for en kort periode er mindre kritisk enn man ellers er. En person i hypnose ser ut som han eller hun sover, men personen er likevel bevisst og hører hva som sies.

Mange er skeptiske til hypnose, og mener det er bare tull og tøys. Selda er også litt skeptisk, men samtidig synes hun det er spennende å teste ut nye ting. Derfor lar hun seg hypnotisere. Tror du hypnotisøren klarer å få Selda til å glemme navnet sitt? Svaret får du her.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen