"Radio" inngår i emnet

"Radio" er relatert til

Personer relatert til "Radio"

Vis klipp6:39

Norsk radiohistorie

Omhandler dato: 2011-11-03

Hanne Kari fra Schrødingers katt tar oss med når en av landets siste radiomaster for mellombølgesendinger skal fjernes. En radioepoke er snart over.

Vi får også en kortversjon av den norske radiohistorien, fra 1923 og fram til i dag.

Vis klipp1:38

Sint spesialpedagog ringer NRK

Omhandler dato: 2005

En forarget spesialpedagog ringer inn til ''Klagofonen'' - en humorserie i NRK-programmet Reiseradioen.
Dette er ingen ekte innringer, og ingen ekte spesialpedagog. Det er produsert og framført av en programleder, og er et eksempel på satire.

Humor har mange sjangre. Hvis du hører eller ser mange humorprogram, vil du oppdage at det er forskjell på hva publikum ler av til ulike tider i NRK's historie.

Vis klipp2:29

Nærradioaksjon

Omhandler dato: 1987

På 80-tallet sprakk monopolet til NRK for alvor. Fram til den tid hadde det bare vært NRK som fikk lov til å sende radio og TV i Norge, internett var ikke funnet opp enda.
Mange steder i Norge vokste det opp små og store radiostasjoner, men de fikk ikke lov til å ha reklame i sendingene sine. Det gjorde at de hadde veldig vanskelig for å tjene penger nok til lønn og andre utgifter.
Her får du møte en av de største nærradioene i Oslo, Radio Motor. De er med i en aksjon for å få lov til å tjene penger.

Vis klipp1:25

Stillingen som kringkastingssjef

Stillingen som kringkastingssjef i NRK er en av de viktigste stillingene innefor norsk kultur- og samfunnsliv.

Når ble denne stillingen opprettet? Hvem opprettet den? Og hva innebærer det å ha en stilling som kringastingssjef? Her får du en kort innføring.

Vis klipp4:15

Å lage hørespill i radio

Omhandler dato: 1982

Her kan du se hvordan et nytt hørespill i NRK Radio blir forberedt på 1980-tallet. Det er barn i hovedrollene, og stykket heter Kobberkisen og gikk i Barnetimen.

NRK lager fortsatt mange hørespill og radioteater både for barn og voksne. Men det brukes nok mer moderne teknologi enn du ser i dette klippet fra 1982.

Dette skriver sjefen Nils Heyerdahl på Radioteatrets hjemmeside i 2008:

- I Radioteatret må lytteren være kreativ, ikke bare passivt absorberende. Husk: når 100 mennesker ser en film på tv, ser de den samme filmen. Når hundre mennesker hører det samme hørespillet, ser de hundre forskjellige filmer.

Vis klipp5:45

DAB fremtidens radio

Både radioapparatene og radiolyden har forandret seg med årenes løp, og mange i dag mener at det er DAB-radioen som er fremtidens radio.

DAB er en forkortelse for Digital Audio Broadcasting som på norsk blir Digital lydkringkasting. Men visste du at denne teknologien faktisk innebærer at en tar bort deler av lyden? Og hva synes en lektor i klaverspill og en selger av hi-fi utstyr om lyden fra en DAB bilstereo?

Vis klipp1:37

Da nyheter var mangelvare

Omhandler dato: 1957

På 1950-tallet var omfanget av nyheter i mediene helt annerledes enn i dag. Da Stortinget i 1957 hadde sin årlige debatt om NRKs virksomhet, var radioens morgennyheter ett av temaene.

Representanten Håkon Johnsen fra Arbeiderpartiet i Sør-Trøndelag ønsker seg nyheter på radio også før klokka 8. - Vi må få en nyhetssending for folk som begynner på arbeid om morran, krever han.

NRK var Norges eneste radiokanal på 1950-tallet.

Vis klipp0:54

Radiostemmer fra 60-åra

Omhandler dato: 1960

Gjenhør og gjensyn med kjente stemmer fra 1960-tallets Dagsnytt, fiskerimeldinger, værmelding, valutakurser fra Oslo Børs, Barnetimen og Nitimen. Fra dengang hele folket var samlet foran radioapparatene.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen