Vis klipp1:42

Jobb i NRK: Nettutvikler

Omhandler dato: 2013

Å være nettutvikler i NRK betyr at du jobber med nettsider og prosjekter på nrk.no. Yr.no, NRKs nett-tv og valgresultater er tjenester en nettutviklerne bruker mye tid på å utvikle, designe og teste for at alt skal fungere optimalt for de som besøker tjenestene.

Nettutvikler Helge Thomas Hellerud har jobbet med nettsidene til Stortingsvalget. Hans oppgave har vært å gjøre det mulig å se resultatene fra hvert valgdistrikt etter at stemmelokalene har stengt. Disse nettsidene har mange besøkene på samme tid, og da er det viktig å ha testet godt på forhånd slik at alt fungerer perfekt på valgdagen.

Vis klipp1.57

Jobb i NRK: Videojournalist

Omhandler dato: 2013

Videojournalister kan gjøre en hel TV-produksjon alene. Når Tove Austad skal lage en dokumentarfilm til Brennpunkt har hun gjort både research, hatt regi, filmet, intervjuet og redigert filmen selv.

Vis klipp1.29

Jobb i NRK: Programleder i P3

Omhandler dato: 2013

Aishath Afeef er programleder i Popsalongen på P3. Under sendingen har hun ansvar for det tekniske, men før hun kommer så langt er det redaksjonsmøte, manusarbeid og redigering av lydfiler.

I Popsalongen har de ofte besøk av norske og internasjonale musikere, det gjør at hun må holde seg oppdatert både på musikk og populærkultur.

Vis klipp2.22

Jobb i NRK: Vaktsjef

Omhandler dato: 2013

Når du er vaktsjef i nyhetene er det du som bestemmer hvilke nyheter som skal på sending, og i hvilken rekkefølge de skal presenteres.

Maria Nakken er vaktsjef i Østlandssendinga og er god på planlegging. Vaktsjefsoppgaven er også å motivere og veilede journalistene, og gi ros, ris og trøst nå de trenger det.

Vis klipp44:21

Overeksponert - Gerd-Liv Valla

Omhandler dato: 2007

Beleiret av mediene: Våren 2007 gikk Gerd-Liv Valla av som leder i LO etter et kolossalt medietrykk som startet med en anklage om at hun hadde mobbet en av sine ansatte. Valla, som bare noen måneder tidligere var kåret til Norges mektigste, valgte å gå av etter seks år i stillingen. Titusener av avisartikler og omtaler i andre medier i løpet av to måneder inneholdt i stor grad en ensidig kritikk av Vallas egenskaper som leder, noe hun knapt klarte å komme seg igjennom. Her forteller hun sin egen historie.

Medias viktigste oppgave er å avsløre diskriminering og maktmisbruk i samfunnet. Det var mange pressefolk som forsvarte sin dekning av Vallas sak med nettopp dette. Men enhver journalist skal ta presseetiske hensyn, være selvkritisk og uavhengig. Det betyr at en sak skal være meget grundig undersøkt før man gjør enkeltmennesker til forsidestoff med alvorlige anklager og beskyldninger.

Dokumentarserien ''Overeksponert'' (2011) gir deg et nært møte med fire mennesker som har måttet gå fra jobben sin etter å bli utsatt for et massivt medietrykk. (1:4)

Vis klipp44:51

Overeksponert - Erik Schjenken

Omhandler dato: 2008

Sju minutter i parken: Ambulansearbeider Erik Schjenken kjørte fra Sofienberg parken i 2008 uten å ta med seg en skadd mann, og ble deretter anklaget for rasisme, før saken ble etterforsket. Fra én dag til den neste fikk han livet snudd på hodet fordi han plutselig kom i medias søkelys. Han følte at han urettmessig ble overkjørt og stemplet av mediene, noe han senere fikk medhold for i retten (2014). Her forteller han sin egen historie.

Medias viktigste oppgave er å avsløre diskriminering og maktmisbruk i samfunnet. Det var mange pressefolk som forsvarte sin dekning av Schjenken-saken med nettopp dette. Men enhver journalist skal ta presseetiske hensyn, være selvkritisk og uavhengig. Det betyr at en sak skal være meget grundig undersøkt før man gjør enkeltmennesker til forsidestoff med alvorlige anklager og beskyldninger.

Dokumentarserien ''Overeksponert'' (2011) gir deg et nært møte med fire mennesker som har måttet gå fra jobben sin etter å bli utsatt for et massivt medietrykk. (2:4)

Vis klipp44:30

Overeksponert - Manuela Ramin-Osmundsen

Omhandler dato: 2008

Sju dager i mitt liv: Norges første fargede statsråd hadde sittet i regjeringen bare fire måneder da hun måtte gå av etter et voldsomt medietrykk. Hun opplevde de fire første månedene i jobben som vellykket, inntil hun i februar 2008 utnevnte et nytt barneombud. Beskyldingen om å ha valgt en person fra eget kvinnenettverk førte til en massiv kritikk fra mediene som hun selv sier hun taklet klønete. ''Og når man blir jaget, gjør man ofte feil - så får andre bedømme hvor stor den feilen var,'' sier hun. Etter en uke med ekstremt mediepress, fratrådte hun statsrådsposten. Her forteller hun sin egen historie.

Medias viktigste oppgave er å avsløre diskriminering og maktmisbruk i samfunnet. Det var mange pressefolk som forsvarte sin dekning av Ramin-Osmundsen-saken med nettopp dette. Men enhver journalist skal ta presseetiske hensyn, være selvkritisk og uavhengig. Det betyr at en sak skal være meget grundig undersøkt før man gjør enkeltmennesker til forsidestoff med alvorlige anklager og beskyldninger.

Dokumentarserien ''Overeksponert'' (2011) gir deg et nært møte med fire mennesker som har måttet gå fra jobben sin etter å bli utsatt for et massivt medietrykk. (3:4)

Vis klipp44:24

Overeksponert - Anne Alvik

Omhandler dato: 2000

Mediene ropte på blod: En lege ble anklaget for å ha utført aktiv dødshjelp på Bærum sykehus sommeren 1998. Saken ble behandlet av Helsetilsynet, som våren 1999 konkluderte med at det ikke var begått aktiv dødshjelp. I mediene ble det stilt spørsmål ved Helsetilsynets konklusjon, og det ble hevdet at helsedirektør Anne Alvik hadde brukt inhabile granskere av saken. Til slutt ble medietrykket mot Alvik så stort at hun valgte å trekke seg fra stillingen sommeren 2000. Her forteller hun sin egen historie.

Medias viktigste oppgave er å avsløre diskriminering og maktmisbruk i samfunnet. Det var mange pressefolk som forsvarte sin dekning av Alviks sak med nettopp dette. Men enhver journalist skal ta presseetiske hensyn, være selvkritisk og uavhengig. Det betyr at en sak skal være meget grundig undersøkt før man gjør enkeltmennesker til forsidestoff med alvorlige anklager og beskyldninger.

Dokumentarserien ''Overeksponert'' (2011) gir deg et nært møte med fire mennesker som har måttet gå fra jobben sin etter å bli utsatt for et massivt medietrykk. (4:4)

Vis klipp12:41

Reklamejuks

Omhandler dato: 2014

Forbrukerinspektørene gjenskaper en hel reklamefilm. For å se om man kan stole på reklame som gir seg ut for å være helt ekte og sann.

Vis klipp5:56

Åpenhetens pris

Omhandler dato: 2014

Odd-André Lind Nilsen fra Steigen i Nordland stengte seg inne og sluttet å spise da han ble hetset fordi han var gutteblogger.

Odd-Andrés historie er den tredje av fem dokumentarer i NRK Skoles grunnlovssatsing, ''Ung i 2014'', om hvordan det er å være ung i Norge 200 år etter Grunnloven. (3:5)

DU KAN LESE MER om ODD-ANDRÉ og ÅPENHET på nrk.no VIA LENKEN TIL HØYRE FOR KLIPPET.

Vis klipp1.59

Datalagringsdirektivet dømt ulovlig

Omhandler dato: 2014

EU-domstolen har nylig avgjort at det såkalte datalagringsdirektivet er ulovlig, fordi det representerer uakseptabel overvåking av vanlige europeeres privatliv. Det norske Stortinget har vedtatt datalagringsdirektivet, men etter EU-dommen kan det bli ny politisk strid om det.

Datalagringsdirektivet, som blant annet innebærer å lagre opplysninger om hvor og når den enkelte bruker mobiltelefon, sender e-post eller søker på nettet, ble vedtatt med hovedbegrunnelse å spore opp terrorister og forhindre terrorangrep.

Vis klipp18:38

Sikkerhet og personvern på Internett

Omhandler dato: 2014

Hva vet du om sikkerhet og personvern på nett? Har du samme passord til alle tjenester du bruker på nettet? Og hva handler informasjonssikkerhet om?

Lillian Røstad er seksjonssjef for informasjonssikkerhet i Difi, og holder her et foredrag om sikkerhet på nettet for fremtidige studenter.

Videoen er laget av NRK Skole i samarbeid med NTNU, Trondheim.

Vis klipp28.25

En dag i Petronellas liv

Omhandler dato: 2014

Vet du hvor ofte du er på nett, og hvor avhengig du er blitt av at nettverkstjenester fungerer som de skal? Og vet du forskjellen på nasjonalt nett, globalt nett, mobilnett, satellitt og skytjenester?

Ved hjelp av sin imaginære avatar ''Petronella'', demonstrerer Poul E. Heegaard, ekspert på kommunikasjonsteknologi, hvor avhengige vi har blitt av nettet i løpet av de siste årene.

Forelesningen holdes for en forsamling fremtidige studenter innen kommunikasjonsteknologi, og videoen er laget av NRK Skole i samarbeid med NTNU, Trondheim.

Vis klipp2.13

Noen spionerer på oss

Omhandler dato: 2013

Med Internett og mobiltelefoner er det blitt mye lettere å få vite ting om hverandre. Men datateknologien avslører også mye som vi kanskje ikke ønsker å dele med andre. I juni 2013 fortalte amerikaneren Edward Snowden, som jobbet for politiet i USA, at han hadde drevet med slik spionasje på mobilsamtaler og e-post mellom vanlige mennesker, både i USA og andre steder i verden.

Bakgrunnen for avlyttingen var å finne ut om noen planlegger terrorangrep mot USA. Snowden fortalte mediene om dette fordi han ikke ville være med på det mer. Deretter rømte han landet, og gikk i eksil i Russland, for å slippe straffeforfølgelse i USA.


i juni 2013 fra en amerikansk IT-tekniker, Edward Snowden, om at USA driver telefonavlytting av politikere og befolkninger over hele verden.

Snowden var tidligere ansatt i den amerikansk sikkerhetstjenesten National Security Agency (NSA), men flyktet fra USA for å unngå straffeforfølgelse, og fikk asyl i Russland.

Vis klipp2.23

Noen misbruker internett

Omhandler dato: 2013

Internett, sosiale fora på nettet og nettspill er steder der voksne personer ulovlig kan søke kontakt med barn. Enkelte voksne utnytter slike digitale møteplasser fordi de har kriminelle hensikter. Derfor er det svært viktig at barn og unge bruker nettvett, og viser stor varsomhet når de deler personlig informasjon med andre på nettet.

Vis klipp10:55

LOLcats og andre Internett-fenomener

Omhandler dato: 2013

Vet du hva et Internett-meme er? Har du hørt om LOLcats, Harlem shake og Disaster Girl? Og hva vil det si at Internett lekker?

Redaktør for nettsiden NRKbeta, Eirik Solheim, gir her en gjennomgang av forskjellige fenomener som oppstår på Internett og hvorfor dette skjer. Foredraget er fra NRK Skoles fagdag i oktober 2013.

Del to av dette foredraget heter ''Leker seg fram til billigere tv'', og du finner det lenket til dette klippet.

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Sindre Østgård | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen