Vis klipp41:43

Per Edgar Kokkvold om ytringsfrihet

Omhandler dato: 2014

Ifølge George Orwell er ytringsfrihet retten til å si det andre ikke liker å høre. Per Edgar Kokkvold trekker fram dette sitatet, og mener at ytringsfriheten er den viktigste av menneskerettighetene, fordi den er selve grunnlaget for alle de andre. Her oppsummerer han noen av de sentrale hendelsene i Norge og Europa de senere år, der ytringsfriheten har stått på spill.

Foredraget er hentet fra en serie i forbindelse med Fritt Ord-konkurransen ''Ytringsfrihetens helter og antihelter''.

Vis klipp1.51

Viktig å se hverandre når vi snakker sammen

Omhandler dato: 2014

På Sørbø skole i Sandnes øver elever og lærere seg på å tolke andres kroppsspråk og finne ut hva ansiktene uttrykker. Rektor ved ved skolen, Hans Skjæveland, mener at vi blir mindre tålmodige og forståelsesfulle med hverandre hvis vi sitter for mye med nesen i mobilen.

Vis klipp18.58

Knut Olav Åmås om tabuer

Omhandler dato: 2014

Norsk våpenproduksjon, pilleavhengighet og frivillig barnløshet. Dette er noen av tabuene i norsk offentlighet i dag, ifølge Knut Olav Åmås i Fritt Ord. Her lister han opp det han mener er de 10 største tabuene som sjelden trekkes fram, men som vekker stort engasjement hver gang de dukker opp i media.

Foredraget er hentet fra en serie i forbindelse med Fritt Ord-konkurransen ''Ytringsfrihetens helter og antihelter''.

Vis klipp30:46

Digitale Store Bror ser deg

Omhandler dato: 1949-2014

Google og Facebook kan bli en utfordring for personvernet. Det hevder en av ekspertene i NRKs Ekko, astrofysikeren Eirik Newth. Sikkert er det i hvert fall at enorme mengder data om deg og meg samles i dag og overvåkes av noen i det stadig mer digitaliserte samfunnet vi alle lever i.

Med utgangspunkt i George Orwell og hans roman ''1984'' - som kom ut i 1949 - diskuterer eksperter begrepene overvåkingssamfunn, Store Bror (Big Brother), og autoritære regimer.

Vis klipp17:46

Kan journalister være nøytrale?

Omhandler dato: 2014

Det er viktig at journalistens egne meninger ikke ødelegger troverdigheten i en reportasje. Journalister skal informere, opplyse, avdekke og avsløre. Men er det mulig å være journalist uten å engasjere seg og ta stilling til alle sakene de møter?

Her hører du Sven Egil Omdal, kommentator og journalist i Stavanger Aftenblad og Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, diskutere om man bør tilstrebe nøytralitet i alle sammenhenger - og om det er mulig å være nøytral.

Vis klipp1.30

Digital mobbing må bekjempes

Omhandler dato: 2013

Anonym trakassering av enkeltmennesker på Internett er et stort problem. Her tar NRKs distriktssending i Østfold opp fenomenet, men det gjelder jo alle steder, siden de sosiale mediene forlengst har erobret verden. Medietilsynet og skolemyndighetene i Norge arbeider med tiltak som skal gjøre bruken av facebook, snapchat, ask.fm og andre tryggere.

Mobilapplikasjonen ''Ask.fm'' tilbyr sosial kontakt, men krever ikke at folk identifiserer seg. Dermed vil noen bruke appen til å plage og mobbe andre. Mange barn og unge som bruker denne appen, rammes av dette. Grov hets på sosiale medier er straffbart.

Vis klipp1.58

Mobbere uten ansikt

Omhandler dato: 2013

Mobbing på nett er et stort problem, ikke minst fordi så mange barn og unge hele tiden er på sosiale medier. Barna du møter her, synes det er dumt at folk kan skrive stygge ting om andre på Facebook og andre sosiale medier, uten at noen vet hvem mobberen er.

Medietilsynet og skolemyndighetene prøver å spre informasjon om hvordan vi tryggest mulig kan bruke Internett til positiv sosial kontakt.

Vis klipp2.28

Mobbing på mobilapp

Omhandler dato: 2013

Mobilapplikasjonen ''Ask.fm'' kan gi ny kontaktmulighet på mobil, men dessverre blir den også misbrukt av mobbere. Det er vanskelig å komme uvesenet til livs, og nettvett er veldig viktig.

Mobbing er svært ødeleggende, både for enkeltmennesker og for miljøet der det foregår. I vår tid er sosiale medier på internett blitt et nytt virkefelt for mobberne, og tusenvis av barn og unge opplever daglig å bli hundset og trakassert.

Vis klipp1.25

Politiet om netthets

Omhandler dato: 2013

Grov mobbing er straffbart, og kan anmeldes til politiet og etterforskes. I Østfold ble politiet involvert i et tilfelle av netthets som rammet ei ung jente. Hun ble sjikanert av anonyme brukere på mobilappen Ask.fm. Politiet kan spore opp dem som mobber andre via denne appen.

Nettmobbing er et alvorlig samfunnsproblem, spesielt for barn og unge, fordi mobiltelefonen og sosiale medier er så utbredt i ungdomsmiljøene over hele verden.

Vis klipp1.57

Jobb i NRK: Videojournalist

Omhandler dato: 2013

Videojournalister kan gjøre en hel TV-produksjon alene. Når Tove Austad skal lage en dokumentarfilm til Brennpunkt har hun gjort både research, hatt regi, filmet, intervjuet og redigert filmen selv.

Vis klipp1:42

Jobb i NRK: Nettutvikler

Omhandler dato: 2013

Å være nettutvikler i NRK betyr at du jobber med nettsider og prosjekter på nrk.no. Yr.no, NRKs nett-tv og valgresultater er tjenester en nettutviklerne bruker mye tid på å utvikle, designe og teste for at alt skal fungere optimalt for de som besøker tjenestene.

Nettutvikler Helge Thomas Hellerud har jobbet med nettsidene til Stortingsvalget. Hans oppgave har vært å gjøre det mulig å se resultatene fra hvert valgdistrikt etter at stemmelokalene har stengt. Disse nettsidene har mange besøkene på samme tid, og da er det viktig å ha testet godt på forhånd slik at alt fungerer perfekt på valgdagen.

Vis klipp2.22

Jobb i NRK: Vaktsjef

Omhandler dato: 2013

Når du er vaktsjef i nyhetene er det du som bestemmer hvilke nyheter som skal på sending, og i hvilken rekkefølge de skal presenteres.

Maria Nakken er vaktsjef i Østlandssendinga og er god på planlegging. Vaktsjefsoppgaven er også å motivere og veilede journalistene, og gi ros, ris og trøst nå de trenger det.

Vis klipp1.29

Jobb i NRK: Programleder i P3

Omhandler dato: 2013

Aishath Afeef er programleder i Popsalongen på P3. Under sendingen har hun ansvar for det tekniske, men før hun kommer så langt er det redaksjonsmøte, manusarbeid og redigering av lydfiler.

I Popsalongen har de ofte besøk av norske og internasjonale musikere, det gjør at hun må holde seg oppdatert både på musikk og populærkultur.

Vis klipp44:21

Overeksponert - Gerd-Liv Valla

Omhandler dato: 2007

Beleiret av mediene: Våren 2007 gikk Gerd-Liv Valla av som leder i LO etter et kolossalt medietrykk som startet med en anklage om at hun hadde mobbet en av sine ansatte. Valla, som bare noen måneder tidligere var kåret til Norges mektigste, valgte å gå av etter seks år i stillingen. Titusener av avisartikler og omtaler i andre medier i løpet av to måneder inneholdt i stor grad en ensidig kritikk av Vallas egenskaper som leder, noe hun knapt klarte å komme seg igjennom. Her forteller hun sin egen historie.

Medias viktigste oppgave er å avsløre diskriminering og maktmisbruk i samfunnet. Det var mange pressefolk som forsvarte sin dekning av Vallas sak med nettopp dette. Men enhver journalist skal ta presseetiske hensyn, være selvkritisk og uavhengig. Det betyr at en sak skal være meget grundig undersøkt før man gjør enkeltmennesker til forsidestoff med alvorlige anklager og beskyldninger.

Dokumentarserien ''Overeksponert'' (2011) gir deg et nært møte med fire mennesker som har måttet gå fra jobben sin etter å bli utsatt for et massivt medietrykk. (1:4)

Vis klipp44:51

Overeksponert - Erik Schjenken

Omhandler dato: 2008

Sju minutter i parken: Ambulansearbeider Erik Schjenken kjørte fra Sofienberg parken i 2008 uten å ta med seg en skadd mann, og ble deretter anklaget for rasisme, før saken ble etterforsket. Fra én dag til den neste fikk han livet snudd på hodet fordi han plutselig kom i medias søkelys. Han følte at han urettmessig ble overkjørt og stemplet av mediene, noe han senere fikk medhold for i retten (2014). Her forteller han sin egen historie.

Medias viktigste oppgave er å avsløre diskriminering og maktmisbruk i samfunnet. Det var mange pressefolk som forsvarte sin dekning av Schjenken-saken med nettopp dette. Men enhver journalist skal ta presseetiske hensyn, være selvkritisk og uavhengig. Det betyr at en sak skal være meget grundig undersøkt før man gjør enkeltmennesker til forsidestoff med alvorlige anklager og beskyldninger.

Dokumentarserien ''Overeksponert'' (2011) gir deg et nært møte med fire mennesker som har måttet gå fra jobben sin etter å bli utsatt for et massivt medietrykk. (2:4)

Vis klipp44:30

Overeksponert - Manuela Ramin-Osmundsen

Omhandler dato: 2008

Sju dager i mitt liv: Norges første fargede statsråd hadde sittet i regjeringen bare fire måneder da hun måtte gå av etter et voldsomt medietrykk. Hun opplevde de fire første månedene i jobben som vellykket, inntil hun i februar 2008 utnevnte et nytt barneombud. Beskyldingen om å ha valgt en person fra eget kvinnenettverk førte til en massiv kritikk fra mediene som hun selv sier hun taklet klønete. ''Og når man blir jaget, gjør man ofte feil - så får andre bedømme hvor stor den feilen var,'' sier hun. Etter en uke med ekstremt mediepress, fratrådte hun statsrådsposten. Her forteller hun sin egen historie.

Medias viktigste oppgave er å avsløre diskriminering og maktmisbruk i samfunnet. Det var mange pressefolk som forsvarte sin dekning av Ramin-Osmundsen-saken med nettopp dette. Men enhver journalist skal ta presseetiske hensyn, være selvkritisk og uavhengig. Det betyr at en sak skal være meget grundig undersøkt før man gjør enkeltmennesker til forsidestoff med alvorlige anklager og beskyldninger.

Dokumentarserien ''Overeksponert'' (2011) gir deg et nært møte med fire mennesker som har måttet gå fra jobben sin etter å bli utsatt for et massivt medietrykk. (3:4)

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen