Vis klipp1.59

Datalagringsdirektivet dømt ulovlig

Omhandler dato: 2014

EU-domstolen har nylig avgjort at det såkalte datalagringsdirektivet er ulovlig, fordi det representerer uakseptabel overvåking av vanlige europeeres privatliv. Det norske Stortinget har vedtatt datalagringsdirektivet, men etter EU-dommen kan det bli ny politisk strid om det.

Datalagringsdirektivet, som blant annet innebærer å lagre opplysninger om hvor og når den enkelte bruker mobiltelefon, sender e-post eller søker på nettet, ble vedtatt med hovedbegrunnelse å spore opp terrorister og forhindre terrorangrep.

Vis klipp18:38

Sikkerhet og personvern på Internett

Omhandler dato: 2014

Hva vet du om sikkerhet og personvern på nett? Har du samme passord til alle tjenester du bruker på nettet? Og hva handler informasjonssikkerhet om?

Lillian Røstad er seksjonssjef for informasjonssikkerhet i Difi, og holder her et foredrag om sikkerhet på nettet for fremtidige studenter.

Videoen er laget av NRK Skole i samarbeid med NTNU, Trondheim.

Vis klipp28.25

En dag i Petronellas liv

Omhandler dato: 2014

Vet du hvor ofte du er på nett, og hvor avhengig du er blitt av at nettverkstjenester fungerer som de skal? Og vet du forskjellen på nasjonalt nett, globalt nett, mobilnett, satellitt og skytjenester?

Ved hjelp av sin imaginære avatar ''Petronella'', demonstrerer Poul E. Heegaard, ekspert på kommunikasjonsteknologi, hvor avhengige vi har blitt av nettet i løpet av de siste årene.

Forelesningen holdes for en forsamling fremtidige studenter innen kommunikasjonsteknologi, og videoen er laget av NRK Skole i samarbeid med NTNU, Trondheim.

Vis klipp2.13

Noen spionerer på oss

Omhandler dato: 2013

Med Internett og mobiltelefoner er det blitt mye lettere å få vite ting om hverandre. Men datateknologien avslører også mye som vi kanskje ikke ønsker å dele med andre. I juni 2013 fortalte amerikaneren Edward Snowden, som jobbet for politiet i USA, at han hadde drevet med slik spionasje på mobilsamtaler og e-post mellom vanlige mennesker, både i USA og andre steder i verden.

Bakgrunnen for avlyttingen var å finne ut om noen planlegger terrorangrep mot USA. Snowden fortalte mediene om dette fordi han ikke ville være med på det mer. Deretter rømte han landet, og gikk i eksil i Russland, for å slippe straffeforfølgelse i USA.


i juni 2013 fra en amerikansk IT-tekniker, Edward Snowden, om at USA driver telefonavlytting av politikere og befolkninger over hele verden.

Snowden var tidligere ansatt i den amerikansk sikkerhetstjenesten National Security Agency (NSA), men flyktet fra USA for å unngå straffeforfølgelse, og fikk asyl i Russland.

Vis klipp2.23

Noen misbruker internett

Omhandler dato: 2013

Internett, sosiale fora på nettet og nettspill er steder der voksne personer ulovlig kan søke kontakt med barn. Enkelte voksne utnytter slike digitale møteplasser fordi de har kriminelle hensikter. Derfor er det svært viktig at barn og unge bruker nettvett, og viser stor varsomhet når de deler personlig informasjon med andre på nettet.

Vis klipp10:55

LOLcats og andre Internett-fenomener

Omhandler dato: 2013

Vet du hva et Internett-meme er? Har du hørt om LOLcats, Harlem shake og Disaster Girl? Og hva vil det si at Internett lekker?

Redaktør for nettsiden NRKbeta, Eirik Solheim, gir her en gjennomgang av forskjellige fenomener som oppstår på Internett og hvorfor dette skjer. Foredraget er fra NRK Skoles fagdag i oktober 2013.

Del to av dette foredraget heter ''Leker seg fram til billigere tv'', og du finner det lenket til dette klippet.

Vis klipp3:36

Usunn mat til barn

Omhandler dato: 2013

Mange matvarer er pakket inn slik at både barn og foreldre oppfatter det slik at den er spesielt beregnet på barn. Da er det jo lett å tro at den maten er særlig sunn for barn. Men slik er det stort sett ikke.

Når Forbrukerinspektørene undersøker saken, viser det seg at mat med ''barne-emballasje'' er mindre sunn enn annen mat i butikken. Det er jo ganske bakvendt, når vi vet hvor viktig kostholdet er i oppveksten.

Vis klipp6.28

Instagram og Vine

Omhandler dato: 2013-04-10

Tidligere tok vi bilder med kameraet vårt, framkalte filmen og fikk papirkopier som vi puttet i album, og viste fram til venner og kjente. Nå tar vi bilder med mobilen, og legger dem ut på nettsteder som Instagram eller Vine. Her kan kjente og ukjente se bildene våre, bare sekunder etter at de er tatt.

Her får du en innføring i hva disse nettstedene er, og hvorfor vi er blitt så opptatt av å dele alt mulig hele tiden. Hvorfor er det så viktig å bli sett, og blir vi mer eller blir vi mindre sosiale når vi er på sosiale medier hele tiden?

Vis klipp8.03

Hvordan er det å jobbe som journalist?

Omhandler dato: 2013-05-03

Nyheter på nett får stadig større plass i vår mediehverdag, og vi leser ikke like mye nyheter på papir som vi gjorde tidligere. Det kan være stor forskjell på å jobbe som nettjournalist sammenlignet med å være journalist i papiravis, og dette forteller Martin Zondag om i denne reportasjen.

Hedvig Okstad var praksiselev i NRK Skole vinteren 2013, og hadde som oppdrag å teste ut NRK Skoles egen journalisthåndbok for skoleelever. Denne reportasjen har hun laget kun ved bruk av sin mobiltelefon og et enkelt redigeringsverktøy.

Vis klipp2.52

Hedvig tester ut journalisthåndboka

Omhandler dato: 2013-05-03

Hedvig Okstad var praksiselev i NRK Skole vinteren 2013, og hadde som oppdrag å teste ut NRK Skoles egen journalisthåndbok for skoleelever. Hun ville finne ut hvordan det er å jobbe som nettjournalist, og lagde en reportasje der hun intervjuet Martin Zondag som jobber på nettdesken til NRK.

Hedvig ville vise at man ikke nødvendigvis trenger proft utstyr for å lage en TV-reportasje, og brukte kun mobiltelefonen sin under intervjuet. Her får du se reportasjen om hvordan reportasjen hennes ble laget!

Vis klipp1.49

Barn lager egen nettavis

Etter at Internett kom, er det blitt lettere å utgi avis. Her møter du ungdom som driver med journalistikk på fritida, og lager nettavis. Merk deg at de har tenkt over hva slags stoff de ønsker å presentere.

''Ungdomsnytt'' skal både ha underholdende innhold og tyngre tema. Og gjengen kvier seg ikke for å intervjue voksne, som du ser!

Vis klipp20.12

Heidi Nordby Lunde om anonymitet på nettet

Omhandler dato: 2013-04-20

Heidi Nordby Lunde begynte å blogge i 2005. Den gang var blogging et ganske nytt fenomen. Hun kalte seg Vampus, og bloggen hennes ble etter hvert Norges mest populære. Nå er hun politiker og fortsatt aktiv på sosiale medier.

I dette foredraget snakker hun blant annet om hva som skjer når de som anonymt har lagt ut negative kommentarer og hets på nettet, må begynne å kommentere under fullt navn. Vil de moderere ytringene sine når de ikke lenger kan skjule seg bak anonymitet?

Nordby Lundes foredrag er fra Amnesty Internationals seminar ''Anonyme feiginger'', på Rockefeller i Oslo i april 2013.

Vis klipp8.10

Digital ungdom i klasserommet

Omhandler dato: 2011-03-30

Elever som bruker sosiale medier i klasserommet kan virke svært forstyrrende på undervisningen. Mange lærere opplever for eksempel at elevene er inne på Facebook, når de egentlig skal jobbe med fag. Men der enkelte ser et problem, ser andre sjansen til å gjøre noe nytt. Lektor Liv Marie Schou ved St. Hallvard vgs. ber elevene logge seg på Facebook når timen starter, og dét er noe elevene liker.

Vis klipp2:02

Høye boligpriser

Omhandler dato: 2004-04-01

Høye boligpriser har lenge vært et hett tema, ikke minst i de største byene. Våren 2004 er mange boliger til salgs, men det er færre som vil kjøpe. Ekspertene regner derfor med at prisene vil falle.

Vis klipp4:29

Linnea - ung blogger

Omhandler dato: 2011

Hun ble kalt for sinnablogger, Linnéa Myhre, som hadde titusener av lesere rundt 2010-2011. Den unge kvinnen skrev bryskt og sarkastisk om hverdagen sin, særlig om depresjonen hun hadde slitt med i flere år.

Etterhvert fikk hun presentere seg i andre fora, som NRK P3, og hun vant priser for blogg-suksessen sin. I 2012 ga hun ut en selvbiografisk roman, ''Alltid søndag''.

Vis klipp1:13

Bloggebølgen

Omhandler dato: 2011

Her møter du en arrangør av en egen prisutdeling blant populære bloggere. Ordet blogg er satt sammen av web og logg, som kan oversettes med internettdagbok.

For ivrige nettsurfere vrimler det av nettsteder der enkeltmennesker og smågrupper skriver for seg selv og andre, om vidt forskjellige tema. Noen får store tilhengerskarer som følger dem og deltar med egne innlegg.

Blogging er et felt i det moderne internett-universet der kvinner spiller en aktiv og framtredende rolle.

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Sindre Østgård | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen