Vis klipp40:32

Er Pythagoras den vi tror han er?

Omhandler dato: 2014

Når vi lærer Pythagoras læresetning tror vi det er matematikeren selv som har gjort oppdagelsen. Nå er det mange forskere som mener at den kjente læresetningen er mye eldre enn Pythagoras. Det er også flere forskere som trekker i tvil om Pythagoras i det hele tatt har levd. I denne reportasjen fra P2s Ekko hører du om hvorfor man tror den kjente mesters vitenskap kan ha et annet opphav.

Vis klipp7.53

Intelligent trommeslager

Omhandler dato: 2014-01-12

Verdens eneste kunstige trommemaskin er utviklet ved NTNU, universitetet i Trondheim. Det er en datamaskin som høres ut som en ekte trommeslager. Men hvordan lærer man opp en slik maskin? Det får Line i Newton svar på i denne videoen.

Vis klipp28.55

Ketil Bjørnstad i Bokprogrammet

Omhandler dato: 2012

Ketil Bjørnstad er en av Norges mest produktive kunstnere. Han er et multitalent, og er blant annet klassisk pianist, jazzmusiker, komponist og forfatter med over 30 bøker bak seg.

Nå er det over 40 år siden han debuterte som forfatter, og Bokprogrammets Marit Christina Lie mener hun ser nye spor i hans forfatterskap.

Vis klipp2.02

Helene harefrøken

Omhandler dato: 2011

Alf Prøysen (1910-1970) var barnas helt på 1950-tallet, da han sang og fortalte uforglemmelige historier i Barnetimen for de minste, i radioen. Prøysen skrev sangene sjøl, og spilte gitar. Her er en animasjonsvideo fra 2011 om ''Helene Harefrøken'' - men det er fremdeles Alf Prøysen som synger.

Vis klipp1.49

Når følelser blir sang

Omhandler dato: 2014

Hvorfor handler så mange dikt og sanger om følelser? Kanskje fordi mange følelser er lettere å skrive ned enn å fortelle andre om. Vi blir ofte flaue når vi skal snakke om noe som er veldig personlig. Men når man synger slike tekster, høres de ofte kjempefine ut. Og andre som hører dem, kjenner seg kanskje igjen.

Vis klipp28.09

Hurra for jentemusikken: 2

Omhandler dato: 2013

Unni Wilhelmsen og komponist Maja Ratkje, er noen av artistene vi møter i det andre programmet om kvinnelige forbilder i norsk musikkliv. De reflekterer over egne erfaringer med å bygge karrierer i mannsdominerte miljøer.

I London bor Deeyah. Hun måtte rømme landet da hun som ung jente slo igjennom som popartist, under navnet Deepika. I dag er hun musikkprodusent og filmskaper, og elsker friheten hun har fått til å jobbe med det hun selv vil.

Andre del av tv-produksjonen ''Hurra for jentemusikken'' presenterer dagens kvinnelige musikere som har latt seg inspirere av fortidens pionerer. (2:2). Del 1 finner du i klippene til høyre på siden.

Vis klipp30:16

Hurra for jentemusikken: 1

Omhandler dato: 2013

Musikkhistorien er i overveiende grad mennenes historie. Komponist, utøver, dirigent, instrumentmaker - det var yrker kvinnene nesten ikke hadde tilgang til, fordi deres ''plass var i hjemmet''. Men langsomt har kvinner funnet veien inn i de profesjonelle musikkfagene.

Her er det første av to program om de moderne kvinnelige musikerne her i landet. (1:2). Del 2 finner du i klippene til høyre på siden.

Vis klipp28:12

Gutteromsrevolusjonen

Omhandler dato: 2012

Erlend Mokkelbost har fartstid fra hardcore punk-bandet JR Ewing, og har laget dokumentar om hvordan bransjen har forandret seg.

I dokumentaren ''Gutteromsrevolusjonen'' forteller han hvordan dagens fremadstormende artistser har byttet ut dyr studiotid med billig hjemmeutstyr.

Vis klipp6:31

Olav Stedje - 30 år som nynorskartist

Omhandler dato: 2011

Olav Stedje slo gjennom som artist med plata ''Vi vandrar saman'', i 1981. Ved å synge på sin egen dialekt, har sogndølingen vært banebrytende når det gjelder bruk av dialekt, også i popmusikk.

Olav Stedje har gitt ut flere plater, og på 1980-tallet deltok han i Melodi Grand Prix, tre ganger. I dag synger og spiller han både på skoler og eldresenter, og gjør også litt revy.

Her hører du ham synge en av hans mest kjente låter, ''Vi vandrer saman''.

Vis klipp1:47

Festspillene i Bergen

Omhandler dato: 2012

Landets største og mest tradisjonsrike årlege festspelarrangement er Festspillene i Bergen. Dei går over to veker i månadskiftet mai-juni, med konsert-, teater- og kunst-hendingar på nasjonalt og internasjonalt nivå. Kong Harald og Dronning Sonja åpnar festspela kvart år.

At bergenserane sjølv er stolte av byen sin og Festspillene, går tydeleg fram av denne reportasjen.

Vis klipp32.18

Musikkparken

Omhandler dato: 2012

''Musikkparken'' er et nytt tilbud fra NRK Skole! I dette nettbaserte læremiddelet kan du lære om hvordan du selv kan komponere musikk, og hvordan andre har komponert musikk tidligere.

''Musikkparken'' dekker fire av fagene elevene møter på musikklinjen i 2. og 3. klasse på videregående skole, og nettstedet har vektlagt å presentere dette gjennom video, lyd, tekst, bilder og egenaktivitet.

I denne presentasjonen fra NRK Skoles fagdag 4. september 2012, gir musiker og komponist Bjørn Bolstad Skjelbred en nærmere beskrivelse av hva ''Musikkparken'' har å by på, og hvordan man bruker nettstedet.

Vis klipp3:08

Turistens Klagan

Omhandler dato: 1978

Cornelis Vreeswijk (1937-1987) var en folkekjær nederlandsk-svensk trubadur, komponist og dikter. Her et klipp fra 1978 hvor han synger ''Turistens klagan'' sammen med et stort knippe barn.

Vis klipp0.47

Vidar Sandbeck

Omhandler dato: 1970

Her får du møte en norsk visesanger som besteforeldregenerasjonen din kjente godt til.
Vidar Sandbeck (1918-2005) skrev og framførte visene sine, som ble populære på plater og i radio.

Mange av Sandbecks viser er farget av bygdeliv og bygdemiljø midt på 1900-tallet. I 1992 fikk Vidar Sandbeck Spellemannprisens hederspris for visekunsten sin.

Han har også utgitt bøker.

Vis klipp6:03

Komponisten lager mat - Arne Nordheim

Omhandler dato: 1991

Å lage musikk er langt på veg som å tilberede et måltid mat, sier komponisten Arne Nordheim (1931 - 2010). Man trenger først og fremst en idé og ferske råstoffer!

Nordheim er en av landets mest betydningsfulle pionerer for moderne musikk. Selv om mange mislikte de uvante klangene hans, mottok han også mange priser og utmerkelser.

Arne Nordheim lot seg inspirere både av rock og klassisk musikk. Han tok i bruk lyder fra tradisjonelle musikkinstrumenter, fra naturen, fra elektronika og fra plastrør og andre gjenstander. De viktigste verkene komponerte han for orkester. Et av de mest kjente er musikken til balletten ''Stormen''. Men Nordheim skrev også bestillingsverk for radio og tv.

Vis klipp1:46

Arne Nordheim lager musikk i kloakken

Omhandler dato: 2001

Komponisten Arne Nordheim (1931 - 2010) var interessert i det han kalte skitne lyder, og i denne reportasjen er uttrykket svært relevant.

I vår tid lages ny musikk ofte ved hjelp av datamaskiner. Legg merke til at i dette tilfellet styres klangene av ulike kjemiske stoffer i kloakken.

Arne Nordheim var utdannet ved Musikkonservatoriet i Oslo. Han kunne mye om klassisk musikk, men likte å eksperimentere med lyd og klanger fra mange tradisjoner. Den noe beryktede amerikanske rocke- legenden Frank Zappa var en av Arne Nordheims venner og musikalske inspiratorer.

Vis klipp2:49

Musikk som opplevelse

Omhandler dato: 1974

Her kan du få høre en av Norges mest kjente komponister filosofere om musikk og ulike måter å oppleve musikken på.

Arne Nordheim (1931-2010) gir uttrykk for sitt eget verdisyn på musikk; han mener at musikk både kan sløve oss, og vekke oss opp. Det avhenger av tid og sted og måten vi tar imot musikken på, hevder Nordheim.

Arne Nordheim er mest kjent for sine orkesterverk. Han har skrevet mye musikk for radio og TV, teater og ballett. Nordheim fikk mange priser og utmerkelser, blant annet Norsk Kulturråds ærespris
og St. Olavs Orden.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen