Vis klipp2.20

Et skråblikk på grammatikk

Omhandler dato: 2006

Grammatikkundervisningen tar en litt uvant retning når læreren blander inn sin egen livssituasjon i tekstanalysen.

Vis klipp6:16

Kronprinsens tale til Mette Marit

Omhandler dato: 2001

I 2001 giftet kronprins Haakon seg med sin Mette Marit. Under bryllupsmiddagen holdt han en åpen og ærlig tale til sin brud. Her kan du se talen i sin helhet.

Innenfor retorikken skiller vi mellom tre ulike stilnivåer i tekster; høystil, mellomstil og lavstil. Denne talen er et godt eksempel på en jordnær tale i såkalt mellomstil.

Vis klipp9.06

Ari Behns tale til Märtha Louise

Omhandler dato: 2002

I 2002 giftet Prinsesse Märtha Louise seg med sin Ari Behn. Her får du se Aris tale til bruden.

Innenfor retorikken skiller vi mellom tre ulike stilnivåer i tekster; høystil, mellomstil og lavstil. Denne talen er et godt eksempel på en tale i såkalt høystil.

Vis klipp15.18

Statsministerens nyttårstale 2013

Omhandler dato: 2014

I den aller første nyttårstalen som statsminister, 1, januar 2014, oppfordret Erna Solberg norske bedrifter til å ta imot arbeidssøkere som sliter med psykiske lidelser. Halvparten av befolkningen opplever slike plager i løpet av livet, sa Solberg.

Statsministeren påpekte ellers at mange norske elever gjør det for dårlig i matematikk og naturfag, og at hennes regjering ønsker å forbedre resultatene i skolen.

Vis klipp18.45

Kongens nyttårstale 2013

Omhandler dato: 2013

''Kjærligheten er et sted å feste blikket'', sa Kognen i nyttårstalen 31. desember 2013. Han siterte popartisten Anne Grete Preus.

Kong Harald har tradisjon for å være personlig og inkluderende i denne årlige høytidsstunden. Monarken la også vekt på verdien av det norske demokratiet, og minnet oss om at vi i 2014 skal feire 200-års jubileet for Grunnloven vår.

Vis klipp21:40

Ordet ''slå'' i Norsk Ordbok

Omhandler dato: 2013-02-13

På 1930-tallet startet arbeidet med den norske ordboka. Etter nesten 80 års arbeid skal Norsk Ordbok være ferdig i 2014. Det er ikke rart at tiden har gått, for bare arbeidet med ordet SLÅ tok et halvt år!

Bli med på det krevende arbeidet det er å lage en ordbok.

Vis klipp4:20

Retorikk - globale forskjeller

Omhandler dato: 2003-03-27

I bryllupstalen til Märtha Louise sa Ari Behn følgende: ''Du er lyset som beseirer mørket''. Dette er det vi i Norge kaller ''store ord''.

Nordmenn flest tolker store ord som uttrykk for at taleren har en skjult agenda, og ordlegger seg derfor i mer forsiktige vendinger.

Etter terrorangrepene mot World Trade Center i 2001 sa George Bush fra talerstolen: ''Wanted, dead or alive''. Da var han seg selv i fri dressur, og snakket som gutta gjør det, der han kommer fra; Texas, USA.

Retorikk handler om hvordan du bruker språket og hvordan du argumenter .

Vis klipp19:30

Kongens nyttårstale 2012

Omhandler dato: 2013

- Vi bør være forsiktige med å la oss blende av posisjoner; det er mennesket som fyller rollen, det kommer an på'', sier HM Kong Harald i sin nyttårstale 31.12 2012.''

Se og hør hele talen hans her.

Vis klipp13:33

Statsministerens nyttårstale 2012

Omhandler dato: 2012

Hvert år holder statsministeren en tv-overført nyttårstale til folket. Han snakker om det norske samfunnet i året som har gått, og og trekker fram en del saker og enkeltpersoner han synes er viktige.

Første nyttårsdag 2013 heter statsministeren Jens Stoltenberg. Han støtter Arbeiderpartiet, men snakker ikke om partipolitikk i den tradisjonelle nyttårstalen.

Vis klipp29:04

Hvorfor lese bøker?

Omhandler dato: 2008

Hans Olav Brenner undersøker om det er nødvendig å lese skjønnlitteratur - og i så fall hvorfor?

Bjørn Gabrielsen i Dagens Næringsliv har lest mye i sitt liv, noe som gav han en aktet jobb som anmelder og journalist. Han siterer gjerne Churchill, og sier han aldri lot skolen stå i veien for sin utdannelse.

Forretningsmannen og hotellmagnaten Arthur Buchardt mener derimot at han ikke går glipp av noe som helst, ved ikke å lese. Men hva med ungdommen? Hva svarer de på spørsmålet om bøker?

Vis klipp30.39

Fra Fadervår til Facebook

Omhandler dato: 2012-10-28

Hvilken betydning har lesing for mennesker i dagens samfunn, og hvordan har det vært opp gjennom historien? I dag bruker skolen mye digital teknologi i leseopplæringen, men fremdeles er det mange som strever med lesing. Her får du et innblikk i leseopplæringen i Norge i et historisk perspektiv, fra 1700-tallet og frem til i dag.

Programmet er produsert av InterMedia, Universitetet i Oslo.

Vis klipp16:06

Lyd og bilde fremmer leseforståelsen

Omhandler dato: 2012

Hvordan kan lyd og bilde være med på å fremme leseforståelsen? Lena Beate Pedersen, prosjektleder i NRK Skole, har skrevet en masteroppgave om temaet. Her er et foredrag med henne fra NRK Skoles fagdag i 2012.

Vis klipp3:37

Per Inge Torkelsen kåserer om begravelser

Omhandler dato: 2012-02-07

De fleste liker ikke å tenke på sin egen begravelse, men mange planlegger den likevel. Per Inge Torkelsen har avtalt med kona at ''Gøy på landet'' skal spilles i hans begravelse, slik at det ikke blir for alvorlig.

Kåseriet har vært en del av NRKs radiotilbud i mange år. Med sin bruk av skjemt og alvor stimulerer det lytterne til å reflektere over viktige sider ved livet og samfunnet.

Vis klipp4:16

Per Inge Torkelsen kåserer om TV-serier

Omhandler dato: 2012-01-31

Per Inge Torkelsen kåserer over det enorme programtilbudet på radio og fjernsyn. Før så alle på ''Detektimen'' fredag kveld, og ''Ti i skuddet'' var det eneste radioprogrammet som spilte popmusikk. I dag sendes fjernsynsseriene non stop, og det krever nøye planlegging hvis du skal få med deg dine favorittprogram.

Kåseriet har vært en del av NRKs radiotilbud i mange år. Med sin bruk av skjemt og alvor, kunnskap og refleksjon stimulerer det lytterne til å reflektere over viktige sider ved livet og samfunnet.

Vis klipp4:13

Per Inge Torkelsen kåserer om posten

Omhandler dato: 2012-02-28

''Posten skal frem'' heter det, og postvesenet har lange tradisjoner for å levere brev og pakker over det ganske land. Men hvor konkurransedyktige er de egentlig? Per Inge Torkelsen har testet Posten sitt tilbud, og her får du høre hvordan det gikk.

Kåseriet har vært en del av NRKs radiotilbud i mange år. Med sin bruk av skjemt og alvor stimulerer det lytterne til å reflektere over viktige sider ved livet og samfunnet.

Vis klipp3:21

Terrorens språk

Omhandler dato: 2011-08-01

Det kan være vanskelig å finne de riktige ordene når terroren rammer et helt folk. Hvordan kan man sette ord på det ubegripelige? ''I kveld er gatene fylt med kjærlighet'', sa kronprins Haakon. ''Ondskap kan drepe et menneske, men aldri beseire et helt folk'', sa statsminister Jens Stoltenberg.

Språkviter Sylfest Lomheim har sett nærmere på språket vårt etter terrorangrepene 22. juli, og forteller om hvordan man snakker til et folk i sorg.

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen