Vis klipp26.26

Hva er satire?

Omhandler dato: 2014

Hva er egentlig satire? Satiriker Eirik Bergesen holder foredrag for Kringkastingsrådet, som i 2014 fikk flere klager på satireinnslag der mange mener at NRK har passert grensen for hva som er god folkeskikk. Er det akseptabelt å raljere med 9/11-tragedien i New York? Eller med de såkalte reservasjonslegene?

Eirik Bergesen er tekstforfatter og blant annet ansvarlig for satiresiden Opplysningskontoret.org. Han har tidligere bakgrunn fra UD og fra PR-bransjen.

Vis klipp19:13

H. M. Kongens nyttårstale 2014

Omhandler dato: 2014

Kong Harald strukturerer sin nyttårstale 2014 over tre forslag til nye grunnover, som han fikk fra barnehagebarn på besøk på Slottet: Han snakker om hvordan vi bør snakke med hverandre for å få til en god samtale på tvers av ulike standpunkter, om hvilken rolle Norge kan spille i verden og om klimaendringene. Kongen minner også om at nå, 70 år etter avslutningen av andre verdenskrig, kan vi ikke ta freden for gitt.

Dette er et eksempel på en jordnær tale i såkalt mellomstil.

Du kan lese hele talen via lenken til høyre for klippet.

Vis klipp27.18

Hva er et essay?

Omhandler dato: 2014

Ordet essay er fransk og betyr ''forsøk''. Et essay er en tekst der man utforsker og framfører egne synspunkter i forbindelse med et tema. Sakprosaforfatter Marta Breen har skrevet en del essayer, og med eksempler fra egne og andres tekster forteller hun om hvordan du skriver et personlig essay.

Foredraget er hentet fra en foredragsserie arrangert av Fritt Ord i forbindelse med ''Ytringsfrihetens helter og antihelter' - en konkurransen for elever i videregående skole.

Vis klipp37:25

Skriving - retorikk og danning

Omhandler dato: 2014

Ove Eide er lærer i videregående skole. Her forteller han om tekstforming innen ulike sjangere.

Eide er innom metoder som skribenter kan bruke under utforming av essay, kronikker og visuelle fortellinger. Her er gode tips for både lærer og elev!

Foredraget er hentet fra en foredragsserie arrangert av Fritt Ord, i forbindelse med ''Ytringsfrihetens helter og antihelter' - en konkurranse for elever i videregående skole.

Vis klipp23.11

Kailash Satyarthis nobeltale 2014

Omhandler dato: 2014

Her ser og hører du Kailash Satyarthis nobelforedrag ved prisutdelingen i Oslo Rådhus 10. desember 2014. Det er en sterk retorisk tale, som også innvolverer publikum i ikkeverbal handling.

Indiske Kailash Satyarthi fikk prisen for sin 30 år lange utrettelige kamp mot barnearbeid i hjemlandet India. I talen maner han til bekjempelse mot barnearbeid over hele kloden, og hans oppskrift er medlidenhet og handling.

Nobels fredspris 2014 ble delt mellom Kailash Satyarthi og den 17 år gamle menneskerettsaktivisten Malala Yousafzai, fra Pakistan. Du finner også hennes Nobel-foredrag her i NRK Skole.


hvor han også innvolverer publikum i

Vis klipp27.34

Malala Yousafzais nobeltale

Omhandler dato: 2014

Her er Malala Yousafzais nobelforedrag ved prisutdelingen i Oslo Rådhus 10. desember 2014. Med sentrale retoriske virkemidler formidler hun sitt budskap.

Den 17 år gamle pakistanske menneskerettsaktivisten ble verdenskjent da hun i 2012 ble skutt i hodet av Taliban-terrorister på skolebussen. Hun hadde allerede i flere år vært en ivrig blogger og talsperson for jenters rett til utdanning.

Nobelpriskomiteen delte Fredsprisen 2014 mellom Malala Yousafzais og den indiske barnerettsforkjemperen Kailash Satyarthi. Du finner også hans Nobel-foredrag her i NRK Skole.

Vis klipp2.20

Et skråblikk på grammatikk

Omhandler dato: 2006

Grammatikkundervisningen tar en litt uvant retning når læreren blander inn sin egen livssituasjon i tekstanalysen.

Vis klipp6:16

Kronprins Haakon Magnus' tale til Mette Marit

Omhandler dato: 2001

I 2001 giftet kronprins Haakon seg med sin Mette Marit. Under bryllupsmiddagen holdt han en åpen og ærlig tale til sin brud. Her kan du se talen i sin helhet.

Innenfor retorikken skiller vi mellom tre ulike stilnivåer i tekster; høystil, mellomstil og lavstil. Denne talen er et godt eksempel på en jordnær tale i såkalt mellomstil.

Vis klipp9.06

Ari Behns tale til Märtha Louise

Omhandler dato: 2002

I 2002 giftet Prinsesse Märtha Louise seg med forfatteren Ari Behn.

Innenfor retorikken skiller vi mellom tre ulike stilnivåer i tekster; høystil, mellomstil og lavstil. Deler av Ari Behns tale er et godt eksempel på en tale i såkalt høystil.

Her får du se og høre Aris tale til bruden.

Vis klipp15.18

Statsministerens nyttårstale 2013

Omhandler dato: 2014

I den aller første nyttårstalen som statsminister, 1. januar 2014, oppfordret Erna Solberg norske bedrifter til å ta imot arbeidssøkere som sliter med psykiske lidelser. Halvparten av befolkningen opplever slike plager i løpet av livet, sa Solberg.

Statsministeren påpekte ellers at mange norske elever gjør det for dårlig i matematikk og naturfag, og at hennes regjering ønsker å forbedre resultatene i skolen.

Vis klipp18.45

H. M. Kongens nyttårstale 2013

Omhandler dato: 2013

''Kjærligheten er et sted å feste blikket'', sa Kongen i nyttårstalen 31. desember 2013. Han siterte popartisten Anne Grete Preus.

Kong Harald har tradisjon for å være personlig og inkluderende denne årlige høytidsstunden. I denne talen la monarken vekt på verdien av det norske demokratiet, og minnet om at i 2014 skal vi feire 200-års jubileet for Grunnloven. Kongen fremhevet at den norske grunnloven gir nordmenn stor frihet og heviste til at vi i Norge har ytrings- og trosfrihet.

Vis klipp30.39

Fra Fadervår til Facebook

Omhandler dato: 2012

Hvilken betydning har lesing for mennesker i vårt samfunn i dag, og hvordan har det vært opp gjennom historien? I dag bruker skolen mye digital teknologi i leseopplæringen, men fremdeles er det mange som strever med lesing. Vi ser på leseopplæringen i Norge i et historisk perspektiv fra 1700-tallet og frem til i dag.

Vis klipp21:40

Ordet ''slå'' i Norsk Ordbok

Omhandler dato: 2013-02-13

På 1930-tallet startet arbeidet med den norske ordboka. Etter nesten 80 års arbeid skal Norsk Ordbok være ferdig i 2014. Det er ikke rart at tiden har gått, for bare arbeidet med ordet SLÅ tok et halvt år!

Bli med på det krevende arbeidet det er å lage en ordbok.

Vis klipp4.20

Om retorikk i Europa og USA

Omhandler dato: 2003-03-27

Retorikk handler om hvordan du bruker språket og hvordan du argumenter. I dette intervjuet snakker doktorand Jens E. Kjeldsen om forskjeller mellom europeisk og amerikansk retorikk, og gir eksempler på det som gjerne kalles ''store ord'' i kjente taler.

Kjeldsen selv er opprinnelig dansk, så hans språk er en blanding mellom norsk og dansk.

Vis klipp13:33

Statsministerens nyttårstale 2012

Omhandler dato: 2012

Hvert år holder statsministeren en tv-overført nyttårstale til folket. Han snakker om det norske samfunnet i året som har gått, og og trekker fram en del saker og enkeltpersoner han synes er viktige.

Første nyttårsdag 2013 heter statsministeren Jens Stoltenberg. Han støtter Arbeiderpartiet, men snakker ikke om partipolitikk i den tradisjonelle nyttårstalen.

Vis klipp19.30

H. M. Kongens nyttårstale 2012

Omhandler dato: 2013

- Vi bør være forsiktige med å la oss blende av posisjoner; det er mennesket som fyller rollen, det kommer an på, sier HM Kong Harald i sin nyttårstale 31.12 2012.

Kongen snakker om å være tro mot seg selv i møte med ytre forventninger, og å stå fast ved det en selv kjenner er rett. I talen sin siterer han fra boken Ringenes herre, hvor krigeren Aragon får beskjed om å bli ''den du ble født til å være'', når han skal ut og kjempe det godes kamp mot det onde. Kongen oppfordrer til å la menneskerettighetene være ledesnoren som forener oss i vårt multikulturelle samfunn og han peker på Nelson Mandela, som valgte forsoning fremfor hevn; det som bygger opp, fremfor det som bygger ned.

Kongen appellerer også til de voksne om å spørre ungdom til råds, i temaer de unge kjenner bedre enn de eldre.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen