"Teknologi" inngår i emnet

Vis klipp38:58

Kunstig intelligens

Omhandler dato: 2015

Tenk deg roboter som kan føde, maskiner som utkonkurrerer oss på kunnskap, og våpen som selv vurderer hvor de skal treffe. Det høres ut som science fiction, men slik kunstig intelligens finnes allerede i dag. Noen jubler for framskrittet, andre frykter robotene skal ta over verden.

Hele denne episoden av Schrødingers katt handler om kunstig intelligens.

Vis klipp2.43

Mitt yrke - ingeniør i automasjon

Omhandler dato: 2014

Katrine går andre året på informatikk og automatisering ved Høyskolen i Telemark. Her forteller hun om studiet og om yrkesmuligheter når hun er ferdig utdannet.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 15 av 40.

Vis klipp31:14

Leker seg fram til billigere tv

Omhandler dato: 2013

Hvordan kan datateknologi gjøre det billigere for NRK å lage innhold for tv og radio? Og hvordan kan datateknologi gi deg viktig, og mindre viktig, informasjon i hverdagen? Det er noe av det de som jobber i NRKbeta eksperimenterer seg frem til.

Her viser Eirik Solheim og Jon Ståle Carlsen fra NRKbeta hvordan de kan filme i studio uten fotografer, og gjennomføre intervjuer uten journalister.

NRKbeta er NRKs sandkasse for teknologi og nye medier. De som jobber der liker å leke seg med kreativ bruk av ny teknologi, og har en egen blogg om Internett og teknologiske nyvinninger.

Dette er del to av et foredrag som ble holdt under NRK Skoles fagdag i oktober 2013. Del én finner du under navnet ''LOLcats og andre Internett-fenomener'', lenket til dette klippet.

Vis klipp8:03

Hvordan virker tv-en?

Omhandler dato: 2013-04-07

Hva er det som gjør at du kan lese denne teksten og se videoen over? Lurer du på hvordan tv-en eller pc-en din virker?

Her lærer du hvordan bilder på skjermen dannes, både på gamle tv-er og på nye flatskjermer.

Vis klipp28:12

Gutteromsrevolusjonen

Omhandler dato: 2012

Erlend Mokkelbost har fartstid fra hardcore punk-bandet JR Ewing, og har laget dokumentar om hvordan bransjen har forandret seg.

I dokumentaren ''Gutteromsrevolusjonen'' forteller han hvordan dagens fremadstormende artistser har byttet ut dyr studiotid med billig hjemmeutstyr.

Vis klipp1:42

Besøk på Inspiria Science Center i Grålum

Omhandler dato: 2011

På Inspiria Science Center i Sarpsborg får du muligheten til å blande vitenskap med moro. Da dørene til vitenskapssenteret åpnet for første gang, dukket det opp mange nysgjerrige besøkende, i alle aldre.

Vis klipp2:29

Hvordan avspilles DVD og Blue Ray?

Omhandler dato: 2009-03-22

For at du skal få lyd og bilde på TV-en din når du spiller av en DVD, må DVD-spilleren klare å lese av platen. Det gjør den ved hjelp av en laser. Blue Ray er en annen teknikk som brukes.

Vis klipp5:35

Highspeed Kamera - ''Bare et øyeblikk''

Omhandler dato: 2002

Hender det at du sier - ''Bare et øyeblikk''? Helt sikkert - Men har du tenkt på hvor mye som kan skje i løpet av ''bare et øyeblikk''? Det er i alle fall mye mer en det et vanlig øye kan oppdage.

I denne reportasjen kan du se litt mer om hva som skjer - ''om et øyeblikk''

Vis klipp2:36

Mobiltelefon GPS (CeBit)

Omhandler dato: 2001

Mobiltelefonen kan brukes til mange forskjellige oppgaver. I denne reportasjen får du vite litt om en mulighet som kan være nyttig hvis du går deg vill. Telefonen kan hjelpe deg å finne veien hjem.

Vis klipp1:16

Mobiltelefon - Basestasjon

Omhandler dato: 2001

Mobiltelefonen er en fin og nyttig oppfinnelse. Teknologien er utrolig spennende. Det er mange tekniske områder vi ikke behøver å vite om som bruker, men det er greit å vite litt om hva som skjer fra det øyeblikket du slår på telefonen din. Hvert sekund går det en strøm av informasjon til basestasjonene.

Vis klipp2:33

Annerledes Kjøleskap CeBIT

Omhandler dato: 2001

Mobiltelefonteknologi kan brukes til så mangt. Hvem skulle tro at den kan finnes i et kjøleskap?
På CeBIT messa i Hannover, Tyskland finnes alt mellom den elektroniske himmel og jord.

Vis klipp7.10

Tokyo showroom

Bli med inn i fremtiden slik Panasonic og Toshiba mener den blir. I Japan viser de frem det siste innen teknologi. Her kan du se hvordan fremtidens dataspill virker, og et intelligent bord som kan fortelle deg om egget er ferdig kokt.

Vis klipp4:53

Folketellingsmaskin

Omhandler dato: 1960

Den første folketellingen i Norge ble gjort i 1769, og siden 1890 er det foretatt folketellinger ved inngangen til et nytt tiår. Ved tellingen i 1960 stoppet tellingen på 3.591.234, og vi får her se hvordan Statistisk Sentralbyrå kommer fram til dette tallet.

Hullkort var på en måte forløperen til dagens minnebrikker, og ble brukt som lagringsenheter i de første datamaskinene. Hull eller ikke hull representerte 1-ere og 0-ere som kjennetegner det digitale språket.

Vis klipp6:17

Det digitale bakkenettet

Omhandler dato: 2007

I 2009 er det gamle analoge fjernsynsnettet historie. Mange vil oppleve at TV på hytta, i campingvogna eller hjemme ikke kan ta inn bilde lenger. Hør kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas fortelle om det nye digitale bakkenettet og hvordan vi kan ta i mot dette.

En ny barne og ungdomskanal - NRK3 - ble lansert i det digitale nettet fra desember 2007.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen