"Hellige skrifter" inngår i emnet

"Hellige skrifter" inneholder flere emner

Vis klipp4.20

I Edens hage

Omhandler dato: 4000 f.kr.

Adam og Eva var ifølge kristendommen, jødedommen og islam de første menneskene Gud skapte.

Her leser Jan Grønli historien om Adam og Eva, fra de kommer til Edens hage, og til de blir kastet ut etter å ha spist fra Kunnskapens tre.

Vis klipp3.43

Skapelsesberetningen i Bibelen

Omhandler dato: 4000 f.kr.

''I begynnelsen skapte Gud himmelen og jorden. Og jorden var øde og tom, og det var mørke over det store dyp, og Guds Ånd svevde over vannene''.

Slik åpner Første Mosebok i Det gamle testamentet. Her får du høre skapelsesberetningen fram til rett før Adam og Eva spiser fra Kunnskapens tre.

Vis klipp5.02

Det gamle testamentet er felles arv

Omhandler dato: 1986

De tre verdensreligionene kristendom, islam og jødedom er i slekt med hverandre. Alle oppsto i Midtøsten, og jødenes eldste historie er en vesentlig del av den kristne Bibelen, først og fremst i Det gamle testamentet. Her får du en skisse over dette religiøse fellesskapet.

Vis klipp7.24

Noas ark

Omhandler dato: 4000 f.kr.

Noa fikk befaling fra Gud om å bygge en ark for å redde seg selv og dyrene fra Syndfloden.

Her leser Jan Grønli historien om Noa og familien hans, og hvordan de bygde arken (et skip) som fikk plass til to eksemplarer av alle Jordens levende skapninger.

Vis klipp30:46

Judas og Jesus

Omhandler dato: 0000

Apostelen Judas er allment foraktet og fordømt i kristenheten; som den store forræderen, han som sørget for at Jesus ble tatt til fange og korsfestet. Men i vår tid er det, både i kirken og blant kristne, en voksende interesse for disippelen Judas Iskariot. Hvem var han egentlig? Nyoppdagede religiøse skrifter har gitt ny kristen-teologisk kunnskap, og bidratt til nye analyser og tolkningsforsøk av Judas' rolle i kristendommen.

Vis klipp3.12

Superjulevangeliet (1:7)

Omhandler dato: 2008

Dramatisering av juleevangeliet. I denne miniserien møter vi Superengelen og engelen Alf. De følger med på hva som skjer med Maria og Josef i byen Nasaret. I denne episoden får Maria beskjed av erkeengel Gabriel om at hun skal føde Guds sønn.

Denne serien finnes også som et helt program. Se siste episode.

Vis klipp2.48

Superjulevangeliet (2:7)

Omhandler dato: 2008

Dramatisering av juleevangeliet. Skytsengelen Alf passer på at alt går bra med Maria og barnet hun har i magen. Men så kommer befalingen fra keiser Augustus: Alle skal innskrives i manntall. Maria og Josef må reise til hjembyen sin Betlehem.

Denne serien finnes også som et helt program. Se siste episode.

Vis klipp2.39

Superjulevengeliet (3:7)

Omhandler dato: 2008

Dramatisering av juleevangeliet. I tredje episode pakker Josef og Maria til den lange reisen, så rir de ut av Nasaret på eselet. Engelen Alf følger etter.

Denne serien finnes også som et helt program. Se siste episode.

Vis klipp3.19

Superjulevangeliet (4:7)

Omhandler dato: 2008

Dramatisering av juleevangeliet. Maria og Josef har kommet fram til Betlehem. Maria er i ferd med å føde, men det finnes ikke rom til dem i herberget. Derfor blir Jesusbarnet født i en stall.

Denne serien finnes også som et helt program. Se siste episode.

Vis klipp3.12

Superjulevangeliet (5:7)

Omhandler dato: 2008

Dramatisering av juleevangeliet. Nå er Jesusbarnet født, men det trenger en seng å ligge i. Engelen Alf finner en krybbe, og Maria og Josef legger barnet i den.

Denne serien finnes også som et helt program. Se siste episode.

Vis klipp3.11

Superjulevangeliet (6:7)

Omhandler dato: 2008

Dramatisering av juleevangeliet. Den store stjernen lyser og viser vei for de som kommer for å hylle Jesusbarnet. Både gjeterne, de tre vise menn og et englekor finner frem til stallen der Jesusbarnet ble født.

Denne serien finnes også som et helt program. Se siste episode.

Vis klipp18:09

Superjulevangeliet (7:7)

Omhandler dato: 2008

Dramatisering av juleevangeliet. Vi møter Superengelen og skytsengelen Alf. De følger Maria og Josef fra Maria får beskjed om at hun skal føde Guds barn, og til Jesusbarnet er født i stallen under den store stjerna.

Superevangeliet finnes også som seks korte episoder.

Vis klipp9:24

Den første jula

Omhandler dato: 2002-12-24

Dette er historien om da Jesusbarnet ble født. Vi møter Maria og Josef og følger dem på den lange reisen fra Nasaret til Betlehem.

I løpet av denne reisen skjer det: Jesusbarnet blir født og lagt i krybba, stjerna lyser over stallen og gjeterne får besøk av engelen Gabriel. ''I natt er det født en frelser'' sier engelen. Slik begynner historien som egentlig ikke har fått noen slutt den dag i dag.

Vis klipp16.11

Fredsbudskapet i Koranen og Bibelen

Omhandler dato: 2001-12-09

Islam, Jødedom og Kristendom er blitt til i det samme geografiske området i Midt-Østen, og har derfor mange fellestrekk. Abraham er felles stamfar, og derfor kalles disse religionene samlet for de abrahamittiske religionene. Foruten troen på én gud, er det mange felles profeter, blant dem er Moses og Jesus.

Her møtes en islamsk leder og en kristen prest, som i mange år har samarbeidet på tvers av deres religiøse ståsted. De sier at deres kontakt både utfordrer og styrker dem i hver deres tro.

Her snakker de om fredsbudskapet i religionene og deres felles tro på Jesus og jomfrufødselen.

Vis klipp2.16

Juleevangeliet i Luk 2, 10-20

Omhandler dato: 2006

Av de fire bøkene om Jesus i Det nye testamentet i Bibelen er det bare apostelen Lukas som forteller hele historien omkring Jesu fødsel. Derfor kalles dette for Juleevangeliet.

Selve ordet evangelium betyr det glade budskap.

Vis klipp26.56

Are prøver å leve som muslim

Omhandler dato: 2010-10-19

Ateist og skeptiker Are Sende Osen skal tilbringe en uke sammen med den muslimske familien Selaihi i Oslo. Hva tror de på, vil de at Norge skal følge muslimske lover og regler? Og hva skjer når Are prøver å faste under Ramadan?

Hva skjer når en selverklært ateist og skeptiker tilbringer en uke sammen med en sterkt religiøs familie og deres miljø? Are reiser rundt i Norge og tilbringer én uke med seks ulike religioner. Hans håp er å finne ut hva det er de tror på, hvorfor de tror, om de har noe han ikke har eller om det er nettopp så galt som han hadde trodd. (1:6)

Opphavsrett NRK © 2009–2015 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen