Vis klipp5:10

Vinterdyr i utakt med naturen

Omhandler dato: 2015

Mange dyr har et lurt overlevelsestriks - de skifter farge på pelsen etter hvilken årstid det er. Dette gjør de for å kamuflere seg mot fiendene sine.

Hva er det som gjør at pelsen skifter farge, og hvilke problemer møter dyrene i tider med kortere og varmere vintre enn før?

Vis klipp6.25

Dybdesyn og perspektiv

Omhandler dato: 2015

Øynene våre sender hvert sitt bilde til hjernen, og når hjernen kombinerer disse bildene, gir det oss dybdesyn. Man kan lage morsomme synsbedrag ved å holde for det ene øyet, sammen med kreativ bruk av perspektiver. Newton har testet dette sammen med Kine Angelo fra NTNU.

Selv om du vet at denne videoen inneholder synsbedrag, kommer du antagelig til å bli lurt...

Vis klipp1:06

Øyeblikket: Kvise

Omhandler dato: 2015

Hva skjer når en kvise skvises, og hvordan ser det ut i sakte film? Se og nyt! (6 av 35)

Vis klipp1:09

Øyeblikket: Flua

Omhandler dato: 2015

Se hvordan husflua enkelt klarer å lure deg når du slår etter den. (2 av 35)

Vis klipp10:16

Line ser på huggorm

Omhandler dato: 2015

Line er på huggormjakt, og har med seg Dag Dolmen, ekspert på huggormer. Hun lærer masse om huggormer på turen, og om hvordan man bør kle og oppføre seg når man skal gå i områder der det finnes huggorm. Med et spesialkamera viser Dag hvordan det ser ut inne i et huggormbol.

Line treffer på mange huggormer på turen. Klarer hun å bli kvitt huggormangsten sin?

Vis klipp1:58

Hvordan blir hummeren rød?

Omhandler dato: 2014-01-22

Hummeren skifter farge når den blir kokt. Når den lever fritt ute i naturen, har den en mørk blåsvart farge, men før den havner på matfatet, kokes den i vann, og da skifter skallet farge til rød. Hva er det som skjer under kokingen? Og hvordan bytter hummeren farge?

Programleder Malin gir deg svaret, i serien ''Under lupa''.

Vis klipp3:44

Hvordan klarer slangen å spise store dyr?

Omhandler dato: 2014-01-15

Når slangen spiser, svelger den byttet sitt helt, enten det er en liten mus eller en stor kanin. Slanger har tynne og spisse tenner, men de er ikke laget for å tygge eller dele opp maten de spiser. Hvordan klarer de da å spise et bytte som er mye større enn gapet sitt?

Programleder Malin gir deg svaret, i serien ''Under lupa''.

Vis klipp7.58

Slik lages en tatovering

Omhandler dato: 2014-01-12

Juksetatoveringer legger seg på overhuden og forsvinner etter en stund. Det gjør ikke en ekte tatovering, den varer hele livet. Hvordan er det mulig? Bli med Line fra Newton når hun oppsøker en tatovør.

Vis klipp9:26

Parasitter

Omhandler dato: 2014

I 2014 er det 200 år siden Botanisk hage i Oslo ble grunnlagt. Dette markeres blant annet med en utstilling om parasitter.

Parasitter er dyr eller planter som har et samliv med andre organismer, og som ofte er avhengig av en eller flere slike vertsorganismer for å klare seg. Dette kalles parasittisme i naturvitenskapen, og er til fordel for snylteren, men til skade for den som blir snyltet på. Så det er kanskje ikke uten grunn at ordet parasitt, eller snylter, har en dårlig klang i manges ører.

Vis klipp1.59

Sjelden sopp

Omhandler dato: 2014

I sopp-året 2014 fant skolebarn fra Søbakken skole i Elverum en ukjent sopp som viste seg å være en sjelden og eksklusiv vare. Herved presenteres en kremlemusserong, en internasjonal berømthet!

Vis klipp2:56

Sopp på 1-2-3: Hvit fluesopp

Omhandler dato: 2014

Kvit flugesopp er ein av dei farlegaste soppane i dei norske skogane. Korleis kan du kjenne han igjen? Og kva er forskjellen på den og den meir spisevenlege sjampinjongen? (7:10)

Vis klipp2.58

Sopp på 1-2-3: Traktkantarellens onde fettere

Omhandler dato: 2014

Når du skal plukke traktkantarell er det eit par andre soppar som likar seg i nærleiken av den, men som du må halde deg unna. Her får du eit lite innblikk i kven traktkantarellen sine onde fetrar er. (6:10)

Vis klipp2:44

Sopp på 1-2-3: Utstyr

Omhandler dato: 2014

Har du lyst til å byrje å plukke sopp, men har ikkje peiling på kva utstyr som trengs? Ingvild Austarheim gjer deg ei kjapp innføring i kva som er greitt å ta med seg på sopptur. (1:10)

Vis klipp1:37

Sopp på 1-2-3: Falsk kantarell

Omhandler dato: 2014

Kantarell eller falsk kantarell? Korleis veit du om du har fått den rette soppen? Og er den falske farleg? (5:10)

Vis klipp1:41

Sopp på 1-2-3: Traktkantarell

Omhandler dato: 2014

Traktkantarell er ein av dei vanlegaste matsoppane vi finn i skogen her i Noreg, men veit du korleis den ser ut og korleis du kan finne den? (2:10)

Vis klipp2:18

Sopp på 1-2-3: Etterbehandling

Omhandler dato: 2014

Visste du at alle soppar må varmebehandlast? Du kan steike, avkoke, sammenkoke eller tørke, men du bør ikkje spise soppen rå. (9:10)

Opphavsrett NRK © 2009–2015 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen