Vis klipp1:58

Hvordan blir hummeren rød?

Omhandler dato: 2014-01-22

Hummeren skifter farge når den blir kokt. Når den lever fritt ute i naturen, har den en mørk blåsvart farge, men før den havner på matfatet, kokes den i vann, og da skifter skallet farge til rød. Hva er det som skjer under kokingen? Og hvordan bytter hummeren farge?

Programleder Malin gir deg svaret, i serien ''Under lupa''.

Vis klipp3:44

Hvordan klarer slangen å spise store dyr?

Omhandler dato: 2014-01-15

Når slangen spiser, svelger den byttet sitt helt, enten det er en liten mus eller en stor kanin. Slanger har tynne og spisse tenner, men de er ikke laget for å tygge eller dele opp maten de spiser. Hvordan klarer de da å spise et bytte som er mye større enn gapet sitt?

Programleder Malin gir deg svaret, i serien ''Under lupa''.

Vis klipp7.58

Slik lages en tatovering

Omhandler dato: 2014-01-12

Juksetatoveringer legger seg på overhuden og forsvinner etter en stund. Det gjør ikke en ekte tatovering, den varer hele livet. Hvordan er det mulig? Bli med Line fra Newton når hun oppsøker en tatovør.

Vis klipp2:56

Sopp på 1-2-3: Hvit fluesopp

Omhandler dato: 2014

Kvit flugesopp er ein av dei farlegaste soppane i dei norske skogane. Korleis kan du kjenne han igjen? Og kva er forskjellen på den og den meir spisevenlege sjampinjongen? (7:10)

Vis klipp1:41

Sopp på 1-2-3: Traktkantarell

Omhandler dato: 2014

Traktkantarell er ein av dei vanlegaste matsoppane vi finn i skogen her i Noreg, men veit du korleis den ser ut og korleis du kan finne den? (2:10)

Vis klipp2:48

Sopp i skog og kjøkken

Omhandler dato: 2014

Om høsten er skogen full av sopp, og mange av dem er både spiselige, sunne og gode. Men det er viktig å vite litt om sopp, for det finnes noen giftige - og noen som ikke smaker godt, sjøl om de er spiselige. Her kan du plukke opp noen tips, både om soppsanking og matlaging med sopp.

Vis klipp1:37

Sopp på 1-2-3: Falsk kantarell

Omhandler dato: 2014

Kantarell eller falsk kantarell? Korleis veit du om du har fått den rette soppen? Og er den falske farleg? (5:10)

Vis klipp2:18

Sopp på 1-2-3: Etterbehandling

Omhandler dato: 2014

Visste du at alle soppar må varmebehandlast? Du kan steike, avkoke, sammenkoke eller tørke, men du bør ikkje spise soppen rå. (9:10)

Vis klipp2:44

Sopp på 1-2-3: Steinsopp

Omhandler dato: 2014

Steinsopp vert omtalt som skogens konge, men korleis ser den eigentleg ut? Og kva terreng likar den seg i? (3:10)

Vis klipp1.59

Sjelden sopp

Omhandler dato: 2014

I sopp-året 2014 fant skolebarn fra Søbakken skole i Elverum en ukjent sopp som viste seg å være en sjelden og eksklusiv vare. Herved presenteres en kremlemusserong, en internasjonal berømthet!

Vis klipp2.58

Sopp på 1-2-3: Traktkantarellens onde fettere

Omhandler dato: 2014

Når du skal plukke traktkantarell er det eit par andre soppar som likar seg i nærleiken av den, men som du må halde deg unna. Her får du eit lite innblikk i kven traktkantarellen sine onde fetrar er. (6:10)

Vis klipp2:34

Sopp på 1-2-3: Kantarell

Omhandler dato: 2014

Skogens gull må du gjerne gå på skattejakt for finne, men kva skal du sjå etter? (4:10)

Vis klipp2:54

Sopp på 1-2-3: Rensing

Omhandler dato: 2014

Sopp skal aller helst ikkje vaskast, men korleis skal du eigentleg reinse soppen du har plukka? (8:10)

Vis klipp2:44

Sopp på 1-2-3: Utstyr

Omhandler dato: 2014

Har du lyst til å byrje å plukke sopp, men har ikkje peiling på kva utstyr som trengs? Ingvild Austarheim gjer deg ei kjapp innføring i kva som er greitt å ta med seg på sopptur. (1:10)

Vis klipp2.20

Sopp på 1-2-3: Forgifta?

Omhandler dato: 2014

Kva gjer du dersom du trur du har fått i deg farleg sopp? (10:10)

Vis klipp3.49

Mitt yrke - frisør

Omhandler dato: 2014

En frisør klipper og ''styler'' hår både til hverdag og fest. Frisøren gir råd og veiledning til kundene ut fra kundens ønsker og behov. Ann-Karin Liverød er frisør, og her forteller hun om yrket sitt, og om utdanning som kreves.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 18 av 40.

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen