Vis klipp1:58

Hvordan blir hummeren rød?

Omhandler dato: 2014-01-22

Hummeren skifter farge når den blir kokt. Når den lever fritt ute i naturen, har den en mørk blåsvart farge, men før den havner på matfatet, kokes den i vann, og da skifter skallet farge til rød. Hva er det som skjer under kokingen? Og hvordan bytter hummeren farge?

Programleder Malin gir deg svaret, i serien ''Under lupa''.

Vis klipp3:44

Hvordan klarer slangen å spise store dyr?

Omhandler dato: 2014-01-15

Når slangen spiser, svelger den byttet sitt helt, enten det er en liten mus eller en stor kanin. Slanger har tynne og spisse tenner, men de er ikke laget for å tygge eller dele opp maten de spiser. Hvordan klarer de da å spise et bytte som er mye større enn gapet sitt?

Programleder Malin gir deg svaret, i serien ''Under lupa''.

Vis klipp7.58

Slik lages en tatovering

Omhandler dato: 2014-01-12

Juksetatoveringer legger seg på overhuden og forsvinner etter en stund. Det gjør ikke en ekte tatovering, den varer hele livet. Hvordan er det mulig? Bli med Line fra Newton når hun oppsøker en tatovør.

Vis klipp3.49

Mitt yrke - frisør

Omhandler dato: 2014

En frisør klipper og ''styler'' hår både til hverdag og fest. Frisøren gir råd og veiledning til kundene ut fra kundens ønsker og behov. Ann-Karin Liverød er frisør, og her forteller hun om yrket sitt, og om utdanning som kreves.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 18 av 40.

Vis klipp9:26

Parasitter

Omhandler dato: 2014

I 2014 er det 200 år siden Botanisk hage i Oslo ble grunnlagt. Dette markeres blant annet med en utstilling om parasitter.

Parasitter er dyr eller planter som har et samliv med andre organismer, og som ofte er avhengig av en eller flere slike vertsorganismer for å klare seg. Dette kalles parasittisme i naturvitenskapen, og er til fordel for snylteren, men til skade for den som blir snyltet på. Så det er kanskje ikke uten grunn at ordet parasitt, eller snylter, har en dårlig klang i manges ører.

Vis klipp2.04

Mitt yrke - anleggsgartner

Omhandler dato: 2014

Aron er 20 år og anleggsgartner. Han synes han har et variert yrke, der trivselen og miljøet blant arbeidskollegaene er veldig bra. Man må på jobb uansett vær, og bør være glad i å være ute. Aron forteller om hva som trenges av interesser og utdannelse.

Serien ''Mitt yrke'' tar for seg forskjellige yrker og egner seg godt i faget utdanningsvalg. Episode 16 av 40.

Vis klipp29:09

Verdens viktigste summetone

Omhandler dato: 2014

En humlekropp kan bære med seg 15000 pollenkorn i pelsen. Forholdet mellom insekter og blomster handler om befruktning og frødannelse. Dette er en av naturens aller viktigste prosesser.

Det er mange trekk ved våre moderne samfunn som vanskeliggjør denne prosessen. I dette programmet blir du tatt med inn i insektenes verden, og får følge med inn i pollineringens magiske detaljer.

Vis klipp57.50

Skogen verden glemte

Omhandler dato: 2014

Norge bidrar med 2 til 3 milliarder kroner årlig til vern av tropiske skoger, for å ivareta jordens klima. Men norsk skog lagrer mye mer karbon enn tropeskogene. Siden jorda må vernes mot klimagass-utslipp og oppvarming, er det viktig å forvalte norske og nordlige skogsbelter på en bærekraftig måte. Men hvordan gjøres det?

Vis klipp2:56

Sopp på 1-2-3: Hvit fluesopp

Omhandler dato: 2014

Kvit flugesopp er ein av dei farlegaste soppane i dei norske skogane. Korleis kan du kjenne han igjen? Og kva er forskjellen på den og den meir spisevenlege sjampinjongen? (7:10)

Vis klipp2.20

Sopp på 1-2-3: Forgifta?

Omhandler dato: 2014

Kva gjer du dersom du trur du har fått i deg farleg sopp? (10:10)

Vis klipp2:44

Sopp på 1-2-3: Steinsopp

Omhandler dato: 2014

Steinsopp vert omtalt som skogens konge, men korleis ser den eigentleg ut? Og kva terreng likar den seg i? (3:10)

Vis klipp2:18

Sopp på 1-2-3: Etterbehandling

Omhandler dato: 2014

Visste du at alle soppar må varmebehandlast? Du kan steike, avkoke, sammenkoke eller tørke, men du bør ikkje spise soppen rå. (9:10)

Vis klipp2:54

Sopp på 1-2-3: Rensing

Omhandler dato: 2014

Sopp skal aller helst ikkje vaskast, men korleis skal du eigentleg reinse soppen du har plukka? (8:10)

Vis klipp2:48

Sopp i skog og kjøkken

Omhandler dato: 2014

Om høsten er skogen full av sopp, og mange av dem er både spiselige, sunne og gode. Men det er viktig å vite litt om sopp, for det finnes noen giftige - og noen som ikke smaker godt, sjøl om de er spiselige. Her kan du plukke opp noen tips, både om soppsanking og matlaging med sopp.

Vis klipp2:44

Sopp på 1-2-3: Utstyr

Omhandler dato: 2014

Har du lyst til å byrje å plukke sopp, men har ikkje peiling på kva utstyr som trengs? Ingvild Austarheim gjer deg ei kjapp innføring i kva som er greitt å ta med seg på sopptur. (1:10)

Vis klipp1.59

Sjelden sopp

Omhandler dato: 2014

I sopp-året 2014 fant skolebarn fra Søbakken skole i Elverum en ukjent sopp som viste seg å være en sjelden og eksklusiv vare. Herved presenteres en kremlemusserong, en internasjonal berømthet!

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen