"Litteratur" inngår i emnet

"Litteratur" inneholder flere emner

"Litteratur" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Litteratur"

Personer relatert til "Litteratur"

Vis klipp29.00

Jon Michelet i Bokprogrammet

Omhandler dato: 2012

Jon Michelet har et svært fargerikt liv bak seg. Han har blant annet vært sjømann, journalist og forlagsmann. Han var også politisk aktivist på 70-tallet, og ble da aktivt overvåket. Han har skrevet mer enn 40 bøker innen mange forskjellige sjangere.

Det er som krimforfatter vi kjenner ham best, men nå for tiden er det andre ting som opptar ham. Siss Vik har fulgt Michelet under arbeidet med første bind av hans store roman om norske krigsseilere

Vis klipp28.35

Karin Fossum i Bokprogrammet

Omhandler dato: 2013

Karin Fossum var Norges første krimdronning, og en av pionerene i bølgen av skandinaviske krimforfattere med suksess i utlandet. Nå har hun trukket seg tilbake fra rampelyset.

Bokprogrammet fikk komme hjem til Fossum for å snakke om kriminalitet, skriveprosessen og hennes dramatiske forhold til livet.

Vis klipp29.35

Thorvald Steen i Bokprogrammet

Omhandler dato: 2013

Thorvald Steens største drivkraft som forfatter har vært å dikte i historiens tomrom, om personer som Richard Løvehjerte, Sigurd Jorsalfar og Saladin.

Men så, etter at hans mor døde, fikk Thorvald Steen kjennskap til noe i sin egen familiehistorie. Dette var noe han ikke visste om, og nå skal den besværlige hemmeligheten ut som bok.

Bli bedre kjent med forfatteren og hans familiehistorie i dette Bokprogrammet fra oktober 2013.

Vis klipp29.12

Gunnar Staalesen i Bokprogrammet

Omhandler dato: 2014

Gunnar Staalesen lever av å fortelle historier. I tillegg til kriminalromanene om privatetterforskeren Varg Veum, har Staalesen skrevet og fremført massevis av fortellinger i svært ulike sjangre. Hva slags arbeidsrutiner kreves for å holde en slik tekstproduksjon oppe?

Gunnar Staalesen er primært krimforfatter, og han snakker sjelden om egne følelser. Men hva skjer når vi speiler ham i en forfatter han beundrer - Amalie Skram, Bergens utskjelte datter?

Vis klipp86:04

Vildanden: første del

Omhandler dato: 1879

Henrik Ibsen er nådeløs når han skriver dramatikk om voksne som gjør barn ulykkelige. I flere av stykkene hans blir barn ofre for voksenpersoners egoisme, tankeløshet og løgner. Det mest kjente av disse barna er Hedvig i ''Vildanden''.

Denne forestillingen fra NRK Fjernsynsteatret 1970 har fått mye omtale i ettertid. En av årsakene er skuespiller Anne Marit Jacobsens prestasjon som ''Hedvig''.

Vis klipp64:59

Vildanden: andre del

Omhandler dato: 1879

Henrik Ibsen er nådeløs når han skriver dramatikk om voksne som gjør barn ulykkelige. I flere av stykkene hans blir barn ofre for de voksnes egoisme, tankeløshet og løgner. Det mest kjente av disse barna er Hedvig i ''Vildanden''.

Denne forestillingen fra NRK Fjernsynsteatret 1970 har fått mye omtale i ettertid. En av årsakene er skuespiller Anne Marit Jacobsens prestasjon som ''Hedvig''.

Vis klipp28.55

Ketil Bjørnstad i Bokprogrammet

Omhandler dato: 2012

Ketil Bjørnstad er en av Norges mest produktive kunstnere. Han er et multitalent, og er blant annet klassisk pianist, jazzmusiker, komponist og forfatter med over 30 bøker bak seg.

Nå er det over 40 år siden han debuterte som forfatter, og Bokprogrammets Marit Christina Lie mener hun ser nye spor i hans forfatterskap.

Vis klipp29.25

Tomas Espedal i Bokprogrammet

Omhandler dato: 2013

Tomas Espedal er blant våre fremste forfattere av selvbiografiske romaner. I en alder av 50 år må han nå takle ensomhet. Hvordan kan den erfaringen bli til god litteratur?

Bokprogrammet tilbringer en dag hos forfatteren i hans nye livssituasjon.

Vis klipp29.08

Unni Lindell i Bokprogrammet

Omhandler dato: 2013

- Jeg har ennå ikke skrevet min beste bok, sier Unni Lindell. Hun er en av Norges mest suksessrike forfattere, med over fire millioner solgte bøker på tjue språk.

I dette Bokprogrammet får du bli med bak glansbildet av den champagnedrikkende krimdronningen.

Vis klipp28.50

Tor Åge Bringsværd i Bokprogrammet

Omhandler dato: 2013

Tor Åge Bringsværd er forfatter, oversetter, dramatiker, tilrettelegger, redaktør, tekstsamler, kartzoolog og mytefanger, og har blant annet forfattet skuespill, reisehåndbøker, tv-serier, musikkspill, sangtekster, romaner, noveller, essays, billedbøker, dikt og barnebøker.

I dette Bokprogrammet blir du kjent med den svært produktive forfatteren. Vi følger Bringsværd på hans årlige arbeidsreise til Lanzarote, og får et innblikk i hans mangfoldige forfatterskap.

Vis klipp29.15

Roy Jacobsen i Bokprogrammet

Omhandler dato: 2013

Roy Jacobsen er allsidig forfatter. I 2013 kom han ut med enda en kritikerrost roman fra sitt elskede Helgeland, vel 20 år etter suksessen med familiekrøniken ''Seierherrene''. - Jeg stjeler historiene til folk jeg har kjent, sier Jacobsen.

Bli med på en reise nordover dit moren hans kom fra, og lær den suksessrike forfatteren bedre å kjenne.

Vis klipp97:52

I denne verden er alt mulig

Omhandler dato: 1930-1940

I ''I denne verden er alt mulig'' blir vi kjent med tyske Rudolph Grosche, i Berlin, tidlig på 1930-tallet. 17-åringen har vært medlem av Hitler-jugend, men er blitt skremt av hvordan nazismen virker på tilhengerne. Han bryter med nazismen som ideologi, og må leve i skjul for sine tidligere venner.

Klaus Hagerup skrev stykket som hørespill og det kom ut i 1979. Her ser du NRK Fjernsynsteatrets versjon, som ble sendt i 1982.

Vis klipp114:09

Peer Gynt: første del

Omhandler dato: 1867

Ett av Henrik Ibsens (1828-1906) største diktverk er ''Peer Gynt'' (1867), et dramatisk dikt i fem akter. I kortversjon handler det om en mann som trikser og sjarmerer folk, men svikter i moralske vegvalg i livet. ''Peer Gynt'' er ett av hovedverkene i den nasjonale norske litteraturen, men tema og handling gjelder universelt, som i all stor diktning.

Dette er første del av NRK Fjernsynsteatrets oppsetning, som ble sendt i romjula 1994. Andre del finner du i spalten til høyre.

Vis klipp124:37

Peer Gynt: andre del

Omhandler dato: 1867

Ett av Henrik Ibsens (1828-1906) største diktverk er ''Peer Gynt'' (1867), et dramatisk dikt i fem akter. I kortversjon handler det om en mann som trikser og sjarmerer folk, men svikter i moralske vegvalg i livet. ''Peer Gynt'' er ett av hovedverkene i den nasjonale norske litteraturen, men tema og handling gjelder universelt, som i all stor diktning.

Dette er andre del av NRK Fjernsynsteatrets oppsetning, som ble sendt i romjula 1994. Første del finner du i spalten til høyre.

Vis klipp30.41

Terje Vigen

Omhandler dato: 1806-1814

Diktverket ''Terje Vigen'', som Henrik Ibsen skrev i 1862, er et langt, dramatisk dikt som du her kan høre i sin helhet. Det handler om en fattig sjømann som legger ut på havet i robåt, fra Grimstad til Danmark, for å skaffe matkorn til kona og den lille datteren deres.

Ved Fjære kirke i Grimstad, Ibsens hjemtrakter, kan vi se bautaen (minnesmerket) innbyggerne har reist over lidelsen folk opplevde som følge av krig og hungersnød.

Ibsen var en samfunnsengasjert forfatter, og i ''Terje Vigen'' henter han inspirasjon fra virkeligheten og norsk historie. Rundt 1807-1814 var det stor matmangel og nød i Norge, ikke bare på grunn av uår, men også fordi Napoleons-krigene i Europa førte til at importen av korn stoppet opp

Vis klipp2:33

Theodor Kittelsen: Soria Moria slott

Omhandler dato: 1900

Kunstneren Theodor Kittelsen hentet mye inspirasjon fra norsk natur, og er blant annet kjent som illustratør av norske folkeeventyr. Han hadde en enorm produksjon av malerier og tegninger, og mange mener at han definerte for oss hvordan norske troll ser ut.

Her får du en kort presentasjon av bildet ''Soria Moria slott'', som henger på Nasjonalgalleriet i Oslo.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen