"Litteratur" inngår i emnet

"Litteratur" inneholder flere emner

"Litteratur" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Litteratur"

Personer relatert til "Litteratur"

Vis klipp110:33

Medmenneske: fjerde del

Omhandler dato: 1929

''Medmenneske'' er et av Olav Duuns viktigste verk. Her følger vi en bondefamilie på den karrige Namdalskysten i Nord-Trøndelag i mellomkrigstida. Duun behandler store tema som maktmisbruk, egoisme, drap, soning, kjærlighet og tilgivelse.

Olav Duun (1876-1939) er kjent som en av Norges største forfattere i den tjuende århundret. De viktigste verkene er to store romanserier, ''Juvikfolke'' (1918-1923) og ''Medmenneske'' (1929-1933). Det er den siste du kan se her, tilrettelagt for fjernsyn og sendt i NRK i 1981. (4:4)

Vis klipp11:45

Draumkvedet: bibelhistorie uten filter

Omhandler dato: 1300

Folkemusikaren Sondre Bratland kallar middelalderdiktet ''Draumkvedet'' for ei nær-dauden-oppleving. Men dei mange versa om kva som trugar det syndige mennesket i helvetet, baserer seg på det kristne 1300-talls-mennesket si djupe tru på, og respekt for, Gud. Den gongen hadde folk ei anna tilnærming til Bibelens ord om korleis ein kristen kunne bli frelst og kome til himmelen, enn dei fleste moderne menneske.

''Draumkvedet'' har sterke røter i Telemarks folkedikting- og musikk. Diktet har over femti vers, og handlar om Olav Åsteson, ein mann som skal ha sovna ein julekveld for lenge, lenge sidan, og fysst vakna 13. juledagen (6. januar). Under svevnen drøymde han at han vitja både helvetet og himmelen, og det fortel han om i den lokale kyrkja si, med å kveda.

Vis klipp8:37

Tidlig om Fløgstads lyrikk

Omhandler dato: 1974

Kjartan Fløgstad (f.1944) debuterte som lyrikar i 1968. Dei neste fem åra ga han ut to diktsamlingar og to gjendiktingar av utanlandske forfattarar. Frå 1970 byrja Fløgstad å gje ut prosabøker.

Kjartan Fløgstad har eit stort og mangfaldig forfattarskap, og mange verk er omsette til andre språk. Han har motteke mange prisar, mellom anna Nordisk Råds litteraturpris i 1978 og Brageprisens heiderspris i 2008.

Vis klipp2.12

Ludvig Holbergs oppvekst

Omhandler dato: 1690

Ludvig Holberg var ein norsk-dansk forfattar og historikar som blei fødd i Bergen i 1684. Han var svært skoleflink, men hadde dårleg helse og mista foreldra sine tidleg. Her høyrar du meir om den triste oppveksta hans, og om kvifor han valde å forlate heimstaden. Holberg døydde i København i 1754.

Vis klipp1.30

Holberg tilbake i Norge

Omhandler dato: 1700

Etter å ha vore i København ei tid, drog Ludvig Holberg tilbake til Norge da han gikk tom for pengar. Men han kom aldri meir til heimstaden Bergen. Her høyrar du kvifor. Og det kjem fram teoriar om kvifor den store komediediktaren flørta med dei unge damene, men aldri stifta familie.

Vis klipp3:43

Doris Lessing og Ben Okri om litteratur

Omhandler dato: 2002

Den verdenskjente britiske forfatteren Doris Lessing (1919-2013) var ikke ofte i Norge, men her blir hun intervjuet i Oslo i 2002 om favorittbøkene sine, sammen med kollegaen Ben Okri. De deltok i en jury som utpekte og rangerte verdens ti beste romaner!

Doris Lessing døde søndag 17. november 2013, 94 år gammel. Hun har utgitt over 50 bøker, har mottatt en rekke priser, og regnes som en av de viktigste forfatterne i det 21. århundret. I 2007 fikk Doris Lessing Nobelprisen i litteratur.

Vis klipp3.07

Erna Solberg leser Doris Lessing

Omhandler dato: 2013

Her snakker Høyreleder Erna Solberg entusiastisk om - neida, ikke politikk - men romaner! Solberg er nemlig en ivrig leser av forfatteren Doris Lessing (1919-2013), og liker spesielt science fiction-bøkene hennes. Britiske Doris Lessing er en av de mest betydelige forfatterne i det 21. århundret, og i 2007 fikk hun Nobelprisen.
Doris Lessing vokste opp i Zimbabwe i Afrika (den gang kalt Sør-Rhodesia, som del av Det britiske samveldet). Hun var en svært samfunnsengasjert og politisk interessert forfatter, og skrev ofte med feministisk synsvinkel og tematikk.

Vis klipp39.48

Jon Fosse. Skjør og voldsom.

Omhandler dato: 2011

Jon Fosse har sidan 80-talet vore ein av dei fremste og mest produktive forfattarane i norsk litteratur og moderne dramatikk. Trass i lovord og ein lang rekke norske og internasjonale prisar, er Fosse ein audmjuk mann.

Den verdskjente forfattaren Jon Fosse er ikkje kjent for å snakka med media, men no har han tatt med Radiodokumentaren på hyttetur.

I programmet steiker Fosse pannekaker og pratar om alt frå Mac og matlaging til depresjon. Han skildrar seg sjølv som ei skiftande sjel som har fått sin del av tungsinn og depresjon.

Vis klipp2.07

Holberg byrjar å skrive komedie

Omhandler dato: 1720

En økende etterspørsel etter underholdning gjorde at Ludvig Holberg begynte å skrive komedier (komiske skuespill).

Da Danmark-Norge fikk sitt første offentlige teater i 1722, ble Holberg etterhvert teaterets husdikter.
Her kan du høre Tove Ilsaas fortelle hvordan det gikk til.

Vis klipp7:21

Edvard Hoem om sin Bjørnson-biografi

Omhandler dato: 2012-10-30

Edvard Hoem (født 1949) har et rikt og variert forfatterskap bak seg. Han har skrevet mange skjønnlitterære verk, i tillegg til biografier, artikler og sakprosa. Han har også gjendiktet flere av Shakespears skuespill.

I dette innslaget fra 2012 er han i ferd med å fullføre det siste bindet i sin store Bjørnson-biografi. Den består av fire bind og over 3000 sider! Dette har han brukt åtte år på, og her forteller han hvordan arbeidet med denne biografien har vært.

Vis klipp02.04.54

Ibsens Gengangere

Omhandler dato: 1881

''Gengangere'' er et skuespill i tre akter, skrevet av Henrik Ibsen. Skuespillet behandler blant annet dobbeltmoral, utroskap og kjønnssykdommer, og var et kontroversielt verk da det ble utgitt i 1881. Først i 1900 ble ''Gengangere'' satt opp på en teaterscene i Norge, etter at det hadde blitt vist i både USA og Tyskland.

Her kan du se Fjernsynsteatrets oppsetning fra 1962. Knut M. Hansson er instruktør, og Helene og Osvald Alving spilles av Tordis og Toralv Maurstad.

Vis klipp6:11

Kråka fra Spangereid

Omhandler dato: 2012

Sagnet om fattigjenta Kråka fra Spangereid som ble dronning av Danmark, går tilbake til folkevandringstiden og sagaen om Ragnar Lodbrok. Denne sagaen er lite kjent i Norge, enda handlingen er lagt til Spangereid. Men du kan spørre et hvert barn i Danmark, på Island og på Færøyene - de kjenner historien. Dronning Margrethe av Danmark har til og med illustrert en bok om Kråka.

Åslaug Sigurdsdatter, også kalt Kråka, var ei mytologisk trollkyndig kvinne i norrøn mytologi som opptrer i Snorre Sturlassons Edda, Völsunga saga og Ragnar Lodbroks saga. Hun representerer et norrønt Askepott-eventyr.

Sagnet finnes i mange varianter, og knyttes lokalt til konkrete steder som Kråkevika, der fremføringen av spelet finner sted.

Vis klipp28:29

Kina om Kina: episode 6

Omhandler dato: 2012

Kina har alltid vært rik på fortellinger og litteratur. I dag er Kina blitt en filmnasjon, med et økende antall filminnspillinger og sitt eget kinesiske Hollywood i Shanghai. Mange av filmregissørene er kvinner, og stadig flere av filmene er sjangerfilmer, som er et nytt fenomen i Kina.

Svensk dokumentarserie (6:8)

Vis klipp1.43

Ivar Aasen - Gamle grendi

Skodespelaren Alfred Maurstad les diktet Gamle grendi av Ivar Aasen.

Vis klipp1.37

Ivar Aasen - Gamle Norig

Skodespelaren Alfred Maurstad les diktet Gamle Norig av Ivar Aasen.

Vis klipp2.35

Påskeaften, 1. og 2. påskedag i kristen folketro

Omhandler dato: 1993-03-31

I den kristne folketroen er det mange myter og jærtegn knyttet til påskedagene. I dette klippet forteller Sonja Westrheim om hvilke tegn som er knyttet til de tre siste påskedagene.

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen