"Litteratur" inngår i emnet

"Litteratur" inneholder flere emner

"Litteratur" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Litteratur"

Personer relatert til "Litteratur"

Vis klipp20:46

Amtmandens døtre

Omhandler dato: 1854

I dette programmet blir romanen ''Amtmandens døtre'' kalt den første viktige romanen i Norge. Boka kom i 1854, og var skrevet av Camilla Collett (1813-1895). Den ble utgitt anonymt, fordi det var uhørt at en kvinne kunne være forfatter. Dessuten var handlingen og holdningene i boka radikale og oppsiktsvekkende for sin tid.

Collett var selv embetsmannsdatter, og tilhørte dermed overklassen i Norge. ''Amtmandens døtre'' problematiserer livsbetingelsene kvinner levde under i Norge på 1800-tallet. På Camilla Colletts tid var det uvanlig at kvinner fikk utdannelse. De fikk heller ikke fritt velge en ektemann. Ekteskap i de øvre sosiale lag i samfunnet, var stort sett arrangert av foreldrene.

Vis klipp4:29

Linnea - ung blogger

Omhandler dato: 2011

Hun ble kalt for sinnablogger, Linnéa Myhre, som hadde titusener av lesere rundt 2010-2011. Den unge kvinnen skrev bryskt og sarkastisk om hverdagen sin, særlig om depresjonen hun hadde slitt med i flere år.

Etterhvert fikk hun presentere seg i andre fora, som NRK P3, og hun vant priser for blogg-suksessen sin. I 2012 ga hun ut en selvbiografisk roman, ''Alltid søndag''.

Vis klipp12:19

Om Tove Jansson, Mumitrollets mamma

Omhandler dato: 1900-tallet

Tove Jansson var en finsk kunstmaler, illustratør, forfatterinne. Hun er mumitrollenes mor, og hun var den norske forfatteren Tordis Ørjasæters venn.

Tordis Ørjasæter forteller her om Tove Jansson, og vi hører også Jansson selv lese diktet ''Mumintrollets visa''.

Vis klipp3:44

De tre bukkene Bruse

Omhandler dato: 1800

Her er eventyret alle norske barn har hørt! Ikke du? Kanskje det er blitt umoderne. Men hvis du spør voksne og eldre nordmenn, har alle hørt eventyret om De tre bukkene Bruse.

Likevel vet ingen hvem som har funnet på denne fortellingen! Det gjelder de fleste folkeeventyrene. De er fantastiske historier om mennesker, dyr og fenomener i naturen som har underholdt tilhørerne i århundrer, ja i årtusener.

De norske folkeeventyrene ble skrevet ned i det 19. århundret av Asbjørnsen og Moe.
De var to folkeminneforskere som reiste land og strand rundt og bevarte den muntlige fortellertradisjonen for ettertida.

Vis klipp1:37

Thorbjørn Egners betydning

Omhandler dato: 2012-11-12

Thorbjørn Egner (1912-1990) tegnet og skrev bøker, teaterstykker og hørespill, og så mye som tre generasjoner norske barn er vokst opp med Egners to kjente tanntroll, Karius og Baktus.

På Krogstad skole i Buskerud får elevene innblikk i hva forfatteren har betydd for oss.

Vis klipp29:04

Hvorfor lese bøker?

Omhandler dato: 2008

Hans Olav Brenner undersøker om det er nødvendig å lese skjønnlitteratur - og i så fall hvorfor?

Bjørn Gabrielsen i Dagens Næringsliv har lest mye i sitt liv, noe som gav han en aktet jobb som anmelder og journalist. Han siterer gjerne Churchill, og sier han aldri lot skolen stå i veien for sin utdannelse.

Forretningsmannen og hotellmagnaten Arthur Buchardt mener derimot at han ikke går glipp av noe som helst, ved ikke å lese. Men hva med ungdommen? Hva svarer de på spørsmålet om bøker?

Vis klipp6:23

Per Aabel leser: Det er ganske visst

Omhandler dato: 1968

Hans Christian Andersen (1805-1875) var en dansk forfatter og han har skrevet noen av de mest kjente eventyrene vi har. Selv om han døde for snart 150 år siden, leses han fortsatt over hele verden.

Den folkekjære skuespilleren Per Aabel (1902-1999), tolket H. C. Andersens eventyr. Disse tolkningene ble svært godt likt. Her leser han eventyret ''Det er ganske visst''. Det er fra dette eventyret at uttrykket ''En fjær kan bli til fem høns'', kommer fra.

Vis klipp8:05

Per Aabel leser: Piken med svovelstikkene

Omhandler dato: 1961

Hans Christian Andersen (1805-1875) var en dansk forfatter, som skrev noen av de mest kjente eventyrene vi har. Selv om han døde for snart 150 år siden, leses han fortsatt over hele verden.

Den folkekjære skuespilleren Per Aabel (1902-1999), tolket H. C. Andersens eventyr. Disse tolkningene ble svært godt likt. Her leser han eventyret ''Piken med svovelstikkene''.

Vis klipp7.58

Selja - St. Sunnivas øy ved Stad

Omhandler dato: 1968

Selja er ei øy i Selje kommune i Sogn og Fjordane. Øya ligger i Sildegapet sør for Stad. St. Sunniva kloster ligger på nordsiden av øya. Ifølge mytene drev Sankta Sunnivas skip i land på Selja på slutten av 900-tallet. Klosterruinene og grotten, der Sunniva angivelig døde, er i dag et populært turistmål.

Her ser du film blant annet fra Dragseidet, der de dro båten over land i gamle dager for å slippe å seile rundt det værharde Stad.

Vis klipp1.32

Jeppe på Bjerget

Omhandler dato: 1720

Jeppe på Bjerget er en komedie av Ludvig Holberg.

Her får vi høre hva stykket handler om utover at Jeppe, som er hovedpersonen, er i klemme mellom kona, Nille, og ridefogden. Jeppe løser problemene ved å drikke.

Ludvig Holberg er en norsk-dansk forfatter og historiker.

Vis klipp3.13

St. Sunniva og øya Selja

Omhandler dato: 2001

Sunniva var i følge legenden ei irsk kongsdatter som i 960-åra forlot riket sitt etter at vikingene herjet der. Sunniva strandet på øya Selja, der hun led martyrdøden.

Kong Olav Tryggvason fikk undersøkt stedet i 996, og fant beinrestene av Sunniva hele og urørte, nesten som om hun bare sov. Levningene ble samlet og lagt i et relikvieskrin, og seinere satt inn i kirka som Kong Olav Tryggvason bygde på øya. St. Sunniva blir regnet som vernehelgen for Vestlandet.

Vis klipp1:08

Nobels litteraturpris til Mo Yan

Omhandler dato: 2012

I 2012 gikk Nobels litteraturpris til den kinesiske forfatteren Mo Yan (f.1955). Det egentlige navnet hans er Guan Muoye.

Mo Yan er mest kjent for romaner og langnoveller om livet på den kinesiske landsbygda, skrevet i 1980-åra.

På det tidspunktet Mo Yan får litteraturprisen, fins tre av bøkene hans på norsk. Det er ''Rødt korn'' (1987), ''Store bryster og brede hofter'' (1996) og ''Livet og døden tar rotta på meg'' (2006)

Vis klipp

Ibsens Vildanden

Skuespillet ''Vildanden'' (1884) er eit verdskjend drama av Henrik Ibsen (1828-1906), der den vesle jenta Hedvig har ei sentral rolle. Ho er dottera i familien Ekdahl, der medlemmene har hemmelegheiter for kvarandre.

Når dei vaksne gradvis avslører livsløgnene sine, bryr dei seg mest om sin eigne problem. Hedvig prøver å ta dei vaksnes skuld på seg, og får ein tragisk lagnad.

Her kan du få ein kort framstilling av kva som hender i ''Vildanden''.

Vis klipp7:04

Rousseau, Dickens og barnelitteratur

Omhandler dato: 2003.10.29

Før i tiden ble barnebøker ofte skrevet for å belære barn, slik at de kunne lære seg å bli voksne så fort som mulig. Den franske filosofen Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) regnes som den første som skrev bøker om barns følelser. Han ville lære sine lesere å se barnas egne særtrekk.

Den britiske forfatteren Charles Dickens (1812-1870) fulgte i Rousseau sine fotspor og skrev mange bøker om barn, og ofte ulykkelige barn. Dette henger nok sammen med hans egen tøffe oppvekst.

Her forteller en professor om forfatterne Rousseau og Dickens og hva som kjennetegner barnelitteraturen i hver deres levetid.

Vis klipp13:37

Ibsens dramatiske Nora

Omhandler dato: 1879

Nora er hovedpersonen i skuespillet ''Et dukkehjem'' fra 1879, skrevet av Henrik Ibsen. Nora er gift med Torvald, og de lever tilsynelatende et fint liv sammen. Men under overflaten skjuler Nora en stor hemmelighet.

Her får du et resymé av handlingen, og høre hvordan regissører og skuespillere tolker rolleskikkelsen.

Vis klipp2:13

Sirkuset rundt Knausgård

Omhandler dato: 2011-10-11

Sjelden har en bokutgivelse skapt større mediesirkus i Norge. Bokprosjektet ''Min kamp'' omhandler forfatteren Karl Ove Knausgårds eget liv, og kan betraktes som en selvbiografi. Særlig har de utleverende skildringene av hans nære familie blitt svært omdiskutert.

Her får du se et lite utdrag fra mediesirkuset som har vært rundt Knausgård etter utgivelsen.

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Sindre Østgård | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen