"Litteratur" inngår i emnet

"Litteratur" inneholder flere emner

"Litteratur" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Litteratur"

Personer relatert til "Litteratur"

Vis klipp3.07

Erna Solberg leser Doris Lessing

Omhandler dato: 2013

Her snakker Høyreleder Erna Solberg entusiastisk om - neida, ikke politikk - men romaner! Solberg er nemlig en ivrig leser av forfatteren Doris Lessing (1919-2013), og liker spesielt science fiction-bøkene hennes. Britiske Doris Lessing er en av de mest betydelige forfatterne i det 21. århundret, og i 2007 fikk hun Nobelprisen. Doris Lessing vokste opp i Zimbabwe i Afrika (den gang kalt Sør-Rhodesia, som del av Det britiske samveldet). Hun var en svært samfunnsengasjert og politisk interessert forfatter, og skrev ofte med feministisk synsvinkel og tematikk.

Vis klipp39.48

Jon Fosse. Skjør og voldsom.

Omhandler dato: 2011

Jon Fosse har sidan 80-talet vore ein av dei fremste og mest produktive forfattarane i norsk litteratur og moderne dramatikk. Trass i lovord og ein lang rekke norske og internasjonale prisar, er Fosse ein audmjuk mann. Den verdskjente forfattaren Jon Fosse er ikkje kjent for å snakka med media, men no har han tatt med Radiodokumentaren på hyttetur. I programmet steiker Fosse pannekaker og pratar om alt frå Mac og matlaging til depresjon. Han skildrar seg sjølv som ei skiftande sjel som har fått sin del av tungsinn og depresjon.

Vis klipp2.07

Holberg byrjar å skrive komedie

Omhandler dato: 1720

En økende etterspørsel etter underholdning gjorde at Ludvig Holberg begynte å skrive komedier (komiske skuespill). Da Danmark-Norge fikk sitt første offentlige teater i 1722, ble Holberg etterhvert teaterets husdikter. Her kan du høre Tove Ilsaas fortelle hvordan det gikk til.

Vis klipp7:21

Edvard Hoem om sin Bjørnson-biografi

Omhandler dato: 2012-10-30

Edvard Hoem (født 1949) har et rikt og variert forfatterskap bak seg. Han har skrevet mange skjønnlitterære verk, i tillegg til biografier, artikler og sakprosa. Han har også gjendiktet flere av Shakespears skuespill. I dette innslaget fra 2012 er han i ferd med å fullføre det siste bindet i sin store Bjørnson-biografi. Den består av fire bind og over 3000 sider! Dette har han brukt åtte år på, og her forteller han hvordan arbeidet med denne biografien har vært.

Vis klipp02.04.54

Ibsens Gengangere

Omhandler dato: 1881

''Gengangere'' er et skuespill i tre akter, skrevet av Henrik Ibsen. Skuespillet behandler blant annet dobbeltmoral, utroskap og kjønnssykdommer, og var et kontroversielt verk da det ble utgitt i 1881. Først i 1900 ble ''Gengangere'' satt opp på en teaterscene i Norge, etter at det hadde blitt vist i både USA og Tyskland. Her kan du se Fjernsynsteatrets oppsetning fra 1962. Knut M. Hansson er instruktør, og Helene og Osvald Alving spilles av Tordis og Toralv Maurstad.

Vis klipp6:11

Kråka fra Spangereid

Omhandler dato: 2012

Sagnet om fattigjenta Kråka fra Spangereid som ble dronning av Danmark, går tilbake til folkevandringstiden og sagaen om Ragnar Lodbrok. Denne sagaen er lite kjent i Norge, enda handlingen er lagt til Spangereid. Men du kan spørre et hvert barn i Danmark, på Island og på Færøyene - de kjenner historien. Dronning Margrethe av Danmark har til og med illustrert en bok om Kråka. Åslaug Sigurdsdatter, også kalt Kråka, var ei mytologisk trollkyndig kvinne i norrøn mytologi som opptrer i Snorre Sturlassons Edda, Völsunga saga og Ragnar Lodbroks saga. Hun representerer et norrønt Askepott-eventyr. Sagnet finnes i mange varianter, og knyttes lokalt til konkrete steder som Kråkevika, der fremføringen av spelet finner sted.

Vis klipp28:29

Kina om Kina: episode 6

Omhandler dato: 2012

Kina har alltid vært rik på fortellinger og litteratur. I dag er Kina blitt en filmnasjon, med et økende antall filminnspillinger og sitt eget kinesiske Hollywood i Shanghai. Mange av filmregissørene er kvinner, og stadig flere av filmene er sjangerfilmer, som er et nytt fenomen i Kina. Svensk dokumentarserie (6:8)

Vis klipp1.43

Ivar Aasen - Gamle grendi

Skodespelaren Alfred Maurstad les diktet Gamle grendi av Ivar Aasen.

Vis klipp1.37

Ivar Aasen - Gamle Norig

Skodespelaren Alfred Maurstad les diktet Gamle Norig av Ivar Aasen.

Vis klipp2.35

Påskeaften, 1. og 2. påskedag i kristen folketro

Omhandler dato: 1993-03-31

I den kristne folketroen er det mange myter og jærtegn knyttet til påskedagene. I dette klippet forteller Sonja Westrheim om hvilke tegn som er knyttet til de tre siste påskedagene.

Vis klipp20:46

Amtmandens døtre

Omhandler dato: 1854

I dette programmet blir romanen ''Amtmandens døtre'' kalt den første viktige romanen i Norge. Boka kom i 1854, og var skrevet av Camilla Collett (1813-1895). Den ble utgitt anonymt, fordi det var uhørt at en kvinne kunne være forfatter. Dessuten var handlingen og holdningene i boka radikale og oppsiktsvekkende for sin tid. Collett var selv embetsmannsdatter, og tilhørte dermed overklassen i Norge. ''Amtmandens døtre'' problematiserer livsbetingelsene kvinner levde under i Norge på 1800-tallet. På Camilla Colletts tid var det uvanlig at kvinner fikk utdannelse. De fikk heller ikke fritt velge en ektemann. Ekteskap i de øvre sosiale lag i samfunnet, var stort sett arrangert av foreldrene.

Vis klipp4:29

Linnea - ung blogger

Omhandler dato: 2011

Hun ble kalt for sinnablogger, Linnéa Myhre, som hadde titusener av lesere rundt 2010-2011. Den unge kvinnen skrev bryskt og sarkastisk om hverdagen sin, særlig om depresjonen hun hadde slitt med i flere år. Etterhvert fikk hun presentere seg i andre fora, som NRK P3, og hun vant priser for blogg-suksessen sin. I 2012 ga hun ut en selvbiografisk roman, ''Alltid søndag''.

Vis klipp12:19

Om Tove Jansson, Mumitrollets mamma

Omhandler dato: 1900-tallet

Tove Jansson var en finsk kunstmaler, illustratør, forfatterinne. Hun er mumitrollenes mor, og hun var den norske forfatteren Tordis Ørjasæters venn. Tordis Ørjasæter forteller her om Tove Jansson, og vi hører også Jansson selv lese diktet ''Mumintrollets visa''.

Vis klipp3:44

De tre bukkene Bruse

Omhandler dato: 1800

Her er eventyret alle norske barn har hørt! Ikke du? Kanskje det er blitt umoderne. Men hvis du spør voksne og eldre nordmenn, har alle hørt eventyret om De tre bukkene Bruse. Likevel vet ingen hvem som har funnet på denne fortellingen! Det gjelder de fleste folkeeventyrene. De er fantastiske historier om mennesker, dyr og fenomener i naturen som har underholdt tilhørerne i århundrer, ja i årtusener. De norske folkeeventyrene ble skrevet ned i det 19. århundret av Asbjørnsen og Moe. De var to folkeminneforskere som reiste land og strand rundt og bevarte den muntlige fortellertradisjonen for ettertida.

Vis klipp1:37

Thorbjørn Egners betydning

Omhandler dato: 2012-11-12

Thorbjørn Egner (1912-1990) tegnet og skrev bøker, teaterstykker og hørespill, og så mye som tre generasjoner norske barn er vokst opp med Egners to kjente tanntroll, Karius og Baktus. På Krogstad skole i Buskerud får elevene innblikk i hva forfatteren har betydd for oss.

Vis klipp29:04

Hvorfor lese bøker?

Omhandler dato: 2008

Hans Olav Brenner undersøker om det er nødvendig å lese skjønnlitteratur - og i så fall hvorfor? Bjørn Gabrielsen i Dagens Næringsliv har lest mye i sitt liv, noe som gav han en aktet jobb som anmelder og journalist. Han siterer gjerne Churchill, og sier han aldri lot skolen stå i veien for sin utdannelse. Forretningsmannen og hotellmagnaten Arthur Buchardt mener derimot at han ikke går glipp av noe som helst, ved ikke å lese. Men hva med ungdommen? Hva svarer de på spørsmålet om bøker?

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen