"Litteratur" inngår i emnet

"Litteratur" inneholder flere emner

"Litteratur" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Litteratur"

Personer relatert til "Litteratur"

Vis klipp8:54

Min kamp - seks bøker

Omhandler dato: 2011-10-11

- Det handler veldig mye om selvforakt, sier Karl Ove Knausgård, etter at han har skrevet ferdig den sjette og siste boka i sitt store bokprosjekt ''Min kamp''.

I dette innslaget forteller Knausgård om hvorfor han måtte skrive romanen, og om hvordan han ser på andres reaksjoner på den. Han snakker også litt om hva som vil skje med hans forfatterskap framover.

Vis klipp4:20

Knausgårds bok Min kamp

Omhandler dato: 2009

Det er mange år siden en relativt fersk forfatter har vakt så mye oppsikt som Karl Ove Knausgård (1968 - ) med utgivelsen av ''Min kamp 1''. Her møter du Knausgård som forklarer hvorfor han ønsker å gi ut fortellingen om seg selv, oppveksten, og livet fram til han er 41 år.

Mange mener romanen er skrevet på en hensynsløs måte, fordi forfatteren bruker virkelige navn på familiemedlemmer, venner og kjærester, slik at private opplysninger blir kjent for alle som leser.

Samtidig er de fleste litteraturkritikere enige om at Karl Ove Knausgård skriver gode romaner. ''Min kamp 1'' er nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2010.

Flere av forfatterens romaner blir oversatt og kommer ut i andre land.

Vis klipp2:47

Lars Saabye Christensen om boka Beatles

Omhandler dato: 1984-03-01

Intervju med forfatteren etter utgivelsen av romanen om fire gutter fra Oslo, som har fire karer fra Liverpool som sine største helter.

Vis klipp4:38

Forfatteren bak boka Halvbroren

Omhandler dato: 2001-09-01

Portrett av forfatteren etter utgivelsen av romanen ''Halvbroren''. Han mener alle hans hovedpersoner har vært outsidere, en posisjon han solidariserer seg med, og han fremholder at han fremdeles ønsker å være en av gutta.

Romanen har han jobbet med i omtrent 10 år, og denne gangen føler han at han har gitt alt. Derfor er han ekstra glad for den gode mottakelsen boken har fått.

Vis klipp2:34

Om Nora i Et dukkehjem

Omhandler dato: 1880

Et dukkehjem blir ofte tolket som det viktigste innlegget til Henrik Ibsen i debatten om kvinnerettigheter.

I stykket er Nora hovedpersonenen. Hun lever sammen med Torvald helt til hun oppdager at han er kald og hensynsløs. Da forlater hun han for å finne sin egen vei for å bli moden.

Her får du høre mer om Nora og om hvordan stykket påvirket karrieren til Ibsen.

Vis klipp4:40

Erlend Loe forteller om boka Naiv.Super.

Omhandler dato: 1996

Forfatter Erlend Loe leser fra sin bok ''Naiv.Super.''. Vi er i Empire State Building, New York, der bokens hovedperson er på tur. Forfatteren forteller om hvordan hans sjette bok ble til.

På toppen av Empire State Building er det et poeng for hovedpersonen at tiden går litt raskere der oppe. Han forsøker å bruke erkjennelsen av at tid ikke er en konstant størrelse til å forstå sin egen alderdom og meningen med livet. Forfatteren erkjenner at han føler mye av det samme som hovedpersonen selv.

Vis klipp4:51

Knausgårds bok: En tid for alt

Omhandler dato: 2004

Denne reportasjen fra Stockholm handler om en ung norsk forfatter som får mer offentlig oppmerksomhet enn vanlig. Karl Ove Knausgård (1968 - ) er blitt stadig mer omtalt og omdiskutert.

Debutboka ''Ute av verden'' (1998) vakte stor oppmerksomhet. Oppfølgeren ''En tid for alt'' (2004) ble nominert til Nordisk råds litteraturptis. Romanen forteller om englenes historie på jorden. Deler av boka spinner også videre på sentrale deler av Bibelen, og undersøker forholdet mellom vitenskap og religion

Etter ''En tid for alt'', begynner Knausgård å skrive seks romaner om seg selv, en serie han kaller ''Min kamp''. I februar 2010 er de tre første bindene utgitt. De selger godt, og vekker mye debatt om litterære sjangere og om etikk.

Årsaken er at Knausgård i ''Min kamp'' hevder å skrive om sitt eget liv med seg selv som hovedperson. Han bruker også virkelige navn på familiemedlemmer, venner og kjærester som opptrer i handlingen.

Vis klipp12:16

Tore Renberg - Dette er mine gamle dager

Omhandler dato: 2011-10-18

I boka ''Kompani Orheim'' (2005) beskriver Tore Renberg hvordan familien til Jarle Klepp rakner på grunn farens alkoholmisbruk. Seks år senere er Renberg selv blitt far, og han føler at han er nødt til å skrive enda en bok om Jarle Klepp og faren hans.

I 2011 kommer boka ''Dette er mine gamle dager'' ut, og i dette intervjuet forteller Renberg om hvorfor han måtte skrive denne boka.

Vis klipp6:11

Lars Ove Seljestad med boka Fjorden

Omhandler dato: 2011.10.18

Det er en trend i norsk litteratur at mannlige forfattere skriver bøker om sine fedre. Romanen ''Fjorden'' åpner med følgende scene: En voksen sønn sitter ved farens døde kropp og spør om hvorfor de aldri kom ordentlig nær hverandre.

Her møter du forfatteren Lars Ove Seljestad som forteller mer om boka si.

Vis klipp2:35

Tore Renberg - Mannen som elsket Yngve

Omhandler dato: 2008-02-11

Boka ''Mannen som elsket Yngve'', utgitt i 2003, ble Tore Renbergs store gjennombrudd som forfatter. Den er oversatt til flere språk, og er også filmatisert. Mye av handlingen er lagt til slutten av 80-tallet, og musikk og samtid er sentrale temaer.

Hovedpersonen i boka, Jarle Klepp, er like gammel som Tore Renberg var i 1989, og i dette klippet snakker Renberg om hvordan stil og smak er med på å definere deg som person i ungdomstiden.

Vis klipp8:07

Lars Ove Seljestad med boka Blind

Omhandler dato: 2005-01-24

Lars Ove Seljestad debuterte som romanforfatter med boka ''Blind''. Boka handler om personen Geir Kinsarvik, som gjør en klassereise og bryter med sin sosiale bakgrunn fra industrisamfunnet Odda.
''Blind'' ble gitt ut i 2005, og fikk veldig god mottakelse.

Her intervjues Seljestad av Hans Olav Brenner, og forteller om debutboka og om oppveksten i Odda.

Vis klipp5:36

Er Shakespeare den største dikteren?

Omhandler dato: 1997

William Shakespeare (1564-1616) regnes av mange som verdens viktigste dikter og dramatiker.

I alle fall er Shakespeare verdensberømt, og hans dramaer og komedier er lest i utallige bokutgivelser, og spilt på teaterscener i mange land i århundrer. Det er også laget mange kinofilmer over stykkene hans i moderne tid.

I 1997 kom en ny norsk oversettelse av Shakespeares dramatikk. Her snakker to eksperter om dikterens betydning, og om problemet med å gjendikte verkene hans fra originalspråket, som er 1500-tallets engelsk.

Vis klipp3:49

Påskekrim

Omhandler dato: 1985-03-31

Med verdens lengste påskeferie kan det være deilig å synke ned i sofaen med en bok. Påsken i Norge er høysesong for krim i bokform, men også på TV og i radio. Hvorfor er det slik? Og hva er det som gjør en krimhistorie spennende?

Vis klipp9.26

Haruki Murakami

Omhandler dato: 2005-02-28

Haruki Murakami er en bestselgende forfatter fra Japan, men også svært populær i resten av verden. Han skriver ofte fortellinger i grenselandet mellom virkelighet, drøm og overnaturlige fenomener. Romanene hans er oversatt til over 30 språk.

Mange blir hekta når de først begynner å lese Murakami.

Vis klipp3:12

Fotograf tolker Hanne Ørstavik

Omhandler dato: 1997

Hedevig Anker, fotograf og videokunstner, tolker Hanne Ørstaviks roman ''Like sant som jeg er virkelig''.
Bokas hovedperson heter Johanne, og er innestengt i et rom en hel dag.

Forfatteren synes det er litt skummelt.

Vis klipp1:23

Til Kongen

Omhandler dato: 1945-06-07

Arnulf Øverland er i tiden før den annen verdenskrig en kraftig motstander av Hitler og nazismen. Etter krigsutbruddet går han ''under jorden'' og skriver flere dikt, og disse blir distribuert rundt omkring i Norge som en moralsk opprustning til motstand. Gestapo kommer etter hvert på sporet av ham, og i 1941 blir han arrestert og sendt til fangeleiren på Grini, og senere til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen i Tyskland.

Diktet ''Til Kongen'' er et hyllingsdikt til Kong Haakon VII, og er et av de første antinazistiske diktene Øverland skrev etter krigsutbruddet i 1940.

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Sindre Østgård | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen