"Litteratur" inngår i emnet

"Litteratur" inneholder flere emner

"Litteratur" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Litteratur"

Personer relatert til "Litteratur"

Vis klipp2:47

Lars Saabye Christensen om boka Beatles

Omhandler dato: 1984-03-01

Intervju med forfatteren etter utgivelsen av romanen om fire gutter fra Oslo, som har fire karer fra Liverpool som sine største helter.

Vis klipp4:20

Knausgårds bok Min kamp

Omhandler dato: 2009

Det er mange år siden en relativt fersk forfatter har vakt så mye oppsikt som Karl Ove Knausgård (1968 - ) med utgivelsen av ''Min kamp 1''. Her møter du Knausgård som forklarer hvorfor han ønsker å gi ut fortellingen om seg selv, oppveksten, og livet fram til han er 41 år.

Mange mener romanen er skrevet på en hensynsløs måte, fordi forfatteren bruker virkelige navn på familiemedlemmer, venner og kjærester, slik at private opplysninger blir kjent for alle som leser.

Samtidig er de fleste litteraturkritikere enige om at Karl Ove Knausgård skriver gode romaner. ''Min kamp 1'' er nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2010.

Flere av forfatterens romaner blir oversatt og kommer ut i andre land.

Vis klipp2:35

Tore Renberg - Mannen som elsket Yngve

Omhandler dato: 2008-02-11

Boka ''Mannen som elsket Yngve'', utgitt i 2003, ble Tore Renbergs store gjennombrudd som forfatter. Den er oversatt til flere språk, og er også filmatisert. Mye av handlingen er lagt til slutten av 80-tallet, og musikk og samtid er sentrale temaer.

Hovedpersonen i boka, Jarle Klepp, er like gammel som Tore Renberg var i 1989, og i dette klippet snakker Renberg om hvordan stil og smak er med på å definere deg som person i ungdomstiden.

Vis klipp6:11

Lars Ove Seljestad med boka Fjorden

Omhandler dato: 2011.10.18

Det er en trend i norsk litteratur at mannlige forfattere skriver bøker om sine fedre. Romanen ''Fjorden'' åpner med følgende scene: En voksen sønn sitter ved farens døde kropp og spør om hvorfor de aldri kom ordentlig nær hverandre.

Her møter du forfatteren Lars Ove Seljestad som forteller mer om boka si.

Vis klipp2:34

Om Nora i Et dukkehjem

Omhandler dato: 1880

Et dukkehjem blir ofte tolket som det viktigste innlegget til Henrik Ibsen i debatten om kvinnerettigheter.

I stykket er Nora hovedpersonenen. Hun lever sammen med Torvald helt til hun oppdager at han er kald og hensynsløs. Da forlater hun han for å finne sin egen vei for å bli moden.

Her får du høre mer om Nora og om hvordan stykket påvirket karrieren til Ibsen.

Vis klipp5:36

Er Shakespeare den største dikteren?

Omhandler dato: 1997

William Shakespeare (1564-1616) regnes av mange som verdens viktigste dikter og dramatiker.

I alle fall er Shakespeare verdensberømt, og hans dramaer og komedier er lest i utallige bokutgivelser, og spilt på teaterscener i mange land i århundrer. Det er også laget mange kinofilmer over stykkene hans i moderne tid.

I 1997 kom en ny norsk oversettelse av Shakespeares dramatikk. Her snakker to eksperter om dikterens betydning, og om problemet med å gjendikte verkene hans fra originalspråket, som er 1500-tallets engelsk.

Vis klipp3:49

Påskekrim

Omhandler dato: 1985-03-31

Med verdens lengste påskeferie kan det være deilig å synke ned i sofaen med en bok. Påsken i Norge er høysesong for krim i bokform, men også på TV og i radio. Hvorfor er det slik? Og hva er det som gjør en krimhistorie spennende?

Vis klipp9.26

Haruki Murakami

Omhandler dato: 2005-02-28

Haruki Murakami er en bestselgende forfatter fra Japan, men også svært populær i resten av verden. Han skriver ofte fortellinger i grenselandet mellom virkelighet, drøm og overnaturlige fenomener. Romanene hans er oversatt til over 30 språk.

Mange blir hekta når de først begynner å lese Murakami.

Vis klipp3:12

Fotograf tolker Hanne Ørstavik

Omhandler dato: 1997

Hedevig Anker, fotograf og videokunstner, tolker Hanne Ørstaviks roman ''Like sant som jeg er virkelig''.
Bokas hovedperson heter Johanne, og er innestengt i et rom en hel dag.

Forfatteren synes det er litt skummelt.

Vis klipp1:23

Til Kongen

Omhandler dato: 1945-06-07

Arnulf Øverland er i tiden før den annen verdenskrig en kraftig motstander av Hitler og nazismen. Etter krigsutbruddet går han ''under jorden'' og skriver flere dikt, og disse blir distribuert rundt omkring i Norge som en moralsk opprustning til motstand. Gestapo kommer etter hvert på sporet av ham, og i 1941 blir han arrestert og sendt til fangeleiren på Grini, og senere til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen i Tyskland.

Diktet ''Til Kongen'' er et hyllingsdikt til Kong Haakon VII, og er et av de første antinazistiske diktene Øverland skrev etter krigsutbruddet i 1940.

Vis klipp2:20

Å lese med farga briller

Omhandler dato: 1975

Olav H. Hauge seier at nokre av dikta hans kan vere ''hermetiske.'' Da er det berre han sjøl som veit kva han har meint.

Dette kan vel vere både eit privilegium og eit problem for ein forfattar? Blir teksten for innestengt, vil ikkje folk kjøpe bøkene.

Lyrikaren Olav H. Hauge verkar som ein stillferdig mann. Men i dette klippet må han le. Hauge blir munter når han snakkar om at folk les med ulike briller. Kvifor trur du han ler av det?

Vis klipp16:21

Roald Dahl gjester programmet Miks

Omhandler dato: 1989-10-20

Som liten gutt fikk Roald Dahl og hele skolen hans prøvesmake hver sin pakke med åtte ulike sjokolader. Det fikk Roald Dahl til å undre over hvordan det så ut inni en sjokoladefabrikk. Han så for seg forskere kledd i hvite frakker som eksperimenterte med forskjellige smaker og farger. Mange år senere lot han fantasien løpe fritt og skrev historien om Charlie og sjokoladefabrikken.

Her forteller den verdenskjente forfatteren Roald Dahl (1916-1990) mer om hvordan barnebøkene hans ble til.

Innslaget er både på engelsk og norsk.

Vis klipp0:46

Roald Dahl som TV-vert

Omhandler dato: 1986-03-17

Forfatteren Roald Dahl (1916-1990) er en verdensberømt forfatter, som har skrevet verdenskjente barnebøker og noveller for voksne.

I tillegg til å skrive fortellinger for store og små, skrev han også noen få filmmanus, deriblant to James Bond-filmer og Charlie og sjokoladefabrikken.

Roald Dahl har også vært programleder for NRK. Se han i aksjon her.

Innslaget er på engelsk.

Vis klipp6:29

Roald Dahl om sine barnebøker

Omhandler dato: 1985

- Det er nesten vanskeligere å skrive barnebøker enn voksenbøker, sier forfatter Roald Dahl i dette innslaget.

Roald Dahl (1916-1990) er en verdenskjent norsk-britisk forfatter, som gledet både voksne og unge lesere. Han vant mange priser, og flere av bøkene hans er blitt filmatisert. Noen av disse er Matilda, Heksene og Charlie og sjokoladefabrikken.

I dette intervjuet forteller han mer om hvordan det er å skrive bøker for barn.

Intervjuet er delvis på norsk og delvis på engelsk.

Vis klipp2:32

Forfatteren Alice Munro

Omhandler dato: 2010

Canadiske Alice Munro (f. 1931) er en av verdens mest kjente nålevende novelleforfattere. Hun har flere ganger vært nevnt som en verdig kandidat til Nobels litteraturpris.

Her forteller kulturredaktør Hege Duckert i NRK hvorfor hun liker å lese Munro.

Vis klipp2:02

Forfatter Mario Vargas Llosa

Omhandler dato: 2007

Den peruanske forfatteren Mario Vargas Llosa (f. 1936) fikk Nobelprisen i litteratur for 2010. Llosa er en av de viktigste forfatterne på det søramerikanske kontinentet.

I dette klippet får du en presentasjon av romanen ''Rampejenta'' som kom på norsk i 2007. Den mest kjente av Llosas bøker i norsk oversettelse, er ''Dommedagskrigen.''

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Sindre Østgård | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen