Vis klipp3.33

Adrenalin ved forelskelse

Omhandler dato: 2005-02-06

Hvordan virker adrenalin på kroppen når vi er forelsket? Dette har Unni fra Newton lyst til å finne ut av. Ved hjelp av eksperter og elektroniske målinger finner hun svaret.

Vis klipp16.30

Født sånn eller blitt sånn?

Omhandler dato: 2012

Menneskehjernen er en fantastisk konstruksjon, og skiller seg ganske mye fra andre primaters hjerne. Hvilke forutsetninger må være til stede for å utvikle en hjerne slik vi har i dag? Har mennesket rett og slett vært medskyldig i sin egen evolusjon?

Markus Lindholm er biolog og forsker, og i dette foredraget belyser han sine teorier om dette.

Programmet er et samarbeid mellom NRK Skole og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Vis klipp12:22

Hjerneforsker i verdenstoppen

Omhandler dato: 2012

Nevrobiologen Cornelia Bargmann fikk Kavliprisen i 2012. Kavliprisene er opprettet av norsk-amerikaneren Fred Kavli. Det er tre priser som deles ut annethvert år for fremragende forskning. Vinnerne velges ut av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Bargmann er en av verdens fremste hjerneforskere. Kavliprisen (som er på 1 million dollar) fikk hun for forskning på bittesmå mark, som viser seg å ha mange av de samme sosiale evnene som vi mennesker. Blant annet viser det seg at mark som bare er noen millimeter store, er i stand til å lære av sine feil.

Vis klipp5.50

Matens vandring gjennom kroppen

Omhandler dato: 2007

En gjennomsnittlig nordmann spiser ca 25 tonn mat i løpet av et helt liv. Følg matens vei gjennom kroppen når legene ved Haukeland Universitetssykehus tar for seg fordøyelsessystemet.

Vis klipp3.14

Forsøk med rottehjerner

Omhandler dato: 2007

I medisinsk forskning brukes forsøksdyr. Forskerne mener det er vanskelig å utvikle bedre medisiner og behandlingsmåter for syke mennesker uten å bruke dyr til testing.

Mange er kritiske til dyreforsøk, fordi de mener laboratoriedyr lider. Her ser du en reportasje der en rotte brukes i norsk hjerneforskning.

Vis klipp1.47

Stemmebånd i sving

Sammen med øynene er stemmen kanskje det viktigste verktøyet vi har for å skape kontakt og kommunisere med andre. Stemmebåndene er et organ i strupen, som gjør at vi kan bruke språk og uttrykke følelser.

Her lærer du mer om menneskestemmen og hvordan den fungerer.

Vis klipp5.40

Hvorfor kaster man opp?

Omhandler dato: 2001-08-26

Her får vi møte lege Hans-Jacob Bangstad, som lærer oss hvor oppkastsenteret sitter i hjernen. Hvilke fysiske mekanismer er i sving, og hvordan må disse må koordineres for at vi skal få kastet opp?

Vis klipp8:27

Kroppen vår i kulda

Omhandler dato: 2011

Her får du ikke bare lære en hel del om hvordan kroppen taper varme i kaldt vær, du får også demonstrert hvordan et kuldelaboratorium fungerer.

Vis klipp1.35

Tinnitus

Omhandler dato: 2010-09-07

Innerst i øret har vi noen ørsmå hår som kalles flimmerhår. Disse vibrerer når det kommer lyd, og sender signaler om dette til hjernen. Flimmerhårene kan bli ødelagt av for høy lyd, og de kan siden begynne å sende signaler selv om det ikke er noen lyd der. Dette kaller vi øresus - eller tinnitus.

Flere og flere ungdom får dårligere hørsel fordi de hører på for høy musikk - og fordi de bruker feil headset til MP3-spillerne sine.

Vis klipp1:45

Unngå hørselsskader

Omhandler dato: 2010-09-21

Over 700 000 nordmenn sliter med hørselsskader og tinnitus, og tallet er stadig økende. Her møter vi en svensk rockemusiker som vil lære norske elever å skru ned lyden på MP3-spillerne sine.

Vis klipp5.47

Sjekketriks

Omhandler dato: 2008

Når vi er forelsket, kjenner vi oss ofte usikre på hvordan vi skal få oppmerksomhet fra ham eller henne vi er opptatt av. Det er gjerne litt skummelt å nærme seg, for vi er selvfølgelig ekstra redd for å bli avvist i en slik situasjon.

Her er noen tips om hvordan det kan gjøres, og noen om hvordan det kanskje ikke bør gjøres.

Vis klipp4.32

Hvordan husker vi ting?

Omhandler dato: 2008

Det er hjernen vår som tar hånd om minner og hukommelse.Selv om mye av menneskehjernen fortsatt er et mysterium, vet forskerne nå hvor senteret for hukommelsen er.

Dette lille organet i hjernen ligner på en sjøhest, og kalles derfor hippocampus av hjerneforskerne.

Vis klipp6.21

Når hjernen er forelsket

Omhandler dato: 2008

Når vi blir forelsket merker vi at det skjer forandringer i kroppen og følelsene. Nå har hjerneforskningen funnet ut hvilke områder i hjernen som er aktive når vi ser, eller tenker, på den vi er forelsket i.

Vis klipp4:46

Oddbjørns og Solveigs superhukommelse

Omhandler dato: 2009

Det går an å øve seg opp til å huske noe spesielt, dersom man går inn for det. Her møter du en mester, og han lærer bort metoden sin til programleder Solveig Hareide i programmet Newton.

Vis klipp3:39

Slik fungerer hjernen

Omhandler dato: 2011-05-15

Hjernen er som en utrolig datamaskin, der millioner av elektriske signaler blir sendt mellom hjernecellene og videre rundt i kroppen.

Hvordan foregår denne kommunikasjonen mellom cellene, og hva slags forhold må ligge til rette?

Vis klipp2:33

Hvorfor har noen dyr kuleformet bæsj?

Omhandler dato: 2009-03-08

Elg, hare og flere dyr har bæsj som er kuleformet. Hva dyrene spiser, har betydning for hvordan avføringen blir. Det samme gjelder menneskene.

Her kan du se nærmere på noen ulike former for bæsj.

Opphavsrett NRK © 2009–2015 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen