Vis klipp5:47

Sjekketriks

Omhandler dato: 2008

Når vi er forelsket, kjenner vi oss ofte usikre på hvordan vi skal få oppmerksomhet fra ham eller henne vi er opptatt av. Det er gjerne litt skummelt å nærme seg, for vi er selvfølgelig ekstra redd for å bli avvist i en slik situasjon. Her er noen tips om hvordan det kan gjøres, og noen om hvordan det kanskje ikke bør gjøres.

Selvfølgelig finnes det hundrevis av andre muligheter også, du kommer sikkert på noen selv, når du har bruk for dem!

Vis klipp6:21

Når hjernen er forelsket

Omhandler dato: 2008

Når vi blir forelsket merker vi at det skjer forandringer i kroppen og følelsene. Nå har hjerneforskningen funnet ut hvilke områder i hjernen som er aktive når vi ser, eller tenker, på den vi er forelsket i.

Vis klipp4:46

Oddbjørns og Solveigs superhukommelse

Omhandler dato: 2009

Det går an å øve seg opp til å huske noe spesielt, dersom man går inn for det. Her møter du en mester, og han lærer bort metoden sin til programleder Solveig Hareide i programmet Newton.

Vis klipp3:39

Slik fungerer hjernen

Omhandler dato: 2011-05-15

Hjernen er som en utrolig datamaskin, der millioner av elektriske signaler blir sendt mellom hjernecellene og videre rundt i kroppen.

Hvordan foregår denne kommunikasjonen mellom cellene, og hva slags forhold må ligge til rette?

Vis klipp2:33

Hvorfor har noen dyr kuleformet bæsj?

Omhandler dato: 2009-03-08

Elg, hare og flere dyr har bæsj som er kuleformet. Hva dyrene spiser, har betydning for hvordan avføringen blir. Det samme gjelder menneskene.

Her kan du se nærmere på noen ulike former for bæsj.

Vis klipp1:46

Hvorfor er tiss gult?

Omhandler dato: 2010-10-03

Hvorfor er egentlig tisset vårt gult? Det vet Kristoffer!

Vis klipp1:03

Hvorfor går man i søvne?

Omhandler dato: 2009-03-22

Når kroppen sover, hender det av og til at en liten del av hjernen er våken. Da kan noen få mennesker begynne å gjøre ting som om de hadde vært våkne.

Hva som skjer i kroppen når man går i søvne, får du vite her.

Vis klipp1:25

Hva er hjernerystelse?

Omhandler dato: 2010-09-26

En hjernerystelse er noe man skal ta alvorlig. De vanligste symptomene på hjernerystelse er bevisstløshet, hukommelsessvikt, hodepine, svimmelhet og kvalme. Det anbefales at man tar det med ro til plagene er borte.

Her viser Kristoffer hva som skjer med hjernen når man får en hjernerystelse.

Vis klipp3:00

Hvorfor skvetter vi?

Omhandler dato: 2010-10-03

Når vi skvetter forbereder kroppen seg veldig brått på å takle en fare. Musklene får mer blod, øynene sperrer seg opp, pupillene utvider seg og vi er på et øyeblikk klare til å reagere.

Her møter vi en ekspert på nevrologi, og vi får lære mer om hvorfor vi skvetter.

Vis klipp1:28

Millioner kilometer hjerne

Omhandler dato: 1998

Noen mener at menneskehjernen er blant de største mysteriene i hele universet. Sikkert er det i hvertfall at det viktigste organet i kroppen vår ikke er ferdig utforsket.

Norge har internasjonalt anerkjente hjerneforskere. Ved Universitetet i Trondheim ( NTNU ) studerer professorene May-Britt og Edvard Moser blant annet hvordan hukommelsen virker.

Disse forskerne mener at all menneskelig aktivitet kan kartlegges ved å studere hjernen. Til og med forelskelse skyldes at nerveceller i bestemte deler av hjernen snakker sammen, hevder de.

Vis klipp25:01

Hormoner

Omhandler dato: 2003

Hva skjer med naturen når den påvirkes av hormoner og hormonhermere?

Det er funnet rester at østrogen fra kvinners p-piller i vassdrag. Et av resultatene er at fisk femininiseres, som vil si at hannfisk utvikler eggledere. Hannfisken mister blant annet interessen for hunnfisken. Her hører du hvilke konsekvenser dette får for naturens utvikling.

(Et engelsk intervju mot slutten av programmet)

Vis klipp2:41

Ikke alle hører sykkellbjella

På sykkelstyret skal det sitte en ringeklokke som klinger med lyse toner. Det er litt dumt, for dermed er det ikke alle som hører klokken når du kommer syklende.

Vis klipp4:49

Øret er en kompleks kroppsdel

Både mennesker og dyr er fulle av lyder. I dette klippet fra NRK undervisnings-TV i 1988 får du noen eksempler på det. Du kan sikkert finne flere selv.

Her ser du også hvordan øret er bygd opp for å fange lyder, og sende signalene videre til hjernen. Der blir lydene forklart eller tolket, akkurat som andre signaler vi mottar med sansene våre.

Øret regnes for å være den mest innviklede mekaniske delen av menneskekroppen.

Vis klipp4.20

En billion hjerneceller

Omhandler dato: 1998

Her kan du lære litt om hvordan menneskehjernen fungerer og hvordan den er bygd opp. Hjernen rommer hele personligheten, og er hovedkvartér for nervesystemet.

Vis klipp1:58

Hvorfor lukter promp så ekkelt?

Omhandler dato: 2009

Av de gassene som kommer ut av magen er det bare en eneste prosent som stinker. Resten av de 99 % er helt luktfrie gasser, men det er den ene stinkende prosenten som blir lagt mest merke til.

Vis klipp9:43

Hva skjer når vi blir nervøse?

Omhandler dato: 2009

Det kjennes ut som en kamp på liv og død, men det verste som kan skje er jo bare at du driter deg ut.

Derfor er det litt rart at vi blir så nervøse når vi skal opptre foran mange mennesker. Sammen med Solveig, barne-tv-Asgeir og The BlackSheeps kan du finne ut hva det er som skjer med kroppen vår akkurat da.

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Sindre Østgård | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen