Vis klipp5:40

Hvorfor kaster man opp?

Omhandler dato: 2001-08-26

Her får vi møte lege Hans-Jacob Bangstad, som lærer oss hvor oppkastsenteret sitter i hjernen. Hvilke fysiske mekanismer er i sving, og hvordan må disse må koordineres for at vi skal få kastet opp?

Vis klipp8:27

Kroppen vår i kulda

Omhandler dato: 2011

Her får du ikke bare lære en hel del om hvordan kroppen taper varme i kaldt vær, du får også demonstrert hvordan et kuldelaboratorium fungerer.

Vis klipp1:35

Tinnitus

Omhandler dato: 2010-09-07

Innerst i øret har vi noen ørsmå hår som kalles flimmerhår. Disse vibrerer når det kommer lyd, og sender signaler om dette til hjernen. Flimmerhårene kan bli ødelagt av for høy lyd, og de kan siden begynne å sende signaler selv om det ikke er noen lyd der. Dette kaller vi øresus - eller tinnitus.

Flere og flere ungdom får dårligere hørsel fordi de hører på for høy musikk - og fordi de bruker feil headset til MP3-spillerne sine.

Vis klipp1:45

Unngå hørselsskader

Omhandler dato: 2010-09-21

Over 700 000 nordmenn sliter med hørselsskader og tinnitus, og tallet er stadig økende. Her møter vi en svensk rockemusiker som vil lære norske elever å skru ned lyden på MP3-spillerne sine.

Vis klipp6:21

Når hjernen er forelsket

Omhandler dato: 2008

Når vi blir forelsket merker vi at det skjer forandringer i kroppen og følelsene. Nå har hjerneforskningen funnet ut hvilke områder i hjernen som er aktive når vi ser, eller tenker, på den vi er forelsket i.

Vis klipp5:47

Sjekketriks

Omhandler dato: 2008

Når vi er forelsket, kjenner vi oss ofte usikre på hvordan vi skal få oppmerksomhet fra ham eller henne vi er opptatt av. Det er gjerne litt skummelt å nærme seg, for vi er selvfølgelig ekstra redd for å bli avvist i en slik situasjon. Her er noen tips om hvordan det kan gjøres, og noen om hvordan det kanskje ikke bør gjøres.

Selvfølgelig finnes det hundrevis av andre muligheter også, du kommer sikkert på noen selv, når du har bruk for dem!

Vis klipp4:32

Hvordan husker vi ting?

Omhandler dato: 2008

Det er hjernen vår som tar hånd om minner og hukommelse.Selv om mye av menneskehjernen fortsatt er et mysterium, vet forskerne nå hvor senteret for hukommelsen er.

Dette lille organet i hjernen ligner på en sjøhest, og kalles derfor hippocampus av hjerneforskerne.

Vis klipp4:46

Oddbjørns og Solveigs superhukommelse

Omhandler dato: 2009

Det går an å øve seg opp til å huske noe spesielt, dersom man går inn for det. Her møter du en mester, og han lærer bort metoden sin til programleder Solveig Hareide i programmet Newton.

Vis klipp3:39

Slik fungerer hjernen

Omhandler dato: 2011-05-15

Hjernen er som en utrolig datamaskin, der millioner av elektriske signaler blir sendt mellom hjernecellene og videre rundt i kroppen.

Hvordan foregår denne kommunikasjonen mellom cellene, og hva slags forhold må ligge til rette?

Vis klipp2:33

Hvorfor har noen dyr kuleformet bæsj?

Omhandler dato: 2009-03-08

Elg, hare og flere dyr har bæsj som er kuleformet. Hva dyrene spiser, har betydning for hvordan avføringen blir. Det samme gjelder menneskene.

Her kan du se nærmere på noen ulike former for bæsj.

Vis klipp1:46

Hvorfor er tiss gult?

Omhandler dato: 2010-10-03

Hvorfor er egentlig tisset vårt gult? Det vet Kristoffer!

Vis klipp1:03

Hvorfor går man i søvne?

Omhandler dato: 2009-03-22

Når kroppen sover, hender det av og til at en liten del av hjernen er våken. Da kan noen få mennesker begynne å gjøre ting som om de hadde vært våkne.

Hva som skjer i kroppen når man går i søvne, får du vite her.

Vis klipp1:25

Hva er hjernerystelse?

Omhandler dato: 2010-09-26

En hjernerystelse er noe man skal ta alvorlig. De vanligste symptomene på hjernerystelse er bevisstløshet, hukommelsessvikt, hodepine, svimmelhet og kvalme. Det anbefales at man tar det med ro til plagene er borte.

Her viser Kristoffer hva som skjer med hjernen når man får en hjernerystelse.

Vis klipp3:00

Hvorfor skvetter vi?

Omhandler dato: 2010-10-03

Når vi skvetter forbereder kroppen seg veldig brått på å takle en fare. Musklene får mer blod, øynene sperrer seg opp, pupillene utvider seg og vi er på et øyeblikk klare til å reagere.

Her møter vi en ekspert på nevrologi, og vi får lære mer om hvorfor vi skvetter.

Vis klipp1:28

Millioner kilometer hjerne

Omhandler dato: 1998

Noen mener at menneskehjernen er blant de største mysteriene i hele universet. Sikkert er det i hvertfall at det viktigste organet i kroppen vår ikke er ferdig utforsket.

Norge har internasjonalt anerkjente hjerneforskere. Ved Universitetet i Trondheim ( NTNU ) studerer professorene May-Britt og Edvard Moser blant annet hvordan hukommelsen virker.

Disse forskerne mener at all menneskelig aktivitet kan kartlegges ved å studere hjernen. Til og med forelskelse skyldes at nerveceller i bestemte deler av hjernen snakker sammen, hevder de.

Vis klipp25:01

Hormoner

Omhandler dato: 2003

Hva skjer med naturen når den påvirkes av hormoner og hormonhermere?

Det er funnet rester at østrogen fra kvinners p-piller i vassdrag. Et av resultatene er at fisk femininiseres, som vil si at hannfisk utvikler eggledere. Hannfisken mister blant annet interessen for hunnfisken. Her hører du hvilke konsekvenser dette får for naturens utvikling.

(Et engelsk intervju mot slutten av programmet)

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen