"Journalistikk" inngår i emnet

"Journalistikk" inneholder flere emner

"Journalistikk" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Journalistikk"

Personer relatert til "Journalistikk"

Vis klipp6:53

Kontekstløse bilder av jublende palestinere

Omhandler dato: 2001-09-11

Etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001, var vi vitne til TV-bilder av palestinere som angivelig stod og jublet over angrepene.

Nå går det imidlertid rykter om at disse bildene var fra 1991, og viser palestinere som feirer Iraks invasjon av Kuwait. Hva som faktisk er riktig, vites ikke. I denne debatten reises likevel spørsmålet om disse bildene ble tillagt for stor vekt i dekningen av terroren mot USA.

Vis klipp2:35

Medieskapte ord

Omhandler dato: 1999

Det er ikke alltid det som står i aviser, eller blir sagt på TV og radio, stemmer med virkeligheten. Ikke fordi det er direkte usant, men fordi pressen forenkler og spissformulerer. Det er mediene som skaper nyheter, og som velger ut hvilke hendelser som blir rapportert.

Er det riktig av pressen å skrive om en voldsbølge, dersom det ikke foregår mer vold enn før?

Vis klipp0:59

Aviser skriv ikkje nynorsk

Omhandler dato: 2003

Ingen av dei store riksavisene i Noreg tillet journalistane sine å skrive reportasjar på nynorsk. Dei trykte media skil seg frå etermedia på dette feltet.

Kvifor er det slik?

Vis klipp3:51

- Vinje skapte ein ny stil

Omhandler dato: 1850

Aasmund Olavsson Vinje går for å vere ein stilfornyar i journalistikk og litteratur. Skrivestilen hans var prega av ei evne til å sjå ei sak frå fleire sider, og han viste ofte tvisyn, blant anna i forhold til norsk nasjonalromantikk.

Her får du høyre ein professor fortelje om kva for verkemiddel Vinje tok i bruk i da han skapte ein ny tone i norsk presse.

Aasmund Olavsson Vinje blei fødd 1818 i Vinje i Telemark, og døydde 30. juli 1870 på Hadeland. Han var ein norsk forfattar og journalist. Vinje var ein av dei første som aktivt tok i bruk det norske landsmålet (nynorsk) som Ivar Aasen hadde utvikla, og den første som brukte nynorsk skriftspråk gjennomgåande også i prosa.

Vis klipp2:07

Eit marknadsbrev

Omhandler dato: 1850

Forfattar og journalist Aasmund Olavsson Vinje har skrive eit verk som heiter Eit Marknadsbrev. Her får du høyre teksta lese av nynorskprofessor Olav Midttun.

Vinje blei fødd 1818 i Vinje i Telemark, og døydde i 1870 på Hadeland. Han var ein av dei første som aktivt tok i bruk det norske landsmålet (nynorsk) som Ivar Aasen hadde utvikla, og den første som brukte nynorsk skriftspråk gjennomgåande også i prosa.

Vinje er kanskje særleg kjend for å ha gitt den norske pressa ein nye tone ved måten han skreiv på.

Vis klipp5:17

- Journalistar skal lære folk

Omhandler dato: 1850

Forfattaren og journalisten Aasmund Olavsson Vinje hadde mange tankar om kva for ei oppgåve journalistar har.

Her får du høyre ei rekkje punkter over kva Vinje meiner journalistikken bør vere og gjere. Men kven hadde lært Vinje dette? Her får du også vite kven som hadde inspirert Vinje.

Aasmund Olavsson Vinje blei fødd 1818 i Vinje i Telemark, og døydde 30. juli 1870 på Hadeland. Vinje var ein av dei første som aktivt tok i bruk det norske landsmålet som Ivar Aasen hadde utvikla (nynorsk).

Vinje er kanskje særleg kjend for å ha gitt den norske pressa ein nye tone ved måten han skreiv på.

Vis klipp2:54

Kritisk journalistikk

Omhandler dato: 1999

En som driver kritisk journalistikk er en som sjekker en opplysning med flere kilder, og er kritisk til kildene når hun eller han arbeider med en sak.

Journalisten du får møte i dette klippet påstår at han er en slik journalist. Han leder nyhetsprogrammet Aktuell rapport, der han tar opp saker en uke etter at alle andre har tatt dem opp. Dette gjør han nettopp fordi han vil bruke god tid på kildene sine og gå dypere inn i materien. - Det viktigste for meg er uavhengighet og journalistisk integritet, sier han.

Vis klipp3:19

Åpning av NRK2

Omhandler dato: 1996

Før åpningen av NRK2 er det mange hemmeligheter som lurer bak veggene til det hvite huset på Marienlyst.

Mens dagene til åpning av NRKs nye TV-kanal telles ned, er det mye som må gjøres. Og nerver må roes ned selv hos erfarne Trond-Viggo Torgersen.

Kanalsjefen i NRK2, Stein-Roger Bull, forbereder redaksjonen på eventuell kritikk i mediene.

Programleder Erling Fossen forteller om satsingen, og Fredrik Skavlan kjører gjennom sitt nye talkshow.

Vis klipp2:43

Tabloidisering

Omhandler dato: 1987

Journalistspråket har forandret seg og tatt en mer direkte form. Når kompliserte problemstillinger forenkles for å tilpasses en travel mediehverdag, kaller vi det ofte tabloidisering. Utviklingen har fortsatt i økende tempo siden dette programmet ble laget.

Vis klipp1.50

Illustrasjoner

Omhandler dato: 1987

Bilder brukes til å illustrere en tekst, for at budskapet skal bli tydeligere. I bøker, blader og aviser er det tegninger og fotografier som illustrerer teksten. På TV og Internett kan levende bilder gå sammen med det som blir sagt. Dersom bildene ikke stemmer overens med det som blir sagt, virker de ofte mot sin hensikt. Dermed blir budskapet mindre tydelig.

Vis klipp2:08

Personportrett i media

Omhandler dato: 2005

Gjenkjennelse er et viktig stikkord for god journalistikk. Tidligere redaktør Sven Egil Omdal forteller om personportretter i mediene.

Vis klipp1:39

Hva er en god journalist?

Omhandler dato: 2005

Hva forventes av en god journalist? Tidligere redaktør i Stavanger Aftenblad, Sven Egil Omdal, forteller om hvilke krav som gjerne stilles til nye journalister.

Vis klipp5:30

Journalistens påvirkning

Omhandler dato: 2005

Alle journalister påvirker publikummet sitt, og aller mest på TV. Men hvordan skjer det? Tidligere redaktør Sven Egil Omdal forteller om mulighetene for og farene ved påvirkning og manipulering i journalistikken.

Vis klipp2:46

Redaktørens rolle

Omhandler dato: 2005

Kan aviser bestemme hva leserne skal mene? Nei, sier tidligere redaktør i Stavanger Aftenblad. Men avisene kan bidra til å bringe saker fram i søkelyset. Pressen bestemmer ikke hva man skal synes men påvirker hvilke saker man kan synes noe om. Det kalles gjerne å sette dagsorden.

Vis klipp1:23

Journalistens hvem, hva, hvor, hvorfor

Omhandler dato: 2005

Tidligere redaktør Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad forteller om det viktigste ved å være journalist.

Vis klipp3:57

Medias påvirkning

Omhandler dato: 2005

Er det riktig at stadig mer stoff i massemediene har et uvesentlig innhold? Tidligere redaktør Sven Egil Omdal forteller om medias rolle og påvirkning i Norge.

Opphavsrett NRK © 2009–2016 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen