"Journalistikk" inngår i emnet

"Journalistikk" inneholder flere emner

"Journalistikk" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Journalistikk"

Personer relatert til "Journalistikk"

Vis klipp2:43

Tabloidisering

Omhandler dato: 1987

Journalistspråket har forandret seg og tatt en mer direkte form. Når kompliserte problemstillinger forenkles for å tilpasses en travel mediehverdag, kaller vi det ofte tabloidisering. Utviklingen har fortsatt i økende tempo siden dette programmet ble laget.

Vis klipp2.02

Vær Varsom-plakaten

Omhandler dato: 2005

Om å respektere menneskers integritet i offentligheten. Tidligere redaktør i Stavanger Aftenblad, Sven Egil Omdal, forteller om medienes bruk av Vær Varsom-plakaten.

Vis klipp3:57

Medias påvirkning

Omhandler dato: 2005

Er det riktig at stadig mer stoff i massemediene har et uvesentlig innhold? Tidligere redaktør Sven Egil Omdal forteller om medias rolle og påvirkning i Norge.

Vis klipp5:30

Journalistens påvirkning

Omhandler dato: 2005

Alle journalister påvirker publikummet sitt, og aller mest på TV. Men hvordan skjer det? Tidligere redaktør Sven Egil Omdal forteller om mulighetene for og farene ved påvirkning og manipulering i journalistikken.

Vis klipp2:08

Personportrett i media

Omhandler dato: 2005

Gjenkjennelse er et viktig stikkord for god journalistikk. Tidligere redaktør Sven Egil Omdal forteller om personportretter i mediene.

Vis klipp1:23

Journalistens hvem, hva, hvor, hvorfor

Omhandler dato: 2005

Tidligere redaktør Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad forteller om det viktigste ved å være journalist.

Vis klipp1:39

Hva er en god journalist?

Omhandler dato: 2005

Hva forventes av en god journalist? Tidligere redaktør i Stavanger Aftenblad, Sven Egil Omdal, forteller om hvilke krav som gjerne stilles til nye journalister.

Vis klipp2:46

Redaktørens rolle

Omhandler dato: 2005

Kan aviser bestemme hva leserne skal mene? Nei, sier tidligere redaktør i Stavanger Aftenblad. Men avisene kan bidra til å bringe saker fram i søkelyset. Pressen bestemmer ikke hva man skal synes men påvirker hvilke saker man kan synes noe om. Det kalles gjerne å sette dagsorden.

Vis klipp1:34

Medias framtid

Omhandler dato: 2005

Tidligere redaktør i Stavanger Aftenblad, Sven Egil Omdal, frykter en splittet mediebruk i framtida. Hvis det blir slik at eliten bruker de gode mediene mens folk flest bare lar seg underholde, tror han dette kan føre til et dårligere samfunn.

Vis klipp2:27

Maktskifte i Irak

Omhandler dato: 2004

I 2004 blir makten i Irak formelt tilbakeført fra de amerikanske okkupantene til irakiske politikere. Det skjer 15 måneder etter at krigen i Irak startet. Den nye midlertidige statsministeren heter Ayad Allawi, som overtar etter USAs sivile administrasjon. Allawi legger ikke skjul på at tida framover blir vanskelig, men lover at det skal gjennomføres frie valg i landet.

Vis klipp4:43

Medias utvikling

Omhandler dato: 2005

Om media i dagens Norge. Tidligere redaktør Sven Egil Omdal forteller om partipressen og utviklingen i medielandskapet.

Vis klipp4:25

Massakren i Beijing

Omhandler dato: 1989

I april 1989 starter mange tusen studenter en demonstrasjon på Den himmelske freds plass i Beijing. Kravene er demokrati og mer frihet. I flere uker holder demonstrantene stand, men den 4. juni blir det fredelige studentopprøret slått ned av kinesiske militærstyrker. Flere hundre mennesker blir drept og tusenvis arrestert.

Situasjonen er også vanskelig og farlig for de utenlandske journalistene i byen. Her er en dramatisk rapport fra NRKs korrespondent et par dager etter massakren.

Vis klipp6:13

Ungdom hogger ved

Omhandler dato: 1947

Brensel er mangelvare i Norge de første årene etter 2. verdenskrig. Derfor ønsker ungdomsorganisasjonene å organisere frivillig arbeidsdugnad med vedhogging.

Her et eksempel fra Lørenskog kommune, som hadde nok ved, men ikke mange nok hender til å hogge den. Legg også merke til måten intervjuene blir gjennomført på. Radiosendingene har forandret seg ganske mye siden dengang.

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Sindre Østgård | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen