Vis klipp28.47

Tidsvitne: Harryhandel

Omhandler dato: 2013

Da broa over Svinesund ble åpna i 1946 visste ingen hvor voldsomt grensehandelen skulle øke. Senere fikk denne trafikken over til Strømstad merkelappen ''harryhandel''.

Her kan du fordype deg i svart-hvite filmklipp med 70-tallsbiler og 80-tallsbutikker i Strømstad og Svinesund. Først i 2005 ble uttrykket ''harryhandel'' lansert av tidligere leder i partiet Venstre, Lars Sponheim. Med ordet ''harry'' forbinder vi gjerne enkel smak, fyllefest og mangel på dannelse.

I et arkivklipp hører du om rasjonering på biler. Etter andre verdenskrig (1940-1945) var det stor mangel på varer. Derfor var det ikke fritt fram for folk å kjøpe bil. Man måtte vente i kø og søke myndighetene om tillatelse (rasjonering). Slik var det i Norge helt til 1960.

Vis klipp3:36

Usunn mat til barn

Omhandler dato: 2013

Mange matvarer er pakket inn slik at både barn og foreldre oppfatter det slik at den er spesielt beregnet på barn. Da er det jo lett å tro at den maten er særlig sunn for barn. Men slik er det stort sett ikke.

Når Forbrukerinspektørene undersøker saken, viser det seg at mat med ''barne-emballasje'' er mindre sunn enn annen mat i butikken. Det er jo ganske bakvendt, når vi vet hvor viktig kostholdet er i oppveksten.

Vis klipp10:25

Om å kutte svinger i næringslivet

Omhandler dato: 2013

Man trenger ikke være ond for å tøye grensene for etisk oppførsel. Det får du eksempler på her. Jørn Bue Olsen og Henrik Syse har utgitt boka ''Næringslivsetikk og Samfunnsansvar'', og snakker i NRKs Ekko om hvor lett det er å gjøre moralsk uakseptable ting i arbeidslivet, bare fordi det er ''noe alle gjør''.

Vis klipp2.26

Skjæret ''Bispen''

Omhandler dato: 2012

Det farlige skjæret ''Bispen'' vest for Lindesnes.

Vis klipp3:50

Korshavn

Omhandler dato: 2012

Korshavn ble tollsted i 1830. På Vakthusheia er det hugget inn to kompassroser og profilen av ei skute i fjellet. Det lille vakthuset ble gjenreist i 1991. Det var fiskemottak i Korshavn fram til 1990, og det har vært hermetikkfabrikk, rekepilling og filetering av makrell.

Tidligere var Korshavn et fort i Sjøforsvaret. I dag er det Korshavn Rorbuer og turistfisket som preger havnebildet.

Vis klipp1.36

Lillehavn

Omhandler dato: 2012

Lillehavn var opprinnelig havn for folk på Fjellskår. Det er en liten havn, som var utsatt i dårlig vær, inntil fiskerihavna ble utbygget med molo. Før den tid måtte mindre båter trekkes på land under uvær, og større skøyter måtte søke tilflukt i Ramslandsvågen.

Stedet er også blitt kalt ''Norges sydligste fiskevær'', fordi mange makrell-dorgere lenger østfra lå her tidlig i sesongen. Både Fiskernes Salgslag (Skagerrakfisk) og Norges Makrellag hadde mottaksanlegg i Lillehavn, og det var både røykeri og produksjon av klippfisk.

Vis klipp28.36

Kina om Kina: episode 4

Omhandler dato: 2012

Kinesiske kvinner får det stadig bedre. Innføringen av økonomiske reformer har gitt kvinnene en mer synlig plass i samfunnet. Tvangsgifting, og et liv på landsbygda, er ikke lenger hverdagen, nå har kvinnene rett til å bestemme selv. Valgfriheten gjør at flere tar utdannelse og jobber i de store byene.

Selv om det kinesiske samfunnet har gitt kvinnene større frihet, er det fortsatt mange som lever et hardt liv. Lav status, ettbarnspolitikk og et mannsdominert samfunn gjør at Kina er det landet i verden hvor det er flere kvinner enn menn som tar sitt eget liv.

Svensk dokumentarserie. (4:8)

Vis klipp2:43

Stavangerfjord i Bergen

Omhandler dato: 1918

Skipet Stavangerfjord var Amerikalinjens tredje båt. Den er bygget i 1917, og seilte direkte til New York. På grunn av første verdenskrig (1914-1918) kom den ikke til Norge og Bergen før høsten 1918. Her ser vi skipet på havna i Bergen, og på vei avgårde over til Amerika igjen.

Den norske Amerikalinje var et norsk rederiselskap for skipstrafikk mellom Norge og USA, som ble stiftet i 1910. De fleste passasjerene var utvandrere fra Norge.

Vis klipp1.43

Torsketungeskjæring

Omhandler dato: 2013-02-15

Barna på Sommarøy skole i Øksnes kommune har fiskeuke, i forbindelse med Vesterålen skreifestival. Under fiskeuka arrangeres en elevkonkurranse i torsketungeskjæring, og Kristoffer i 5. klasse er favoritt. Takler han presset?

Vis klipp28:38

Kina om Kina: episode 5

Omhandler dato: 2012

De unge i Kina lever godt av den velstand foreldrene har bygd opp. Stadig flere ungdommer fra landsbygda studerer i byene, med flere muligheter enn foreldrene hadde.

I denne episodene møter vi Tian Qiuyu som har tatt klassereisen fra landsbygda til egen business i byen, et resultat av hardt arbeid.

Svensk dokumentarserie (5:8)

Vis klipp1.47

Glede og sorg over sterk norsk krone

Omhandler dato: 2012

Når den norske krona styrker seg som valuta, får dette ulike konsekvenser for næringslivet. De som selger varer og tjenester i eksportnæringen ønsker ikke en sterk krone, mens de som driver import er veldig fornøyd når kronas verdi øker.

Her møter du både en bilimportør og et firma som selger sine tjenester til utlandet. Hvem tror du er mest fornøyd når euroen går mot sju kroner?

Vis klipp1:50

Udvåre

Omhandler dato: 2012

Udvåre er den ytterste øya mot havet øst for Lindesnes. Det har aldri vært bebyggelse på Udvåre, men loser og fiskere har brukt øya langt tilbake i tid.

Vis klipp3:57

Svinør

Omhandler dato: 2012

Den nære beliggenheten til Lindesnes er en av årsakene til at Svinør i sin tid ble det største losdistriktet på sørlandskysten, med 20 faste loser.

Bebyggelsen ligger på en lang rekke i vannkanten langs innsiden av Hovedøya (Svinøy), med fasadene vendt ut mot havna og det lune sundet mellom Svinøy og Hammerøy. I sine glansdager hadde Svinør fire gjestgiverier, 3 - 4 butikker, skipshandel, tre skipsverft, flere bakerier, skole, poståpneri, losstasjon og telefonsentral.

Vis klipp3:37

Jåsund

Omhandler dato: 2012

Det grunne og smale sundet som forbinder Lenefjorden og Grønsfjorden er som et nåløye du må gjennom. De som bodde her hadde full kontroll over skipstrafikken ut og inn fjorden på vestsiden av Neset. Ikke rart at det ligger mange gravrøyser omkring sundet. Det er heller ikke overraskende at Jåsund tidlig ble tollsted.

I 1604 er det registrert utskipning av tømmer til Holland og Skottland. Fra sommeren 1617 til sommeren året etter ble det tollklarert til sammen 22 skip.

Vis klipp1.49

Prester sov i parken i protest

Omhandler dato: 2013

Prester i Oslo synes det er lite humant å møte fattige tiggere med forbud. I stedet for forbud burde romfolk, og andre husløse som overnatter ute, møtes med tilbud. Som en protestaksjon mot byrådets vedtak sov rundt 100 prester ute en natt i Sofienbergparken, øst i Oslo sentrum.

Våren 2013 vedtok byrådet strengere regler for overnatting under åpen himmel i hovedstaden. Dette ble bestemt fordi mange synes det er et problem at stadig flere romfolk slår seg ned, lever av å tigge på gata og sover i parker og på andre offentlige steder, som ofte blir forsøplet av campingen.

Vis klipp4:27

Spangereid

Omhandler dato: 2012

Spangereid ligger langs riksvei 460, mellom Vigeland og Lindesnes fyr. Tettstedet Spangereid har i dag ca. 1200 innbygger.

Fra 1837 var Spangereid en del av Audnedal (Undal) formannskapsdistrikt sammen med Konsmo, Valle og Vigmostad.

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Sindre Østgård | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen