"Kultur" inneholder flere emner

"Kultur" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Kultur"

Personer relatert til "Kultur"

Vis klipp4:00

Lillehammer 1994 - Espen Bredesen vinner hopp

Omhandler dato: 1994

Det var en merkbar innbitt stemning før den siste hoppkonkurransen under OL på Lillehammer i 1994. Den tyske favoritten Jens Weissflog ''viste fingeren'' til publikum under prøvehoppingen, mens de norske hopperne var lystne på revansje etter at Weissflog hadde vunnet storbakkerennet noen dager tidligere.

Her får du gjenoppleve høydepunktene fra rennet i Lysgårdssbakken.

På grunn av rettigheter kan dette klippet bare avspilles i Norge.

Vis klipp2:35

Lillehammer 1994 - Koss vinner 1500 m

Omhandler dato: 1994

Johann Olav Koss toppet karrieren sin med å ta tre OL-gull og samtidig sette tre verdensrekorder under skøyteøvelsene i Vikingskipet på Hamar i 1994. Her kan du se hele løpet hans fra 1500 meteren.

På grunn av rettigheter kan dette klippet bare avspilles i Norge.

Vis klipp2:31

Lillehammer 1994 - tredobbelt norsk i alpint

Omhandler dato: 1994

Et av de største øyeblikkene i norsk alpinhistorie er de norske utøvernes trippelseier i den alpine kombinasjonen under OL på Lillehammer i 1994.

Lasse Kjus, Kjetil André Aamodt og Harald Christian Strand Nilsen sto for denne prestasjonen, og her får du se høydepunktene fra andre omgang av slalåmøvelsen.

På grunn av rettigheter kan dette klippet bare avspilles i Norge.

Vis klipp3:39

Lillehammer 1994 - Alsgaard vinner 30 km

Omhandler dato: 1994

Thomas Alsgaard sier etter seieren på tremila under OL på Lillehammer i 1994, at han ikke helt skjønner hvordan han klarte å gå så fort som han gjorde. Her kan du gjenoppleve høydepunktene fra rennet.

På grunn av rettigheter kan dette klippet bare avspilles i Norge.

Vis klipp90:13

Erasmus Montanus

Omhandler dato: 1747

Tidlig på 1700-tallet var det få som hadde høyere utdanning. Derfor hadde akademikere ofte mye høyere status i samfunnet enn i dag. Boklærde jålebukker og snobberi om kunnskap er tema i teaterkomedien ''Erasmus Montanus'', som den norsk-danske dikteren Ludvig Holberg (1684-1754) skrev i 1722.

Her kan du se stykket, slik det ble sendt i NRK Fjernsynsteatret i 1971.

Vis klipp114:09

Peer Gynt: første del

Omhandler dato: 1867

Ett av Henrik Ibsens (1828-1906) største diktverk er ''Peer Gynt'' (1867), et dramatisk dikt i fem akter. I kortversjon handler det om en mann som trikser og sjarmerer folk, men svikter i moralske vegvalg i livet. ''Peer Gynt'' er ett av hovedverkene i den nasjonale norske litteraturen, men tema og handling gjelder universelt, som i all stor diktning.

Dette er første del av NRK Fjernsynsteatrets oppsetning, som ble sendt i romjula 1994. Andre del finner du i spalten til høyre.

Vis klipp124:37

Peer Gynt: andre del

Omhandler dato: 1867

Ett av Henrik Ibsens (1828-1906) største diktverk er ''Peer Gynt'' (1867), et dramatisk dikt i fem akter. I kortversjon handler det om en mann som trikser og sjarmerer folk, men svikter i moralske vegvalg i livet. ''Peer Gynt'' er ett av hovedverkene i den nasjonale norske litteraturen, men tema og handling gjelder universelt, som i all stor diktning.

Dette er andre del av NRK Fjernsynsteatrets oppsetning, som ble sendt i romjula 1994. Første del finner du i spalten til høyre.

Vis klipp2:01

Zombiespill i RLE- timen

Omhandler dato: 2014

Dataspill og zombier i klasserommet er ikke daglig kost for de fleste skoleelever. Men for denne klassen i Bergen er zombiespill viktige medspillere i religion- og livssynstimene, når de skal belyse etiske og moralske dilemmaer.

Vis klipp2:33

Theodor Kittelsen: Soria Moria slott

Omhandler dato: 1900

Kunstneren Theodor Kittelsen hentet mye inspirasjon fra norsk natur, og er blant annet kjent som illustratør av norske folkeeventyr. Han hadde en enorm produksjon av malerier og tegninger, og mange mener at han definerte for oss hvordan norske troll ser ut.

Her får du en kort presentasjon av bildet ''Soria Moria slott'', som henger på Nasjonalgalleriet i Oslo.

Vis klipp30.41

Terje Vigen

Omhandler dato: 1806-1814

Diktverket ''Terje Vigen'', som Henrik Ibsen skrev i 1862, er et langt, dramatisk dikt som du her kan høre i sin helhet. Det handler om en fattig sjømann som legger ut på havet i robåt, fra Grimstad til Danmark, for å skaffe matkorn til kona og den lille datteren deres.

Ved Fjære kirke i Grimstad, Ibsens hjemtrakter, kan vi se bautaen (minnesmerket) innbyggerne har reist over lidelsen folk opplevde som følge av krig og hungersnød.

Ibsen var en samfunnsengasjert forfatter, og i ''Terje Vigen'' henter han inspirasjon fra virkeligheten og norsk historie. Rundt 1807-1814 var det stor matmangel og nød i Norge, ikke bare på grunn av uår, men også fordi Napoleons-krigene i Europa førte til at importen av korn stoppet opp

Vis klipp63.30

Benoni og Rosa: Første del

Omhandler dato: 1908

TV-serien ''Benoni og Rosa'', som er basert på Knut Hamsuns bøker, var svært populær da den ble sendt i NRK i 1975. Filmen ble tatt opp på Kjerringøy i Nordland, i natur og miljø som Hamsun kjente godt fra barndommen på Hamarøy. ''Benoni og Rosa'' er en dobbeltroman, og ble utgitt i 1908. Den er en skildring av livet rundt et lite handelssted med sosiale forskjeller, flørt og forviklinger.

Dette er første del av seks episoder. (1:6)

Vis klipp1:11

Norsk skihopper om OL-sikkerheten i Sotsji

Omhandler dato: 2013

Terrorangrep i Russland skaper uro før Vinter-OL 2014 skal åpne 7. februar, men den norske skihopperen Anders Bardal stoler på russernes sikkerhetsopplegg under idrettsarrangementet som kommer til å samle tusenvis av publikum og utøvere fra hele verden. Her hører du om at ukjente terrorister i desember 2013 sprengte bomber som drepte og skadde mennesker i byen Volgograd, 70 mil fra OL-byen Sotsji.

Vis klipp5.58

Terrorangrep før OL i Sotsji

Omhandler dato: 2013

Seks uker før vinter-OL 2014 åpner i Sotsji opplever vertslandet Russland to alvorlige terrorangrep i byen Volgograd, der minst 14 mennesker omkommer og mange blir skadd. Sotsji ligger 70 mil sør for Volgograd.

Mange Russland-eksperter mener det er grunn til å tro at voldelige muslimske fundamentalistmiljøer står bak attentatene. Det er særlig i republikker i Nord-Kaukasus, som Tsjetsjenia og Dagestan, at det finnes ekstreme politiske og religiøse grupper som ønsker å protestere mot Russlands politikk i området.

Vis klipp12.29

Ibsens farfar og Terje Vigen

Omhandler dato: 1800

Dikteren Henrik Ibsen (1828-1906) vokste opp uten farfaren sin, som var skipper på skuta Caritas. Farfaren, som også het Henrik Ibsen, omkom, bare 32 år gammel, da fregatten forliste i 1797 utenfor Grimstad. Her kan du se skipsklokka, som nå er hentet opp fra dypet.

Det er all mulig grunn til å tro at vår største dikter var inspirert av bestefars drama, for eksempel da han rundt 1860 skrev diktet ''Terje Vigen''.

Vis klipp26:53

ABC til Draumkvedet

Omhandler dato: 1300

Draumkvedet har over femti vers og handlar om Olav Åsteson, ein mann som skal ha sovna ein julekveld for lenge, lenge sidan, og vakna fysst 13. juledagen (6. januar). Under svevnen drøymde han at han vitja både helvetet og himmelen, og det fortel han om i eit kvad.

Draumkvedet er ei mystisk religiøs songforteljing frå norsk middelalder, truleg med røter i folkediktinga og folkesongane i Telemark. Her fekk folk høyre dei mest grufulle mareritt om kva som kunne venta ein syndar i helvete.

Her får du ein ABC om Draumkvedet, som er ein av dei mest verdfulle kulturskattane frå katolsk tid her i landet.

Vis klipp10:06

Om Draumkvedet

Omhandler dato: 1300

Det lange diktet frå middelalderen om Olav Åsteson, som hadde ''sove so lengje'', handlar om tilhøvet mellom menneskje og Gud, om synd og nåde og frelse.

Draumkvedet er ei forteljing på meir enn femti vers, om ein mann som sovna ein julekveld og drøymde temmeleg konkret om korleis det var i himmelen og helvetet. I form slektar Draumkvedet på såkalla visjonsdikt som finst i folkediktinga over heile verda.

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Sindre Østgård | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen