"Kultur" inneholder flere emner

"Kultur" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Kultur"

Personer relatert til "Kultur"

Vis klipp30:46

Digitale Store Bror ser deg

Omhandler dato: 1949-2014

Google og Facebook kan bli en utfordring for personvernet. Det hevder en av ekspertene i NRKs Ekko, astrofysikeren Eirik Newth. Sikkert er det i hvert fall at enorme mengder data om deg og meg samles i dag og overvåkes av noen i det stadig mer digitaliserte samfunnet vi alle lever i.

Med utgangspunkt i George Orwell og hans roman ''1984'' - som kom ut i 1949 - diskuterer eksperter begrepene overvåkingssamfunn, Store Bror (Big Brother), og autoritære regimer.

Vis klipp3:40

Forfatteren Ian McEwan

Omhandler dato: 2007

Ian McEwan regnes av mange som en av de fremste europeiske forfatterne i vår tid. Flere av bøkene hans er oversatt til norsk, og mange kjenner filmen ''Om forlatelse'', som er basert på McEwans bok ''Atonement'' (2001).

Her hører du McEwan (f.1948), fortelle om handlingen i romanen ''Saturday'' (2005), som også er oversatt til norsk

Vis klipp39.20

En glemt ski-pionér

Omhandler dato: 1920

Johanne Kolstad hadde verdensrekorden i skihopp fra 1938 og over 40 år framover! På 1930-tallet, da kvinnelige skihoppere var et ukjent fenomén, ble hun Norges første hoppdronning. Hun ble nektet å hoppe i Holmenkollen, men dro til Amerika hvor hun ble feiret som en stor stjerne. Der finnes det fortsatt spor etter pionéren. Her er historien om Johanne Kolstad.

Vis klipp4.23

Er humor umulig i norske romaner?

Omhandler dato: 2008

Ute i verden har mange lesere inntrykk av at norsk og skandinavisk litteratur sjelden er humoristisk. Norske forfattere skriver dystert, pessimistisk og tungt. Det forteller litteraturprofessor Toril Moi i dette intervjuet med NRKs Bokprogrammet i 2008. Hun funderer over hva årsakene kan være.

Vis klipp2.34

Rosenløw Eegs Gyldig fravær (2011)

Omhandler dato: 2013

Harald Rosenløw Eeg leser fra ungdomsromanen ''Gyldig fravær'' fra 2011. Den handler om Sherpa, Anjo, Albert, Bruno og Ida som går i samme klasse på videregående.

Rosenløw Eeg (f.1970) har utgitt mange romaner, og skrevet, og medvirket, til mange film-manus. Han er utdannet religionshistoriker.

Vis klipp3.58

George Orwells 1984

Omhandler dato: 2011

George Orwells ''1984'' blir sett på som en av de viktigste politiske verkene i det 20 århundre. Han skrev romanen i 1948, da jernteppet var begynt å legge seg over Europa. Det er en dystopisk framtidsfabel om en verden der innbyggerne ble overvåket og styrt helt inn i det det mest private.

''1984'' er fortsatt en populær og aktuell roman. Mange mener den beskriver samfunnet slik det ble etter 2.verdenskrig med den ''Kalde krigen'' mellom øst og vest, og at uttrykket ''Store Bror ser deg'', er like beskrivende på overvåkingen som skjer i dag som den gang.

Reise-entusiast og journalist Jens A Riisnæs har Orwell som favorittforfatter, og her forteller han om Orwells arbeid.

Fram til 30. desember 2014 kan du høre Radioteatrets dramatisering av ''1984'' i radio og på nett. Lenke finner du til høyre for klippet.

Vis klipp2:16

Forfatteren Svetlana Aleksijevitsj

Omhandler dato: 2014

Kvinnene i Den røde armé kjempet side om side med mennene i Sovjetunionen under 2.verdenskrig. De var piloter, stridsvognførere, spanere og snikskyttere. Men historiene deres har vi hørt lite om.

Møt den hviterussiske forfatteren Svetlana Aleksijevitsj, som ville gi de ukjente soldatene et ansikt. Hun oppsøkte kvinnene førti år etter andre verdenskrig, og skrev ned deres historie.

Vis klipp2.56

Luke 1: Glade juuul!

Omhandler dato: 1996-12-20

Et ordentlig kattekor synger ''Glade jul''!

Vis klipp6:03

Luke 2: Folkets julefilm

Omhandler dato: 2013

Dette er historien om vampyrjulenissen og hans onde medhjelper. De prøver å ødelegge den perfekte julefeiringen for en liten familie dypt inne i skogen. Erik og Hasse fra ''Karl Johan'' har fått hjelp av mannen i gata til å lage en ny norsk julefilm.

Vis klipp5.09

Luke 3: Norsk dogmefilm

Omhandler dato: 2000-12-08

I 1995 avla fire danske filmregissører, deriblant Lars von Trier, et ærbart løfte om å utfordre den etablerte måten å tenke filmproduksjon på. Filmstilen ble kalt Dogme 95, og resultatet ble blant annet filmene ''Festen'' og ''Idiotene''.

Bli med på settet til Thomas Numme alias den norske regissøren Vetle Medalsvik, når han skal i gang med å lage film basert på dogmeprinsippene.

Vis klipp1.57

Dataprogrammering i skolen

Omhandler dato: 2014

I Estland lærer elevene dataspill og programmering fra 1.klasse. Det er mange som vil at dataprogrammering også skal inn på læreplanen i norske skoler. Her møter du en skoleklasse som bruker dataspill for å lære seg mer om hvordan data-teknologi fungerer.

Vis klipp1.29

Luke 4: Nyheter fra Beste Vestkant

Omhandler dato: 1996

Her har du den udelte gleden å møte snobben ''Jacob Winche-Lanche'' fra Oslos beste vestkant. Han er skapt og spilt av Trond Kirkvaag (1946-2007) - en av NRKs mest markante komikere gjennom en årrekke.

Vis klipp1.04

Luke 5: Usikker kirurg

Omhandler dato: 2003-03-20

Trond-Viggo Torgersen er en kirurg man nok vel helst vil slippe å bli operert av. Linn Skåber er assistenten hans.

Vis klipp13:03

Philip Roth - Konspirasjonen mot Amerika

Omhandler dato: 2007

Det er små tilfeldigheter og valg som skaper livet ditt. Hvordan ville ting ha utviklet seg hvis du hadde tatt helt andre valg enn de du egentlig gjorde?

Dette er noe av temaet i den amerikanske forfatteren Philip Roths romanen ''Konspirasjonen mot Amerika''. Hans Olav Brenner har intervjuet Roth om boka der han velger å la nazi-sympatøren Charles Lindbergh bli USAs president i 1940 i stedet for Franklin D. Roosevelt.

Vis klipp0:56

Kulturuke

Omhandler dato: 1981

Diktet ''Kulturuke'' skapte stor debatt da det ble utgitt i 1969. Det er skrevet av den norske lyrikeren Jan Erik Vold, og her kan du se ham lese det. Diktet inngår i diktsamlingen ''Kykelipi'' fra 1969.

Vis klipp3.25

Luke 6: Hjemme hos Håkon Børde

Omhandler dato: 2004-01-21

Gjennom flere år har Håkon Børde jobbet som utenrikskorrespondent i NRK. Nå har han invitert oss hjem for å vise at han og hans familie, i motsetning til hva mange kanskje tror, lever et helt normalt familieliv.

Opphavsrett NRK © 2009–2015 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen