"Kultur" inneholder flere emner

"Kultur" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Kultur"

Personer relatert til "Kultur"

Vis klipp29.15

Roy Jacobsen i Bokprogrammet

Omhandler dato: 2013

Roy Jacobsen er allsidig forfatter. I 2013 kom han ut med enda en kritikerrost roman fra sitt elskede Helgeland, vel 20 år etter suksessen med familiekrøniken ''Seierherrene''. - Jeg stjeler historiene til folk jeg har kjent, sier Jacobsen.

Bli med på en reise nordover dit moren hans kom fra, og lær den suksessrike forfatteren bedre å kjenne.

Vis klipp2.02

Helene harefrøken

Omhandler dato: 2011

Alf Prøysen (1910-1970) var barnas helt på 1950-tallet, da han sang og fortalte uforglemmelige historier i Barnetimen for de minste, i radioen. Prøysen skrev sangene sjøl, og spilte gitar. Her er en animasjonsvideo fra 2011 om ''Helene Harefrøken'' - men det er fremdeles Alf Prøysen som synger.

Vis klipp18:38

Sikkerhet og personvern på Internett

Omhandler dato: 2014

Hva vet du om sikkerhet og personvern på nett? Har du samme passord til alle tjenester du bruker på nettet? Og hva handler informasjonssikkerhet om?

Lillian Røstad er seksjonssjef for informasjonssikkerhet i Difi, og holder her et foredrag om sikkerhet på nettet for fremtidige studenter.

Videoen er laget av NRK Skole i samarbeid med NTNU, Trondheim.

Vis klipp24:01

Der himmelen blir lyset

Omhandler dato: 2004

Søm kirke i Kristiansand ble bygget i 2004, og som en hyllest til lyset skapte kunstner Kjell Nupen (1955-2014) det største glassmaleriet som er laget i Norge på flere tiår. Glassmaleriet deler kirken i to, og skaper en vei oppover fra mørket til det ultimate lys.

Vi følger Nupen underveis i prosessen, som er en av hans største kunstneriske utfordringer noen sinne.

Vis klipp1.33

Kjell Nupen

Omhandler dato: 2014

Den norske maleren og grafikeren Kjell Nupen (1955-2014) døde 12. mars. Her får du et lite innblikk i hans kunstnerliv og kunstneriske produksjon gjennom 40 år.

Vis klipp0:42

Kjell Nupens blåtoner

Omhandler dato: 2000

Kjell Nupen (1955-2014) er kjent både som maler, skulptør og grafiker gjennom en lang og variert kunstnerisk produksjon. Et trekk ved Nupens bilder er en spesiell, intens blåfarge.

Kjell Nupen har bilder med samfunnskritiske motiver, men i senere år er bildene mer preget av poetiske stemninger, ornamenter og referanser til eldre folkekunst.

Vis klipp28.25

En dag i Petronellas liv

Omhandler dato: 2014

Vet du hvor ofte du er på nett, og hvor avhengig du er blitt av at nettverkstjenester fungerer som de skal? Og vet du forskjellen på nasjonalt nett, globalt nett, mobilnett, satellitt og skytjenester?

Ved hjelp av sin imaginære avatar ''Petronella'', demonstrerer Poul E. Heegaard, ekspert på kommunikasjonsteknologi, hvor avhengige vi har blitt av nettet i løpet av de siste årene.

Forelesningen holdes for en forsamling fremtidige studenter innen kommunikasjonsteknologi, og videoen er laget av NRK Skole i samarbeid med NTNU, Trondheim.

Vis klipp97:52

I denne verden er alt mulig

Omhandler dato: 1930-1940

''I denne verden er alt mulig'' er et hørespill av Klaus Hagerup. Her blir vi kjent med tyske Rudolph Grosche i Berlin tidlig på 1930-tallet. 17-åringen har vært medlem av Hitler-jugend, men er blitt skremt av hvordan nazismen virker på tilhengerne. Han bryter med nazismen som ideologi, og må leve i skjul for sine tidligere venner.

Hørespillet ble utgitt i 1979. NRK Fjernsynsteatrets versjon - som du her kan se i sin helhet - ble først sendt i 1982.

Vis klipp1.49

Når følelser blir sang

Omhandler dato: 2014

Hvorfor handler så mange dikt og sanger om følelser? Kanskje fordi mange følelser er lettere å skrive ned enn å fortelle andre om. Vi blir ofte flaue når vi skal snakke om noe som er veldig personlig. Men når man synger slike tekster, høres de ofte kjempefine ut. Og andre som hører dem, kjenner seg kanskje igjen.

Vis klipp5.12

Før Russlands OL i Sotsji

Omhandler dato: 2014

For første gang arrangerer Russland olympiske vinterleker, i februar 2014. NRKs korrespondent har besøkt OL-byen Sotsji og snakket med russiske borgere. Vi møter også president Putin som forsvarer seg mot korrupsjonsbeskyldinger. Før lekene åpner 7. februar er russiske myndigheter nemlig under kritisk søkelys fra omverdenen. Det er som vanlig før olympiske leker brukt kolossale summer på oppbygging av nye OL-anlegg, hoteller, veger og annen infrastruktur.

Vis klipp2.55

Vetter og jordegg på Lillehammer 1994

Omhandler dato: 1994

I 2014 er det 20 år siden Norge arrangerte de XVII (17.) olympiske vinterlekene på Lillehammer i 1994. De dansende ''vettene'' kledd i vadmel under åpningsseremonien, og ''verdensegget'' med fredsduer, er et nasjonalt minne som holder glansen lenge.

På grunn av rettigheter kan dette klippet bare avspilles i Norge.

Vis klipp1.52

Kronprins Haakons OL-fakkel 1994

Omhandler dato: 1994

I 2014 er det 20 år siden Norge gjennomførte de XVII (17.) olympiske vinterlekene. Under åpningsseremonien tente Kronprins Haakon Magnus den olympiske ild på Lillehammer, og det er uforglemmelig for de fleste som fulgte den store begivenheten i 1994.

På grunn av rettigheter kan dette klippet bare avspilles i Norge.

Vis klipp54.58

Sotsji - en olympisk drøm

Omhandler dato: 2014

Den russiske byen Sotsji, som holder vinter-OL 2014, har gjennomgått enorme forandringer de siste to åra, slik nye OL-byer gjør. Fra et ærverdig gammelt kur- og rekreasjonssted under sovjet-perioden, er Sotsji nå blitt et internasjonalt sports-og turist-eldorado som skal ta imot tusenvis av besøkende fra hele verden. Men på hvilke betingelser er den kolossale forvandlingen skjedd?

Denne nederlandske dokumentaren er tilgjengelig til januar 2017.

Vis klipp2:31

Lillehammer 1994 - tredobbelt norsk i alpint

Omhandler dato: 1994

Et av de største øyeblikkene i norsk alpinhistorie er de norske utøvernes trippelseier i den alpine kombinasjonen under OL på Lillehammer i 1994.

Lasse Kjus, Kjetil André Aamodt og Harald Christian Strand Nilsen sto for denne prestasjonen, og her får du se høydepunktene fra andre omgang av slalåmøvelsen.

På grunn av rettigheter kan dette klippet bare avspilles i Norge.

Vis klipp2:35

Lillehammer 1994 - Koss vinner 1500 m

Omhandler dato: 1994

Johann Olav Koss toppet karrieren sin med å ta tre OL-gull og samtidig sette tre verdensrekorder under skøyteøvelsene i Vikingskipet på Hamar i 1994. Her kan du se hele løpet hans fra 1500 meteren.

På grunn av rettigheter kan dette klippet bare avspilles i Norge.

Vis klipp4:00

Lillehammer 1994 - Espen Bredesen vinner hopp

Omhandler dato: 1994

Det var en merkbar innbitt stemning før den siste hoppkonkurransen under OL på Lillehammer i 1994. Den tyske favoritten Jens Weissflog ''viste fingeren'' til publikum under prøvehoppingen, mens de norske hopperne var lystne på revansje etter at Weissflog hadde vunnet storbakkerennet noen dager tidligere.

Her får du gjenoppleve høydepunktene fra rennet i Lysgårdssbakken.

På grunn av rettigheter kan dette klippet bare avspilles i Norge.

Opphavsrett NRK © 2009–2014 NRK | Nettsjef: Sindre Østgård | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen