"Kultur" inneholder flere emner

"Kultur" er relatert til

Relaterte program

Artikler om "Kultur"

Personer relatert til "Kultur"

Vis klipp41:43

Per Edgar Kokkvold om ytringsfrihet

Omhandler dato: 2014

Ifølge George Orwell er ytringsfrihet retten til å si det andre ikke liker å høre. Per Edgar Kokkvold trekker fram dette sitatet, og mener at ytringsfriheten er den viktigste av menneskerettighetene, fordi den er selve grunnlaget for alle de andre. Her oppsummerer han noen av de sentrale hendelsene i Norge og Europa de senere år, der ytringsfriheten har stått på spill.

Foredraget er hentet fra en serie i forbindelse med Fritt Ord-konkurransen ''Ytringsfrihetens helter og antihelter''.

Vis klipp0.49

Diktet Salme av Obstfelder

Omhandler dato: 1890

Forfatteren Sigbjørn Obstfelder (1866-1900) er en av de tidligste representantene for modernismen i norsk lyrikk. Diktet du hører her, ''Salme'', er ikke hans mest kjente, men du merker stemningen av ensomhet og fremmedgjøring, som er typisk for denne dikteren.

Vis klipp12.35

Yahya Hassans suksess og sorg

Omhandler dato: 2014

Den danske forfatteren Yahya Hassan (f.1995) kom som flyktning fra Palestina på 1980-tallet. Han hadde en vanskelig oppvekst med vold og religiøst hykleri i familien, noe han tar et oppgjør med i diktene han skriver. Her møter du Yahya Hassan i et utdrag fra NRKs Bokprogrammet.

Vis klipp5.38

Dantes inferno

Omhandler dato: 1300

På 1300-tallet skrev italieneren Dante Alighieri (1265-1321) boka ''Den guddommelige komedie'' (Commedia), som regnes som et av verdenslitteraturens store verk. Her reiser Dante sjøl, sammen med den romerske forfatteren Vergil, gjennom alle slags typer tortur, pining og åndelig soning som han tenker seg at kristendommens visjon om Helvete inneholder.

I 1993 kom Dantes bok ut på norsk (nynorsk) - og idéhistorikeren Trond Berg Eriksen ga samtidig ut en egen analyse av verket. Eriksens bok heter ''Reisen gjennom helvete - Dantes inferno''.

Vis klipp8.05

Bli hvis du kan. Reis hvis du må.

Omhandler dato: 2010

Hva gjør at unge menn og kvinner forlater sine trygge liv til fordel for krig? Det er temaet i Helga Flatland debutroman ''Bli hvis du kan. Reis hvis du må.'' Fra 2010. Boken handler om tre norske soldater fra samme bygd som blir drept i Afghanistan. Hva var motivet for å verve seg til Nato-oppdraget, og hvordan reagerer bygda på det som skjer? Bokprogrammet har bedt to soldater på vei til Afghanistan å vurdere bokens tema.

Helga Flatland (f.1984) fikk Tarjei Vesaas' debutantpris og Ungdommens kritikerpris i 2010 for romanen. Hun har skrevet to oppfølgere; ''Alle vil hjem. Ingen vil tilbake'' (2011) og ''Det finnes ingen helhet'' (2013). Flatlands skriver bøkene dels på nynorsk, dels på bokmål.

Vis klipp5.02

Tunstrøm om Juleoratoriet

Omhandler dato: 1983

Romanen ''Juleoratoriet ''(1983) regnes som hovedverket fra den svenske forfatteren Gøran Tunström
(1937-2000). I et utdrag fra NRKs Bokbadet i 1997 forteller han om denne romanen, som vant Nordisk Råds litteraturpris i 1984.

Vis klipp9:58

Monstermenneske

Omhandler dato: 2012

Kjersti Annesdatter Skomsvold skulle bli dataingeniør. I steden ble hun langvarig syk og sengeliggende med utmattelsessykdommen ME. Så begynte hun å skrive, og etter fire år, i 2009, kom debutboka ''Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg'' (2009). Her møter du forfatteren i 2012, da hennes andre roman ''Monstermenneske'' kom ut.

Kjersti Annesdatter Skomsvold (f.1979) fikk Tarjei Vesaas' debutantpris i 2009.

Vis klipp4.10

Lars Mytting og Hel ved

Omhandler dato: 2011

Lars Mytting er egentlig romanforfatter. Men sakprosaboka hans ''Hel ved'' (2011) ble en stor publikumsfavoritt, og gjorde Myttings forfatterskap mer kjent. Her møter du Mytting (f.1968) hjemme i Hedmark, der han viser at han både kan kappe, håndtere og stable ved.

Vis klipp1.47

Da Tove Jansson fylte 80 år

Omhandler dato: 1994

Den finsk-svenske multikunstneren Tove Janssons (1914-2001) bøker og tegneserier er oversatt til mer enn 34 språk. Mest berømt er nok bøkene om Mummidalen og de helt spesielle vesenene som bor der, men her får du også se andre eksempler på hennes mangfoldige kunst. Nyhetsinnslaget er fra hennes 80-årsfeiring i 1994.

Tove Jansson er en av de store klassikerne blant nordiske forfattere.

Vis klipp3.00

Møt Harald Rosenløw Eeg

Omhandler dato: 2013

Harald Rosenløw Eeg er en av våre mest kjente ungdomsbokforfattere. Her møter du ham mens han forteller ungdom hva som driver ham og gjør ham produktiv.

Rosenløw Eeg (f.1970) har ikke bare utgitt en lang rekke romaner, men også skrevet, og medvirket til, mange film-manus. Av utdanning er han religionshistoriker.

Vis klipp17:14

Edvard Munchs selfier

Omhandler dato: 1930

Det er blitt veldig vanlig å fotografere seg selv med mobilen, for så å publisere bildene på sosiale medier som Facebook og Instagram. Dette kalles å ta en selfie. Men selv om ordet ''selfie'' er nytt, er fenomenet gammelt, og også Edvard Munch tok selvportretter med kameraet på strak arm.

Kunsthistoriker Cecilie Tyri Holt forteller om Munchs fotografiske produksjon. Fotografiene gir oss et innblikk i hvordan Munch så sine omgivelser, og hvordan han så seg selv. Programmet er et samarbeid mellom NRK Skole og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Vis klipp9:56

Kerstin Ekmans Hendelser ved vann

Omhandler dato: 1993

Den svenske samtidsforfatterne Kerstin Ekman (f.1933) forbindes kanskje først og fremst med genren psykologisk thriller. Her forteller hun om romanen ''Hendelser ved vann'' (''Händelser vid vatten'') fra 1993. Ekman fikk Nordisk Råds litteraturpris for romanen i 1994. De fleste av Kerstin Ekmans bøker er oversatt til norsk.

Vis klipp18.58

Knut Olav Åmås om tabuer

Omhandler dato: 2014

Norsk våpenproduksjon, pilleavhengighet og frivillig barnløshet. Dette er noen av tabuene i norsk offentlighet i dag, ifølge Knut Olav Åmås i Fritt Ord. Her lister han opp det han mener er de 10 største tabuene som sjelden trekkes fram, men som vekker stort engasjement hver gang de dukker opp i media.

Foredraget er hentet fra en serie i forbindelse med Fritt Ord-konkurransen ''Ytringsfrihetens helter og antihelter''.

Vis klipp6.40

Hvordan lager man dataspill?

Omhandler dato: 2014

For at vi skal kunne utvikle mer teknologi for framtiden, må vi lære å prate med datamaskiner i form av programmering. En måte å lære dette på er å lage egne spill.

Line fra Newton vil lage sitt eget spill, og får hjelp av Synne og Joakim som er elever på Blussuvoll Skole i Trondheim. Kodeekspert Lars Klingenberg forklarer hva programmering eller koding egentlig er.

Vis klipp30:46

Digitale Store Bror ser deg

Omhandler dato: 1949-2014

Google og Facebook kan bli en utfordring for personvernet. Det hevder en av ekspertene i NRKs Ekko, astrofysikeren Eirik Newth. Sikkert er det i hvert fall at enorme mengder data om deg og meg samles i dag og overvåkes av noen i det stadig mer digitaliserte samfunnet vi alle lever i.

Med utgangspunkt i George Orwell og hans roman ''1984'' - som kom ut i 1949 - diskuterer eksperter begrepene overvåkingssamfunn, Store Bror (Big Brother), og autoritære regimer.

Vis klipp3:40

Forfatteren Ian McEwan

Omhandler dato: 2007

Ian McEwan regnes av mange som en av de fremste europeiske forfatterne i vår tid. Flere av bøkene hans er oversatt til norsk, og mange kjenner filmen ''Om forlatelse'', som er basert på McEwans bok ''Atonement'' (2001).

Her hører du McEwan (f.1948), fortelle om handlingen i romanen ''Saturday'' (2005), som også er oversatt til norsk

Opphavsrett NRK © 2009–2015 NRK | Nettsjef: Frank Gander | Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen