Hopp til innhold

Vant med årets første laks

Jan Tore Solbakken har grunn til å smile etter at han vant laksefiskekonkurranse med sin første laks for året.

Reportasje fra BeskánLuossaRock i Karasjok.

Jan Tore Solbakken følger spent med mens Johan Anders Bær kontrollveier laksen. Vekta viser nøyaktig 6,60 kg. Foto/redigering: Dan Robert Larsen

Den lokale storfiskeren Jan Tore Solbakken har i flere år bodd i Vadsø i Finnmark, men er opprinnelig fra Karasjok. Han lyktes å ta konkurransens første laks rundt en halvtime etter at konkurransen startet lørdag formiddag.

Storfangsten på 6,6 kilo ble tatt på flue like ved barndomshjemmet hans i Čuvgesnjárga, nærmere tre mil oppover Kárášjohka (elva) fra Karasjok sentrum.

– Dette er den første laksen jeg har fått i år. Nå håper jeg at det blir flere, sier mannen som har start nummer 1 i fiskekonkurransen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BeskánLuossaRock vinnnere

Glade BeskánLuossaRock-vinnere: (f.v.) Bjørn Hansen, Jan Tore Solbakken og John Åge Somby.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

Fiskekonkurransen i årets BeskánLuossaRock ble avsluttet klokken 17.00 i dag. Vinner ble Jan Tore Solbakken med sin laks på 6.60 kg. Nummer to ble John Åge Somby fra Karasjok med en laks på 2,5 kg. Nummer tre ble Bjørn Hansen fra Hammerfest med en laks på 2,3 kg.

– Vi er glad for å få besøk

Bieskkenjárga er ei lita grend, som består av noen klynger med hus langs Kárášjohka. Til å ivareta og fremme grendas interesser er menneskene som bor her medlemmer av Bieskkenjárgga gilisearvi (Bieskkenjárga grendelag).

På midten og slutten av 1970-tallet ble det arrangert et skirenn som ble kalt «Bieskkenjárga sprinten». Biret Elle Láila, Laila Somby Sandvik var da en av ildsjelene bak skirennet.

Laila Somby Sandvik

Laila Somby Sandvik.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Folk i Bieskkenjárga har alltid likt at det er mye liv og at folk er i godt humør. Vi setter også pris på at folk kommer hit når vi inviterer dem. Det var spennende å arrangere «Bieskkenjárga sprinten», men nå er det en helt ny generasjon som har tatt over. De har nye ideer og måter å gjøre ting på, forklarer Laila Somby Sandvik.

Laila er dattera til den kjente joikeren Biret Elle Somby, som på 1970- og 80-tallet reiste rundt i verden med sin joik. I likhet med sin mor er også Laila glad i å joike.

Erik Enerud fra Brårud i Nes kommune i Akershus har gjort det til en tradisjon å reise til Karasjok om sommeren for å fiske laks.

For ham er det en selvfølge å delta i laksefiskekonkurransen.

Erik Enerud

Erik Enerud.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg håper selvsagt på å vinne, men det er ikke lett, innrømmer Enerud.

Han sier at det som taler til hans fordel er at han har fisket her oppe i flere år og at han kjenner til de beste kulpene.

– De beste kulpene er der nede, peker han og går der etter selv i helt motsatt retning. Før han forsvinner forteller han at alle laksefiskere må holde på noen hemmeligheter for å ha sjans til å ta laks.

Med fiskebåt langs elva

For å få et bedre innblikk i hvordan en laksefiskekonkurranse pågår, blir NRK Sápmis enmanns team med Torgeir Varsi og Johan Anders Bær med elvebåt oppover elva.

Varsi jobber til daglig som TV-fotograf i NRK Sápmi, mens Bær er reineier og joiker. Under fiskekonkurransen har de i oppdrag å påse at alt går rett for seg.

Det er 35 voksne deltagere og 23 deltagende barn å holde øye med.

– Vi har nettopp fått melding om at det er tatt en laks litt lenger oppe i elva. Nå kjører vi opp dit for å ta en titt på laksen og å kontrollveie den, sier Johan Anders Bær.

Kárášjohka er en forholdsvis grunn og svingete elv. Derfor er det viktig at den som fører båten kjenner til elva og vet hvor det er skumle steiner eller andre farer.

På denne turen er Varsi båtfører og Bær frontmann. Frontmannens oppgave er å holde utkikk etter eventuelle farer og gjøre føreren oppmerksom på disse.

Etter at vi har vært innom Čuvgesnjárga for å kontrollveie Jan Tore Solbakkens laks, går turen enda lenger oppover.

BeskánLuossaRock

Jan Arne Johansen, Steinar Haugen og Emil Reimer koser seg foran leirbålet.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Ved et leirbål møter vi Jan Arne Johansen fra Målselv, Steinar Haugen fra Gratangen og karasjokingen Emil Reimer. De betegner seg som tilskuere og gubber med gode kommentarer.

– Det er noen som roper at «du har en knute på fortommen», sier Johansen til øredøvende latter fra de andre to. Undertegnede må innrømme at han ikke helt skjønte denne vitsen, men så var den vel ment for et helt annet publikum.

Laksefiske på dagen, rocking om natta

I formiddag gikk startskuddet for den første BeskánLuossaRock, der det arrangeres laksefiskekonkurranse om dagen, og på kvelden braker det løs med konserter.

Den nystartede festivalen går av stabelen i Bieskkenjárga, to mil sør for Karasjok sentrum.

Johan Anders Bær

Johan Anders Bær.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Fiskekonkurransen for voksne startet klokken 11.00 og varer til klokken 17.00, og for barn varer konkurransen fra klokken 12.00 til kl. 14.00.

Hovedpremien for den som får den største laksen er en lávvu laget av en stor norsk produsent.

Om kvelden kan festivaldeltakerne høre på lokale helter fra Karasjok. På scenen står Intrigue, Felgen Orkester, Piera Balto, Johan Anders Bær, Nostalgija Gánddat og Biret Elle Láilá (Laila Somby Sandvik).

I tillegg blir det en «Upcoming Star», som er hemmeligholdt fra arrangørenes side og som skal være en gledelig overraskelse for publikum.

BeskánLuossaRock, laksefiskere

Det var mange ungdommer som deltok i den første utgaven av laksefiskekonkurransen i BeskánLuossaRock.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter

  • Stor utstilling med urfolkskunstnere: «Urfolkshistorier» i Bergen

    På fredag åpner vi den gigantiske utstillingen «Urfolkshistorier» på Kode i Bergen.

    Det er trolig første gang i Europa at et museum presenterer en så stor kunstutstilling med og av urfolk.

    Kuratorene representerer urfolk i Mexico, Brazil, New Zealand, Sápmi/Norden, Australia, Peru og Canada.

    Utstillingen teller til sammen 300 verk, 170 kunstnere og dekker sju regioner i verden.

    Utstillingen åpner fredag 26. april.

    Utstillingen er svært politisk, og har en egen avdeling om urfolksaktivisme.

    – Disse kunstnernes arbeid reflekterer deres liv - og selv om det er fra ulike kanter av verden går noen tema som en rød tråd: miljøødeleggelse, overgrep, frihetskamp og kulturundertrykkelse – men også en enorm overflod og livsglede.

    – Flere av kunstverkene representerer en viktig motstemme mot et økende overforbruk og naturødeleggelse, sier kurator Irene Snarby.

    De samiske kunstnerne er blant annet Britta Marakatt-Labba, Joar Nango, Ingunn Utsi og Máret Ánne Sara.

    Alexander Luna, Maxima Acuña in Tragadero Grande in front of the Laguna Azul, 2012 (detalj).
    Foto: Pressebilde
  • Møtes til protest mot president Lula

    Tusenvis av urfolk samlet seg mandag i Brasils hovedstad Brasilia til starten av den 20. «Free Land Camp».

    Den ukelange årlige leiren for urfolk i Brasil vil i år fokusere på å protestere mot president Luiz Inácio Lula da Silvas uoppfylte løfter om å opprette reservater og utvise ulovlige gruvearbeidere og landtyver fra deres territorier.

    I forrige uke opprettet Lula to nye reservater i stedet for de seks hans regjering hadde lovet i år.

    Under kunngjøringen erkjente han at «noen av vennene våre» ville bli frustrerte.

    Urfolksprotest i Brasilia
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Sámi festiválat Norggá buoremusaid gaskkas

    «Norske Kulturarrangører» organisašuvdna lea dál almmuhan evttohasaid oažžut lágideaddji bálkkašumiid jagi 2023 ovddas.

    Márkomeannu, Riddu Riđđu ja Sámi Beassášmárkanat leat evttohuvvon iešguđet surggiin.

    Sámi Beassášmárkanat gilvvohallet nammaduvvot «Dán jagáš festiválan».

    Festiválat Márkomeannu ja Riddu Riđđu lágideigga oktasaš doarjjakonseartta Fovse- sápmelaččaide ja -ákšunlisttaide Riikalávddis Oslos. Dainna konsearttain sáhttiba festiválat nammaduvvot Dán jagáš inspirašuvdnan.

    Márkomeannu lea maiddái finalistta Dán jagáš čalbmerávkaleapmi.

    Lubna Jaffrey åpnet Riddu Riđđu.
    Foto: Inga Maret Solberg Åhren / NRK