Hopp til innhold

Unngå reiser til land hvor Zikaviruset er

– Gravide og andre familier som planlegger å få barn, bør ikke reise til land hvor myggen har Zikaviruset, sier overlege.

En aedes-mygg
Foto: JAIME SALDARRIAGA / Reuters/NTB Scanpix

– For folk flest så føles Zikavirusinfeksjon som en vanlig forkjølelse, men for gravide er viruset farlig. Zikaviruset hindrer fosterets hjerne i å vokse og dermed kan barnet bli født med hodeskader, det sier Folkeinstituttets overlege, Jørgen Vildershøj Bjørnholt.

Fykter mer smitte

Ved folkehelseinstituttet frykter de at Zikaviruset vil smittes til flere personer, på grunn av ferie og på grunn av at folk reiser mer utenlands. Til nå har to gravide og et mannfolk i Norge fått påvist at de har blitt smittet av Zikaviruset. Men myggen som bærer Zikaviruset er ikke i Norge.

– Man blir smittet av viruset gjennom myggbitt, og disse myggene finnes i sør- og mellom-Amerika, sør i Asia, i Afrika og ved Stillehavets øyer, sier Vildershøj Bjørnsholt.

Større utbrudd av viruset i sør- og mellom-Amerika

Overlege Vilderhøj Bjørnsholt sier at akkurat nå foregår det et større utbrudd, særlig i sør- og mellom-Amerika.

– Og listen over de infiserte land er ganske lang, så skal du ut å reise vil jeg anbefale å gå inn på folkehelseinstituttes hjemmeside (ekstern linke). Der har vi en liste over de land som er berørt med utbrudd og hvor det er risiko for å bli smittet. Og om man er gravid, så fraråder folkehelseinstituttet å reise til de landene, sier Vilderhøj Bjørnsholt.

Vilderhøj Bjørnsholt sier at Zikavirusinfeskjonen er vanligvis en ganske godartet infeksjon.

Zikaviruset
Foto: Marvin RECINOS / Afp

– Zikaviruset er som en vanlig forkjølelse, man får feber, man har vondt i leddene og man er syk i to til syv dager. Men hvis du er gravid og får denne infeksjonen, så har man da sett i de landene der de har stor utbrudd, at det er en økt forekomst av de som er gravid. Hvor det på en måte, hodeskallet og hodet ikke vokser, som da gjør at fostereter får en hjerneskade, sier han.

Viruset forblir i sæd i lengre periode.

Forskning viser at Zikaviruset forblir i mennenes sæd i lang tid, og da kan man smitte sin partner med viruset gjennom seksuell aktivitet. Folkeinstituttet råder folk som har vært i land hvor viruset er, å bruke kondom i seks måneder.

– Hvis partneren er gravid, så bør de ikke ha seksuell aktivitet før etter at barnet er født. Hvis man planlegger å lage flere barn, så bør kvinnen vente fire uker etter ferien, før man prøver å lage barn igjen, sier Vilderhøj Bjørnsholt.

Ingen vaksine

Det finnes ikke vaksine mot Zikaviruset, og derfor er det viktig å beskytte kroppen hvis man er ute å reiser i landene hvor Zikavirus-myggene er.

– Folkehelseinstituttet anbefaler reisende å kle på seg godt og dekke hele kroppen, man bør også bruke myggmiddel. Forskjellen mellom Zikavirus-myggen og Malaria-myggen, er at Zikavirus-myggen flyr døgnet rundt og ikke bare om natten, det sier Folkeinstitutts overlege, Jørgen Vildershøj Bjørnholt.

Korte nyheter

  •  Saksordfører etter høring om fornorskning: - Viktig å få frem nyanser 

    Kontroll- og konstitusjonskomiteen holdt i går kveld en åpen høring om rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen. Representanter for samer, kvener, skogfinner og norskfinner deltok på høringen.

    Under høringen ble det stilt mange spørsmål for å få en bedre forståelse av det som er sendt inn i skriftlige høringer, sier Svein Harberg (H) som er saksordfører i Kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av rapporten. Han syns det var en veldig fin høring.

    – Der fikk vi flere nyanser fram om hva som er ulikhetene eller uenighetene, og hva de er enige om. Det var verdifullt for oss, sier han.

    Han opplevde at det som ble lagt frem skaper en god spenning mellom de forskjellige meningsytringene. Sametinget vektla litt forskjellige ting, men sto samlet om de store, viktige tingene sier han.

    – Og jeg syns òg vi har fått en annen forståelse av den diskusjonen som til tider har vært mellom de forskjellige kvenske og norskfinske foreningene. På hva det er de er uenige om, og hva de kan være enige om, sier han.

    Han sier også at de skogfinske innteressene, som ble sist presentert hadde en del felles med de kvenske og norsk-finske.

    Svein Harberg
    Foto: Mette Ballovara / NRK
  • Ønsker å sette opp 33 vindturbiner i reindriftsområde

    Loga sámegillii.

    Holmen energi vil sette opp 33 nye vindturbiner i Örnsköldsvik kommune, hvor Vilhelmina norra sameby har vinterbeite. I samebyens område er det flere vindkraftverk, og hvis det kommer en til, så vil det være svært skadelig for reindrifta, mener reindrifsutøver Neila Fjellström.

    – Vi har tilpasset oss så mye allerede, så nå er det slutt. Vi har ingen reserver å gå til noen steder, sier Fjellström.

    – Så er det ikke bare vindkrafta i området. Holmen driver et stort skogbruk i dette området, noe som gjør at arealene våre har vært utnyttet i lang tid. Vi har ikke lenger mulighet til å flytte, sier reindriftsutøver Margret Fjellström.

    Forsvaret, som også bruker arealene, har ikke sagt ja til utbygging av mer vindkraft. Men de sier at det vil ha konsekvenser også for deres drift.

    Det melder SVT Sápmi.

    SVT Sápmi har vært i kontakt med Holmen energi, de ønsker ikke å kommentere saken nå.

  • Háliidit cegget 33 bieggajorri boazodoalloguvlui

    Les på norsk.

    Holmen energi háliida cegget 33 ođđa bieggaturbiinna ruoŧabeale Oorestarei gildii, gos Vilhelmina norra čearus lea dálveguohtun. Čearu guovlluin leat máŋga bieggafápmorusttega, ja jos boahtá okta vel, de dat lea sidjiide stuorra vahát, dadjá boazodoalli Neila Fjellström.

    – Mii leat heivehan iežamet ovdánahttima mielde, nu ahte dát lea min loahppa. Mii leat geavahan visot liigeeatnamiid, dadjá Fjellström.

    – Holmen doaimmaha maid stuorra meahccedoalu guovllus, ja dat mearkkaša ahte min eatnamat leat geavahuvvon guhká, ja mii eat beasa šat sirddašit, muitala boazodoalli Margret Fjellström.

    Suodjalus, mii maid geavaha seamma eatnamiid, eai leat vel mieđihan bieggafápmorusttega huksemii. Muhto dadjet ahte sin doaibma maid boahtá váikkuhuvvot.

    Dan dieđiha SVT Sápmi.

    SVT Sápmi lea váldán oktavuođa Holmen energi:an, muhto sii eai hálit kommenteret ášši dál.