Hopp til innhold

Tropevarme for ekte baderockere

På Brennelvneset i Porsanger ble det målt 33 grader første dag av Midnattsrocken. Værvarslet for helga er også lovende.

Reportasje rett før åpningen av Midnattsrocken 2014.

Det er ungdommen som er de første til å innta Brennelvneset. Torsdag nøt de tropevarmen med et nedkjølende bad i Brennelva. Foto/redigering: Gunnar Tjikkom

Jenter i bikini eller bare med noen ørsmå tøyfiller på kroppen og menn i bar overkropp er for tiden et helt vanlig syn på Brennelvneset i Porsanger.

De første detakerne har allerede kommet til festivalområdet og er klare for å rocke hele helga.

Midnattsrocken

Det er ikke langt fra teltplassen til sjøen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

De er innlosjert i sine campingvogner, telt eller lavvoer og storkoser seg sol fra en skyfri himmel i en lufttemperatur som måler 33 grader Celcius. Dette er en av de varmeste temperaturene som er målt i Norge denne dagen.

Også værmeldingen for helga er lovende.

Varslet fra yr.no viser at temperaturen fra klokken 18 til 24 i kveld vil ligge på 28 grader Celcius. Nattemperaturen frem til fredag klokken seks vil ligge på rundt 20 grader, noe som så langt nord i verden er ensbetydende med tropenatt.

Det blir litt mindre hett resten av helga, men det vil fortsatt bli høyst levelige rockeforhold.

– Litt kaldt i begynnelsen

Stedet der festivalplassen ligger heter Lavttenjárga på samisk, og Brennelva renner i Porsangerfjorden rett ved festivalområdet. På varme dager som denne er både elva og fjorden populære badesteder for festivaldeltagerne.

Marius Halvorsen og Stig Even Mikkelsen

Marius Halvorsen og Stig Even Mikkelsen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vannet var herlig, nydelig, deilig og varmt, sier Stig Even Mikkelsen. Han og kameraten har nettopp steget opp etter et svalende bad i Brennelva.

– Litt kaldt i begynnelsen, men etter hvert føltes det bare bedre og bedre, sier Marius Halvorsen.

De to altaværingene er enige om at Midnattsrocken er det mest spennende man kan være med på i Finnmark om sommeren.

– Det er jævla bra. Fantastisk! Tommelen opp for det, fastslår Mikkelsen.

Hva er det som er det beste med Midnattsrocken?

– Campen, kjempestemning og selvfølgelig musikken. Det gjør seg. Det er meget bra. Meget bra, svarer Mikkelsen. Kameraten nikker for å vise at han er helt enig.

Kristoffer Henriksen

Kristoffer Henriksen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Kristoffer Henriksen fra Kirkenes kommer smilende mot oss med en iskald drikke i handa. Han skal tilbringe helga sammen med kameratene sine i det de selv kaller for Kirkenes-campen.

– Her nyter vi kalde drinker, fint vær, pene damer og god stemning. Det er kun derfor vi er her, og ingen ting annet. Dette er den tingen man venter på når man har ferie fra jobb. Da er det dette du lengter etter. Ingen over. Ingen ved siden av. Rocken er rocken, og Midnattsrocken ruler, mener Kristoffer Henriksen.

Må ha nitusen betalende

Juliane Strand fra Vollan og Siren Josefsen fra Tromsø nyter også festivallivet på Brennelvneset. Jentene føler også behov for et bad.

– Vi skal selvsagt bade, men vi tar havet vi, sier unge frøken Josefsen.

Juliane Strand og Siren Josefsen

Juliane Strand og Siren Josefsen foretrekker å bade i sjøen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Det er imidlertid ikke bare badelivet som gjør at de har kommet til Midnattsrocken.

– Musikk, folk og øl. Det beste med festivalen er folkene. Vi fikk oss nye venner nesten før vi rakk å komme hit. Det som er best her er vel stemninga. Det er veldig god stemning her, forklarer frøken Strand.

Festivalsjef Kjell Magne Rasmussen gleder seg både over finværet og at det ser ut til å komme mange mennesker til festivalen.

– Vi er utrolig heldige med værmeldingen. Det er nesten 30 varmegrader her vi står. I år har vi en jubileumsfestival der de beste norske artistene, som er mulig for oss å oppdrive, står på plakaten. Hvis du ser på vår festivalplakat, så vil du kjenne igjen så og si alle band, sier Rasmussen.

Kjell Magne Rasmussen

Festivalsjef Kjell Magne Rasmussen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Han vil ikke ut med hvor mange billetter som er solgt så langt.

– Til i går viste prognosene at vi skal ligge oppmot titusen besøkende. Det var per i går, men vi har noen dager igjen. Vi må klare å holde følge med tidligere år for å klare et femsifret beløp, opplyser Rasmussen.

Hvor mye må dere ha for at festivalen skal gå i pluss?

– Vi må nok ligge på over nitusen besøkende, svarer festivalsjefen.

Norske band på plakaten

Før om årene har Midnattsrocken har store utenlandske navn på plakaten. Blant annet har de hatt navn som N.E.R.D. fra USA, svenske Kent, Deep Purple fra Storbritannia og Twisted Sister fra USA.

Norske storheter som Åge Aleksandersen og Terje Tysland har også spilt på Brennelvneset. Det samme har dansken Kim Larsen.

Heavyjoikbandet Intrigue er blitt som et «husband» for Midnattsrocken med utallige opptredener i festivalen. De er selvsagt med i år igjen.

I år satses det på norske artister, blant annet for å holde utgiftene nede.

TNT på Trondheim Rockfestival, 2007

Gitarist Ronni Le Tekrø og TNT spiller på Midnattsrocken på fredag kveld.

Foto: Jørn Gjersøe

Torsdag: Tara, Karpe Diem, Hellbillies og Rolffa.

Fredag: Moped, Senjahopen, TNT, Intrigue, Bøbben og Yogi og Broiler.

Lørdag: Phone Joan, Terje Tysland, DDE, Datarock og Violet Road og CLMD.

– Jeg har veldig sansen for Bjarne Brønbo (vokalist i DDE), måten han er på både på og utenfor scenen. Derfor gleder jeg meg veldig til DDE, sier Rasmussen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DDE

DDE og vokalist Bjarne Brønbo er festivalsjefens personlige favoritt.

Foto: Vidar Furnes / NRK

Tusen kroner per kveld

De som ennå ikke har skaffet seg billett til Midnattsrocken vil trolig få et sjokk hvis de prøver å kjøpe billett på internett. Fristen for å kjøpe et tredagers festivalpass til 1900 kroner har nemlig passert for internettkundene.

Prisen for et kveldspass nå er på 1030 kroner. For tre kvelder betyr dette 3090 kroner. Prisen på camping er satt til 825 kroner og prisen per telt er 620 kr.

– Det er kanskje noen som synes dette er dyrt, men man får mye god musikk for disse pengene. I tillegg kommer det sosiale festivaldetakerne kan oppleve her på Brennelvneset, sier festivalsjef Kjell Magne Rasmussen.

Han opplyser at folk fortsatt vil kunne kjøpe et tredagers festivalpass ved inngangen til festivalområdet.

Arrangørene har sett seg nødt til å ta såpass mye betalt per billett for å kunne dekke alle utgiftene.

I tillegg til at artistene skal ha sine honorarer, kommer ugifter på 100.000 kroner for ekstraomkostninger med politivakthold og 100.000 kroner til Porsanger kommune for søppel og annen renovering.

Midnattsrocken

Ungdom koser seg i solsteiken på Brennelvneset utenfor Lakselv i Porsanger. I bakgrunnen ser vi den vakre Porsangerfjorden.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter