Hopp til innhold

Sverige sier igjen nei til ILO 169

Sverige fikk flere anbefalinger om å ratifisere ILO-konvensjonen om urfolks rettigheter i går på FN-høring i Geneve. Men Sverige avviser dem. - Først bør vi få en nordisk samekonvensjon på plass, sier Annika Söder i Sveriges utenriksdepartement, som ledet Sveriges delegasjon.

Annika Söder, Sveriges utenriksdepartement

Annika Söder, Sveriges utenriksdepartement

Foto: Jörgen Heikki/Sameradion & SVT Sápmi

I går var Sverige til høring i FNs menneskerettighetsråd om gjennomføringen av menneskerettighetene i Sverige. Alle FNs medlemsland skal jevnlig høres om gjennomføringen av sine menneskerettighetsforpliktelser. Ordningen har fått navnet Universal Periodic Review (UPR).

Det er andre gang at Sverige er til høring, og nærmere 100 land benyttet anledningen til å stille spørsmål og komme med anbefalinger.

Det melder oddasat.se .

Sju land anbefaler å ratifisere

I forhold til ILO-konvensjon 169 om urfolks rettigheter, fikk Sverige anbefalinger om å ratifisere eller vurdere å ratifisere fra sju land: Nicaragua, Guatemala, Danmark, Norge, Brasil, Honduras og Usbekistan.

Hovedprinsippet ILO-konvensjon nr 169 om urfolk og stammefolk i selvstendige stater er urfolks rett til å bevare og videreutvikle sin egen kultur, og myndighetenes plikt til å treffe tiltak for å støtte dette arbeidet. Norge ratifiserte konvensjonen i 1990.

Avviser anbefalingene

Sverige vil formelt svare på noen av anbefalingene allerede på torsdag og komme tilbake til de andre anbefalingene senere denne våren. Men i forhold til ILO-konvensjon 169 avviser Sverige allerede alle anbefalingene.

– Jeg tror ikke vi i dagens situasjon kan godta anbefalingene. Regjeringen må først se på saken i forhold til forhandlingene om en nordisk samekonvensjon.

– Kreves det en nordisk samekonvensjon før spørsmålet om ILO 169 er aktuelt?

– Regjeringen får vurdere det spørsmålet. Problemstillingen er ikke ny, men så langt har vurderingen vært at vi ikke kan ratifisere, sier Annika Söder til oddasat.se.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.