Hopp til innhold

Frykter ikke miljøsvineri

Sametingspresident Egil Olli stoler på at gruveselskapene rydder opp etter seg i Finnmark dersom det skulle være nødvendig.

Egil Olli

Sametingspresident Egil Olli stoler på mineral- og gruveselskapene.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Mineralloven er veldig klar når det gjelder miljøhensyn. Selskapene må også garantere for at de rydder opp ved eventuelle utslipp, sier Egil Olli.

Tidligere denne uka advarte Bernt Nilsen mot gullindustrien som han karakteriserer som «miljøverstinger som raner kommuner for verdier».

– Enorme ødeleggelser

Bernt Nilsen

Bernt Nilsen i Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden sier gullindustrien er en miljøversting, og er skeptisk til etableringen av gullgruve i Kautokeino.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Nilsen er leder av Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden som ble dannet da det ble klart at Sydvaranger gruve skulle slippe kjemikaliet Lilaflot ut i Bøkfjorden i Sør-Varanger.

Bernt Nilsen advarer Kautokeino kommune som står overfor en satsing på gullutvinning i det tidligere gruveområdet Biedjovággi, og sier til NRK at gullindustrien bruker gifter som cyanid og andre kjemikalier for å utvinne gull.

– Det kan gi enorme ødeleggelser, sier Nilsen.

På oppdrag fra gruveselskapet har et konsulentfirma nå lagt frem et forslag til planprogram for gruvedriften i Kautokeino. I rapporten kommer det klart frem at det vil bli utslipp av kjemikalier i naturen.

Bernt Nilsen ber kommunen om å iverksette frittstående utredninger.

Stoler på rapporten

Borer i Biedjovággi

Funnene etter leteboringer i sommer har gitt gode resultater.

Foto: Liv Inger Somby/NRK

Sametingspresidenten er ikke fullt så skeptisk, og sier at miljøaspektet er en selvsagt del av konsekvensanalysene. Egil Olli sier at man fra Sametinget er opptatt av å følge med på utviklingen i Biedjovággi.

I den forbindelse har Sametinget i samarbeid med reindriftsnæringa i området og gruveselskapet Artic Gold AB som ønsker å utvinne gull i Kautokeino, laget en skisse til en arbeidsavtale.

Denne avtalen skal belyse hvordan prosessene og forhandlingene mellom partene vil foregå dersom det blir gruvedrift i Kautokeino.

En del av avtalen handler om mulig forurensning.

– Vi kan ikke godta at gruveselskaper kommer hit for å høste av vår rikdom og det eneste som blir igjen er forurensning. Derfor har vi sagt at lokalmiljøet også skal ha fordeler dersom de ønsker å utnytte våre ressurser, sier Egil Olli.

Korte nyheter

  • Aasland lea oadjebas ahte ii šatta ođđa Fovse-ášši Hámmerfeasttas

    Terje Aasland lea oadjebas das ahte buot bealit, maiddái juridihkalaš bealit areálasisabahkkema oktavuođas mii boahtá ođđa el-fápmolinjá geažil Hámmerfestii, leat čielggaduvvon, čállá Altaposten.

    Konsešuvdna lea addojuvvon, ja vaikko boazodoallu ja Sámediggi leat váidalan ja vuosttaldan dan, de válljii Energiijadepartemeanta addit Statnettii ovddalgihtii lobi. Dat mearkkaša ahte álggahit barggu ovdalgo vuoigatvuođat leat čielggaduvvon.

    Dát lea ollugiid mielas njuolggo parallealla Fovse-áššái, mas bieggaturbiinnat ledje jo ceaggámin go Alimusriekti gávnnahii ahte dat lei olmmošvuoigatvuođarihkkun.

    – Finnmárku dárbbaša infrastruktuvrra, elfápmolinjáfierpmádaga mii sáhttá guoddit fámu, leš dal dat bieggafápmoprošeavttas, gássafápmorusttegis mas lea CO2-hálddašeapmi ja vurken, dahje eará lágan fámus, ovdamearkka dihtii čáhcefámus. Elfápmolinjáfierpmádat lea geađgejuolgi ođđaáigásaš servodagas. Dasa ferte maiddái Finnmárku beassat, čilge energiijaministtar Terje Aasland (Bb) Altapostenii.

    Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i Dubai under klimatoppmøtet COP28.
    Foto: Truls Antonsen / NRK
  • Krever egen distriktskvote

    Fiskerne i Vardø ba Trygve Slagsvold Vedum om en egen distriktkvote da finansministeren besøkte fiskeværet på mandag.

    Fiskere i åpen gruppe, de som har fiskebåter under 11 meter, har mistet rundt halvparten av kvota i år - sammenlignet med i fjor.

    Og signalene er at kvotene må reduseres ytterligere i årene framover.

    Det slår hardt ut for Vardø der store deler av fiskeflåten er i åpen gruppe.

    Leder for Vardø fiskarlag, Frode Robertsen, frykter fraflytting.

  • Helse Nord med ny handlingsplan for personell, utdanning og kompetanse

    Helse Nord legger frem en ny handlingsplan for å tiltrekke flere ansatte til sykehusene i landsdelen.

    Det skriver Nordlys.

    Handlingsplanen har 20 tiltak og vil vedtas av Helse Nord-styret torsdag,

    Tiltakene er blant annet å innføre jobbgaranti for lærlinger, gjennomføre omdømmekampanjer og forbedre spesialistutdanning for leger.

    – Handlingsplanen er sentral for den pågående omstillingen i Helse Nord. De 20 tiltakene i planen skal bidra til å redusere bemanningsutfordringene i regionen, sier administrerende direktør i Helse Nord, Marit Lind, til avisen.

    Helse Nord, Marit Lind
    Foto: Mathias Sommerseth Kjellmo / NRK