Hopp til innhold

Sápmis første «spellemannspris»

Dagen før samenes nasjonaldag braker det løs for Sami Music Awards. Forberedelsene er i full gang, og både arrangør og konferansier har hendene fulle.

Klemet Anders Buljo og Ole Mahtte Gaup klar for SMA

Arrangør Klemet Anders Buljo og konferansier Ole Mahtte Gaup gleder seg stort til Sami Music Awards på fredag. Du kan følge med via NRKs livestream.

Foto: NRK

Fredag 5. februar skjer det - den første prisutdelingen for samiske artister blir arrangert.

Sami Music Awards (ekstern lenke) sitt formål er ifølge deres nettsider å gjøre de samiske artistene bedre kjent for publikum og musikkbransjen i Norge.

Gjennom kvelden skal det kåres tre forskjellige priser:

Spent programleder

Spenningen er til å ta og føle på før showet avholdes.

Ole Máhtte Gaup er på kort tid kalt inn som programleder for prisutdelingen. Selve overrekkelsen av prisene blir sendt på NRK Sápmi sin side fredags kveld fra klokken 19 til klokken 20.

Ole Mahtte Hætta Gaup

Programleder blir Ole Mahtte Gaup.

Foto: Vanja E. Ulfsnes / NRK

– Jeg har store forventninger til kvelden. Det er jo tross alt samenes første prisutdeling for musikk. Alle de store artistene i Sápmi blir å komme, så det blir veldig artig, sier en fornøyd Gaup.

Får vi se en hoppende glad kar med rosa hår på scenen da? For vi regner med at du skal til frisøren?

– Rosa blir det ikke, men litt stussing må til for å få "hedret" artistene.

– Høydepunktet for kvelden blir å høre på all den gode samiske musikken som er lagd i 2015. Dette har vært et spesielt godt musikkår for samisk musikk. Veldig mye bra musikk har kommet. Så jeg gleder meg til å se hvem som får de forskjellige prisene, sier en engasjert Gaup.

Egen samisk musikkuke

Gjennom første uken i februar er det mye liv og røre i Alta, for Sami Music Awards er nemlig kun en liten del av en hel musikkuke.

Uken heter Sami Music Week (ekstern link) og er en paraplyorganisasjon for de musikkrelaterte hendelsene som skjer i tidsrommet mellom 3. og 5. februar.

Klemet Anders Buljo er arrangør for musikkuka, og er dermed en veldig travel mann om dagen.

Når journalisten ringte hadde han tid for en liten prat, og da ble jo spørsmålet som ble stilt selvskrevet:

Klemet Anders Buljo

En nervøs Klemet Anders Buljo ser fram til arrangementet.

Foto: Roger Manndal / NRK

På en skala fra én til ti, hvor opptatt er du nå?

– Ti. Eller ti og en halv, faktisk. Mens vi prater så jobber jeg med en platelansering, en konsert og masse seminarer, sier en noe stresset Buljo.

Nervene er også i høyspenn for den travle arrangøren.

– Nervene må være på en solid tolver på skalaen.

Hvis DU har lyst å komme og se showet kan du dra til Studenthuset City fredag 5 februar klokken 19. Inngang er gratis.

Husk stream fra NRK Sápmi og Sami Music Awards fredag fra klokken 19 til klokken 20.

Korte nyheter

  • – Min eksisteansa sáhttá jávkat lagamus logijágiid

    Odne rahppui ONa Eamiálbmotáššiid Bistevaš Foruma. Forumas deaivvadit eamiálbmotgat miehtá máilmmi ságastallat eamiálbmotgažaldagaid birra.

    Dát jahki lea eareonoamaš fuomašupmi eamiálbmogiid rievtti iešmearridanvuoigatvuhtii ONa eamiálbmotdeklerašuvna oktavuođas.

    Ráhpamis válljejuvvo Hinou Oumarou Ibrahim, gii gullá eamiálbmogii mbororo:i Chad:s, sátnejođiheaddjin. Su ráhpansártnis son muitala movt eamiálbmogat leat deddojuvvon.

    – Lea ain guhkes mátki iešmearrideapmái. Iešmearrideapmi mearkkaša ahte mii leat dohkkehuvvon eamiálbmogin. Ja erenoamážit dál, min eksisteansa eamiálbmogin lea deaddeluvvon. Min eksisteansa sáhttá jávkat lagamus logijágiid.

    Ibrahim muitala maid ahte eamiálbmogiid iešmearrideapmi sáhttá leat ovdamunnin boahkaide, ja čilge ahte eamiálbmogiid árbemáhttu sáhttá čoavdit máilmmi ollu váttisvuođaid.

    – Eamiálbmot suodjalit min málmmi biologalaš máŋggabealatvuođa ja eatnamat.

    – Eamiálbmotriekti iešmearrideapmái ii leat áittá, muhto baicce bálggis midjiide buohkaide ovttas vázzit, lohká son.

    Bilde av Hindou Oumarou Ibrahim.
    Foto: AP
  • Mener urfolks eksistens er under press

    I dag åpnet FNs permanente forum for urfolkssaker. På forumet samles urfolk fra hele verden for å diskutere urfolksspørsmål.

    Årets forum har et særlig fokus på urfolks selvbestemmelse i kontekst av FNs erklæring om urfolks rettigheter.

    Under åpningen av ble Hindou Oumarou Ibrahim valgt til ordstyrer for årets forum. Hun er fra Chad, og tilhører urfolket mbororo.

    I åpningstalen hennes sier hun at urfolks eksistens er under press.

    – Veien til selvbestemmelse er fortsatt lang. Selvbestemmelse er en anerkjennelse av vår eksistens som urfolk. Og nå, mer enn noen gang, er vår eksistens som urfolk under press. Vår eksistens kan forsvinne i løpet av det neste tiåret, sier Hindou Oumarou Ibrahim.

    Videre sier hun at urfolks selvbestemmelse er til nytte for alle, og peker på at urfolks tradisjonelle kunnskap kan bidra til å løse problemer verden står overfor.

    – Som de ekte beskytterne av verdens biomangfold, urfolk beskytter vår moder jord.

    – Urfolks rett til selvbestemmelse er ikke en trussel, men det er en vei for oss alle til å gå sammen, fortsetter hun.

    Bilde av Hindou Oumarou Ibrahim.
    Foto: Peter Dejong / AP
  • Urfolk saksøker media-giganter

    To urfolk i USA saksøker flere sosale medie-foretak som Facebook, Snapchat, TikTok og Google. Årsaken er at urfolksorganisasjonene mener medie-foretakene bidrar til å øke selvmordstallene blant urfolks ungdommer, skriver SVT Sápmi.

    – Urfolksungdom er spesielt sårbare for disse foretakene sine avhengighetskapende algoritmer med tanke på de historiske selvmordstallene og psykiske problem som finnes blant tenåringer i hele Indian Country, sier Lonna Jackson-Street, ordfører for Spirit Lake Tribe i North Dakota.

    I fjor saksøkte 42 amerikanske delstater Meta, som eier Facebook og Instagram, for å skade unge menneskers psykiske helse. Nå gjør to urfolk i USA det samme.

    Flere av foretakene har til AP forsvart seg mot anklagelsene.

    – Å gi unge mennesker en sikrere og nyttigere opplevelse har alltid vært kjernen i vårt arbeid. I samarbeid med eksperter på ungdommer, psykisk helse og foreldreskap har vi skapt tjenester og policyer for å gi unge mennesker alderstilpassede opplevelser og foreldre robuste kontroller, sier Googles talsperson José Castañeda.

    En dame holder en mobiltelefon i hendene
    Foto: Petter Strøm / NRK