Hopp til innhold

Samemisjonen «hjemme igjen» i Tromsø etter 90 år

Norges Samemisjons hovedkontor er tilbake i Tromsø etter 90 år i Trondheim.

Samemisjonens ansatte Eva-Regine Okkels, Roald Gundersen, Richard Skollevoll og Thor Henrik With

Første stabsmøte ved Samemisjonens nye hovedkontor i Tromsø. De ansatte ved kontoret er Eva-Regine Okkels, Roald Gundersen, Richard Skollevoll og Thor Henrik With

Foto: Norges samemisjon

Samemisjonen ble startet av Tromsø-bispen Johannes N. Skaar i 1888, under navnet Norsk Finnemisjon. Fram til 1925 hadde organisasjonen sitt hovedkontor i Tromsø. Etter sammenslutningen med Norsk Finneforbund ble kontoret lagt til Trondheim, og har holdt til der til nå.

Håper på ny giv

Tromsøs plassering i forhold til det samiske bosettingsområdet, sammen med byens innslag av samisk kultur, har vært avgjørende for Samemisjonens beslutning. Siden Samemisjonen også har virksomhet på Kola-halvøya, vil byens Barentsfaglige miljø være en ressurs, mener Samemisjonen.

– Vi har forventninger til en ny giv for Samemisjonen, nå når vi er tilbake i Tromsø, sier assisterende generalsekretær Thor Henrik With, som selv er født i byen.

– Nå når vi har vår base plassert mer sentralt i forhold til områder med samisk preg og historie, ønsker vi å gjøre det tydelig at Samemisjonen arbeider som et fellesskap av to kulturer, den samiske og den norske, fortsetter han.

Utfordring å bære fram Bibelens budskap

– Men det er en klar utfordring for vår gamle organisasjon å bære fram Bibelens budskap slik at det når fram. Vi ser at Sápmi gjennomgår tydelige forandringer, både i retning av en positiv selvbevissthet, og gjennom stadig mer internasjonal kontakt i urfolkssammenheng, sier With.

Nyansatte ved Tromsø-kontoret er administrasjonsleder Roald Gundersen og kontorsekretær Eva-Regine Okkels. Fra Trondheimskontoret følger assisterende generalsekretær Thor Henrik With og administrasjonsmedarbeider Richard Skollevoll med.

For tiden er landsstyreformann Ove-Kjell Sakseid arbeidende styreformann med generalsekretærens fullmakter, siden Samemisjonen ikke har lykkes med å rekruttere ny generalsekretær etter Magne Gamlemshaug.

Korte nyheter

  • Beitekrise i Karasjok - skuterløyper stengt

    Kriseberedskapsutvalget har erklært beitekrise i store deler av Karasjok. På grunn av dette er flere skuterløyper stengt, skriver Karasjok kommune på sin nettside.

    Løype 5 mellom Láŧevuovdi og Guovžilbohki og løype 17 Badjenjárga til Dákteroavvi stenges midlertidig.

    Løypa stenges fram til 8. april av hensyn til reindriften.

    Karasjok kommune kan stenge skuterløyper etter kommunal forskrift om snøskuterløyper § 7.

    Beitekrisen har rammet flere distrikt i Nordland, Troms og Finnmark, og har så langt berørt i overkant av 60.000 rein.
    Foto: Landbruks- og matdepartementet
  • Dieđihit eambbogo 30 goddon Israelea falleheamis Syriijas

    Siviila olbmot ja soalddáhat galget leat goddon israelalaš áibmofalleheamis Syriijas, syriijalaš eiseválddiid dieđuid mielde.

    Eanetgo 30 olbmo galget dieđuid mielde goddon.

    Dieđuid mielde galgá Israel fallehan Aleppo gávpoga mannan ija diibmu 01.45 báikkálaš áigge.

  • – Alimus Hálddahusriekti bággeha ii-sápmelaččaid Sámediggái 

    Sámiráđi ságadoalli Áslat Holmberg oaivvilda, ahte Suoma Alimus Hálddahusriekti (AHR) badjelgeahččá sámi álbmoga.

    – AHR lea ođasmahttán mearrádusaid, mat leat gávnnahuvvon rihkkut sápmelaččaid vuoigatvuođa friddja politihkalaš ortniiduvvamii, oaivvilda Holmberg.

    AHR lea mearridan, ahte mannan čavčča sámediggeválggaid galgá lágidit ođđasit.

    Riekti lea gieđahallan badjel čuođi sámediggeválggaid válgalogahallama ja válgabohtosa guoski váidaga.

    – AHR fas bágge Sámedikki dohkkehit 72 ii-sápmelačča ižas jienastuslohkui. Ná áitá Sámedikki legitimitehta sápmelaččaid ovddastanorgánan, cuiggoda Holmberg.

    Aslak Holmberg
    Foto: Piera Heaika Muotka / Sámiráđđi