Hopp til innhold

Roser Sametingets satsing for sjøsamiske samfunn

– Endelig settes det skikkelig fokus på de utfordringene man står overfor i sjøsamiske samfunn, sier fisker Trond-Atle Akselsen fornøyd.

Trond-Atle Akselsen, Børselv

Skal vi få ungdom til å flytte tilbake til sjøsamiske samfunn, må det skapes jobbmuligheter, mener fisker Trond-Atle Akselsen.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Torske- og krabbefiskeren fra Børselv i Vest-Finnmark, bor selv i en fraflyttingstruet bygd.

– Snart er vi bare gamlinger igjen her. Men det er ikke bare Børselv som er utsatt for fraflytting, svarer sjøsamen Trond-Atle Akselsen.

Silje Karina Muotka

– Hvordan skaper vi attraktive lokalsamfunn der mennesker ønsker å leve og bo i framtiden? Det er viktige spørsmål som vi behøver innspill til, sier sametingsråd Silje Karine Muotka.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Han er glad for at sametingsrådet nå vil vite hva politikerne kan gjøre for å skape vekst og næringsutvikling i sjøsamiske samfunn . Høringsfristen er satt til 23. mai i år.

– Vårt mål er økonomisk utvikling, vekst og befolkningsvekst, sier sametingsråd Silje Karine Muotka.

– Finnes en grense

Akselsen håper at sametingsrådet vil lykkes med sitt arbeid.

– De sjøsamiske bygdene er vant til å kjempe for sin eksistens. Men det finnes en grense for hvor lenge man kan gjøre dette uten politisk støtte, svarer fisker Trond-Atle Akselsen.

I fjor ble skolen og oppvekstsenteret i Børselv lagt ned . Det betyr en 42 kilometer lang skolevei til Lakselv.

– Det var ingen artig beskjed å få, sier Akselsen.

Verdens største matfat

Men det er ikke bare skolenedleggelser som skaper utfordringer i sjøsamiske samfunn. Selv om de bor ved et av verdens største sjømatfat, er det likevel ikke alltid lett å kunne livberge seg her.

– Dersom vi skal få vekst og næringsutvikling, må det tas nye grep innenfor fiskeriene. Ungdom må få lettere tilgang til fiskeryrket. Men da må Fiskeridirektoratet lempe litt på kravene, mener Akselsen.

Han frykter også for store konsekvenser for fisken dersom oljenæringen kan ture frem slik de vil det utenfor kysten av Finnmark.

– Sametinget må få mer å si også i den sammenheng, mener Akselsen.

– Hjelpa kan komme i grevens tid

Ifølge ham er initiativet fra sametingsrådet på tide.

Også den forrige sametingspresidenten Egil Olli lovet å ta grep . Men det ble bare med løfter . Nå håper vi på konkrete resultater, sier fisker Trond-Atle Akselsen.

Sametingsrådet ønsker å styrke innsatsen overfor de kystnære samiske lokalsamfunnene, gjennom en dreining av næringspolitikken og økt samordning av ulike virkemidler fra Sametinget og lokale og nasjonale myndigheter.

– Bolyst og positiv nærings- og samfunnsutvikling langs kysten krever godt samarbeid mellom Sametinget og lokalsamfunnene. For å lykkes må vi ha fokus på næringer, men også på språk, kultur og befolkningsutvikling, sier Muotka.

Korte nyheter

  • Kuhmunen erenoamáš listtus Ruoŧas

    Ruoŧa jođiheaddjiid searvvi, Ledare, mielas lea nuorra sámenisu Sara-Elvira Kuhmunen okta dain geasa sis lea erenoamáš jáhkku, ja gean navdet ain eanet lihkostuvvat boahtteáiggis.

    Searvi ráhkada jahkásaččat listtu maid gohčodit «Framtidens kvinnliga ledare». (Boahtteáiggi nissonjođiheaddjit). Listtus leat 75 nuorra nissonolbmo nama, ja olles listu almmuhuvvo miessemánu 18. beaivvi.

    Sara-Elvira Kuhmunen lea Johkamohkis eret, ja lea Sáminuorra searvvi jođiheaddji.

    Sáminuorra dat lea ge almmuhan dán dieđu listtu birra iežas Instagram-konto bokte.

    Kuhmunen lea maŋemus jagiid áŋgiruššan dáistalit sápmelaččaid vuoigatvuođaid ovddas, ja son lea maid ovdagovva eará sámi nuoraide.

    Kuhmunen lea maid oassálastán Sámi Grand Prix gilvvus ja son lea gieskat ožžon Ubmi sámesearvvi nuoraidbálkkašumi.

    .

    Sara Elvira Kuhmunen, Sáminuora jođiheaddji
    Foto: Anne Maret Päiviö / Sameradioen
  • Med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare» i Sverige

    President for ungdomsorganisasjonen Sáminuorra, Sara-Elvira Kuhmunen, er i år med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare».

    Det er det svenske fagforbundet for ledere, Ledarna, som årlig lager denne lista.

    Lista består av 75 personer som er sjefer og ledere, og er unge kvinner. Hele lista offentliggjøres 18. mai.

    Det er Sáminuorra som melder om dette på sin Instagram-konto.

    Fagforbundet Ledarna har over 100.000 medlemmer.

    Kuhmunen er fra Johkamohkki /Jokkmokk i Nord-Sverige.

    Hun deltok i joike-delen i Sámi Grand Prix 2022 med joiken «Čuvggodit». Hun gikk videre til gullfinalen, som Jörgen Stenberg vant.

    Kuhmunen ble i 2023 tildelt Anders Carlberg-minnepris, som tildeles årets unge forbilde i Sverige.

    Sara-Elvira Kuhmunen
    Foto: Per Heimly / NRK
  • Fem politimelde etter snøskuterkøyring

    Fem personar vart tekne på fersk gjerning i å ha køyrd ulovleg på snøskuter i eit villreinområde på Vikafjellet. Det melder Statens naturoppsyn, SNO, som natt til torsdag var ute på kontroll. Dei fem blir politimelde, skriv SNO i ei pressemelding. Så langt i vinter har SNO politimeld 87 personar for ulovleg køyring, dermed bikkar talet no 92 politimeldingar.

    – Ulovleg snøskuterkøyring i villreinområde er svært uheldig på denne tida av året, seier Ole Morten Sand, seksjonsleiar i Statens naturoppsyn (SNO). Han viser til at det er rett før villreinkalvinga, og dermed ekstra alvorleg med ulovleg motorferdsel.

    Snøskuterkøyring på Vikafjellet
    Foto: Sigurd Nordeide-Felde.