Hopp til innhold

Slår knockout på strikkhopp

Kicket han får i MMA-ringen slår knockout på kicket han fikk av å hoppe i strikk.

Nils Henrik Tjikkom

Samegutten Nils Henrik Tjikkom (t.h.) driver med den av mange kalt voldelige sporten MMA. Forrige helg vant han sin første amatørkamp.

Foto: Privat

Knockout var også det karasjokgutten Nils Henrik Tjikkom (26) vant på da han gikk sin første amatørkamp innen Mixed Martial Arts (forkortet MMA) kamp under Fight Night 11 i Odense, i Danmark forrige helg.

Det vil si han vant på teknisk knockout etter at kampen hadde vart i ett knapt minutt.

Havnet på rumpa

Han hadde motstanderen fullstendig i sin makt, så dommeren valgte å blåse av kampen.

Hvordan vil du beskrive kampen?

Nils Henrik Tjikkom

Kamper på amatørnivå innen MMA er ulovlig i Norge, på grunn av Knockout-regelen. Her er Nils Henrik i aksjon under trening.

Foto: Privat


– Han prøvde seg med et frontkick på meg, som jeg kom meg unna, så når jeg skulle svare så skled jeg og havnet på rumpa.

Da forventet den samiske MMA-utøveren at motstanderen hans, Jonas Courdt Nielsen fra Danmark, skulle komme etter han. Det gjorde han ikke.

– Så jeg kom meg opp. Ikke så lenge etter det så fikk jeg et fint turn-kick inn, som traff han i brystkassa så han falt, jeg er usikker på om han skled eller om det var sparket som traff så godt. Så da var det bare å løpe på og satse på at jeg fikk knockouten min.

Se video fra kampen (artikkelen fortsetter under):

Så kommer seiersbrølet

I det dommeren erklærer teknisk knockout til Nils Henrik Tjikkom, så bryter han ut i et vanvittig seiersbrøl.

Kan du sette ord på det du følte der og da?

– Nei det var veldig mye jobb, jeg hadde jobbet mot det siden mai. Kampen den gang denne tapte jeg jo ganske overlegent, motstanderen min rushet skikkelig inn og tok meg på det. Så jeg hadde jobbet ekstremt mye for dette, så gleden over å få inn seieren etter så mye jobb, slit, svette og tårer, var helt fantastisk.

Til tross for den enorme gleden så viser Nils Henrik stor sympati for Courdt Nielsen, han gir han en dypfølt klem, og hjelper han opp på beina. Nils Henrik betrygger at utøverne har stor respekt for hverandre og er venner utenfor ringen.

Det er kun i ringen det er kamp.

Treneren: – Dette er bare starten

Karasjokgutten trener ved Tromsø Kampsportsenter. Treneren hans Khodaiar Ashourzadeh beskriver Nils Henrik som en svært dedikert ung mann.

Hvordan vil du beskrive Nils Henrik?

Nils Henrik Tjikkom på trening

Kamper på amatørnivå innen MMA er ulovlig i Norge, på grunn av Knockout-regelen. Her er Nils Henrik i aksjon under trening.

Foto: Privat

– Han er veldig dedikert, og trener veldig hardt. I tillegg er han en behagelig elev, han tar ting fort til seg, og er flink til å høre etter.

Det ligger knallhard trening bak seieren i Danmark. Ashourzadeh forteller at å trene 5-6 ganger i uka er minstekravet, og om man skal konkurrere på det nivået som Nils Henrik nå gjør, kan man ikke lenger bare se på det som en hobby.

Hva var det som avgjorde at han vant i Danmark, var det dyktighet eller var det flaks?

– Jeg tror ikke på flaks, klart litt hell må man ha med seg, men ikke i dette tilfellet. Han gjorde det han skulle, fulgte planen, og det funka.

Ashourzadeh har selv tidligere konkurrert i både kickboksing og Taekwondo. Han har en enkel og grei forklaring på hvorfor man er villig til å slå løs på hverandre i en kampsportring.

Team Danmark

Nils Henrik (t.h.) sammen med teamet han reiste til Danmark med.

Foto: Privat

– Det er få ting som får deg til å føle deg mer levende enn når man går kamp.

Når det gjelder Nils Henrik så har læremesteren stor tro på sin elev.

– Sånn jeg ser på det, så har det endelig løsnet for han, om han fortsetter med å være så dedikert som han er nå, og trener like hardt, så er dette bare starten.

Strikkhopp kommer til kort

Karasjokgutten ser ikke ut til å ha noen planer om å bremse ned på treningen. Å utøve MMA er det han virkelig brenner for.

Hvordan vil du beskrive adrenalinrushet når du går kamp, kan det sammenlignes med å hoppe i strikk?

– Nei, jeg har prøvd strikkhopping. Det varte altfor kort.

Khodaiar Ashourzadeh og Nils Henrik Tjikkom

Khodaiar Ashourzadeh (t.v.) tror denne seieren bare er begynnelsen for Nils Henrik.

Foto: Privat

Korte nyheter

  • 800 kvinner dør daglig under fødsel

    Loga sámegillii.

    800 kvinner dør hver dag i forbindelse med fødsler. Det kommer fram i en ny rapport fra FN. Dødsraten har ikke endret seg siden 2016.

    Urfolk og andre minoritetskvinner som bor i land med dårlige helsetjenester, har seks ganger større risiko for å dø i forbindelse med svangerskap eller fødsel.

  • 800 nissonolbmo jápmet beaivválaččat riegádahttima oktavuođas

    Les på norsk.

    800 nissonolbmo jápmet beaivválaččat riegádahttima oktavuođas. Dat boahtá ovdan Ovttastuvvon našuvnnaid ođđa raporttas. Dat ii leat rievdan 2016 rájes.

    Eamiálbmot ja eará vehádat nissonolbmot geat ellet riikkain, main eai leat nu buorit dearvvašvuođabálvalusat, leat guđa geardde stuorát riskkas jápmit áhpehisvuođa dahje riegádahttima oktavuođas.

  • 53 prosent av Norges kulturinstitusjoner viser samisk kunst

    Loga sámegillii.

    53 prosent av Norges kulturinstitusjoner har jobbet med samisk kunst, selv om de ikke er samiske institusjoner.

    Det gjør de fordi de syns samisk kunst og kultur er kunstnerisk spennende, blant annet på grunn av internasjonal tilstrømming, samepolitiske saker i Norge og Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.

    40 prosent sier at det ikke er relevant for dem å jobbe med samisk kunst og kultur.

    Det kommer fram i Kulturdirektoratets nye rapport, der de har kartlagt hvordan kulturinstitusjoner i Norge jobber med samisk kunst og kultur. En slik kartlegging har ikke blitt gjort før.

    Her er kunsten til Synnøve Persen, Hans Ragnar Mathisen, Iver Jåks utstit på Nasjonalmuseet:

    Synnøve Persen, Hans Ragner Mathisen, Iver Jåks
    Foto: Wenche Marie Hætta / Nrk