Hopp til innhold

Synliggjør det samiske en hel uke

Byer, skoler og andre institusjoner bruker en hel uke på å synliggjøre det samiske i forbindelse med feiringen av samenes nasjonaldag. – Det er med på å gjøre samer stolte av sin bakgrunn også resten av året, sier førsteamanuensis Astri Dankertsen.

Sameflagg, samisk flagg

Mange steder i landet markerer samenes nasjonaldag en hel uke.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Dankertsen har selv vært med på å arrangere ulike ting i løpet av de fem årene hun har bodd i Bodø. Hun har møtt folk som sier de er samer men ikke vet hvordan de skal uttrykke det.

– Da er jo det å starte en sånn prosess som å gå på en samisk konsert en måte å være stolt over sin bakgrunn på.

Mangfold skaper kreativitet

Astri Dankertsen er selv same, har doktorgrad i sosiologi og har forsket på artikulasjon i

Astri Dankertsen

Astri Dankertsen mener nasjonaldagen er viktig for identitetsbygging.

Foto: Privat

en samisk avkoloniseringsprosess. Til daglig jobber hun på universitetet i Nordland. Hun sier Bodø har blitt en positiv kommune når det gjelder å synliggjøre det samiske. En samarbeidsavtale med Sametinget er ute på høring , og vil sansynligvis bli behandlet i mai. Man har fått et bachelorprogram i lulesamisk ved universitetet, og det bor en god del samer i byen, fra ulike områder og med ulik bakgrunn.

– Dette skaper kreativitet. Man blir kjent med andre samer, fra andre områder, og det blir et samisk felleskap i en byhverdag.

Samenes nasjonaldag i Tromsø

Her fra fjorårets feiring i Tromsø.

Foto: Sigve Nedredal / Frilans

Konserter, kurs og teater

Årets program i Bodø er preget av kurs, foredrag, konserter og arrangement for barn. Astri Dankertsen sier at det preger bybildet, og at det også er mange som ikke selv er samer som møter opp. I tillegg til å skape en stolhet, er uka med på å bryte stereotypier

– Det gjør det samiske til noe mer enn noe eksotisk, fremmed og fjernt. Det er en kultur som er bærekraftig og har en plass i bylivet. Folk gleder seg til uka, og vi feirer den samiske tilstedeværelsen i byen.

Det er mange andre byer og institusjoner som har samiske uke i forbindelse med samenes nasjonaldag. Det har også blitt vanlig at barnehager og skoler har tema-uke om samer og samisk kultur.

Korte nyheter

  • Påviste fire bjørner i et nytt hårfelleprosjekt

    Sommeren 2023 ble det for første gang samlet inn hårprøver fra et 500 kvadratkilometer stort område på nordsiden av Tanaelva i den vestlige delen av Tana kommune.

    Det melder Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).

    – Totalt ble det samlet inn 27 hårprøver som var positive for brunbjørn, sier laboratorieleder Ida Marie Bardalen Fløystad ved Nibio Svanhovd.

    Fra disse prøvene kunne forskerne identifisere fire ulike bjørner, to hannbjørner og to hunnbjørner.

    Alle de fire bjørnene som ble påvist i hårfelleprosjektet i Tana i 2023 var tidligere kjente individer.

    Målet med prosjektet er å få mer informasjon om bjørnenes bevegelser i området, tidsmessig områdebruk, og om mulige slektskap mellom individene.

    – Den overordnede målsettingen med disse hårfelleprosjektene er å få mer kunnskap om antall bjørn, kjønn og hvilke individer som påvises, sier Ida Marie Bardalen Fløystad.

  • Beatnagat gaikodan bohccuid Bájilis 

    Badjeolmmoš Tommy Vitblom vulggii iskat lea go ealu sisa mannan luovosbeatnagat go oinnii Facebookas čállosa ahte luovusbeatnagat leat jođus Kangos guovllus Bájila gielddas Ruoŧas. Dalle son gávnnai njeallje jápmán bohcco, dieđiha Sveriges Radio.

    – Dákkár oainnáhus darvána millii, muitala Vitblom.

    GPS ja drona veahkkin lea son gávnnahan ahte beatnagat oaguhedje bohccuid máŋggaid miillaid ovdal go de loahpas fallehedje. Vitblom muitala dán dáhpáhuvvat dávjjit aht dávjjit. (Čájáhusgovva)

    Reinkadaver
    Foto: Erik Ropstad
  • Ávvudit máilmme girjebeaivvi Lukkari divttaiguin

    Dán jagi ávvuda «Mun Dajan - Foreninga Samiske forfattere» Máilmme lohkanbeaivvi Rauni Magga Lukkari girjás poesiijain.

    Dat dáhpáhuvvá odne eahkedis Romssa sámi viesus Romssas.

    Lukkari válddii gieskat vuostá gonagasa ánsumedáljja ja Romssa ja Finnmárkku fylkka kulturbálkkašumi. Son lea doaibman girječállin ja girjegoastideaddjin 35 jagi. Son lea maid čállán máŋga prologa festiválaide ja ávvudemiide, ja dasa lassin divttaid ja teáhterčájalmasaid.

    Máilmme girje- ja vuoigŋaduodjebeaivi (maiddái gohčoduvvon máilmme girjebeaivin) lea ON-beaivi mii ávvuduvvo cuoŋománu 23. beaivvi.

    Dát ávvubeaivi mearriduvvui ON oahpahusa, dieđálašvuođa, kultuvrra ja gulahallama (UNESCO) váldočoahkkimis jagis 1995.

    Les på norsk

    Forfatter Rauni Magga Lukkari
    Foto: Anne Olli / NRK