– Tanken er å fôre opp villfanget torsk for å sikre kvalitetsriktig råstofftilgang året rundt, sier Sigurd Rydland, daglig leder i Tysfjord Marine Farm AS i Tysfjord.
Bakgrunnen er at søsterbedriften Taste of North AS, som driver med sjømatproduksjon, sliter med å få tak i nok råstoff.
– Vi har hatt en kraftig nedgang de siste årene i råstofftilgangen. Det har faktisk vært en nedgang på 80 prosent de siste ti årene, anslår Rydland.
Løser utfordringer
I forrige uke fikk Tysfjord Marine Farm AS i Tysfjord tillatelse til produksjon av inntil 1560 tonn MTB villfanget torsk. Det vil si at selskapet kan ha inntil 1560 tonn torsk lagrende i sjøen, og tillatelsen er midlertidig ut året 2020.
– Det gir oss en fleksibilitet til å produsere fisk i den størrelsen vi ønsker, og selge på riktig tid i forhold til at prisen endrer seg gjennom året.
Ikke vanlig oppdrett
Sigurd Rydland mener at denne typen produksjon skiller seg fra vanlig oppdrett.
– Det er stor forskjell. For det første bruker vi et materiale fra naturen. Dersom det rømmer fisk som er vill i utgangspunktet så vil ikke det få noen miljøkonsekvenser eller andre konsekvenser, foruten om oss selv som taper penger på det.
– Og vi skal fore den med naturlig føde. Det vil si sild, sildavskjær og lodde.
Lokalsamfunnet vinner
Og det er lokalsamfunnet som vil gå ut som en vinner, mener Rydland.
– Man skal være forsiktig med å anslå hvor mange arbeidsplasser dette vil gi, men det blir veldig mange arbeidsplasser. Det krever i alle fall tre stillinger på havet og sannsynligvis 10-15 stillinger på land når vi er fullt utbygd.