– Vi synes det er veldig bra å kunne benytte matkompetansen som finnes i regionen. Samarbeidet med Martin Jönsson er kjempespennende, og er en av de tingene som gjør at vi gleder oss ekstra mye til årets festival.
Dette sier Márkomeannus festivalprodusent, Ellen Berit Dalbakk.
Festivalen har innledet et samarbeid med den kjente mesterkokken om matopplevelsestilbudet på årets festival.
Jönsson kommer opprinnelig fra Skaulo mellom Gällivare og Kiruna på svensk side av Sápmi.
Martin Jönsson var den første vinneren av prisutdelingen og konkurransen «Sápmi Awards» i kategorien «Samisk matkunst og kunnskap». Prisen vant han i 2012.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
«Pulled boazu» og elggulasj
– Jeg elsker å blande råvarer fra hele verden og skape nye og spennende matretter, har mesterkokken Martin Jönsson tidligere uttalt til NRK.
– Vi har gjennom våren jobbet med ideer sammen med Martin Jönsson. Resultatet av samarbeidet og ideene vil festivalpublikummet på Márkomeannu kunne oppleve, sier festivalprodusent Ellen Berit Dalbakk.
– Nye retter på menyen er blant annet pulled boazu og elggulasj, tillegger hun.
– Vi er den fremste matregionen
Márkomeannu har tidligere arrangert en egen matfestival, med navn «márkomeannu#HERSKO» i 2014.
– Nordre Nordland og Sør-Troms er den fremste matregionen i Sápmi.
– Dette med bakgrunn i at vinnerne av Sápmi Awards i kategorien «Samisk matkunst og kunnskap» alle tre årene prisutdelingen og konkurransen har blitt arrangert, har kommet fra Nordre Nordland og Sør-Troms, hevder en freidig festivalprodusent, som dermed legger gourmet-listen høyt for kommende festival.