Hopp til innhold

– Nå skal vi stå løpet ut sammen

Møtet mellom fylkesmannen i Finnmark og Karasjok kommune er nå hevet, og den kan sammenfattes med at de nå lover bot og bedring for Karasjok-ungdommene som opplevde terroren på Utøya.

Ordfører Svein Atle Somby hilser på fylkesmann Gunnar Kjønnøy med helse- og sosialsjef i bakgrunnen

Dagens møte endte med gode håndtrykk og smil mellom Karasjok kommune og tilsynsfører i saken, fylkesmannen i Finnmark.

Foto: Piera Balto / NRK

– Vi har behov for at det blir gjort en veldig god jobb nå, for vi skal óg vurdere om de millionene som staten i første omgang bevilget skal trekkes tilbake da de ikke ble brukt til formålet, sier fylkesmann Gunnar Kjønnøy.

Torsdag møttes fylkesmannen og Karasjok kommune for å diskutere hvordan Karasjok kommune skal følge opp den bevilgningen kommunestyret har gitt på 2 millioner kroner for å kompensere for den manglende oppfølgingen.

Oppfølges hver 6. måned

På møtet kom det fram at Karasjok kommune skal i løpet av de tre neste årene gjøre en innsats for å følge opp ungdommene og deres pårørende.

Hvilken dokumentasjon vil fylkesmannen kreve fra kommunen i dette arbeidet?

– Vi er enige om at kommunen skal rapportere halvårs vis og at vi skal ha et møte sammen hvor vi går gjennom både det som er gjort og det som skal gjøres hvert halvår. Dette for å legge et press på at planen gjennomføres i tråd med intensjonen.

Konkret hva denne oppfølgingsplanen går ut på, kommer ikke fram, men om fylkesmannens innvendinger i planen kan Kjønnøy si følgende.

– Vi har fremmet synspunkter på flere områder, på organiseringen av arbeidet, ansvarsfordeling på dette arbeidet i kommunen, på konkrete tiltak som de jobber med og på hvordan den oppfølgende dialogen mellom oss skal bli.

Er det for sent?

Gunnar Kjønnøy

Fylkesmannen i Finnmark Gunnar Kjønnøy kan ikke si noe om på dette tidspunktet om Karasjok kommune må tilbakebetale de to millionene de ikke kunne gjøre rede for etter Utøya tragedien.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Fire og et halvt år er gått etter terroren, og et betimelig spørsmål er om det er for sent å komme med en oppfølgingsplan på dette tidspunktet.

– Det er et godt spørsmål. Kan nye tiltak nå sies å være en kompensasjon for det som ikke ble gjort de nærmest etterfølgende årene? spør Kjønnøy seg.

– Jeg baserer meg på den kartleggingen som kommunen har gjort i dialog med de tolv berørte og deres familier og de tilbakemeldinger som kommer gjennom det bekrefter at det har noe for seg å sette i gang tiltak nå selv om det blir på en litt annen måte enn det ville ha vært hvis man hadde gjort dette godt nok i første omgang, sier fylkesmannen.

– Skal stå løpet ut sammen

Karasjokordfører Svein Atle Somby er både ydmyk og optimist etter møtet.

– Vi har lært av våre feil, og har nå tro på at vi skal klare å gjøre jobben.

Hva er annerledes med dagens ledelse i Karasjok kommune som gjør at dere nå tror på en realistisk og tilfredsstillende oppfølging?

– Det som er annerledes denne gangen er at vi tar tak i saken på en annen måte, og som jeg sa i ste tror jeg at vi har lært av våre feil.

Dette istemmer fylkesmann Kjønnøy.

– Det er vel ingen som er stolt over det man klarte å prestere i forrige runde. Hverken fra kommunen eller fra fylkesmannens side. Nå skal vi sammen stå løpet bedre ut avslutter fylkesmann Kjønnøy.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.