Hopp til innhold

Krigsdans stoppet ikke Statoil

Oljegiganten fortsetter letingen på New Zealand. Kaller samarbeidet med maoriene for suksess. Men snart kommer en delegasjon fra stillehavsøyene til Karasjok for å si nei til Statoil.

Maori-demonstrasjon mot Statoil

Ifølge Statoil er tonen mellom selskapet om urfolket bedre nå. Bildet er fra demonstrasjonene i fjor sommer.

Foto: Greenpeace/

I slutten av september i fjor ble Statoil møtt av 600 demonstranter i Auckland. De danset den maoriske krigsdansen haka for å vise sin motstand mot seismikkskyting i havområdet de anser for å være hellig. Flere av demonstrantene ba det norske selskapet om å reise hjem.

Nå er tonen en annen ifølge Statoils direktør i området, Pål Haremo. I februar ble det holdt et to dagers arbeidsmøte med urfolksgruppen.

– Arbeidsmøtet var en stor suksess. Statoil lærte mye om lokal kunnskap og kultur samtidig som vi informerte om planene våre, skriver Haremo i en e-post til sametingspresident Aili Keskitalo.

Aili Keskitalo

Sametingspresident Aili Keskitalo.

Foto: Sergey Gavrilov/Gavrilov Media / NRK

Presidenten reagerte

Tilbakemeldingen hans er et svar på et brev presidenten skrev til Statoil i oktober i fjor. Keskitalo viste til demonstrasjonene mot selskapets virksomhet på New Zealand. Hun ba Statoil følge prinsippene i FNs erklæring om urfolks rettigheter:

– Og i god tro konsultere og samarbeide med vedkommende urfolk gjennom deres representative institusjoner for å oppnå deres frie og informerte samtykke før gjennomføring av aktiviteter som kan berøre dem, skrev sametingspresidenten.

Selv om maoriene danset krigsdans, fortsatte Statoils samarbeidspartner seismikkskytingen i desember og januar. Innsamlingen av data pågår fortsatt. Under toktene hadde maoriene en observatør om bord på skipet.

Tok med seg observatør

– Observatørens rolle var å observere og rapportere på miljømessige og kulturelle forhold under innsamlingen. Vedkommende rapporterte direkte til stammene i Nortland. Observatøren var en stor suksess både for urfolket og for Statoil slik jeg ser det, skriver Statoil-direktøren i e-posten til sametingspresidenten.

Arbeidsmøtet som Pål Haremo viser til, har også maoriene laget en rapport fra.

– Denne prosessen skal samlet sikre beskyttelse av maorienes kultur og kulturverdier, samt beskytte og opprettholde miljøet for framtidige generasjoner, skriver de i rapporten (ekstern lenke).

Ifølge opplysninger som Statoil kom med på dette møtet, kan det gå tre til seks år før man bestemmer seg for om man skal fortsette virksomheten og jakten på oljen.

– Fortsatt skeptiske

Statoil-direktøren skriver at de har nå et godt etablert kontaktnett med de viktigste stammene. Samtidig legger han ikke skjul på at skepsisen.

– Det er imidlertid fortsatt stor skepsis til Statoils operasjoner fra maoribefolkningen, og noen ønsker ikke å engasjere seg med Statoil i det hele tatt. Denne delen av urbefolkningen er ganske aktive på Facebook og andre sosiale medier. Vårt inntrykk er det er relativt få, skriver direktør Pål Haremo i e-posten til president Keskitalo.

På Twitter skriver Aili Keskitalo tirsdag kveld at det kommer en maori-delegasjon i mai for å fortelle Statoil og Sametinget hva de mener.

– Vi er blitt kontaktet av en annen gruppering som er kritiske, skriver presidenten som nå befinner seg i New York på FNs permanente forum for urfolkssaker.

Maoriene kommer til Karasjok mandag 11. mai.

Miljøvernere og maorier på New Zealand demonstrerte natt til tirsdag i Auckland med krav om at Statoil dropper sine planer om seismikkskyting utenfor kysten.

Korte nyheter

  • Kuhmunen erenoamáš listtus Ruoŧas

    Ruoŧa jođiheaddjiid searvvi, Ledare, mielas lea nuorra sámenisu Sara-Elvira Kuhmunen okta dain geasa sis lea erenoamáš jáhkku, ja gean navdet ain eanet lihkostuvvat boahtteáiggis.

    Searvi ráhkada jahkásaččat listtu maid gohčodit «Framtidens kvinnliga ledare». (Boahtteáiggi nissonjođiheaddjit). Listtus leat 75 nuorra nissonolbmo nama, ja olles listu almmuhuvvo miessemánu 18. beaivvi.

    Sara-Elvira Kuhmunen lea Johkamohkis eret, ja lea Sáminuorra searvvi jođiheaddji.

    Sáminuorra dat lea ge almmuhan dán dieđu listtu birra iežas Instagram-konto bokte.

    Kuhmunen lea maŋemus jagiid áŋgiruššan dáistalit sápmelaččaid vuoigatvuođaid ovddas, ja son lea maid ovdagovva eará sámi nuoraide.

    Kuhmunen lea maid oassálastán Sámi Grand Prix gilvvus ja son lea gieskat ožžon Ubmi sámesearvvi nuoraidbálkkašumi.

    .

    Sara Elvira Kuhmunen, Sáminuora jođiheaddji
    Foto: Anne Maret Päiviö / Sameradioen
  • Med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare» i Sverige

    President for ungdomsorganisasjonen Sáminuorra, Sara-Elvira Kuhmunen, er i år med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare».

    Det er det svenske fagforbundet for ledere, Ledarna, som årlig lager denne lista.

    Lista består av 75 personer som er sjefer og ledere, og er unge kvinner. Hele lista offentliggjøres 18. mai.

    Det er Sáminuorra som melder om dette på sin Instagram-konto.

    Fagforbundet Ledarna har over 100.000 medlemmer.

    Kuhmunen er fra Johkamohkki /Jokkmokk i Nord-Sverige.

    Hun deltok i joike-delen i Sámi Grand Prix 2022 med joiken «Čuvggodit». Hun gikk videre til gullfinalen, som Jörgen Stenberg vant.

    Kuhmunen ble i 2023 tildelt Anders Carlberg-minnepris, som tildeles årets unge forbilde i Sverige.

    Sara-Elvira Kuhmunen
    Foto: Per Heimly / NRK
  • Fem politimelde etter snøskuterkøyring

    Fem personar vart tekne på fersk gjerning i å ha køyrd ulovleg på snøskuter i eit villreinområde på Vikafjellet. Det melder Statens naturoppsyn, SNO, som natt til torsdag var ute på kontroll. Dei fem blir politimelde, skriv SNO i ei pressemelding. Så langt i vinter har SNO politimeld 87 personar for ulovleg køyring, dermed bikkar talet no 92 politimeldingar.

    – Ulovleg snøskuterkøyring i villreinområde er svært uheldig på denne tida av året, seier Ole Morten Sand, seksjonsleiar i Statens naturoppsyn (SNO). Han viser til at det er rett før villreinkalvinga, og dermed ekstra alvorleg med ulovleg motorferdsel.

    Snøskuterkøyring på Vikafjellet
    Foto: Sigurd Nordeide-Felde.