Hopp til innhold

Krever tilgjengelig joikearkiv

Tromsø museum har fått kritikk fordi joikesamlingen på museet er så lite tilgjengelig for folk. På den bakgrunn valgte museet å arrangere seminar om hvordan samlingen skal forvaltes.

Created by InfoDispatcher

De som deltok i debatten var sametingspresident Aili Keskitalo, professor i etnomusikologi Ola Graff og førsteamanuensis i juss og joiker Ánde Somby

Tromsø Museum har ei unik og stor joikesamling. Altfor lite av samlingen på 5000-6000 joik er tilgjengelig på nettet, mener blant annet førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø, Ánde Somby.

– Viktige kulturminner låst bort

– Det er beklagelig fordi folk får ikke høre på joikene til slekta. Det er viktige samiske
kulturminner som er låst bort.

Han sier at det enkelt å gjøre joikene tilgjengelig på nettet, siden de allerede er digitalisert.

– Tromsø museum må gi joikene tilbake til det samiske samfunnet. Det er faktisk veldig enkelt å gjøre det. Det er så og si bare å sette de i en USB-penn, og gi de tilbake.

På bakgrunn av hans og andres kritikk, arrangerte museet en debatt i går.

Joikedebatt - publikum
Foto: Piera Balto/NRK

Professor ved museet, Ola Graff, holdt innlegg og sier det er viktig å ta hensyn til synet til folket som står joiken nær.

– Jeg er opptatt av at museet må handle slik at det samisk samfunnet føler at det er en god forvaltning. Jeg er opptatt av at man skal tenke på de holdningene og synspunktene som finnes i det samiske samfunnet og at man ikke går på tvers av dem.

– Regjeringas og Sametingets ansvar

Ánde Somby godtar ikke dagens situasjon og mener at man løfte saken til høyere hold.

– Det er regjeringas og Sametingets ansvar, de må sammen løse problemet.

Og sametingspresident Aili Keskitalo er positiv til å sette mer ressurser til styrkingen av joik.

– Joik er et kulturområde som har fått for liten oppmerksomhet i det samiske samfunnet, på politisk nivå. Jeg mener Sametinget bør bruke ressurser på å fremme joikepolitikken. Vi behøver det.

– Kommer til å skje mer

Selv om han fikk kritikk, syns professor Ola Graff at det var en artig debatt.

– Det var en artig debatt. Det ble jo litt temperatur her og jeg syns det kom mange gode innspill.

Han ser mange muligheter til at det kan skje mye mer i framtiden.

– Vi har tatt opp en rekke interessante ideer, som jeg tror blir tatt opp og vurdert framover. For eksempel samarbeid med Sametinget og Juoigiid Searvi, sier Graff og påpeker at Tromsø museum har allerede lagt ut mange joiker.

– Så vi er inne i en prosess hvor det skjer, og kommer til å skje mer.

– Kom ikke noe lenger

Lill Tove Fredriksen var blant publikummet som var og lyttet til debatten.

– Det er viktig å legge ut disse joikene, tradisjonen er ikke lenger slik den har vært. De som vil lytte til joikene, må få den mulighetene. Slik kan man dokumentere, lære og nyte disse joikene.

Også Raimo Valle var kommet for å lytte til debatten. Han er ikke fornøyd med debatten.

– Jeg synes ikke vi kom noe lenger. Universitetet har ikke forstått at det er en kulturarv som hører til oss samene. Løsningen hadde vært at universitetet begynner å snakke med Sametinget. Man kan enkelt finne løsninger, både praktisk og økonomisk. Det er snakk om selvbestemmelse og det ser ikke universitetet til å forstå.

– Må øke forskningen på joik

Museumsdirektør Marit Hauan ser frem til samarbeidet med Sametinget.

– Det synes jeg er veldig interessant. Sametinget kan også gjøre en jobb med å sjekke ut de juridiske konsekvensene og betingelsene rundt den immatrielle kulturarv, sånn at vi får en felles forståelse av hva lovverket faktisk sier.

Hun tror også at det er viktig at de snakker med Sametinget om det å sikre at det utdannes samiske unge mennesker innenfor både joik og joikeforskning.

– For det er også viktig at vi øker forskningen på joik. Der tror jeg det er mye vi kan få til hvis vi legger kreftene sammen.

GULDAL ÁŠŠI:

Korte nyheter

  • Godkjente gruve – selv om grunneier sa nei

    Loga sámegillii.

    Sveaskog, Sveriges største skogseier og eid av den svenske stat, avslår gullgruven i nærheten av Gunnarn i Storuman kommune i Västerbotten.

    Sveaskog ber om å verne området fra skoghogst.

    Selskapet Lappland guldprospektering fikk i 2017 tillatelse til å grave etter gull og søl i Stortjärnhobben, sør for Storuman.

    Bergforvaltningen har godkjent arealbruken til selskapet – selv om grunneier Sveaskog og Naturvernforbundet ikke har sagt seg enig i det.

    Nå har Sveaskog klaget inn beslutningen. Det melder SVT Sápmi.

  • Dohkkehedje ruvkki – vaikko eananeaiggát ii dáhtui suddjet guovllu

    Les på norsk.

    Ruoŧabeale stáhta meahccefitnodat Sveaskog hilgu golleruvkke Viertá gili lahkosis, Luspie gielddas, Västerbottenis.

    Sveaskog dáhttu suddjet ja várjalit guovllu vuvddiid čuollamis.

    Lappland guldprospektering nammasaš fitnodat oaččui 2007:s juo lobi roggat golli ja silbba Stortjärnhobbenis, moadde beanagullama máttabeale Luspie gili.

    Báktedoaimmahat lea dohkkehan eanangeavahanlobi fitnodahkii – vaikko eananoamasteaddjit Sveaskog ja Luonddugáhttendoaimmahat eai leat mieđihan dasa.

    Dal Sveaskog lea váidalan mearrádusa. Dan dieđiha SVT Sápmi.

  • Guokte ođđa guovžža duođaštuvvon Kárášjogas

    Les på norsk.

    2023 geasi čohkkejuvvojedje guolgaiskosat 400 njealjehasmehtera sturrosaš guovllus Kárášjoga gieldda guovddážis, erenomážit máttabeale Kárášjoga.

    Oktiibuot gávdne logi guovžža Kárášjoga máttabeale ohcanguovllus. Guokte eanahága ja gávcci ásti.

    Dát lea veahá unnit go 2022:is, dalle gávdne 12 guovžža. Dan dieđiha Norgga bio-ekonomiija instituhtta (Nibio).

    – Guokte guovžža eat leat ovdal registreren dán guovllus. DNA bearašanalysa čájehii ahte dán guovžža guoktá váhnemat leat báikkálaš guovžža, dadjá Nibio Svanhovd laboratoriajođiheaddji Ida Marie Bardalen Fløystad.

    – Oktiibuot leat mii registreren 34 guovžža dán guolgaiskanprošeavttas Kárášjogas dan vuosttas prošeavtta rájes, 2009:is, dadjá Fløystad.

    Govva lea váldon 2020:is:

    Bjørn ved en hårfelle i Karasjok
    Foto: Viltkamera: Per Anders Eira og Kurt Are Nikkinen