Hopp til innhold

Kongen kom, men ikke Sametinget

Urfolksrepresentanter fra 11 regnskogland møtte Kong Harald under regnskogkonferansen i Oslo. Flere savnet Sametingets tilstedeværelse.

Kong Harald og urfolksrepresentanter fra verdens regnskogland.

For Patrick Saidi og de andre urfolksdeltakerne på regnskogkonferansen var det stort å få hilse på Kong Harald. Urfolkslederen fra Kongo hadde også håpet å møte samiske politikere på konferansen.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Vi vet at samene har et eget parlament og vi ønsker så gjerne at de skal dele sine erfaringer og kunnskaper med oss, sier Patrick Saïdi smilende.

Han arbeider for å styrke urfolks rettigheter i regnskogområdet i Den demokratiske folkerepublikken Kongo, et land som er preget av langvarig krig og konflikter.

For ham var det derfor viktig å ta den lange reisen til Oslo.

Regnskogfondet feirer 25 år i år, og inviterte til en stor internasjonal jubileumskonferanse. Flere titalls urfolksledere fra alle regnskogområdene var selvskrevne gjester, men også menneskerettighets- og miljøorganisasjoner, politikere og næringslivsledere deltok på konferansen.

– Hard kamp

Patrick Saïdi.

Patrick Saïdi fra Kongo satser på at han snart får anledning til å møte noen fra Sametinget.

Foto: Mette Ballovara / NRK

I Kongo har tusenvis av urfolk måttet forlate sine hjem og landområder på grunn av industriell tømmerhogst og utvidelser av naturvernområder. De fleste som er tvunget til endeløse vandringer etter et nytt sted å slå seg ned på, lever også i stor fattigdom.

Nettverksorganisasjonen DGPA, der Saïdi er en av lederne, har nylig levert det kongolesiske parlamentet et lovforslag som skal styrke urfolks rettigheter.

Dette er en av grunnene til at han hadde håpet på å treffe samiske politikere i Oslo.

– For pygmeene i Kongo er det en hard kamp for å få gehør hos myndighetene, og derfor skulle jeg så gjerne ha snakket med noen fra samenes folkevalgte parlament, sier Saïdi.

– Nå får de beskjed

Han skynder seg å legge til at han sikkert får flere anledninger til å lære mer om samenes rettighetskamp.

– Nå hører de jo blant annet gjennom denne uttalelsen til media at vi gjerne ønsker å treffe representaner for samene, sier Saïdi.

Også urfolksledere fra Sør-Ameerika og Asia ga uttrykk for at de hadde sett fram til å bli bedre kjent med samenes situasjon og rettigheter

– Jeg har hørt litt om samene og har lyst til å bli bedre kjent med samisk kultur, sier Naw Ei Ei Min fra Myanmar.

Kong Harald og Davi Kopenawa Yanomani

Kong Harald fikk minner for livet etter sitt besøk hos yanomamiene i Amazonas i Brasil.

Foto: Regnskogfondet.

Hjertelig møte med Kongen

Ingen representanter for Sametinget dukket som kjent opp på konferansen, men det gjorde derimot Kong Harald, som sammen med Regnskogfondet besøkte yanomamifolket i Brasil i april i fjor. Kongen sluttet seg til juileumsfeiringen ut på ettermidagen torsdag.

Selv om det var få koftekledte på konferansen var kvinnen fra Myanmar svært glad og opprømt over å ha fått hilse på Kong Harald.

– Det var litt rart, men selvfølgelig også trivelig å opplve at en person som er statsoverhode tar seg tid til å snakke med helt vanlige mennesker, og det uten et stort oppbud av voktere som skjermer ham mot folket, sier hun.

Kongen snakket blant annet om sitt besøk hos yanomamiene i Brasil i april 2013, og fikk et hjertelig møte med nettopp en av yanomamilederne som han er blitt godt kjent med.

– Deltar der vi har aktiv rolle

Runar Myrnes Balto

Runar Myrnes Balto.

Foto: Marie Elise Nystad / NRK

Ledelsen i Regnskogfondet bekrefter at Sametingspresident Aili Keskitalo var invitert til konferansen, men at hun måtte melde avbud. .

Det er Sametingsrådets politiske rådgiver Runar Myrnes Balto som tar på seg jobben med å forklare Sametingets fravær på konferansen.

– Sametinget i plenum har belsuttet å kutte ned på politisk arbeid i form av komiterepresentasjon og i forhold til bevilgning til Sametingsrådet, og dette har dessverre konsekvenser for mulighetene for deltakelse på konferanser og møter i dette kalenderåret, sier Myrnes Balto.

Dersom Sametinget får bidra aktivt under konferanser og møter er det derimot større sjanse for at de deltar.

– Som oftest prioriteres arrangementer der Sametinget har en aktiv rolle i form av innleder eller lignende, og konferanser der vi ikke har en rolle kan dessverre måtte bli nedprioritert, forklarer Myrnes Balto.

Regnskogfondet feiret 25 år med jubileumskonferanse i Oslo.

Regnskogfondet feiret 25 år med jubileumskonferanse i Oslo.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Stor interesse

Han forklarer videre at sametingspresidentens kalender for tiden er svært presset.

– Siden Sametinget har lagt så mye menneskelige og økonomiske ressurser i forberedende arbeid i forhold til verdenskonferansen for urfolk, er dette hovedprioritet i skrivende stund, sier Myrnes Balto «»

Han legger til at de selvfølgelig synes det er positivt at urfolksrepresentanter ønsker å møte representanter fra tinget.

Sametinget mottar ellers ofte internasjonale delegasjoner til som ønsker å treffe folkevalgte. Denne muligheten er tilgjengelig for alle delegasjoner.

Elle Marja Eira med musikere opptrer på regnskogkonferanse.

Helt fritt for samisk deltakelse var konferansen dog ikke. Den samiske sangeren Elle Marja Eira og hennes musikere sørget for kulturen under konferansen. Også representanter for «Riddu Riddu» -festivalen var på Regnskogfondets jubileumskonferanse.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Korte nyheter

  • Kristin (25) kaller seg for «oppdrettssame»

    I sju år har Kristin Tvare stått i Sametingets valgmanntall. Som gjest i podkasten «Gozuid alde» forteller hun åpent at hun er litt usikker på om kan stå der.

    Da hun skrev seg inn som 18-åring krysset hun av «ja» på disse to kriteriene;

    1. Jeg føler meg som same
    2. Jeg har forelder som står/har stått i valgmanntallet

    Kristin gikk i samisk barnehage og var elev ved sameskolen i Tana, og der var hun en naturlig del av det samiske samfunnet. Alle vennene hennes snakket samisk, men hjemme snakket familien norsk.

    Hennes foreldre flyttet sørfra til Tana kommune da Kristin var liten, og selv har hun gransket i slekta si etter samiske aner. De har hun hittil ikke funnet.

    – Jeg lurer på om min nå avdøde far fant noe som jeg ikke har funnet, siden han kunne melde seg inn i samisk valgmanntall, sier Kristin.

    Hun er veldig klar på at hun ikke har løyet da hun meldte seg inn i valgmanntallet. Hun har svart ærlig, sier hun selv. Den samiske identiteten er sterk i henne.

    Kristin liker ikke at media skriver «samene mener at....».

    – Sápmi er så mangfoldig at man ikke kan snakke på vegne av et helt folk, mener hun.

    Plenumsleder i Sametinget, Tom Sottinen, har ansvar for valgmanntallet.

    På spørsmål om en som er skrevet inn i valgmanntallet kan strykes av dem, svarer han at han ikke kjenner til at folk har blitt strøket fra valgmanntallet.

    – Jeg kan ikke kommentere enkelttilfeller, men i følge Samelovens §2-6, så kan barn av dem som står eller har stått i valgmanntallet kreve seg innført i valgamanntallet, i tillegg til at man oppfatter seg sjøl som same, sier Sottinen.

    Dette er kriteriene som Sametinget følger.

    Plenumslederen oppfordrer folk å kontakte Sametinget hvis de er usikker på om de har gitt riktige opplysninger eller ikke. Den samme oppfordringen gjelder de som vurderer å melde seg inn.

    Kristin Tvare på sin side oppfordrer folk til å være ærlige når de melder seg inn i samisk valgmanntall.

    – Man bør være ærlig, og samtidig tenke over hva som føles riktig for en sjøl, sier Kristin.

  • Forsker på kvener og norskfinner

    Unge kveners og norskfinners psykiske helse skal forskes på.

    Det er forskere ved UiT som nå er i gang med datainnsamling til nytt forskningsprosjekt.

    Det forteller postdoktor, Soile Hämäläinen, forsker i prosjektet.

    Målet med prosjektet er å lage tiltak som hever kompetansen blant de som jobber i skole- og helsevesen, slik at de kan møte unge kvener og norskfinner på en bedre måte.

  • Frikjenner internatene

    Denne uka er det høring om sannhets- og forsoningskommisjonens rapport på Stortinget.

    77 år gamle Jarl Hellesvik mener at skoleinternatene etter krigen har fått for stor del av skylda for fornorskningen av samer og kvener.

    Hellesvik, som selv har bodd på internat store deler av oppveksten, mener det burde vært forsket mer på hvorfor barn langs kysten mistet sitt samiske morsmål, mens samiske barn på innlandet beholdt sitt språk.