Hopp til innhold

Brukte kommunale penger på egen bensinstasjon

Drivstoffmangel i Kjøpsvik ga hodebry – så kommunen gikk inn med penger for å sørge for drivstoff til befolkningen – men den eneste bensinstasjonen eies av kommunens ordfører.

Kjøpsvik Eiendom AS

Denne bensinstasjonen fikk forskuddsbetaling på bensin og varer fra kommunen.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Det er bare én bensinstasjon i Kjøpsvik i Tysfjord. Den eies og drives av ordfører Tor Asgeir Johansen.

Pumpene til utsalgsstedet gikk tom for drivstoff, og på grunn bensinstasjonens trange økonomi så var gode råd dyre for å skaffe seg bensin eller diesel til bilen sin.

Kommunen med ordfører i spissen kom med en løsning på situasjonen. Et nødlån til bensinstasjonen.

Pengene ble tatt ut av kommunekassen.

Varaordføreren, ordføreren og rådmannen i Tysfjord.

Varaordfører Guttorm Aasebøstøl (f.v.), ordfører Tor Asgeir Johansen og rådmann Konrad Sætra. Her under torsdagens kommunestyremøte.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Drivstoffsituasjonen i Kjøpsvik har vært vanskelig over en lengre periode fordi at man ikke har solgt drivstoff i Kjøpsvik. Det har påført kommunen ekstrakostnader når det gjelder kommunens tjenestebiler, forteller rådmann i Tysfjord Konrad Sætra.

Rådmannen forteller at Tysfjord kommune derfor har forskuttert et beløp på inntil 50.000 kroner som skal gå til fradrag på fremtidig drivstoffylling til kommunens tjenestebiler.

– Over eller under bordet?

Ikke alle er fornøyd med denne bruken av offentlige midler.

– Det er horribelt at offentlige midler blir brukt til å sponse en privat bedrift, og attpåtil når bedriften eies av ordføreren selv, sier en Kjøpsvik-mann som ønsker å være anonym.

Mannen fra Kjøpsvik bemerker også at det ikke foreligger noe politisk vedtak bak dette.

– Jeg vet jo ikke om dette har skjedd over eller under bordet. Er det naturlig å sponse matbutikkene i Kjøpsvik på samme måten?

Initiativ

NRK har fått tilgang til korrespondanse via e-post mellom ordføreren, rådmannen og formannskapets medlemmer.

I e-postene som NRK har fått tilgang til er det tydelig at det er ordføreren selv som har tatt initiativ til å forskuttere 50.000 kroner fra Tysfjord kommune til sin egen butikk.

Formannskapsmedlem skriver dette til rådmann Konrad Sætra.

«Jeg synes at saken fra kommunens side burde være håndtert av varaordføreren av hensyn til ryddighet. Tor-Asgeir er både innehaver og ordfører, og samtidig deltar han i det offentlige rom med informasjon om saken.»

Spleiselag

Rådmann Konrad Sætra ser derimot ikke noe problem ved løsningen som kommunen valgte.

– Det er ikke snakk om et tilskudd til virksomheten, men forskuttering av fremtidige drivstoffkostnader. Vi har avklart med formannskapets medlemmer at dette er en ordning som man ønsker å gå for, sier rådmann Konrad Sætra.

To dager før formannskapets medlemmer ble orientert om dette, uttalte ordfører Tor Asgeir Johansen til avisa Fremover at det er mulig å fylle både diesel og bensin i Kjøpsvik igjen. Ifølge Fremovers papirutgave 25. januar hadde ordførerens butikk allerede da inngått en avtale med kommunen.

Til avisa Fremover ønsket han foreløpig ikke å si så mye rundt avtalene som er inngått, annet enn at det er etablert et midlertidig samarbeid mellom Kjøpsvikvågen butikk, Tysfjord kommune, Norcem og Nord-Salten Kraft.

– Det kommunen har forsøkt å få til er å få i gang drivstoffstoffsituasjonen umiddelbart. Det har også en del lokale bedrifter i Kjøpsvik bidratt med. Hver aktør har forskuttert et beløp på inntil 50.000 kroner som skal gå på fradrag på fremtidig drivstoffylling av kommunens tjenestebiler, uttaler rådmann Konrad Sætra til NRK.

– Ikke fått noen henvendelser

Jan Ivar Jakobsen

– Jeg vil at det skal foregå på riktig måte og at man får politiske vedtak, forteller Jan Ivar Jakobsen.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Formannskapsmedlem Jan Ivar Jakobsen forteller til NRK at han ikke har fått noen henvendelser om saken før at avtalen var lekket ut i avisene 25. januar.

– Jeg vil at det skal foregå på riktig måte og at man får politiske vedtak, eventuelt tar et telefonmøte på det før man går ut i avisen med det.

Jakobsen mener at som innehaver av en bedrift som mottar penger, må man være sikker på at man har ryggdekning politisk, og gjerne overlate enkelte ting til andre, hvis det er mulig.

– Man roter litt for mye med hatter, og frem og tilbake her. Sammenblanding av roller må man være forsiktig med i slike saker når man sitter i politiske verv, mener Jakobsen.

Vil ikke kommentere

Ordføreren ønsker ikke å kommentere denne saken, men ber NRK om å ta kontakt med varaordfører.

– Denne saken er tatt administrativt og har ikke vært oppe i formannskapet. Rådmannen har blant annet luftet saken med undertegnende og en opposisjonsleder. Undertegnede har gitt sin velsignelse på saken, dette for å få samfunnet opp å gå igjen, sier varaordfører i Tysfjord Guttorm Aasebøstøl.

Korte nyheter