Hopp til innhold

Joikeforbud i disse kirkene

Kautokeino kirkes forbud mot joik har skapt debatt, harme, og engasjement – men den er på langt nær den eneste kirken i de samiske områdene som ikke tillater joik.

Karasjok kirke

Det er ikke bare i Kautokeino det ikke er tillatt med joik i kirka. Hverken i Karasjok kirke, Nesseby kirke, kirka i Kåfjord, Tana kirke, kirka i Tysfjord, eller i Polmak kirke er det lov å joike. På bildet er Karasjok kirke.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Etter at Ole Edvard Antonsen joiket i Kautokeino kirke i oktober ble det stor mediedekning i også riksdekkende media, da menighetsrådet i Kautokeino reagerte, og mente det var helt uakseptabelt med joik i kirka.

Senere har ett medlem i menighetsrådet uttalt at han ønsker å forby alle typer konserter i Kautokeino kirke.

Hva mener du? Diskuter under artikkelen.

– Lever ikke i middelalderen

Aftenposten journalist, Jan Gunnar Furuly fra Karasjok, sa nylig til avisa Finnmark Dagblad (FD) at han mente det var på høy tid å tillate joik i kirka.

– Det er jo snart 2014. Vi lever ikke i middelalderen, sa Jan Gunnar Furuly til FD, som kommentar til at det menighetsrådet antakelig vil foreslå at det ikke skal arrangeres konserter i kirka i Kautokeino.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ole Edvard Antonsen

Trompetist, musiker og dirigent, Ole Edvard Antonsen joiket under konserten sin i Kautokeino kirke i oktober, dette har i senere tid skapt mye debatt, spesielt i sosiale medier. (Bildet er fra en annen anledning.)

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Tillates ikke joik i nordlige deler av Sápmi

Det er derimot ikke bare i Kautokeino kirke det ikke skal joikes.

Kirkene i Karasjok, Nesseby, Tysfjord, Kåfjord i Troms, Tana og Polmak, tillater heller ikke joik.

Karasjok menighetsråd ønsker debatt om joik i kirken i Karasjok, og menighetsrådsleder Mette Anti Gaup sier at dette er noe dem kommer til å ta opp på årsmøtet til våren.

– Vi ønsker ikke å gjøre noen sinte. Det er mange eldre i menigheten som ikke synes tiden er moden for joik i kirken, så da må vi høre på dem, sier hun.

Mette Anti Gaup

Menighetsrådsleder i Karasjok, Mette Anti Gaup, ønsker ikke å gjøre de eldre i menigheten sinte ved å tillate joik i kirka, men hun ønsker debatten velkommen. (Bildet er fra en annen anledning.)

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Hun forteller at det er ulike meninger om hvor vidt joik bør tillates eller ei i kirken.

– Derfor ønsker vi debatt om dette, for det finnes yngre mennesker som mener at joik ikke er synd, mens det finnes andre som mener det er synd. Vi i menighetsrådet har ikke tatt standpunkt i denne saken, derfor må vi finne ut av hva folk i Karasjok ønsker.

Inntil det er oppklart vil det ikke bli konserter med joik, eller joiking ellers i Karasjok kirke.

Kirkeverge i Nesseby, Bernhard Iversen, forteller at der har det aldri vært forespørsel om joik i kirken.

– Det er ikke fattet noe vedtak om joik i Nesseby Kirke, men i utgangspunktet er det ikke lov med joik i Nesseby kirke, forteller Iversen.

– Jeg tror det er såpass kontroversielt

I Tana ble det for mange år siden vedtatt at det ikke skal joikes i kirkene i hverken Tana eller Polmak/Buolbmát, og dette vedtaket gjelder fortsatt, bekrefter kirkeverge Kristin Biti Johnsen.

– Det er av kulturelle grunner, forteller Johnsen på spørsmålet om hvorfor joik ikke tillates i kirkene deres.

Heller ikke i Tysfjord i Nordland tillates joik i kirken.

– Jeg tror at det er såpass kontroversielt, at jeg ikke ser noe særlig grunn til at vi skal innføre joik hos oss, sier sokneprest i Tysfjord, Heidi Andersen.

I Kåfjord kommune er de enige med Kautokeino.

– Vi står helt på linje med menighetsrådet i Kautokeino kommune, sier leder i Kåfjord menighetsråd, John Bakkehaug.

Han sier at det heller aldri har vært en aktuell problemstilling i Kåfjord.

– I det læstadianske miljøet vi hører til, så har ikke joik hørt til i forsamlingen, forteller han videre.

Mener joik i kirka er uproblematisk

Lenger sør i de samiske områdene er joik derimot en naturlig del av kirkelivet. I Snåsa kommune i Nord-Trøndelag er det to samiske gudstjenester i året der joik er en del av gudstjenesten. Blant annet på Den Samiske Nasjonaldagen, 6. februar.

Karin Søraunet

Kirkevergen i Røyrvik stiller seg uforstående til at joik i kirka skal være problematisk. (Bildet er fra en annen anledning.)

Foto: Privat

Også i Røyrvik i Nord-Trøndelag tillates det med joik i kirka.

– Under gudstjenesten på samefolkets dag hadde vi gudstjeneste med joik. Det fungerte kjempe fint, og det akter vi å fortsette med, forteller kirkeverge i Røyrvik, Karin Søraune.

Hun synes det er vanskelig å forstå at joik i kirka skal være problematisk.

– Det er en musikkform som er viktig for den samiske befolkningen, og en uttrykksform, og som man kan bruke i kristne og kirkelige sammenhenger. Tenker nå vi.

I Alta ble den nye kirka, Nordlyskatedralen, ferdigstilt i februar i år. Kirkeverge i Alta, Gunnar Tangvik er ikke fremmed for joik i den nye kirka.

– Vi vil se på konserten i sin helhet, om den vil være noe som passer i kirka, sier Tangvik og legger til at dem i Alta ikke har sett på joiken i seg selv som noe problem.

Ikke tatt stilling til spørsmålet

Mens i Lavangen i Troms, og Porsanger i Finnmark, er det ikke tatt stilling til om det skal kunne joikes i kirka.

– Ingen har noen gang ytret ønske om å joike i kirken, hvis det skulle komme et slikt ønske, så må vi ta det opp i menighetsrådet, sier menighetsrådsleder Alex Nordbakken i Lavangen.

Sokneprest Egil Lønmo sier også at dersom det kommer spørsmål om å få joike i Porsanger kirke, så er det noe han ville tatt opp med menighetsrådet.

Nordlyskatedralen Altas svar på Eiffeltårnet

I Nordlyskatedralen i Alta kan det i fremtiden høres joik.

Foto: Claus Jørstad

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.