Hopp til innhold

Ingen løsninger om Márkomeannu

Gårdagens dialogmøte om framtida til den samiske festivalen Márkomeannu, førte ikke til noen løsning som kan sikre videre drift, skriver Harstad Tidende.

Márkomeannu
Foto: Preassagovva (www.markomeannu.no)

Hinnøy og omegn sameforening (IBSS-NSR) hadde invitert fylkesrådene fra Troms og Nordland, ordførerne i Evenes og Skånland, sametingsråd Vibeke Larsen, Várdobáiki samisk senter og NSRs presidentkandidat Aili Keskitalo til dialogmøte om Markomeannus fremtid.

– Márkomeannu må leve videre, og det skal vi hjelpe til med å få til, sa leder for Hinnøy og omegn sameforening (IBSS-NSR), Ann-Mari Thomassen som tar til ordet for å berge den markasamiskefestivalen, til NRK Sápmi før møtet fredag.

Fant ikke løsninger

Dialogmøtet om Márkomeannus fremtid fant sted på festivalområdet fredag.

Ifølge Harstad Tidende kunne verken ordføreren i Skånland, Einar Aune eller fylkesråd for næringer i Troms, Willy Ørnebakk, love noen økonomiske løft for festivalen, som sliter både økonomisk men også med å få frivillige til å hjelpe til med arrangementet.

Skånlands ordfører Einar Aune kunne ikke love noen økonomisk støtte, og mente at festivalen etter å ha mottatt prosjektmidler i tre år, nå måtte stå på egne bein. Heller ikke fylkesråd for næring i Troms, Willy Ørnebakk, kunne love mer enn de 100.000 kronene som Márkomeannu har fått som festivalstøtte de siste årene, skriver avisen.

Tar en pause

– Det er bare positivt fra vårt synspunkt at andre vil hjelpe, men selvom det pengemessige skulle komme på plass, så er det fortsatt slik at vi trenger ett år på å løse de utfordingene vi har, sa festivalsjef Runar Myrnes Balto til NRK Sápmi før dialogmøtet fredag.

Det vli si at det ikke blir noen stor festival neste sommer, men Márkomeannu planlegger flere små arrangement neste år og skal også løse utfordringene de har, men håper å komme tilbake i 2015 med et stort festival på sommeren.

Var med på møtet

Festivalleder Runar Myrnes Balto som var med på dialogmøtet, sier til Harstad Tidende at nok går som de har planlagt neste år, med en pause.

— Vi har allerede i år redusert programmet, og vi ser at vi ikke kan drive videre uten tilstrekkelige økonomiske midler. Usikkerheten har ført til en resignert stemning i styret, og dette tærer på motivasjonen. I tillegg har festivalen etter hvert blitt så stor at vi nå trenger flere folk med forskjellig kompetanse. Derfor anbefaler vi et pauseår i 2010, sier Balto til avisen.

Korte nyheter

  • Aasland lea oadjebas ahte ii šatta ođđa Fovse-ášši Hámmerfeasttas

    Terje Aasland lea oadjebas das ahte buot bealit, maiddái juridihkalaš bealit areálasisabahkkema oktavuođas mii boahtá ođđa el-fápmolinjá geažil Hámmerfestii, leat čielggaduvvon, čállá Altaposten.

    Konsešuvdna lea addojuvvon, ja vaikko boazodoallu ja Sámediggi leat váidalan ja vuosttaldan dan, de válljii Energiijadepartemeanta addit Statnettii ovddalgihtii lobi. Dat mearkkaša ahte álggahit barggu ovdalgo vuoigatvuođat leat čielggaduvvon.

    Dát lea ollugiid mielas njuolggo parallealla Fovse-áššái, mas bieggaturbiinnat ledje jo ceaggámin go Alimusriekti gávnnahii ahte dat lei olmmošvuoigatvuođarihkkun.

    – Finnmárku dárbbaša infrastruktuvrra, elfápmolinjáfierpmádaga mii sáhttá guoddit fámu, leš dal dat bieggafápmoprošeavttas, gássafápmorusttegis mas lea CO2-hálddašeapmi ja vurken, dahje eará lágan fámus, ovdamearkka dihtii čáhcefámus. Elfápmolinjáfierpmádat lea geađgejuolgi ođđaáigásaš servodagas. Dasa ferte maiddái Finnmárku beassat, čilge energiijaministtar Terje Aasland (Bb) Altapostenii.

    Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i Dubai under klimatoppmøtet COP28.
    Foto: Truls Antonsen / NRK
  • Krever egen distriktskvote

    Fiskerne i Vardø ba Trygve Slagsvold Vedum om en egen distriktkvote da finansministeren besøkte fiskeværet på mandag.

    Fiskere i åpen gruppe, de som har fiskebåter under 11 meter, har mistet rundt halvparten av kvota i år - sammenlignet med i fjor.

    Og signalene er at kvotene må reduseres ytterligere i årene framover.

    Det slår hardt ut for Vardø der store deler av fiskeflåten er i åpen gruppe.

    Leder for Vardø fiskarlag, Frode Robertsen, frykter fraflytting.

  • Helse Nord med ny handlingsplan for personell, utdanning og kompetanse

    Helse Nord legger frem en ny handlingsplan for å tiltrekke flere ansatte til sykehusene i landsdelen.

    Det skriver Nordlys.

    Handlingsplanen har 20 tiltak og vil vedtas av Helse Nord-styret torsdag,

    Tiltakene er blant annet å innføre jobbgaranti for lærlinger, gjennomføre omdømmekampanjer og forbedre spesialistutdanning for leger.

    – Handlingsplanen er sentral for den pågående omstillingen i Helse Nord. De 20 tiltakene i planen skal bidra til å redusere bemanningsutfordringene i regionen, sier administrerende direktør i Helse Nord, Marit Lind, til avisen.

    Helse Nord, Marit Lind
    Foto: Mathias Sommerseth Kjellmo / NRK