Hopp til innhold

Hjemløse Hans-Peter vil inn i maktens varme

År etter år har Hans-Peter Ananiassen (47) vært på jakt etter hospitsrom og nå jakter han på velgere på Grønland. Han kan bli den første hjemløse som blir valgt inn i Landstinget. Det er valg på Grønland i dag.

Hans-Peter Ananiassen sitter foran en juletreposter og selger gatamagasin på Grønland

Hjemløse Hans-Peter Ananiassen har solgt magasiner i over to år. Han håper nå å kunne være en av dem som kjemper på de fattiges side i politikken.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

De hjemløse har kun én tanke hver dag: – Hvor skal jeg være i natt?

Hans-Peter Ananiassen

De fleste som bor i Nuuk vet hvem Hans-Peter er – han er «mannen med smilet» som dag etter dag, år etter år, står og selger magasiner om de hjemløse.

– Jeg har solgt magasiner i to år og tre måneder. Min kode som hjemløs selger er 792, forteller Hans Peter.

Han står foran en gigantisk reklameplakat av «Jadore Diore». En feiende flott Charlize Theron i gullkjole og den lille mannen med svarte klær. Et bilde som viser kontrastenes verden. Gull og svart, rik og fattig, men begge med felles mål – å lykkes!

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Hans-Peter Ananiassen foran en plakat av Charlize Theron

Drømmer om lykkes.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

– Jeg vil påvirke vårt samfunn

Den hjemløse eks-alkoholikeren stiller opp for partiet Nalleraq. Partiet er nettopp blitt stiftet med det formålet om å forbedre situasjonen for de aller fattigste. Partiet skal også styrke rammevilkårene og økonomien for dem som driver med jakt og fiske.

– Jeg vil være med på å påvirke vårt samfunn. Da det ble skrevet ut nyvalg etter en kaotisk og uredelig styring, så tok jeg avgjørelsen ene og alene: – Jeg vil bli politiker! Jeg vil tale vår sak og være en stemme for dem som er aller svakest i samfunnet, sier 47-årige Hans-Peter.

Inne på parlamentsbygget deler han nå kontor med partifeller som prøver å sanke inn stemmer. Nye plakater er nettopp kommet inn og Hans-Peter må skynde seg fort ut igjen, slik at velgerne i Nuuk ser at han er en av kandidatene som de kan stemme på.

– Plakaten ble fin og selvsagt så er det bra for våre innbyggere å se, at også vi som er de aller svakeste i samfunnet vil inn i maktens varme for å påvirke utviklingen på Grønland.

Søren jeg glemte stiftemaskin! Må ta en ny runde for å finne en stiftemaskin, slik at jeg rekker å sette opp plakater overalt i byen.

Hans-Peter Ananiassen

Livet på hospits

Hans-Peter har vært uteligger, alkoholiker og er på evig jakt etter en seng. Hver dag, tidlig om formiddagen, må han skynde seg til hospitset for å høre om det er en ledig seng.

Det er første mann til mølla prinsippet. Her i byen er det nærmere 200 som er hjemløse og alle trenger en varm seng.

Hva vil du gjøre dersom du blir valgt inn i parlamentet?

– Jeg kommer til å prioritere situasjonen for de hjemløse. Jeg vil endre det offentlige systemet, og den arrogante holdningen som rår blant dem som skal hjelpe oss. Vi trenger også en god veiledning fra de offentlige kontorer, slik at vi kan få et bedre liv og en jobb å gå til.

Hans-Peter sier at mange av de hjemløse er ressurspersoner, selv om samfunnet ikke anerkjenner dem, de er blitt usynlige.

Fikk problemer da pressen ble med

Midt i intervjuet oppdager vi at Hans-Peter er blitt veldig stresset. Han begynner å gå med raske skritt mot sentrum og prøver å ringe et nummer. Han rister på hodet og ringer igjen, men ingen tar telefonen.

Han har fått en SMS fra byens sosialleder – han kan miste hospitsplassen, fordi han har tatt journalister med til hospitset hvor han bor.

Han har brutt en avtale. Ingen journalister får bli med inn på hospitset, til tross for at han er stemmen til de hjemløse under valgkampen.

– Hvis jeg mister min seng i kveld, da har jeg ingen steder å overnatte, sier Hans-Peter.

Kim Kielsen sitter med hendene foldet under haken

Fungerende statsminister Kim Kielsen er en av dem som heier på Hans-Peter.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

Vi møter to representanter utenfor byens sosialkontor, en kvinnelig leder og en kommunikasjonssjef. De gir korreks til Hans Peter og sier at de i tydelig ordelag har gitt beskjed om at ingen journalister kan komme inn i hospitset. Byens hjemløse må beskyttes og bildene kan ikke vises på TV.

For å skåne Hans-Peters tøffe hverdag, så blir vi enige om at ingen bilder fra hospitset publiseres.

Men inne i maktens sentrum hvor politikerne sitter, der er Hans-Peter blitt tatt imot med åpne armer. En av dem som heier på ham er fungerende statsminister Kim Kielsen. Byens tidligere politimann.

De to møtes i gangen og Kim omfavner Hans-Peter og vil vite hvordan det går med valgkampen.

En politimann og en hjemløs diskuterer politikk.

De står i enden av den langstrakte gangen og snakker om den vanskelige økonomiske situasjonen som Grønland har havnet i – et underskudd på nærmere 230 millioner kroner.

Slik beskriver Kim Kielsen Hans-Peter Ananiassen:

En liten mann med et stort hjerte.

Kim Kielsen

– Jeg kan ha et hjem, mitt eget hjem!

I kveld kan livet til Hans-Peter bli forandret. Vel å merke dersom mange nok i Nuuk vil ha ham inn i maktens varme, inn i Landstinget som er Kalaallit Nunaats parlament.

– Det blir en stor omveltning for meg, fra en hjemløs tilværelse til å sitte i parlamentet. Det tenker jeg mye på og det kan bli en realitet. Det eneste vervet jeg noensinne har hatt, var å være elevrådsleder på grunnskolen.

Hva skjer dersom du blir valgt inn, må du fremdeles jakte på en hospitsseng?


– De som blir valgt inn i Landstinget får tilbud om de vil ha leilighet eller egen bolig, så hvis jeg blir valgt inn – da er jeg garantert å få en varm og fin leilighet, sier en smilende og en håpefull politiker.

Han har bare et juleønske like før adventstiden ringer inn – Jeg kan ha et hjem, mitt eget hjem! Dersom velgerne stemmer på meg, så vil de høre min stemme de neste fire årene, sier Hans-Peter med kodenummer «792», før han må skynde seg videre.

Kodenummeret kan kanskje byttes ut med en egen nøkkel inn til maktens sentrum.

Hans-Peter Ananiassen med en plakat av seg selv ute på snøen med gule skyer i bakgrunnen

Hans-Peter med valgplakat i hånd. I kveld kan han bli valgt inn til å være den som hjelper folk med å få boliger.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Korte nyheter

  • Kartverket snur – Oslove godkjent som Oslos samiske navn

    Etter et par måneder med forvirring om hvorvidt hovedstadens samiske navn var lovlig eller ikke, har Kartverket kommet til at Oslove godkjennes for offentlig bruk.

    – Det var en misforståelse fra vår side, og det beklager vi, sier Kartverkets seksjonssjef for stedsnavn, Helge Dønvold.

    Like før jul vedtok bystyret at det samiske stedsnavnet på Oslo skal være Oslove.

    I januar fikk kommunen seg en overraskelse når Kartverket ga beskjed om at navnet ikke var godkjent for offentlig bruk.

    Etter samtaler med samisk stedsnavntjeneste, kom de til at kommunen har fulgt regelverket.

    Oslo vil nå vise fram byens samiske navn.

    – Jeg er veldig glad for at vi fikk det til, og at vi fikk formelt godkjent samisk navn på Oslo. Oslo er hovedstad for alle, også for samer som bor her og ellers i Norge, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg.

    Kommunens nettsider oppdateres slik at det samiske navnet vises i byens logo. I tillegg til skilting, vurderes det fortløpende hvordan navnet ellers skal synliggjøres.

    At Oslo skal få et samisk navn er en sak som har blitt jobbet med i mange år.

    Oslove er det sørsamiske ordet for Oslo. Ordet uttales på samme måte som det skrives, med ordlyd som «juletre».

    Samisk navn på Oslo. Skiltet er på Samisk hus i Oslo.
    Foto: Terje Haugnes / NRK
  • Vaššifalleheapmi sámi čájáhusa vuostta

    Mannan vahkkoloahpa vihahuvvui sámi čájáhus ”Colors of Colonialism” Stockholmmas. Juo beaivvi maŋŋá leai soames sárggodan vašálaš áitagiid čájáhusplakáhtaide, čállá SVT Sápmi.

    – Lei balddehahtti ja hui unohas, dadjá Emma Göransson, dáiddalaš jođiheaddji Aerpies.

    Earret iežá leai saomes málen oaiveskálžžu ja čállán ”Brigand” alit-fiskes teavsttain. ”Brigand”-sátni mearkkaša sullii bandihtajoavku ja lea rasisttalaš sátni.

    Dáhpáhus lea almmuhuvvon politiijaide.

  • Sámi mánáidgirjjálašvuođa seminára Oslos

    Sámedikki girjerájus, juoigiid searvi ja Norgga mánáidgirjeinstituhtta lágidit odne rabas seminára.

    Njálmmálaš muitaleapmi ja luohti lea leamaš dehálaš oassi sámi kultuvrras.

    Máinnasteapmi ja luohti lea čohkken olbmuid sihke gulahallama ja guoimmuheami bokte. Lea maiddái leamaš dehálaš oassi sámi mánáid bajásgeassimis. Semináras digaštallet earret eará, movt otná njálmmálaš árbevierru váikkuha sámi mánáid- ja nuoraidgirjjálašvuođa.

    Seminárii servet sihke juoigit, sámi girječállit, sámediggeráđđi, Cizáš – Oslo sámi mánáidgárdi ja earát.

    Lea vejolaš čuovvut seminára dás.

    Lisa Monica Aslaksen
    Foto: Iŋgá Káre Márjá Utsi / NRK