Hopp til innhold

Han må flykte fra havet

Brice Eningowuk smiler til tross for at et frådende hav snart har spist opp hele landsbyen hvor han er født og oppvokst.

Brice Eningowuk
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi må nok evakuere, men vi vet ennå ikke hvor vi skal flytte, sier Brice til NRK Sami Radio. Han er født og oppvokst i denne lille inuittlandsbyen Shishmaref.

Nå kan han og 600 andre innbyggere i den lille landsbyen kalle seg for klimaflyktninger.

Spist opp av havet

Shishmaref ligger i det såkalte Nome Census Area i Alaska, USA. Landsbyen er på Sarichef Island i Chukchi-havet nord for Beringstredet.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Effektene av de globale klimaendringene i Shishmaref er noe av det mest dramatiske verden hittil har sett. Temperaturøkningene har ført til en reduksjon av is i området, noe som igjen har ført til det som før har vernet landsbyen mot vinterstormene nå er borte.

Samtidig har permafrosten, som byen var bygget på, begynt å smelte. Dette har igjen gjort landsbyen mer sårbar for jorderosjoner.

I løpet av de siste årene har havet spist opp i gjennomsnitt 3,3 meter land i året i Shishmaref. Mange hus har allerede havnet i havet og flere står i umiddelbar fare.

– Ikke noe annet enn å flytte

Innbyggerne og amerikanske myndigheter har nå innsett at landsbyen er fortapt. En evakuering av hele landsbyen er det eneste sikre råd for fremtiden.

– Vi vet at vi ikke lenger kan bo her. Derfor håper vi at landsbyboerne ikke vil bli spredt for alle vinder og flyttet til forskjellige steder. Vi får håpe at det etableres et nytt samfunn et annet sted, håper Brice Eningowuk.

Han opplyser at det allerede er funnet alternative steder, men at det ennå ikke helt er bestemt hvor Shishmaref-befolkningen skal flyttes.

– Flyttingen trenger ikke bare å være negativ for oss. Kanskje vi nå kan få et nytt samfunn med en bedre infrastruktur og tilbud for befolkningen, sier Brice Eningowuk håpefullt.


Korte nyheter

  • Aasland lea oadjebas ahte ii šatta ođđa Fovse-ášši Hámmerfeasttas

    Terje Aasland lea oadjebas das ahte buot bealit, maiddái juridihkalaš bealit areálasisabahkkema oktavuođas mii boahtá ođđa el-fápmolinjá geažil Hámmerfestii, leat čielggaduvvon, čállá Altaposten.

    Konsešuvdna lea addojuvvon, ja vaikko boazodoallu ja Sámediggi leat váidalan ja vuosttaldan dan, de válljii Energiijadepartemeanta addit Statnettii ovddalgihtii lobi. Dat mearkkaša ahte álggahit barggu ovdalgo vuoigatvuođat leat čielggaduvvon.

    Dát lea ollugiid mielas njuolggo parallealla Fovse-áššái, mas bieggaturbiinnat ledje jo ceaggámin go Alimusriekti gávnnahii ahte dat lei olmmošvuoigatvuođarihkkun.

    – Finnmárku dárbbaša infrastruktuvrra, elfápmolinjáfierpmádaga mii sáhttá guoddit fámu, leš dal dat bieggafápmoprošeavttas, gássafápmorusttegis mas lea CO2-hálddašeapmi ja vurken, dahje eará lágan fámus, ovdamearkka dihtii čáhcefámus. Elfápmolinjáfierpmádat lea geađgejuolgi ođđaáigásaš servodagas. Dasa ferte maiddái Finnmárku beassat, čilge energiijaministtar Terje Aasland (Bb) Altapostenii.

    Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i Dubai under klimatoppmøtet COP28.
    Foto: Truls Antonsen / NRK
  • Krever egen distriktskvote

    Fiskerne i Vardø ba Trygve Slagsvold Vedum om en egen distriktkvote da finansministeren besøkte fiskeværet på mandag.

    Fiskere i åpen gruppe, de som har fiskebåter under 11 meter, har mistet rundt halvparten av kvota i år - sammenlignet med i fjor.

    Og signalene er at kvotene må reduseres ytterligere i årene framover.

    Det slår hardt ut for Vardø der store deler av fiskeflåten er i åpen gruppe.

    Leder for Vardø fiskarlag, Frode Robertsen, frykter fraflytting.

  • Helse Nord med ny handlingsplan for personell, utdanning og kompetanse

    Helse Nord legger frem en ny handlingsplan for å tiltrekke flere ansatte til sykehusene i landsdelen.

    Det skriver Nordlys.

    Handlingsplanen har 20 tiltak og vil vedtas av Helse Nord-styret torsdag,

    Tiltakene er blant annet å innføre jobbgaranti for lærlinger, gjennomføre omdømmekampanjer og forbedre spesialistutdanning for leger.

    – Handlingsplanen er sentral for den pågående omstillingen i Helse Nord. De 20 tiltakene i planen skal bidra til å redusere bemanningsutfordringene i regionen, sier administrerende direktør i Helse Nord, Marit Lind, til avisen.

    Helse Nord, Marit Lind
    Foto: Mathias Sommerseth Kjellmo / NRK