Hopp til innhold

Fikk roen av å lese koranen

– Jeg fant ikke roen før jeg startet å lese Koranen, sier Kautokeinokvinnen som har konvertert til islam.

Bønebøker, Koran, moske i Skien

Bønnebøker på moskeen i Skien.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Hun er født og oppvokst i Kautokeino. Hun er døpt og konfirmert i samebygda, men hun fikk aldri noen spesiell kontakt med Jesus.

Hun het Ida Marie Hermansen Eira før hun flyttet til Oslo og konverterte til Islam. Nå heter hun Jamila Eira, bor i Oslo og jobber i den samiske barnehagen.

(Se video nederst i saken)

Kristen oppvekst

Selv om Jamila vokste opp i en kristen familie, så fikk hun aldri nærhet til kristendommen.

Jamila Eira

Jamila Eira het Ida Marie Hermansen Eira før hun konverterte til Islam.

Foto: Nils Johan Eira / NRK

– Jeg har aldri følt meg kristen å jeg hadde ikke tro på Jesus, sier Jamila.

For seks år siden flyttet Jamila til Oslo, da valgte hun å konvertere til Islam. Hun har vært i hjembygda, Kautokeino etter konverteringen, og det var en positiv opplevelse.

– Jeg har vært hjemme i Kautokeino etter at jeg ble muslim, folk hjemme er kjempehyggelige og positive, sier Jamila.

Konverterte på grunn av god følelse

Etter at Jamila flyttet til Oslo fant hun en religion som gjorde hverdagen hennes bedre. Hun har lest om mange forskjellige religioner, men det var islam som traff henne på en spesiell måte.

– Jeg har lest mye om islam og om andre religioner, men grunnen til at jeg konverterte til islam, var fordi det passet meg. Jeg fikk ro i kroppen og ble veldig glad, sier Jamila.

Daglig leder fornøyd

Daglig leder ved samisk barnehage i Oslo, Máre Helander er fornøyd etter å ha fått Jamila som ansatt.

– Vi er veldig glad for at vi har fått Jamila som ansatt.

Máre Helander

Daglig leder i samisk barnehage, Máre Helander.

Foto: Nils Johan Eira / NRK

Oslo er jo en stor by og vi har mange forskjellige religioner å kulturer her, så det er bra for ungene å ha Jamila her, sier Helander.

Hun forteller videre at det er viktig for ungene å se og oppleve at man inkluderer andre kulturer og religioner i dagliglivet.

– Det er en rikdom for oss og ungene å bli kjent med andre kulturer på nært hold, sier Helander.

Som en smeltedigel

En annen ansatt ved samisk barnehage Jan Thomas Oskal Finbraaten mener at det er likheter mellom den kulturelle smeltegryten i New York og Oslo.

Jan Thomas Oskal Finbraaten

Jan Thomas Oskal Finbraaten, ansatt ved samisk barnehage i Oslo.

Foto: Nils Johan Eira / NRK

– Oslo har mange forskjellige fremmede kulturer, det er som New York en stor smeltedigel av kulturer, sier Oskal Finbraaten.

Oskal Finbraaten mener også at det er svært positivt å bli kjent med nye fremmede kulturer, han legger også til at ungene for mye igjen av å bli kjent med kulturer som ikke er så vanlig i Norge.

– Det er positivt at ungene får ta del av kulturer som de vanligvis ikke befinner seg i, det kan også ta bort frykten for noe ukjent, sier Oskal Finbraaten.

Se saken her:

Kautokeino kvinnen konverterte til Islam

Korte nyheter

  • Stuorra beroštupmi lohkat sámegiela

    Dál leat ohcciid logut almmolaččat Sámi allaskuvllas ja erenoamáš bivnnut lea lohkat sámegiela easkaálgi dásis. Dássážii leat 70 ohcci ja eatnašat sis leat bidjan dán váldovuoruheapmin. Masteroahpu sámegielas lea maiddái bivnnut, 24 leat ohcan dasa.

    – Lea hui buorre oaidnit loguid ahte man gallis háliidit oahppat sámegiela ja lea šállu go mis leat dušše 15 oahpposaji. Dát mearkkaša ahte lagabui 55 kvalifiseren ohcci gártet vuordinlistui, ja danne ferten boahttevaš vahkuid vuoruhit gulaskuddančoahkkimiid sihke Sámedikkiin, ráđđehusain ja Stuorradikkis politihkalašjoavkkuiguin, dadjá rektor Liv Inger Somby. Go giellaoahppu lea nu bivnnut, de ferte dása gávdnat čovdosiid, eambbo resurssaid ja ruđa, joatká Somby.

    Sámi allaskuvla fállá maiddái easkaálgi oahppu lullisámegielas ja dása leat 11 ohcci, muhto máŋggas eai leat vuoruhan dán oahpu bajimužžii. Nu čállá Sámi allaskuvla preassadieđáhusas.

    Sannhets- og forsoningskommisjonen overrekker rapporten. Kommisjonsmedlem Liv Inger Somby.
    Foto: Torgeir Varsi / NRK Sápmi
  • Suodjalus lea viežžan iežaset ruskkaid álbmotmeahccis

    Ruskkat maid gávdne duoddaris maŋŋá Nordic Response soahtehárjehallamiid lea dál vižžojuvvon Suodjalusas.


    Maŋŋágo Nato-hárjehallan Nordic Response lei leamaš Rávttošvuomi álbmotmeahcis njukčamánus, de fuomášuvvui ahte guovllus ledje ollu ruskkat.

    - Dát ii livčče galgan dáhpáhuvvat, dadjá Marianne Rygh Bø, gii lea birasgáhttenoffiseara Suodjalusa operatiivvalaš váldoguovddážis.

  • Trekker drikkevanns-protest

    De planlagte vindturbinene som kunne true drikkevannet i Berlevåg, skal flyttes.

    Det har Varanger Kraft Hydrogen besluttet.

    I fjor sa Mattilsynet nei til å utvide vindkraftanlegget på Raggovidda. Grunnen var at et eventuelt utslipp av kjemikalier ville havne i drikkevannet.

    Men en flytting av fire turbiner var alt som skulle til. Nå har Mattilsynet trukket tilbake sin innsigelse.