Hopp til innhold

En samisk demon må filmes om natten

Skrekkomedien «Stallo – Sjamanens forbannelse» er i ferd med å ferdigstilles – filmingen pågikk under den nordnorske sommernatten.

Filmet av Lynn Helen Brenna (sminkør i filmen «Stallo – Sjamanens forbannelse»). Regissør Freddy Vith forteller om filmen, der man ser hvordan filmcrewet blant annet laget innvoller, og en død arm.

Regissør Freddy Vith (25) forteller om filminnspillingen, der man ser hvordan filmcrewet blant annet laget innvoller, og en død arm. Filmet av Lynn Helen Brenna (sminkør i filmen «Stallo – Sjamanens forbannelse»).

Filmens fotograf Tor Egil Rasmussen gleder seg til å se det endelige resultatet når filmen er ferdig. Det er den første spillefilmen fotografen har vært med å lage – og det var ikke helt uten utfordringer.

– To tredjedeler av filmen er foregår jo på nattetid, og det å lage en film som foregår på nattetid i Nord-Norge midt på sommeren er jo litt problematisk, forteller Rasmussen.

Om sommeren står nemlig midnattssola på hele døgnet i nord. Likevel var det noen timer med småskumring som fotograf Rasmussen og regissør Freddy Vith måtte utnytte til det fulle.

(Reportasjen fortsetter under bildet.)

Stallo Tor Egil Rasmussen

Tor Egil Rasmussen filmer Nina Blomsköld. Han innrømmer at det var utfordrende å få til den mørke stemningen under den nordnorske sommernatten.

Foto: Lynn Helen Brenna

Vekker til liv en gammel samisk ånd

De gikk begge medieproduksjon på Høgskolen i Finnmark, og ble kjent under sine studier. Vith fra Kiberg ble ferdig ett år før Rasmussen fra Karasjok.

Det å lage en film som foregår på natterstid i Nord-Norge midt på sommeren er jo litt problematisk.

Tor Egil Rasmussen

Freddy Vith mener det var på høy tid at en film om stalloen – den mytologiske skapningen fra samisk folketro.

– Det er en skrekkomedie som handler om en gjeng ungdommer som skal ut på tur, forteller Rasmussen.

Ute i skogen støter de på noe mystisk – en gammel samisk gravplass.

– Hvor de vekker til liv en gammel samisk ånd, som dem burde holdt seg unna. Etter det begynner det å skje skumle ting, pirrer han.

Stallo

Filmen preges av mye blod og gørr. Forbannelsen går hardt innpå ungdommene.

Foto: Lynn Helen Brenna

Jobbet gratis

Vith har latt seg inspirere av klassiske splatterfilmer som «Motorsagmassakren», som han ønsket å få en nordnorsk og samisk vri på.

Både skuespillere, kamera- og lydmenn, sminkører etc. utenom kokken jobbet gratis i 18 dager for å få ferdig filmen.
– Det var litt utfordrende å lage filmen. Vi var en veldig liten gjeng, og hadde veldig lavt budsjett. Alle jobbet gratis utenom kokken, for vi fant ingen som ville lage mat gratis i 18–19 dager. I tillegg måtte vi jo jukse litt med lys for å få til en mørk stemning, forteller regissøren.

Det er mye blod og gørr og knulling og banning, som jeg bruker å si.

Freddy Vith

Lagde kroppsdeler

Om man skal ha en troverdig skrekkfilm går det med mye sminkearbeid. Kroppsdeler skal lages, blod og sår skal simuleres.

Lynn Helen Brenna fra Bærum var sminkør under filmproduksjonen. Hun synes hele innspillingen rundt filmcampen i Målselv i Nord-Troms var veldig koselig – til tross for at filmen handler om en livsfarlig stállo.

Hallvard Kongsli og Lynn Helen Brenna

Lynn Helen Brenna og Hallvard Kongsli i gang med å lage en arm.

Foto: Privat

– De gangene vi var på sett og skulle filme, og passe på at sminke og klær var ordentlig på plass, de stundene på sett er det jeg husker best, forteller Brenna.

Selve Stállo hadde en ferdiglaget maske som sminkør Brenna skulle jobbe rundt, men utenom det var sminking av sår og skader en stor del av jobben.

(Reportasjen fortsetter under bildet.)

Freddy Vith

Filmens regissør Freddy Vith fra Kiberg i Øst-Finnmark er 25 år gammel. Han forteller at Stallo nå er ferdig klipt, men at det gjenstår å finpusse den før den er ferdig.

Foto: Privat

Selv traff de ikke på stállo

Ungdommene, som i løpet av innspillingen ble en sammensveiset gjeng, har ifølge seg selv ikke vekket noen gamle, hverken samiske eller andre, ånder under innspillingen.

Opplevde dere noe mystisk under innspillingen, kom det en ekte stállo for å ta dere?

– Nei ikke som jeg merket eller så, svarer Lynn Helen Brenna lattermildt.

– Det har vi nok ikke gjort. Jeg skulle nesten ønske det, men vi opplevde ikke noe, selv om vi bodde på den skumle filmcampen, svarer Freddy Vith.

Premiere i høst

«Stallo – Sjamanens forbannelse» ble spilt inn sommeren 2013, og ventes å ha premiere i høst. Regissør Freddy Vith er bare 25 år gammel, og filmen er laget i samarbeid med Ungdomshuset Tvibit i Tromsø.

Korte nyheter

  •  Saksordfører etter høring om fornorskning: - Viktig å få frem nyanser 

    Kontroll- og konstitusjonskomiteen holdt i går kveld en åpen høring om rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen. Representanter for samer, kvener, skogfinner og norskfinner deltok på høringen.

    Under høringen ble det stilt mange spørsmål for å få en bedre forståelse av det som er sendt inn i skriftlige høringer, sier Svein Harberg (H) som er saksordfører i Kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av rapporten. Han syns det var en veldig fin høring.

    – Der fikk vi flere nyanser fram om hva som er ulikhetene eller uenighetene, og hva de er enige om. Det var verdifullt for oss, sier han.

    Han opplevde at det som ble lagt frem skaper en god spenning mellom de forskjellige meningsytringene. Sametinget vektla litt forskjellige ting, men sto samlet om de store, viktige tingene sier han.

    – Og jeg syns òg vi har fått en annen forståelse av den diskusjonen som til tider har vært mellom de forskjellige kvenske og norskfinske foreningene. På hva det er de er uenige om, og hva de kan være enige om, sier han.

    Han sier også at de skogfinske innteressene, som ble sist presentert hadde en del felles med de kvenske og norsk-finske.

    Svein Harberg
    Foto: Mette Ballovara / NRK
  • Ønsker å sette opp 33 vindturbiner i reindriftsområde

    Loga sámegillii.

    Holmen energi vil sette opp 33 nye vindturbiner i Örnsköldsvik kommune, hvor Vilhelmina norra sameby har vinterbeite. I samebyens område er det flere vindkraftverk, og hvis det kommer en til, så vil det være svært skadelig for reindrifta, mener reindrifsutøver Neila Fjellström.

    – Vi har tilpasset oss så mye allerede, så nå er det slutt. Vi har ingen reserver å gå til noen steder, sier Fjellström.

    – Så er det ikke bare vindkrafta i området. Holmen driver et stort skogbruk i dette området, noe som gjør at arealene våre har vært utnyttet i lang tid. Vi har ikke lenger mulighet til å flytte, sier reindriftsutøver Margret Fjellström.

    Forsvaret, som også bruker arealene, har ikke sagt ja til utbygging av mer vindkraft. Men de sier at det vil ha konsekvenser også for deres drift.

    Det melder SVT Sápmi.

    SVT Sápmi har vært i kontakt med Holmen energi, de ønsker ikke å kommentere saken nå.

  • Háliidit cegget 33 bieggajorri boazodoalloguvlui

    Les på norsk.

    Holmen energi háliida cegget 33 ođđa bieggaturbiinna ruoŧabeale Oorestarei gildii, gos Vilhelmina norra čearus lea dálveguohtun. Čearu guovlluin leat máŋga bieggafápmorusttega, ja jos boahtá okta vel, de dat lea sidjiide stuorra vahát, dadjá boazodoalli Neila Fjellström.

    – Mii leat heivehan iežamet ovdánahttima mielde, nu ahte dát lea min loahppa. Mii leat geavahan visot liigeeatnamiid, dadjá Fjellström.

    – Holmen doaimmaha maid stuorra meahccedoalu guovllus, ja dat mearkkaša ahte min eatnamat leat geavahuvvon guhká, ja mii eat beasa šat sirddašit, muitala boazodoalli Margret Fjellström.

    Suodjalus, mii maid geavaha seamma eatnamiid, eai leat vel mieđihan bieggafápmorusttega huksemii. Muhto dadjet ahte sin doaibma maid boahtá váikkuhuvvot.

    Dan dieđiha SVT Sápmi.

    SVT Sápmi lea váldán oktavuođa Holmen energi:an, muhto sii eai hálit kommenteret ášši dál.