Hopp til innhold

Elev knivdrept i Tanadalen

I Utsjok på finsk side av Tanadalen er en gymnaselev knivstukket og drept av medelev. Ungdom får denne helgen tilbud om krisehjelp både på norsk og finsk side av grensen.

Helikopter ved barneskole i Utsjok

Norsk Sea King redningshelikopter var kommet for å hente eleven som ble knivstukket på et gymnas i Utsjok i Tanadalen. Gutten døde før de rakk å få ham avsted til sykehus.

Foto: Vesa Toppari / Yle

Den drepte 17-år gamle gutten var elev ved den samiske skolen i Utsjok, et tettsted som ligger like ved norskegrensa.

Et redningshelikopter fra norsk side sto klar til å frakte den knivstukkede gutten til sykehus, men han døde før helikopteret rakk å ta av, melder Yle Sápmi .

Den antatte gjerningsmannen, en mannlig student i begynnelsen av 30-årene, er arrestert.

Drept på klasserommet

Politiet fikk melding om hendelsen rundt klokken 12:00 fredag, og de øvrige elevene ved skolen ble evakuert til en annen bygning ved skolen. Kort tid etterpå kunne politiet melde om at situasjonen var under kontroll.

Flere vitner er avhørt og det er på det rene at knivstikkingen skjedde i et klassrom mens undervisningen pågikk.

En barnehage som ligger like ved skolen, ble også evakuert. Både ambulanse og brannvesen rykket ut da skolen slo alarm om hendelsen.

– Sørger sammen

Vuokko Tieva Niittyvuopio

Administrativ sjef for Utsjok kommune, Vuokko Tieva-Niittyvuopio, er preget av drapet på en av kommunens ungdommer. Kommunen har vært rammet av flere ulykker de siste årene.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Utsjok kommune har stilt kriseteamet sitt til disposisjon for elever og lærere som måtte ha behov for å snakke med helsepersonell.

I tillegg arrangeres det denne helgen, i samarbeid med kirken, treff for ungdommer flere steder i kommunen, slik at de kan møtes og snakke sammen om hendelsen.

– Dette er selvfølgelig et stort sjokk for oss som bor i Utsjok, men vi er sammensveiset og står sammen, ingen skal behøve å sørge alene, sier administrativ leder i Utsjok kommune Vuokko Tieva-Niittyvuopio til Yle Sápmi

Langs den norsk-finske grensen har mange slekt og venner på begge sider av grensen. Det er derfor også satt opp kriseberedskap for ungdommer på norsk side av grensen etter drapet på 17-åringen i Utsjok.

Utsjok ligger i Tanadalen, omlag 8 mil fra Tana bru og 12 mil fra Karasjok .

Hardt rammet

Finsk politi etterforsker knivdrapet og vet foreløpig ikke detaljer om hendelsesforløpet.

Den lille samekommunen Utsjok, eller Ohcejohka som den heter på samisk, har de siste årene blitt rammet hardt av flere ulykker.

Det er bare litt over et år siden to av kommunens innbyggere omkom i en snøskuterulykke . Året før der igjen omkom en pilot og en reineier da et mikrofly styrtet.

Tollstasjon i Utsjok. Grenseovergang mellom Norge og Finland.

Tettstedet Utsjok ligger på finsk side av Tanadalen. I flere år har Utsjok kommune i Finland og Tana kommune i Norge samarbeidet tett. Skole- og barnehagebarn samarbeider på tvers av grensene gjennom ulike kulturaktiviteter.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Korte nyheter

  • Britisk museum kjøper inn samisk kunst

    Det nasjonale museet for moderne kunst i Storbritannia, Tate Modern London kunngjør at de oppretter et eget fond for innkjøp av samisk og inuittisk kunst.

    Det skriver Artnews.

    Fondet skal bidra til innkjøp av kunst fra urfolkskunstnere og nordområdene.

    – Etter Veneziabiennalen 2022 har interessen for samisk kunst stadig økt, uttaler direktør Karin Hindbo ved Nasjonalmuseet i Oslo til nettstedet.

    Tate Modern har allerede kjøpt inn sitt første samiske verk, «Guržot ja guovssat / Spell on You!» (2020) av kunstner Outi Pieski.

    Med dette blir hun den aller første samiske kunstneren som museet har kjøpt inn i løpet av sin 24 årige virksomhet.

    Pieski stiller for tiden ut sine verk på Tate St. Ives i Cornwall. Utstillingen varer til 6. mai.

    Outi Pieski dáidagiinnis
    Foto: Anne Olli
  • Sáme filmma l nuppát buoremus amásgielak filmma

    Strijmmimdievnastus Netflixa ådå filmma «Stjålet» (Suolludahka) almoduváj bierjjedagá vuoratjismáno 12. biejve, ja dat rájes la Netflixan 7,1 millijåvnå vuosádusá læhkám.

    Filmma l nuppát ienemusát gehtjadum amásgielak filmma globála dásen Netflixan.

    – Iv la duosstam vuorddet. Dát la sierralágásj ja ihkeva suohtas, javllá dåjmadiddje Elle Marja Eira NRK:aj.

    Filmma l vuododum sáme girjjetjálle Ann-Helén Laestadiusa románas, ja dassta l Peter Birro mánusav tjállám.

    Subtsas la nuorra nissuna birra guhti álggoálmmuga árbev bælostahttá, væráldin gånnå amásballo oabllu, dálkádakrievddama ællobargov ájtti ja nuora iesjsårmmimav válljiji gå dille l gássjel divnajda.

    Filma buvtadiddje Khalil Al Harbiti, Kolibri Productions:as, miejnni filmajn la geldulasj politihkalasj tiebmá mij duodaj la ájggeguovddelis.

    Suv mielas la buorre gå filma gæhttje bessi gæhttjat dákkár histåvråjt, mij la dálásjájge dáhpádusáj birra.

    Al Harbiti jáhkká histåvrrå máhttá dæhppot moadda vájmojda væráldav birra, sierraláhkáj álggoálmmugijda.

    Filma dåjmadiddje Eira la juo ådå filmmaprosjevtajn barggamin.

  • Ny leder i Samisk kunstnerråd

    Loga sámegillii.

    Lemet Ánde Buljo er valgt som ny leder for Samisk kunstnerråd.

    Samisk kunstnerråd har 300 medlemmer, med Juoigiid searvi, Samisk kunstnerforbund, Samisk forfatterforening, Samiske komponister, Sámi Lávdi og Mun dajan som medlemmer.

    Buljo sier at han ble spurt om å lede rådet før påske, og har mange saker som gjør at han tar over ledelsen. Et av hjertesakene er kunstnerpolitikk. Buljo ønsker å forbedre kunstneres levekår.

    Samisk kunstnerråd ble etablert i 1987, og målet med rådet er å fremme god og mangfoldig samisk kunst.