Hopp til innhold

NSR ser etter andre alternativer til flertall

– Norske Samers Riksforbund har brutt samtalene med partiene de har forhandlet med om å danne flertall til Sametinget.

Aili Keskitalo
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det som skjer er at vi har konstatert at konstellasjonen vi har arbeidet med i noen dager, ikke har noen fremtid, det bekrefter leder og presidentkandidat for NSR, Aili Keskitalo til NRK Sápmi.

Har ikke gitt opp

Keskitalo sier at NSR ikke har gitt opp arbeidet med å få flertall i Sametinget.

– Nå vurderer vi hvilke andre muligheter som finnes for både flertallssamarbeid og eventuelt mindretallsløsninger, sier hun.

Aili Keskitalo tror ikke at et samarbeid med Arbeiderpartiet vil være et alternativ, selvom de er enige i mange saker.

– Det er vel ikke naturlig å danne et felles sametingsråd med Arbeiderpartiet, men samtidig så ser jeg jo også det at vi er enige med Arbeiderpartiet i svært mange saker. Det er naturlig at i den politiske situasjonen man er i nå, både på Sametinget og i forhold til den nasjonale politikken, at man har en god dialog mellom den største og den neststørste gruppa på Sametinget, sier Aili Keskitalo.

Hør Aili Keskitalo forklare seg om bruddet:

Er åpne for forhandlinger

Filip Mikkelsen

Forhandlingsleder for Høyres sametingsgruppe, Filip Mikkelsen sier at Høyre ikke har smelt igjen døra for et samarbeid med NSR.

Foto: Harrieth Aira / NRK

Forhandlingsleder for Høyres sametingsgruppe, Filip Mikkelsen tolker ikke dette som et brudd.

– Vi oppfatter det slik at det ikke var mulig å få til en felles løsning mellom de seks partene, så vi oppfatter det slik at NSR har tatt en pause, sier Mikkelsen.

Hva mener du med at de har tatt en pause?

– Vi ser det slik at NSR må sondere på nytt sier han, men vil ikke gå inn i detaljer om forhandlingene, men legger til at de fortsatt er åpne for forhandlinger med NSR.

– For mange partier

Laila Susanne Vars i Árja sier at de fra deres side ikke har kommet med krav som har bidratt til at forhandlingene ble brutt.

– Jeg tror at det var for mange partier med i disse forhandlingene og det virker umulig å få til et samarbeid som fungerer bra når det er seks partier som skal enes, sier Vars.

Vars sier at de kjenner et ansvar for å få til et flertall i Sametinget som sitter trygt i fire år.

– Vi har sagt at vi er klare til å forhandle videre, sier hun.

Ellinor Marita Jåma i Åarjel-Saemiej Gielh sier at deres side har de gitt tilbakemelding til NSR i forhold til prosesser videre hvor vi så at på det tidspunktet var det vanskelig for de å gå videre.

Jåma sier at de fortsatt er åpne for å fortsette samtaler om et mulig samarbeid.

Korte nyheter

  • Stor interesse for å bygge ut fornybar kraft i Finnmark

    Da NVEs frist gikk ut mandag denne uken var det meldt inn 26 kraftprosjekter i Finnmark. Det er langt flere enn det vil være kapasitet til, selv ved en kraftig oppgradering av strømnettet i fylket.

    NVE vil prioritere mellom prosjektene før sommeren.

    – Det ville være feil bruk av tid og kapasitet både for NVE og andre parter å ta alle de 26 prosjektene til behandling. I dialog med kommunene vil vi nå gjøre en prioritering av de innsendte meldingene. I midten av juni vil NVE legge fram en oversikt over hvilke prosjekter som blir med videre i prosessen, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.  

    Før fristen 22.april ble det sendt inn 21 nye vindkraftmeldinger, og 1 prosjektbeskrivelse om utvidelse av et vannkraftanlegg. I tillegg er det tidligere sendt inn 3 vindkraftmeldinger og 1 vindkraftsøknad.

    Totalt er det meldt inn 26 prosjekter fordelt på følgende ti kommuner: Alta, Berlevåg, Båtsfjord, Gamvik, Hammerfest, Hasvik, Lebesby, Nordkapp, Porsanger og Vadsø. Noen av prosjektene berører to kommuner.

    Fullstendig liste med beskrivelse av prosjektene finner du på NVEs nettsider.

    NVE arrangerer et digitalt infomøte om arbeidet i Finnmark klokken 09.00 i dag, torsdag 25.april. Møtet er åpent for alle. Her kan du melde deg på møtet.

    Den nye 420 kv-linjen fra Balsfjord til Skaidi nærmer seg ferdig. Her kan man se linjen på Sennalandet.
    Foto: Allan Klo / NRK
  • Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan unnán čáhci

    Ii goassige ovdal leat leamaš ná unnán čáhci Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan go dál, nu dieđiha Europower. Elfápmoanalytihkkár Olav Botnen dadjá sivvan dása lea dat goike ja gálbma dálvi.

    – Leamaš uhccán muohta ja nu lea čáhcemagasiinnain uhccán čáhci dál, dadjá Botnen.

  • Girdijohtolat Lulli-Norggas lea bissehuvvon

    Avinor dieđiha ahte Lulli-Norggas lea buot girdijohtolat bissehuvvon duorastat iđida go Oslo dárkkistanguovddážis lea teknihkalaš boasttuvuohta.

    – Mátkkošteaddjit fertejit ráhkkanit guhkes maŋŋonemiide. Dál eat vuos dieđe man guhká fertet vuordit ovdal johtolat fas rahpasa. Mii bivdit buot mátkkošteddjiid čuovvut dieđuid maid ožžot iežaset girdifitnodagain, čállá Avinor.

    Avinora preassagoziheaddji dieđiha iFinnmarkui ahte dat guoská maiddái guhkes mátkki girdiide Álttás ja Romssas.